Riigikogu esimees Jüri Ratas Tartumaal: Eesti areng eeldab laiapõhjalist arutelu hariduse üle

Foto: Erik Peinar, Riigikogu kantselei

Tartus ja Elvas teadlaste ning ettevõtjatega kohtunud Riigikogu esimehe Jüri Ratase sõnul oleme kriisist võitnud ammusoovitud teaduspõhisuse. „Ühelt poolt muutus teadus argielu osaks. Näiteks Eestimaa teadlastest koosneva teadusnõukoja toel saime selgeks, kuidas saame ennast ja teisi maailma vallutanud uue nakkuse eest kaitsta. Teisalt said ettevõtted uue tõuke teaduspõhiseks arenguks. Näiteks tarnib nüüd Tartu Teaduspargis töötav ettevõte üle maailma kolm korda rohkem biotehnoloogilisi reagente, mille abil on muuhulgas võimalik inimesi testida ja seireuuringuid teha. Samal ajal suurenes nõudlus Elvas tegutseva elektroonikatehase toodangu järgi nii palju, et Lõuna-Eesti suurimaks tööandjaks oleval ettevõttel on Eestis käsil tootmise laiendamine ja insenerikeskuse rajamine.“

Edasine areng eeldab, et lähiaastatel peame laiapõhjalist arutelu Eesti hariduse üle. „Viimasel aastal tööelus ja majanduses toimunud muutused on toonud veel paremini esile, millele haridussüsteemis peame suuremat tähelepanu pöörama. Näiteks ülikooli, töötukassat ja tööstusettevõtet külastades jäi kõlama suurenev vajadus inseneride ning tootmistöötajate järele. Ühe lahendusena soovitati kaaluda kohustuslikku karjäärinõustamist põhikooli viimastes klassides, et noorte valikud oleksid teadlikumad. Samuti esitati terve rida küsimusi selle kohta, kuidas edaspidi vajalikel erialadel kvaliteetset õpet tagame,“ rääkis Jüri Ratas.

Koos ettevõtlusega areneb ka elukeskkond. „Elva on hea näide sellest, kuidas saab omavalitsus hoida oma elanikke ka siis, kui nad töötavad mujal. Liikumiseks on loodud mitmekesised võimalused, alates looduskaunitest terviseradadest ja lõpetades kvaliteetsete jalgpalliväljakutega. Sel sügisel avab uksed euroraha toel rajatav perearstikeskus. Omaette väärtuseks on toetus, mille najal käivitub koolinoorte loodud rannakohvik,“ tõi näiteid Riigikogu esimees.

Kõikide arengute eelduseks on jätkuvalt koroonaviirusega elama õppimine. „Nüüdseks saavutatud haigestumuse langus annab lootust, et tänavust suve veedame piiranguteta. Samas on selge, et veel pikemat aega tuleb meil koroonaviirusega arvestada ja sellest põhjustatud kriisist väljumiseks pingutada. Üks lihtne valik, millega saame üheskoos nii uut nakatumiste lainet ära hoida kui ka kiiremale taastumisele kaasa aidata, on ka tänavu suvel puhata võimalikult palju Eestis,“ sõnas Jüri Ratas.

Tänase tööpäeva raames kohtus Riigikogu esimees Tartu Ülikooli, Ülikooli Kliinikumi, Elva Haigla, Rahandusministeeriumi Tartumaa talituse,  Töötukassa Tartumaa osakonna, Tartu linna ja Elva valla esindajatega. Samuti külastas biotehnoloogiaettevõttet Solis BioDyne, elektroonikatehast Enics Eesti ja kohvikut Kohvik Lohvik.

Fotod: https://www.dropbox.com/sh/7hogi6ldtw4dfog/AAAW9wpeQyByA2gzj3APF55Ua?dl=0  (autor – Erik Peinar, Riigikogu kantselei).

3 kommentaari
  1. Sedasi 3 aastat ago
    Reply

    J.Ratase tegutseb vägevalt. Ta teeb ära mitme ministri töö. selles rollis on ta haridusminister. kuidas ta küll nii palju jõuab. Võlisminister peaks teiste riikidega looma sidemeid haridusküsimustes aga ta seisab ja tunneb kaasa nendele kes rikuvad mõnede riikide rahu. Kahjuks aitab Ratas ka seista ja tunda kaasa valedele inimestele kuid tema töö sisepoliitikas on olnud alati ja on ka praegu suurepärane.

  2. Pole 3 aastat ago
    Reply

    vaja mingit arutelu, ei noaterapealset ega laiapõhjalist lömitavat. Vaja on taastada hariduse austamine, et ühtki lollat läbi ei lastaks.
    Vaja on karme teste ja oskuskatseid, et igaüks teaks kõike, mis õppekavas ette nähtud. Kui ei oska logaritmida või tikkida, on hindeks 0. Mitte 4 ega 3 ega 1, vaid 0. Sest lg2-st pole 0,864, 2,873, vaid 0,301. Ja kõik.
    Pole lugenud Kalevipoega või Kevadet või Kolme musketäri, hindeks 0. Haritus peab olema igakülgne!
    Kes pole väärt haridustunnistust, saab lihtsa tõendi, et külastas vastavat kooli. Aga mitte rohkem!
    Las varastab labida ja läheb hauakaevajaks. Tänasel minnalaskmise ajal on juba 1200 liigset laipa, on milleks labidat kasutada. Elu nõuetega tuleb koos käia.

  3. nime ei ütle 3 aastat ago
    Reply

    on alanud presidendi kampaania, ratakene rabab nüüd nii et keel vestil. jookseb päevas kümnest kohast läbi, ja kas sellest on ka mingit abi. põhulõuaks jääb see mõttetu mehike. tegelikult presidendiks kõlbab vägagi, see ongi nagu pool tola amet.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.