Riigikogu esimees kõneles Tšehhi ametikaaslasega andmeturvalisuse tagamisest e-riigis

Kohtumise foto autor: Erik Peinar, Riigikogu

Riigikogu esimees Jüri Ratas kohtus täna videosilla vahendusel Tšehhi parlamendi esimehe  Radek Vondráčekiga. Kohtumise fookuses oli e-riigi teenuste arendamine ja turvalisuse tagamine digiandmete kasutamisel.  

Ratas kinnitas kohtumise alguses Eesti ja Tšehhi häid omavahelisi suhteid ja meenutas, et tänavu on eriline aasta meie kahe riigi suhetes, sest tähistame 100 aasta möödumist diplomaatiliste suhete loomisest ja 30 aasta möödumist diplomaatiliste suhete taastamist.

„Eesti ja Tšehhi kahepoolsed suhted on väga head,“ ütles Ratas ja avaldas lootust, et digitaalse koostöö valdkonnas on veelgi rohkem võimalik ära teha. Ka Tšehhi parlamendi esimees kinnitas, et nad on huvitatud e-teenuste arendamisest ja Eesti x-tee kogemustest. Ratas rääkis Eesti e-teenuste näitel andmete kasutamise turvalisuse olulisusest, samuti küberturvalisusest laiemalt. Ta lisas, et tšehhide osalemine Tallinnas asuvas NATO Küberkaitsekoostöö Keskuses on veel üks hea näide viljakast koostööst.

Riigikogu esimees tänas Tšehhit panuse eest meie regiooni julgeoleku tagamisel ja Tšehhi vägede osalemise eest NATO lahingugrupis Leedus. Ratas meenutas, et Tšehhi esimene missioon Ämari baasis oli ajalooline ja Eesti oleks tänulik, kui Tšehhi osaleks taas Balti õhuturbemissioonil.

Ratas esitas Tšehhi ametikaaslasele kutse osaleda juunis Eesti korraldataval esimesel Kolme mere algatuse parlamentaarsel foorumil. Ratas ütles, et kuna Kolme mere algatus (3SI) on kujunenud praktiliseks koostöövorminguks, on oluline suurendada ka parlamentide vahelist koostööd. „Parlamentidel on võimalust hõlbustada Kolme mere algatuse praktiliste eesmärkide saavutamist,“ rääkis ta. „Parlamentide laiem kaasamine annab olulise panuse formaadi nähtavuse suurendamisse ja suurepärase võimaluse kinnitada riikide pühendumust formaadile.“

Tšehhi parlamendi esimees andis videokohtumisel ülevaate viimastest arengutest suhetes Venemaaga. Ratas kinnitas ametikaaslasele, et Eesti  jälgib olukorda tähelepanelikult. „Eesti on väljendanud oma solidaarsust ja täielikku toetust Tšehhile,“ kinnitas ta. „Oleme arvamusel, et Venemaa on oma tegevusega ilmselgelt rikkunud Tšehhi suveräänsust.“

4 kommentaari
  1. Raport: koroona pandeemiat oleks saanud ära hoida, 3 aastat ago
    Reply

    Üle maailma levinud koroona pandeemiat oleks saanud ära hoida, kui Maailma terviseorganisatsioon WHO oleks andnud hoiatuse varem välja ja riigijuhid poleks jäänud jokutama hoiatustele reageerimisega, selgub maailma juhtivate epidemioloogide täna avaldatud raportist.

    Koroonaga on üle maailma nakatunud ligi 160 miljonit inimest pärast seda kui viirus 2019. aasta sügisel Hiinas Wuhanis levima hakkas, koroonaga seotud surmajuhtumeid on registreeritud 3,3 miljonit, vahendab Daily Mail.

    Asi poleks nii hull, kui WHO oleks andnud hoiatuse varem ning riigijuhid oleks reageerinud kiiresti teadlaste poolt välja toodud ohtudele – nii lihtne see ongi, väidab raport.

    Selleks, et üleilmsele pandeemiale lõpp teha, peavad jõukad riigid varustama vaesemaid vähemalt 1 miljardi vaktsiiniga käesoleva, 2021. aasta septembriks. Lisaks on vaja veel 2 miljardit vaktsiinidoosi 2022. aasta lõpuks.

  2. oleme sunnitud vabandama sic 3 aastat ago
    Reply

    Ratas vaatab mida jälle pihta panna annaks?

  3. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Väga vale riigiga pidas nõu ja vales küsimuses.

  4. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Polnud ju aega pandeemia leviku tõkestamisega tegeleda- Oli vaja mõnedesse riikidesse segajaid saata ja stsenaariume välja mõelda. Siis seisti tükk aega ja tunti kaasa rahurikkujatele. Oli vaja välja mõelda Venemaa-vastaseid sanktsioone selle asemel et arendada majndussuhteid. On vaja pugeda USA ees kus uus president tuli võimule nii et pooled inimesed ei tahtnud teda ja esimese asjana mindi Süüriat pommitama. See president ihkab sõda ja isegi meieväike riik läheb kaasa vihavaenu õhutamisega Venemaa vastu ehkki praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud ja kui teekski ei läheks ükski riik Venemaa vastu sõtta nii et head suhted on igati kasulikud.venemaa intelligents ei laima teiste riikide inimesi ja Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.