Enn Eesmaa: “Võtke piits, kuid pidage aru.”

Alustuseks tahan rõhutada, et ma mingil juhul ei visku, veel vähem ei võta Jüri Ratase kaasuses sisse oma kohta erakondlikus ringkaitses. Hoopis vastupidi. Toetan Riigikogu esimehe kutsumist korruptsioonivastase erikomisjoni ette, et alustada süvenemist süüdistustesse, millest kõik selgesti aru saavad samas olukorrast selgemat üle- või sissevaadet omamata. Isegi süüdistavasse kirjaviisi vormitud artikli autor tunnistas veidi pärast uudispommi lõhkemist, et raamatupidamise seisukohast ei tehtud vist midagi valesti. Hea tava suhtes aga eksiti.

Jüri Ratas on tavatult tegus poliitik. Peaministrina oli tal kuni 15 erinevat kohtumist päevas, neist mõnedki väljaspool Tallinna. Paaril korral olen Jürile öelnud, et ilmselt valmistus ta noorena sporti tehes alateadlikult erakordseiks pingeteks, mida tal tulevikus riigimehena taluda tuleb. Olen koos temaga kahel korral käinud valimiseelsel tutvustusringreisil Hiiu- ja Saaremaal. Siis käisime Kuressaares ja Kärdlas majast majja ning korterist korterisse, jagades valimismaterjale ja andes lubadusi. Mina pudenesin Jüri tempost juba kuuenda maja kolmandal korrusel. Pealegi kahtlesin me aktsiooni tingimusteta vajalikkuses.

Olen töötanud president Lennart Meri meeskonnas ja mäletan tema töösuutlikkust, mis erilise hoo sai sisse siis, kui tavainimesed hakkasid magama minema. Ta nõunike tööpäeval oli vaid algus, lõpu kohta polnud meil oma naistele midagi täpsemat öelda, veel vähem lubada. Lennart Meri oli vaatamata põhiseaduses sätestatule väga aktiivne siseriiklikes küsimustes sõna võtma. Sageli kitsas ringis ja vähemasti kord aastas Estonias kõnet pidades. Kersti Kaljulaid on Lennart Meriga võrreldes üsna tagasihoidlik sisepoliitika küsimustes.

Sageli käisid Kadriorus külas tollase Eesti poliitliidrid kas üksi või grupiti. Ikka ja alati pakuti neile ka suupisteid ja õhtusööke. Ei mäleta, et riigipea oleks koos kantselei direktori akadeemik Veidermaga arveid kokku löönud ja ohanud, et raha hakkab otsa saama. See polnud ega polegi presidendi ega ka peaministri ülesanne. Neid liidreid ümbritsevad nõunikud, sekretärid ja adjutandid, kes hotelle, jooke ja eineid tellivad ning kindlasti ka rehnutti peavad. Minu jaoks oleks hoopis kahtlasem, kui president või peaminister võtaks osa prisketest pidusöökidest ta auks, mille korraldajaiks on vastuvõtjad. See annaks hoopis ilmsema võimaluse olukorras korruptsioonivõrseid näha. Mulle meeldib BMW reklaamlause – me ei anna aru tootearendusest, vaid tutvustame teile selle tulemusi. Liidreid tuleb hinnata nende tehtu ja saavutatu põhjal. Riigikogu erikomisjonil on võimalus, arvestades kahtlustatava tänast positsiooni, asjaolusid selgitada ning siis oma hinnang anda. Tean, et komisjoni ette astub ka riigisekretär. Jällegi õige taotlus.

Eestlane ütleb sageli üsna tabavalt. Üks neist elutarkustest kõlab nii: “Võta pits ja pea aru.” Nii püütakse üleliigsete, halbu tagajärgi kaasa toovate ettevõtmiste eest hoiatada. Mina tahaks ajakirjanikele soovitada: “Võtke piits, kuid pidage aru.” Pigem enne, kui nüpeldama asute, sest iga jõud toob paratamatult kaasa ka vastumõju. Sageli vastupidise sellele, mida piitsutades saavutada taheti. Ometi haarake piits kindlasti siis, kui olete täiesti kindlad, et teisiti pole enam võimalik. Nii lihtne see lõpuks ju ongi.

8 kommentaari
  1. Väga 3 aastat ago
    Reply

    hale õigustuslugu. Nagu nii peakski, et mõneminutilise petmisega peavad kaasas käima joomad-söömad, mis kantakse hiljem võimule pääsedes maha rahva enda arvelt. Sisuliselt on ju iga poliitpettus investeering.
    Nüüd aga on kõik kuulekad rotid üles aetud, et hakake Jurkat puhtaks pesema. Õigustage iga tema tegevust ja kui seda polegi, siis mõelge välja. Peaasi, et loll rahvas õnge läheb.
    Mis on aga selle puhtakspesemise eesmärk? Ju tahetakse Jurkast lahti saada, et ta Kadriorgu küüditada. Või tahab Enn ise Jurka lolluste arvel sinna pääseda?

