Eesti avaldab koos 18 riigiga toetust Valgevene inimõigusrikkumise kohta tõendite kogumise ja talletamise platvormile

Täna tähistatakse rahvusvaheliselt õigust tõele inimõiguste rikkumise kohta ja ohvrite eneseväärikusele (International Day for the Right to the Truth Concerning Gross Human Rights Violations and for the Dignity of Victims) ning selle päeva puhul tegid Eesti, Austria, Belgia, Island, Kanada, Leedu, Läti, Madalmaad, Norra, Poola, Rumeenia, Saksamaa, Slovakkia, Soome, Šveits, Taani, Tšehhi, Ühendkuningriik ja Ameerika Ühendriigid ühisavalduse, milles väljendavad täielikku toetust platvormi International Accountability Platform for Belarus (IAPB) loomisele. See on rahvusvaheline ja sõltumatu platvorm 2020. aasta Valgevene presidendivalimiste ajal ja järel toimunud tõsiste inimõiguste rikkumiste kohta tõendite kogumiseks ja säilitamiseks.

Eesti toetab platvormi loomist 30 000 euroga. Välisminister Eva-Maria Liimetsa sõnul ei ole olukord Valgevenes paranenud. „Valgevene võimud ei ole võtnud kuulda rahvusvahelise üldsuse nõudmisi lõpetada vägivald riigis ning astuda dialoogi oma rahvaga. Jätkuvad tõsised inimõiguste rikkumised,“ selgitas minister. „Eesti toetab IAPB loomist, sest kõik inimõiguste rikkujad tuleb võtta vastutusele – platvormi eesmärk on koguda ja talletada tõendeid kriminaaluurimisteks ja õigusemõistmisteks.“

International Accountability Platform for Belarus on loodud kooskõlas professor Wolfgang Benedeki OSCE Moskva mehhanismi raames koostatud Valgevene raportis antud soovitustega. Raporti üks soovitustest oli see, et kõikidele inimõiguste rikkumistele peab järgnema vastutus.

Platvorm on vabaühenduste rühma ühisettevõtmine, mille keskmes on vabaühendused Dignity (Kopenhaagen), Redress (London), Viasna (Minsk) ja Rahvusvaheline piinamise uurimise komitee (Minsk) ning neid toetavad riigid.


Ühisavalduse teksti (inglise keeles) leiab siit.

5 kommentaari
  1. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Inimõigusi rikub EL. Valgevene oli rahulik riik enne seda kui sina topiti presidendiksndidaadik see naine ja tekitati rahutusi. JÄTKE RAHULE VALGEVENE. JÄTKE OMA NINA TOPPIMINE TEISTE RIIKIDE SISEASJADESSE JA SIIS POLE VAJA KAASA TUNDA. Kui meil poleks Brüsseli tegelasi oma sanktsioonidega ja teiste riikide ahistajaid oleks rahu ja õiglane elu.

  2. Jah 3 aastat ago
    Reply

    Mõni aasta tagasi käisin Valgevenes ja imetlesin kui õiglane ja rahulik elu seal on . See oli nii kuni Brüsseli tegelased hakkasid sekkuma nende ellu, ainult ei saa aru mis õigusega. Kas EL-us on peamine tegevus vihavaenu õhutamine.Aga USA-s toimuv on normaalne.President sai võimule suurte rahutuste taustal kus hukkusid inimesed. President jõudis juba Süüriat pommitada kus hukkusid inimesed jne. Parem tunneme kaasa nendele. Aga kui Valgevene rahule jäetakse pole ka inimõiguste rikkumist. VÄLJASPOOLT TULNUD TEGELASED JA NENDE TEGEVUS RIKUVAD INIMÕIGUSI VALGEVENES.

  3. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Meil on palju rikutud inimõigusi Reformierakondlased oma teel võimule on oma valesüüdistustega rikkunid tublide inimeste tervist ja seganud nende tööd ja sedakaristamatult. Peavoolumeedia on nende kasuks valetanud ja vassinud. Meil rikutakse mitmel viisil inimõigusi ja tundrem kaasa oma rahvale aga Valgevene jätke rahule.

  4. lugeja 3 aastat ago
    Reply

    Valgevene on de.mokraat.lik riik, kus rah.vas rahul. Aga ko.rrari.kkujad te.kitavad eb.astabii.lsust ja meil te.adagi ka.jast.ataxe kõ.ke ta.gurpidi.
    Lisaks meie taksid klä.hvivad põ.hjen.damatult nii Un.gari, Poo.la, Vene jpm maade kallal.
    Aga võ.itlus käib se.lle yle ,kes saab val.gevene oma mõ.jusfää.ri…kas eu või ve.nemaa..tan.ki ly.kataxe nai.sed
    Valgevene on suur ja rik.as maa.
    Alles eu nin.amehed kur.tsid, et un.garit on ra.ske al.lutada ja nii võib selles liidus kord käest minna kui liiga jõulist po.liitikat ajada.
    MEIL RIKUTAKSE inimõigusi kyll maskidega, kyll sõnavab.võtmisega, inim.katsete te.gemisega kasu.tusloata vax. sys.timisega, kohustu.sliku vax.passiga, ko.hus.tusliku sys.tiga ka.itseväes ja hai.glates.
    EI SA.AGI ARU – PEAMIN JA ASEMIK RÄÄ.GIVAD VAB.ATAHTLIKUST VAX, AGA KAITSEVÄES JA HAIG.LATES ON SUN.NIVIISILINE VAKTS.
    KAS SÕJAVÄE JU.HTKOND ON VÕ.TNUD VÕI.MU JA EI ALLU PEAMIN. JA VALICUSE KOR.RALDUSTELE?
    Pyhix enne oma koja pu.htax, siis hak.kax teisi ar.vustama ja hal.vustama
    Aja.kirjandus on va.enuõh.utaja en.amikus maa.des, tõest infot sealt ei leia, peale vax. rek.laami , mida on oxendamiseni.

  5. reklaam? 3 aastat ago
    Reply

    Telekas ju näptas, kuidas meie ministrid kõik Zenecaga ennast süstida lasid. Kas nad siis tõesti midagi paremat ei suutnud endale võimaldada??? Võib-olla soolvett lihtsalt… 65 a nad ka ei ole.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.