Riigikogu esimees kõneles Leedu ametikaaslasega koostööst Valgevene toetamisel

Riigikogu esimees Jüri Ratas ja Leedu parlamendi esimees Viktorija Čmilytė-Nielsen. Foto: Erik Peinar, Riigikogu

Riigikogu esimees Jüri Ratas ja Leedu parlamendi esimees Viktorija Čmilytė-Nielsen kõnelesid tänasel kohtumisel välis- ja julgeolekupoliitikast, Balti kaitsekoostööst ning energia- ja transporditeemadele. Pikemalt räägiti koostööst Valgevene toetamisel.   

Pooled kinnitasid, et nii kahepoolsed suhted Eesti ja Leedu vahel kui ka koostöö NATOs ja Euroopa Liidu tasandil on väga hea. Ratas ütles, et transpordiühendused ja sealhulgas Rail Baltica on Balti koostöös tähtsal kohal. Samuti energiajulgeolek ja elektrivõrkude sünkroniseerimine.

Pikemalt käsitleti kohtumisel idapartnerluse riikide toetamist, eriti Valgevene olukorda ja erinevaid võimalusi selle mõjutamiseks. Kõne all oli ka idapartneritele vaktsiinide annetamine.

Pooled avaldasid heameelt, et koroonaviiruse levik on aeglustumas ning vähendatud piirangute tingimustes on taas võimalik silmast-silma kohtuda.

Leedu parlamendi esimehe sõnul on Eesti kogemused küberkaitse vallas Leedule eeskujuks. Samuti tunneb Leedu tema sõnul huvi Eesti haridussüsteemi korralduse vastu. Leedu pool avaldas Eestile tänu, et Eesti on toetanud Leedu piiri lähedal Astravetsis käivitatud Valgevene esimese tuumajaama sulgemise ideed.

Kohtumisel osalesid ka väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ja Balti Assamblee Eesti delegatsiooni esimees Aadu Must. Mihkelson kinnitas kahe riigi pikaajalist ja head välispoliitilist koostööd. Tema sõnul tuleb teha tihedat koostööd, et hoida Euroopa ühtsust ning transatlantilisi suhteid. Samuti selleks, et seista vastu Venemaa agressioonidele ning Hiina mõjuvõimu kasvule. Musta sõnul on oluline ja väga lähedane suhe Balti riikide vahel ka Balti Assamblees.  

4 kommentaari
  1. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Valdevenet toetab väga hästi Venemaa aga Ratasse toetust nad ei vaja ja see on nii mõttetu tegevus. Valgevene oli rahulik ja tore riik. Nad ei sekkunud teiste riikide siseasjadesse. Ja siis topiti sinna riigi lõhestaja õks naine kes ei osanud ajakirjanikega vestelda ja taheti riiki lõhestada. nüüd seisab meie välisminister ja tunneb kaasa lõhestajatele. Mis küll on juhtunud Ratasega ta on nii muutunud ja ei käitu keskerakondlase moodi. EL-us tegeldakse peamiselt sanktsioonide väljamõtlemisega aga arusaamatu on kuidas see riike aitab. Jätke ometi teised riigid rahule meil on omal palju probleeme.

  2. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Parem vaadake mis toimub USA-as, Vihavaenu õhutamine ägenes kui Biden sai presidendiks. Ebaõiglusest omal maal ei piisa on vaja vaenu õhutada mujal. Tema valitsemise ajal mustanahaliste elu muutus halvemaks, karistatakse neid siiani kes tänavatel protestisid tama tuleku vastu. Ratas peaks Valgevene rahule jätma ja seisma koos meie välisministriga ja tundma kaasa USA elanikele. Valgevenes on alati presidendivalimised möödunud rahulikult ja segajaid tuleb karistada. Ratas võiks sesta parem meue riigis toimunud kuritegude mälestamiseks ä Võib ka kutsuda seltsiks Leedu võiLäti ametikaaslased ja tunda kaasa memdele keskerakondlastele kes said kannatada reformierakondlaste valesüüdistuste tõttu aga VALGEVENE JÄTKE RAHULE pealegi raiskate ilmaaegu aega.

  3. Milles 3 aastat ago
    Reply

    küss? Läti, Leedu, Poola ja Ukraina pangu piir belarussidega kinni ja las lämbub Puutini haardes. Sees toimuvad suured ülestõusud ja Lukassenka kukutatakse. Siis saab piiri uuesti lahti teha.
    Kuid vaja on üksmeelt, et kõik EL-i liiduvabariigid ja NATO osalised tuleks kaasa.
    Aga meil ainult lõhverdatakse tühja vahtu välja ajada.

  4. Kodanik 3 aastat ago
    Reply

    Nii-et, Eesti ja Leedu sekkuvad jälle vööra riigi siseasjadesse?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.