Uus võimuliit plaanib suunata lisaraha lasteaedade eesti keele õppesse

Eesti lipp Pika Hermanni tornis. Foto PEETER LANGOVITS/SCANPIX

Koalitsioonikõnelusi pidavad Keskerakond ja Reformierakond plaanivad suunata lisaraha lasteaedade eesti keele õppesse, edastas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Keskerakond ja Reformierakond arutasid esmaspäeval digi-, haridus-, ja kultuuriteemasid. Koalitsioon plaanib koostada eestikeelse hariduse tegevuskava ja suunata haridussüsteemi lisaraha, et teha eesti keele õpe kättesaadavamaks alates lasteaiatasandilt.

“Haridusteema oli see, mis võttis meilt kõige rohkem tähelepanu,” sõnas peaministrikandidaat Kaja Kallas. “Oluline on meie jaoks õpetajaameti väärtustamine, õpetajaid on järjest rohkem vaja.” Kallase sõnul on haridusealaselt oluline, et eesti keel peab säilima teaduskeelena ning oluline on ka eesti keele kasutamine tehnoloogias.

Reformierakond lubas eelmistel valimistel ühtselt eestikeelseid koole, Keskerakond samal ajal vene õppekeelega koolide säilimist. Koalitsioonikõneluste käigus on püütud leida ühisosa ning eesmärgiks seatud raha suunamine eesti keele õppesse juba lasteaiast.

“Käivitame tegevuskava, mis annab võrdse võimaluse eesti ühiskonnas ja tööelus kaasa lüüa. Selle jaoks, et eestikeelse hariduse tegevuskava samm-sammult ellu viia, anname sinna lisarahastuse,” rääkis Kallas.

Tema sõnul näeb plaan ette esmalt lasteaedadele keskendumist, kust on õige lihtsam peale hakata, ning seejärel liikuda samm-sammult edasi kogukonda kaasates. “Me leppisime kokku eestikeelse hariduse tegevuskava, mis algab alusharidusest ja kestab gümnaasiumi lõpuni,” sõnas Kallas.

Keskerakonna poolt kõnelusi vedava Mailis Repsi sõnul ei tähenda lisaraha täiendavaks eesti keele õppeks, et vene õppekeelega koole hakataks sulgema. “Tänase kokkuleppe järgi me loome lisavõimalusi ja tugevdame võimalusi alushariduses. Täna mingite koolide massilist sulgemist ei ole ettenähtud ega ei olnud laual,” ütles Reps.

Kallase sõnul on digivaldkonna sihiks personaalne e-riik, mille abil muutuks inimese suhtlemine riigiga lihtsamaks.

Oluliseks teemaks on ka andmed ja nende jagamine. “Meil on väga palju erinevaid andmebaase, andmed on uus valuuta, kuidas saaks andmed panna omavahel suhtlema selliselt, et neid saaks ka kasutada,” rääkis Kallas.

Kallase sõnul peavad ka riigiteenused olema kättesaadavad mobiiliteenustena, sest teenused peavad olema seal, kus on inimesed.

2 kommentaari
  1. Rahakülv 3 aastat ago
    Reply

    pole aruka slahend. Vaja on venekeelsed latsed küüditada ühekaupa üle Eesti eestikeelsetesse lasteaedadesse ja lastega peredesse. Algul 1 kuuks, siis õpitu kinnistamise esmärgil pool aastat hiljem veel kuuks jne korduvalt.
    Raha läheks aga juba uue keskkonna ülalpidamiseks. Samuti saaks siis sihikindlalt kujundada ajutise lapse õpet.
    Meie viga selles ongi, et lähtume ainult rahapuistamisest aga selle eesmärgipärasest kasutamisest pole aimugi.

    • Etem on neid pagendada Petserimaale ja Jaanilinna aladele mille okupeeris Venemaal ja kuuluvad Eestile. Putin kutsus vene elanikkonda tagasi Venemaale, lubas anda neile kortereid.
      Aga noh,kes juhib Eestit ? Tiblad ? Juudid ? Igatahes mitte eestlased.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.