KIK toetab elektribusside ostmist ja laadimistaristut 4 miljoni euroga

Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) avab esmaspäevast, 8. veebruarist avalike linnaliinide teenindamiseks elektribusside soetamise ja laadimistaristu loomise taotlusvooru eelarvega 4 miljonit eurot.

Taotluste esitamise tähtaeg on tänavu 10. mai ja projektide toetusmäär kuni 50 protsenti, teatas KIK. Toetust saab küsida projektidele, millega avalike linnaliinide teenindamiseks soetatakse vähemalt kaheksa madalapõrandalist bussi, millega tuleb reisijaid vedada vähemalt viis aastat ja keskmine läbisõit peab olema minimaalselt 40 000 kilomeetrit aastas.

Toetust saab ka laadimistaristu ostmiseks, ehitamiseks ning andmeanalüüsiks. Viimane on vajalik, et koguda ja analüüsida elektribusside opereerimisel saadavat infot võrdluses diisel- ja gaasibussidega. Toetust saavad küsida kohalikud omavalitsused, ühistranspordikeskused või muud pädevad asutused ja linnaliine teenindavad vedajad ühistranspordi seaduse tähenduses.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas, et uued bussid annavad lisaks heitmevabale transpordile võimaluse analüüsida nende tarbimis- ja laadimisandmeid, millega elektritransporti targemalt edasi arendada.

“Pikas pildis viime 2030. aastaks kogu maakondliku ühistranspordi taastuvenergiale,” kinnitas Aas.

KIK-i juhataja Andrus Treier märkis, et Eestil on eesmärk tõsta aastaks 2030 taastuvenergia kasutamine transpordis 14 protsendini. “Ühistranspordil on siin oluline roll kanda ning kuna KIK-il on kogemus nii biometaani tanklate ja busside kui elektriautode toetustega, on igati loogiline, et keskkonna- ja kliimarahastuse eestseisjatena aitame majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil antud toetust ellu viia,” lisas Treier.

KIK-i projektikoordinaator Kristjan Kalda osutas, et lisaks õhusaaste vähendamisele aitavad elektribussid langetada ka linna mürataset, samuti väheneb vibratsioon bussisalongis.

Kalda lisas, et elektritransport aitab vähendada ka kütuste importi ning suurendada kohapeal toodetud energiakasutust. “Kogu energiasüsteem muutub paindlikumaks, sest bussi- ja autoakudest saab tulevikus elektrit võrku tagasi anda,” selgitas ta.

Toetusraha tuleb heitmekaubanduse kauplemissüsteemi vahenditest ja toetuse töötas välja majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

1 Kommentaar
  1. Erasektor saab kasutada paukgaasi aparaate millede abil saab kütust tasuta.
    Mootorile paigaldatakse elektrolüüsi aparaat ehk paukgaasi aparaat mis lahutab veest vesiniku ja moodustab paukgaasi mida kasutatakse sisepõlemis mootoreis bensiini ja diisli asemel.
    Elektrolüüsi aparaati on lihtne ise meisterdada kodus,garaazis.
    http://www.instructables.com on juhendid olemas.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.