Jüri Ratas: presidendi hinnang valmistab pettumust

Jüri Ratas

Presidendi hinnangud minu juhitud valitsuse aga laiemalt sadade inimeste tööle, kes on tänaseks enam kui aasta panustanud COVID-19 vastaste vaktsiinide tarnesse ning Eesti inimeste vaktsineerimise korraldamisse, teevad nõutuks ning valmistavad pettumust. Eesti ei ole täna Euroopa Liidus vaktsineerimise kiiruselt kolmas seetõttu, et otsused lakkasid olemast ning aasta möödus mitte midagi tegemise tähe all. Vastupidi, tegutsema pidi kiiresti ning toona täiesti uues ja enneolematus olukorras.

Kutsusime kokku teadusnõukoja, kinnitasime vaktsineerimise kava ja põhimõtted, seisime tugevalt Eesti jaoks mõeldud vaktsiinitarnete eest ning korraldasime vastava logistika. Samal ajal toetasime piirangute ajal meie tervishoiuvaldkonda, ettevõtlust ja inimesi, mis on aidanud meil kriisis üheskoos toime tulla.

Vaktsiinilepinguid sõlmides tegime ettevaatavaid otsuseid teadmata, millised vaktsiinid esimesena turule tulevad, kuidas Eesti inimesed need vastu võtavad ning milline saab olema viiruse kulg. Eelmine valitsus langetas mitmeid strateegilisi otsuseid Eesti kriisist väljatoomiseks ja meie inimestele parima tuleviku tagamiseks. Koostasime 2020. aastal laiamahulise lisaeelarve toetamaks tervishoidu, ettevõtlust ja ühiskonna toimimist laiemalt ning lähtusime samadest põhimõtetest 2021. aasta eelarve vastuvõtmisel.

Tegime tulevikku vaatavaid otsuseid teadus- ja arendustegevuse rahastamise tõstmisel 1% tasemele SKP-st, Eesti 2035 arengustrateegia koostamisel, keskkonnavaldkonnas pikaajaliste eesmärkide seadmisel, kaitsevaldkonna rahastuse tagamisel ning tervishoiule enam kui miljardi euro suunamisel nii vajalike investeeringute kui tervishoiukulude katteks.

Poole aastaga, kohati vaid mõne nädalaga, on selgelt väga palju muutunud nii teadmistes kui ka soovitustes, mida eksperdid on COVID-19 meetmete ja erinevate vaktsiinide kasutamise puhul andnud. Väita aga, et segadused tulenevad sellest, et töö on jäänud tegemata, pole põhjendatud ning selliste väidete korral oleks presidendil kindlasti kohane välja öelda ka konkreetsed ettepanekud, mil moel saanuks vaktsineerimist piiratud ja heitlike vaktsiinitarnete tingimustes kiirendada. Veelgi õigem olnuks need ettepanekud teha vaktsineerimise planeerimise ajal, mitte tagantjärele üldsõnalise kriitikana.

Ma tänan nii minister Tanel Kiike kui ka teisi eelmise valitsuse liikmeid, kes pingutasid COVID-19 mõjude leevendamise, vajalike vaktsiinitarnete tagamise ning Eesti pikaajaliste eesmärkide saavutamise nimel. Tunnustan meie eesliinitöötajaid ja kõiki neid, kes on sel teel aidanud Eesti ühiskonda võitluses ränga viirushaiguse vastu. Pole kahtlustki, et see pingutus on olnud märkimisväärne ning ühiskonnale raske koorem, kuid seda enam väärivad meie inimesed tänu ja tunnustust.

Kõnealune presidendi avaldus: https://epl.delfi.ee/…/intervjuu-kersti-kaljulaid….

13 kommentaari
  1. Kesk-eestist 3 aastat ago
    Reply

    Ega reeturit ja lömitajat ei austa keegi. Mehel on aeg aru saada,et ta oli lihtsalt kaporatuuri ja Brüsseli käpiku tööriist millega eelmine valitsus lõhuti ja rahapesijad ja eesti rahvuse hävitajad võimule pandi. Nagu lätlased ütlevad; kuljai Vasja.

