Riik toetab kõiki tarbijaid elektriarvete tasumisel

Foto: Adobestock

Valitsus kinnitas täna elektrihinna tõusu tõttu välja töötatud toetuse põhimõtted, millega leevendatakse poole aasta vältel hinnatõusu mõju kõigile tarbijatele.

„Elektrihinna tõus puudutab paratamatult meid kõiki, nii kodutarbijaid kui ka ettevõtteid. Et järsult kasvanud elektriarved rahakotile ootamatult suureks koormaks ei osutuks, toetab riik olukorra leevendamiseks kõiki elektritarbijaid läbi võrguteenuse kulu osalise katmise,“ ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Tarbijatele kompenseeritakse võrguteenuse tasust 50 protsenti ning soodustus kehtib oktoobrist märtsini tarbitud elektri kohta. „Soodustuse saamiseks ei pea tarbijad ise omalt poolt midagi tegema ega kuskile pöörduma, oktoobrikuu elektriarve laekub teenusepakkujatelt kõigile juba poole väiksema võrguteenuse tasuga,“ selgitas minister Aas.

Jaotusvõrguettevõtjatele kompenseerib pool võrguteenuse tasudest SA Keskkonnainvesteeringute Keskus. Riigieelarvest kulub selleks hinnanguliselt üle 88 miljoni euro.

Minister märkis, et praeguses globaalse energiakriisi olukorras pole hindade vähendamiseks väga häid kiireid lahendusi. „Eksperdid väidavad, et olukord peaks stabiliseeruma kevadel, seni saame tegeleda nii-öelda tulekahju kustutamisega. Pikemas perspektiivis peame selliste olukordade vältimiseks jätkama jõuliselt kohapealse taastuvenergia tootmise arendamisega, et tulevikus ei peaks enam kasutama kalleid fossiilseid kütuseid,“ ütles Aas.

Energiahindade tõusu mõjude leevendamiseks töötas Rahandusministeerium lisaks välja ka toetuse vähemkindlustatud leibkondadele elektri-, gaasi- ja kaugküttearvete tasumiseks.

Energiahindade tõusu mõjude leevendamiseks töötas rahandusministeerium lisaks välja ka toetuse vähemkindlustatud leibkondadele elektri-, gaasi- ja kaugküttearvete tasumiseks, mida arutatakse neljapäevasel valitsuse kabinetiistungil.

9 kommentaari
  1. Elektriauto laadimine maksis 33 eurot minut 3 aastat ago
    Reply

    Müüt elektriauto kasutamise odavusest hakkab vaikselt murenema. Soome ajakirjanik laadis oma autot McDonaldsi parklas ja see maksis 33 eurot minut.

    Kauppalehti ajakirjanik laadis autot Audi e-tron GT kiirlaadimispunktis. Kui ta vaatas mobiilis laadimise hinda, näitas see 32 eurot 98 senti minuti eest.

    Ajakirjanik katkestas laadimise pärast kaheksandat minutit ja 70-80 kilomeetri pikkuse vahemaa läbimiseks vajaliku laadimise hinnaks kujunes 272 eurot.

    • Soome politsei paljastas eestlaste narkojõugu, 11 inimest võeti kinni 3 aastat ago

      Helsingi politsei paljastas eestlaste juhitud narkojõugu, mis levitas Soomes 52 kilo amfetamiini ja 1,4 kilo kokaiini.

      Kokku on 16 kahtlusalust, neist 11 on võetud vahi alla kahtlustatuna narkokuritegudes. Kahtlusalused on 35-50-aastased Eesti kodanikud, vahendab MTV.

      Narkootikume levitati Soomes vahemikus 2020. aasta novembrist kuni 2021. aasta märtsini. Levitajate hulka kuulusid ka soomlased.

