Eesti ja Poola ministrid arutasid koostööd välis- ja julgeolekupoliitikas ning Euroopa Liidu küsimustes

Välisministeerium Foto allikas: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus 29. juunil Varssavis Poola välisministri Zbigniew Rau ja Euroopa Liidu asjade ministri Konrad Szymańskiga. Sel aastal tähistavad Eesti ja Poola diplomaatiliste suhete loomise 100. aastapäeva ja ühtlasi möödub 30 aastat meie diplomaatiliste suhete taastamisest.

Liimets arutas kohtumisel ametikaaslase Rauga kahepoolseid ja regionaalseid suhteid, välis- ja julgeolekupoliitika küsimusi ning rääkis olukorrast Venemaal ja idapartnerluse riikides.

„Poola on meie jaoks oluline partner ja liitlane, kellega töötame ühiselt nii Euroopa Liidu kui ka NATO liikmetena meie regiooni julgeoleku tagamiseks. Hindame kõrgelt Poola panust NATO Balti õhuturbesse ja osalemist meie iga-aastasel kaitseväe õppusel Kevadtorm,“ ütles välisminister. 

Ministrid rääkisid ka transatlantiliste suhete olulisusest ja nõustusid, et USA-l on asendamatu roll Euroopa ja regiooni julgeoleku tagajana. Liimets ja Rau arutasid veel Valgevene üha suurenevat isoleeritust pärast režiimi otsust idapartnerlusest välja astuda ning väljendasid muret kodanikuühiskonna represseerituse pärast. Rääkides suhetest Hiinaga, tõi minister Liimets esile EL ühtse lähenemise ja poliitikate tähtsuse.

Liimets ja Rau kõnelesid ka majanduskoostööst ja regionaalsetest taristuprojektidest ning ühistegevuste võimalustest kübervaldkonnas ja Kolme mere algatuses. „Meie mõlema jaoks on regionaalne koostöö väga oluline, nii meie transpordivõrgustiku arendamise kui ka piirkonna energiajulgeoleku tagamise osas.  Mul on hea meel, et oleme Kolme mere algatuses edukalt koos tegutsenud. Eesti jaoks on tähtis tihendada suhteid strateegiliste partneritega ja tugevdada Kolme mere fondi,“ ütles Liimets.

Samuti arutasid ministrid uusi koostöövõimalusi innovatsiooni, rohepöörde ja uute tehnoloogiate vallas.
Liimets kohtus Varssavis ka Poola Euroopa Liidu asjade ministri Szymańskiga. Ministrid rääkisid päevakajalistest Euroopa Liidu teemadest, nagu Euroopa tuleviku konverents, liidu laienemine ning rännet puudutavad küsimused. Liimets märkis, et Euroopa tulevikust rääkides on oluline kuulata oma kodanikke ja keskenduda nende jaoks olulistele teemadele.

2 kommentaari
  1. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Nii kui ma juba seda pilti näen läheb mu süda pahaks. Välisminister ei tegele oma kohustustega vaid muudkui kohtub inimestega kellest meil mingit tolku pole ja need tema kohtumised ei muuda meie elu paremaks. Kuidas küll Ratas võis sellise naise välisministriks soovitada See naine astus küll nüüd Keskerakonda aga ta on seal nagu võõrkeha.

  2. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Aga kohe mitte ei huvita mida meie välisminister teeb. Ta ei tee mitte midagi kasulikku meie riigi ega rahva jaoks. Las see ajaleht trükib ära vaid meie riigile ja rahvale kasulikke artikleid. Keskerakonnas on palju tublisid inimesi kelle arvamus loeb. Välisminister kohtub sageli valede onomestega, tunneb kaasa teuste riikide rahurikkujatele ja eks sõidukulud on suured ning raha saatmine teistele pole aus sest vajame ise abi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.