    • kah Kesk-Eestist 3 aastat ago

      vahi aga vahi, ekrelane siin presidenti kiitmas. Seda on päris naljakas vaadata et teist on saanud andunud presidendi pooldaja(ha-ha-haa). Ju toetate siis ka tema teist ametiaega. Mis aga Kaljulaidi sõnavõttu puuudutab, siis see on kindlasti äärmiselt ebaõnnestunud ja peegeldab ilmekalt seda mida me nagunii juba teame, vaja on Kallast kuidagi poputada, upitada, kaitsta, sest ise on ta paraku võrdlemisi suur õnnetusehunnik ja lihtsalt saamatu. Reitingud näitavad et ta jääb Ratasele tugevalt alla. Täna ulatas abikäe ka ERR ja A.Välbal oli võimalus peaministri kehvakest renomeed siluda. Aga ekrelased on ise süüdi oma valitsusest välja kukkumises ja nüüd teevad nad ISE kõik selleks, et opositsiooni ka jäädakse pikaks ajaks. Tehke jah oma EL väljaastumise tugirühm ära ja sinna kõrvale kohe ka Putiniga liitumise tugirühm ja Isamaa rõõmustab, hulk valijaid vabaneb ja leiab tee oma vana erakonna juurde tagasi.

  2. Triin 3 aastat ago
    Reply

    LP. Jüri Ratas—-ehk nüüd näete, et see ongi reetmise hind. Teid peeti kellekski liberite poolt mõned päevad ja siis algas neile harjumuspärane tümitamine. Liberid on inimesed, kelle enda vigade ajamine teiste kaela näitabki neid kas parasiitidena või psühhopaatidena. Mul on juba tükk aega küsimus; “Kes TEGELIKULT JUHIB EESTIT MUTTA ja MIS EESMÄRGIL SEDA TEHAKSE???????”. Kui kuulata “Vikerraadiot” või ETV (olen nüüd loobunud oma närvide säästmiseks) siis juhivad meid üdini õelad (EKRE retoorika on selle kõrval lapsemäng) rahvuste hävitajad. Millise naudingu ja kirega halvustatakse kõike, mis vähegi rahvuslikkuse järgi lõhnab. Suured rahvad võivad ju kommionusid-tädisid mängida, mõni miljoni 80 miljonilise rahva hulka sulandada jääb enamusele isegi märkmatta. Alla miljonilise rahva puhul sama stsenaarium ju ei toimi, aga vägisi tahetakse toimima panna ja hävitada väikerahvus. Olime jalus nõukogude rahva loomisel—tagurlikud, isepäised…nüüd siis eurorahva loomisel. Ah kuidas tahaks EKRE JA TEMA VALIJAD MAAPEALT MINEMA PÜHKIDA, samas toleraste mängides. Mul on südamest kahju, et aitasite upitada võimule kõige igrantsema, ülbema ja ainult sõnades tegija Eesti tegeliku hävitaja. Kuidas seda olukorda lahendada? Paljud teaksid seda ja esimene tingimus oleks erakorralised valimised esile kutsuda, mitte mingil juhul ei tohiks kasutada E-valimisi, kui oravate “edu” panti.

    • to Triin 3 aastat ago

      Mina ei taha et väike riik, nimega Eesti Vabariik, muutuks tigedaks, suletud ja põlatud ühiskonnaks. Ei ole vaja siin ekre mantrat ja agednat iga jumala kord üle korrutada. Ratas pole mingi reetur, mida või keda ta reetis? Siis olite vait kui sukk kui Helmed pidevalt laamendasid valitsuses ja teised koalitsioonipartnerid pidid silmi maha lööma. Siis polnud Ratasel häda midagi, aga kui teid ukse taha tõsteti (õigem oleks öelda et seda ust kraapisite te ise juba päris pikalt et välja saada), nüüd on Ratas süüdi. Kõige suuremad halvustajad olete te ise. Sinu kommentaar on seda otsast otsani täis. Kurb kui inimene seda isegi ei märka.

  3. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    President on täielikult Reformierakonna poolele läonud. Mis see küll on. Ilves oli ka nende president. Peavoolumeedia on nende hallata ja nii mõnedki muud istantsid.President vaatas pealt kuidas samm-sammult sai Reformierakond võimule lükates kõrvale segajaid teelt oma valesüüdistustega kuni jõuti lõppu välja ja eelmine valitsus läks laiali. Tema soodustas selle koalitsiooni teket kuigi eelmine oli palju parem. Ratas tegi suure töö ära parandades neid tohutuid vigu mida tegigid 2 reformistlikku valitsust enne teda. Ansipi valitsuse ajal polnud pandeemiat aga kõik veeres allamäge. ratas oli peaministrina väga tubli sisepoliitikas ja tegi väga palju. Palju tehti ka koroonaviiruse tõkestamiseks aga kahjuks mitte kõik ei täitnud piirangute tingimusi.head ja põhjalikult kontrollitud vaktsiini on raske saada aga omalt poolt tegi keskerakondlik valitsus kõik mis on võimalik olnud sellistes tingimustes.