      Grupeeringul oli plaanis veel narkoaineid tekkida, aga nende tegevus peatati juunikuus. Peamised tegijad võeti kinni eri riikides ja nende vara on konfiskeeritud 1,6 miljoni euro väärtuses.

      Soome politsei on seoses juhtumiga konfiskeerinud ühe terve hoone Eestis. Lisaks konfiskeeris politsei sadu tuhandeid eurosid sularaha, krüptovaluutat, amfetamiini, tuhandeid Subutexi tablette ja tulirelvi.

  2. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Aitäh keskerakondlastele hoolitsuse eest. Nii mõnelgi teisel erakondlasel on tähtsam pugemine EL-u ees ja vihavaenu õhutamine Venemaa vastu kuigi sealt saaksime odavat elektienergiat.

  3. uskmatu-toomas 3 aastat ago
    Reply

    Läbipaistev oleks siis kui arvel kajastuksid mõlemad numbrid st,tegelik mahaarvamise matemaatika ! Milliselt summalt arvestatakse käibemaks jne. aga seda oleks palju tahta sest riik peab ikka jätma endale manipuleerimise st.ilustamise võimaluse ?

  4. vana 3 aastat ago
    Reply

    Vabandan aga jääb mulje, et rikkad valitsejad vihkavad osta odavat elektrit piiri tagant ja see viha kandub nüüd ka oma rahva vaesema osa vastu.

  5. Kodanik 3 aastat ago
    Reply

    Seltsimees Aasale tuletaks meelde,et kõik inimesed ei ela kesküttega majades ja neilgi on küttekulud tohutult tõusnud. Või maainimene polegi inimene? Järjekordne näide sellest kuidas KE tegutseb ja milline on selle kamba õiglustunne.

  6. Parim 3 aastat ago
    Reply

    abi oleks elektri väljalülitamine kogu eestis. Kui palju kõik siis kokku hoiaks.

  7. mette es mõika 3 aastat ago
    Reply

    Kudaviisi need fossiilkütused kallimaks läksid? Võtsid kätte ja läksid ise ??
    See Eesti on nii tibatilluke oma tillukeste fossilidega ja tillukeste metsadega ja tillukese pinnasega ja vetega, et
    teda panda tähelegi gloobuse pääl.Ieata isegi et olemas on, no kudaviisi me fossiilid siis isetahtsi kallimaks tohtisid minna?
    Vot see on sama värk kui haigekassa raha – lähen mina tohtri juurde ja tohter peab mind ainult kompama haigest kohast kõigepealt,teind seda 50 aastat. Aga kui haigekassakaarti pole, tuleb ise maksta.Tohter mõus
    diagmoosima tasuta -vanakooli arst ju- a, vot ei saa. Registratuur küsib raha. Siis mille eest ? Põranda vinüülkatte kulutamise eest ?

  8. mis toimub? 3 aastat ago
    Reply

    aitäh, aga seda ta peabki tegema. elekter tõuseb ikkagi 20% ja võrgutasu 50% minu jaoks, kes ma küll seda 627 “keskmist” pensoni ei saa ega ka 500 mitte.
    Kui purgisupp maksis 3 a eest 70 centi, siis mõned juba 3 euri, leiva sai 50 cediga, nüüd 1 ,20 eur.Kas toiduained ka hüvitab? Jope maksis 50-100 eur, nüüd 500- 1200 eur. Mantlist pole rääkidagi, neid kanti nõukaajal. Mantlit saavad endale lbada vaid valgekraed.,pidulikumaks puhuks. Kas selle hüvitab?
    Elektrikompensats, rahad laekuvad detsembris omavalitsustele, aga mina pean arve maksma novembris ja teisi arveid ka. 400-sest pensionist.Ja KÜ katuseraha ka ja looma ravide rahad. Järelikult lõpetan söömise ja rohtude võtmise ja ikkagi ei jatku.
    Jah, ületuleval aastal suureneb mu pension 20.-euri. Aitäh! Kõik kompenseeritud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.