    • parlamendis juba 4 tundi 3 aastat ago

      Soome parlamendis käib praegu arutelu Euroopa uue abipaketi üle ja Põlissoomlaste erakonna rahvasaadik Sebastian Tynkkynen on rääkinud juba 4 tundi. Kuivõrd Tynkkynen enamuse ajast maski ei kandnud, katkestas parlamendi aseesimees Tarja Filatov istungi, et käia uut maski toomas.

      Istung katkes paariks minutiks siis, kui Tynkkynen oli rääkinud üle kahe tunni. Parlamendi esimees Anu Vehviläinen juhtis tähelepanu, et parlamendis on maskisoovitus, mille peale ütle Tynkkynen, et on sellest teadlik. Kellas 22.15 ajal oli Tynkkyneni sõnavõtt kestnud üle 4 tunni. Tynkkynen andis enne seda sotsiaalmeedias teada, et tal on kavas pidada oma elu tähtsaim kõne, vahendab MTV.

  2. Enn Eesnahk 3 aastat ago
    Reply

    Enn on ikka soe mis soe peast. Kesikute sitt komöödia jätkub. Bemmipedede reklaamlause õigustuseks : )

  3. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    See on selge et Ratas pole süüdi aga ollakse harjunud süüdistusi leiutama. reformierakonnal on terve meeskond kes mõtleb välja valesüüdistusi. vaadake kui vaikseks jäi Isamaa kui sealt lahkus Kross ja neil on nüüd tubli esimees. Kurb oleks kui sotsid laimaksid keskerakondlasi sest nad sobiksid rohkem koostööd tegema. Aga seal on mõni võimuahne poliitik ka nagu naiteks Keskerakonnast lahkunud Kaljulaid ja arvatavasti igatseb ta kõrget töökohta. Oleks kahju kui mõned ekrelased ei hakkaks keskerakondlasi laimama-tegelikult ma seda ei usu. Mulle meeldis valitsuskoalitsioon koos ekrelastega. Ratas ei saanud ju edasist koostööd teha sest hakati välja mõtlema tema suhtes korruptsiooni süüdistusi ja ta alistus. Ansip ju ütles minnes Brüsselisse et teeb kõik mis võimalik et valitsuskoalitsioon laiali ajada. Aga eelmine valitsus oli palju parem kui siis kui Ansip oli peaminister. Ansipi valitsemise ajal vaesus aina kasvas.

  4. ega 3 aastat ago
    Reply

    Eesmaa midagi valesti ju ei ütlegi. Omaltpoolt tahaks juurde lisada, et mina ei tea mitteühtegi EV peaministrit, tipp-poliitikut, kes oleks oma ametit pidanud nii, et katnud oma isiklikust taskust tööga seonduvad kulud. Kalle Muuligi küsis Kuku raadios, et kuidas siis tipp-poliitik peaks Abrukale saama, kas paadiga võ ja kas Pädaste mõisa saabudes oleks pidanud kellegi poodi saatma vorstijupi ja leiva järele?. Kui Ratas üldse millegi eest vastutab, siis selle eest, et seadusega ettenähtud limiite ei ületata ja seda pole ju tehtud. Pole ju mitte ühegi peaministri visiiti ettevalmistanud peaminister ise, seda tööd peavadki tegema teised, kelle töö see tegelikult ka on. Kas edaspidi tahate näha et peaminister sõidab mõnele eesti saarele vesirattaga ja sedagi ise pedaalides, sest kõik muu on ju kulu. Ööbime kõige odavamates urgastes ja näitame kogu maailmale, kuidas me oma maksumaksjatest hoolime. Aga paraku oleks needsamad “ajakirjanikud” esimesena kahe käega peast kinni hoidmas ja kriiskamas, mida te ometi teete Eesti mainega…..nii vaesed me ka pole. Madal ja labane presidendikampaania on alanud veel enne kui keegi on üldse kandeerimisest teatanudki. Mulle ei meeldi, et neljas võim, keda rahvas pole võimu juurde valinud, dikteerib ette kes meil üldse võivad kusagile kandideerida või mitte.

  5. uskmatu-toomas 3 aastat ago
    Reply

    Kas selle kampaania taga ei ole kartus,et Ratas saab järsku valitud presidendiks kellel on ka lihtrahva enamuse toetus?
    Mitte nii nagu meie kahel viimasel presidendil !

  6. robert 3 aastat ago
    Reply

    Kui üldse on vaja presidenti siis muidugi Jüri Ratas mitte see saba on vaba appi ahistatakse Aga oravad ei muutu ja õudus saada uueks hooajaks lammutaja õhutaja on reaalne Kõik ajalehtede kirjatsurad otsivad Jürile komprat nagu kivi alt vähki

  7. robert 3 aastat ago
    Reply

    Ennuke on tubli laveerija ja suutnud tänu sellele erakonnas õrrele tõusta aga loogika pole mehe tugevam külg Et siis Repsike polegi süüdi sest tehingu tegi ju pisike mutrike raamatupidaja No anna minna Parem oleks kui Ennuke loobuks poliitikast ja läheks klaveritundi nagu siis kui referendumi toimumist hääletati

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.