  4. Jah 3 aastat ago
    Reply

    Selles pole kahtlustki et Venemaa vaktsiin on parim sest see on tyhandete vabatahtlike peal kontrollitud pikka aega. Neil on juba 3 vaktsiini ja viimast võib süstida üks kord. aga EL ei luba seda muretseda sest vihavaen on tähtsam kui inimeste tervis. teistest riikidest tulnud vaktsiini puhul pole ju teadagi kui kaua ta mõjub peale teist süsti.iga riik peaks ise saama otsustada kust ta tellib vaktsiini agaei saa sest oleme liidus ja peame olema sõnakuulelikudKõik oleneb aga valitsusest ja mitte liidust. ratase valitsused on olnud tublid aga reformistid on nende tööd vaid seganud . Aga nüüd on nad koos ja president võib rahul olla. Kahjuks.

    • Sulle "Kah Kesk-Eestist" 3 aastat ago

      Palun ära aja iba siin. Kuskohas ma oma kommentaaris presidenti kiidan? Kas kaitsesüst on aju pehmeks teinud või on muu mure?

  5. Eve 3 aastat ago
    Reply

    J.Ratasel ei jäänud muud üle kui kui valitsus laiali ajada. Talle esitati reformierakondlaste lemmiksüüdistus ja see poleks viimaseks jäänud. Reformierakondlastel on osa inimesi kes tegelevad valesüüdistuste väljamõtlemisega ja stsenaariumide koostamisega. Nende vastu pole mõtet võidelda parem alla anda muidu võib korduda meie parima inimese Edgar Savisaare saatus. Pealegi president on ka reformierakondlaste poolel ja näe nüüd hakkab veel keskerakondlasi halvustama aga reformierakondlaste vigu ei taha tunnistada.

  6. See 3 aastat ago
    Reply

    oli selge kõigile, et just Jurka valitsus lasi suve lõpul kõik käest. Ruttu läks nakatumine üles ja edaspidi Tanel ainult oigas ja laiutas käsi, mida teha. Kuid vaja oleks olnud piir kinni panna ja liiklus linnade vahel seisma panna. Siis poleks satikas saanud siia tulla ja üle Eesti levitada. Kuid Jurka ei teinud mitte sendi eestki midagi. Täielik otsustusvõimetus ja oskamatus olukorda hinnata ja meid kaitsta. Ja seda üle 4 kuu.

  7. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    parandan vea–Ratas peab olema suure algustähega.

  8. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Peaminister Jüri Ratas tegi kõik õigesti. Mitte mingil juhul poleks pidanud sulgrma piirid meie linnade vahel Inimesed ise peaks sõitma vaid siis kui muidu ei saa. Lõbureisidele teistesse riikidesse pole vaja sõita, ainult võivad olla ametialased sõidud või lähisugulaste juurde. Ratas ja Kiik on kõik õigesti teinud aga inimesed on ise süüdp. Ei hoita vahetm mõned ei kanna maski, kogunetakse ehkki paluti seda mitte teha. Ületades riigi piire kontrollitakse koroonasse haigestumist ja saabudes peab olema karantiinis.Presidendi etteheited on kohatud ja Ratas oli peaministrina hooliv ja õiglane .

    • Nende 3 aastat ago

      üle 1000 mõrvatu eest on vastutav ka Ratta Jurka. Just tema valitsemisajal läks suur nakatumine lahti ja hakati massiliselt meie iniemsi mõrvama. Jurka on koos Kaja ja Taneliga ühtviisi vastutav, sest see massimõrv on nende käpardlikkuse ja otsustusvõimetuse tulemus.

  9. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Ratas on ju küll presidendi ja Reformierakonna nõudeid rahuldanud. Aga ehk oma halvustanisega ta tahab uut valitsust. Tal ju poolvend sotsode juurde läinud ja käitub inetult seal. Kahju et sotsidel ei ole endist esimeest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.