Riigikogu arutab olulise tähtsusega riikliku küsimusena riigi sõjalise kaitse arengut

Kaitsevägi. Scoutspataljoni jalaväerühma BKN09 Estpla lõpuharjutus Sleipnir-9 15-19.03.2021Foto: Kaitseväe Peastaap

Riigikogus toimub täna riigikaitsekomisjoni algatatud olulise tähtsusega riikliku küsimuse „Riigi sõjalise kaitse jätkusuutlik areng“ arutelu.

Istungil teevad ettekande riigikaitsekomisjoni esimees Enn Eesmaa, kaitseminister Kalle Laanet, Kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem ja SA Rahvusvaheliste Kaitseuuringute Keskuse direktor Indrek Kannik.

Riigikaitsekomisjoni esimehe Enn Eesmaa sõnul on Eesti sõjalise kaitse aluseks iseseisev kaitsevõime ning kindlad liitlassuhted, mis tuginevad kaitsetahtele.

Oma sõnavõtus peatub ta regionaalsel koostööl, mis tähendab igapäevast suhtlust ennekõike oma lähimate naabrite Läti ja Leeduga, kuid samuti Põhjala riikidega NB8 formaadis. Veel leiavad käsitlemist Kaitseväe sõjalised võimekused ja Eesti kaitsekulude tase. Märkimist leivad ka kohalolek Arktikas ning suurenevad pinged suurriikide USA, Venemaa ning Hiina vahel.

Kell 10 algavat istungit saab otseülekandes jälgida Riigikogu kodulehel  ja ETV2-s.

Videosalvestist istungist saab vaadata Riigikogu YouTube’i kanalil.
(NB! Salvestis jõuab veebi viivitusega).

5 kommentaari
  1. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Ja kelle eest siis kaitsta tuleb. Meil pole naftat ja USA ei tule meid ründama. Kui surriigid tulevad ründama siis ei aita mingi kaitsevõime. Kui Venemaad kardate suus hea läbisaamine on kõpge tähtsam. Jätke oma vihavaenu õhutamine ja arendage Venemaaga häod suhteid siis pole midagi vaja karta.Praegune Venemaa kannatab rahulikult ära meiepoolse vihavaenu ja tahab meiega häid suhteid. Jätke oma nina toppimine teiste riikide siseasjadesse ja tegelege oma rahva heaolu kindlustamisega.

  2. Ohoo 3 aastat ago
    Reply

    Imelik et ka Eesmaa on sattunud sellesse kampa. kui keegi meid ründakski ja muidugi arvatakse et Venemaa seda teeb ei suudaks Eesti nagunii midagi teha ja mitte ükski riik ei läheks Venemaa vastu sõtta. Seega tuleks need mõtted jätta ja arvestda tegelikkusega. Mõned kohe põlevad soovist sõjalist tegevust arendada miks muidu need vihavaenu väljendused. Aga USA ees peab pugema ehkki nad on jõudnud juba lühikese ajaga käia Süüriat pommitamas kus hukkusid inimesed. Eks kade meel on ka et Venemaal toimusid presidendi valimised rahulikult ja see tegi nii palju viha et saadeti mees Venemaad lõhestama. Aga USA-s peaaaegu pooled inimesed ei tahtnud seda presidenti ja toimusid tänavarahutused kus inimesed said ka surma.

  3. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Praegu on kõige tähtsam võitlus koroonaviirusega ja sõjamängud tuleks jõtta ära.No aga mis sa teed kui mõnda inimest ei lase vihavaen magada ja on vaja välja valada et piina vähendada. Me ei suuda kedagi sõjaliselt kaitsta ammugi mitte oma riiki ja seetõttu on hea läbisaamine meile kasulik pealegi keegi ei kavatse meid rünnata. Ja kui teekski seda ja meile tuldaks appisiis võib plahvatada suur sõda mis oleks katastroof paljudele riikidele eriti väikeriikidele. Jätkem vihavaenu õhutamine.eks iga poliitik tahab oma ametikohal enda töö vajalikkust tüestada aga ärge minge liiale.

  4. Aja Lugu 3 aastat ago
    Reply

    Et garanteeride enesele väljapääs Soome lahest , nõudis NSV Liit 1939. aastal Hanko poolsaare endale rentimist 30 aastaks mereväebaasi loomiseks ja mõningaid Soome saari Soome lahes, kokku Soome territooriumist 2761 km². Soome keeldus ja sai kaela verise Talvesõja.
    Täna me räägime tõsimeeli Eestile laevatõrjerakettide hankimisest ja meremiinide paigaldamise võimekuse loomisest Maakeeles öeldes: Eesti peab ostma/looma enesele võimekuse BLOKEERIDA !!!!!! Soome laht! Ullikesi rahustatakse väitega, et tegemist saab olema ” rannakaitsega.”
    Kuidas Venemaa sellele meiepoolsele ähvardusele reageerib ma küll näha ei taha!

  5. Pärast 3 aastat ago
    Reply

    loen üle. Kuid kindlasti on see väga naljakas ja vastu õhtut pole hää nali pahast. Aiman ette, kuidas me ennast tankidega õhudessandi vastu kaitseme ja et nädalavahetusel on kõik väelased relvil, mitte vanaema juures mossisaia söömas. Saab nalja, naudin ette.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.