Kodutarbijate elektri ja gaasi leevendusmeede kehtib kolm kuud

Elektriliinid. Foto allikas: MKM

Kodutarbijate elektri ja gaasi leevendusmeede kehtib jaanuarist märtsini ning see peaks kajastuma juba inimeste jaanuarikuu arvetel. 

Koalitsioonipartnerid Keskerakond ja Reformierakond jõudsid neljapäeval kokkuleppele energia hinnatõusu leevendamise täiendavates meetmetes, millega kehtestatakse kodutarbijatele elektri- ja gaasi hinnalagi ning viiakse äritarbijate elektri võrgutasu nulli.

Meetmete pakett koosneb kolmest osast. Esiteks hinnalagi kodutarbijatele 12 senti kilovatt-tunni kohta elektritarbimisele kuni 650 kilovatt-tundi.

See tähendab, et kui elektri hind kas börsil või fikshinnaga paketis ületab 12 senti kilovatt-tunnist, maksab selle osa elektriarvest kinni riik. Tarbija ise midagi tegema ei pea, elektrimüüja edastab talle juba arve, kus hinnalage ületav osa on juba maha arvestatud.

Teiseks hinnalagi gaasihinnale. See on kodutarbijatele 65 eurot megavatt-tunni kohta, seda ületava osa kompenseerib riik 100 protsenti kuni tarbimiseni  2,75 megavatt-tundi.

Kolmandaks kompenseeritakse äritarbijatele jaanuarist märtsini 100 protsenti elektri võrgutasu, seni oli võrgutasu alandatud 50 protsenti.

Koalitsioonipartnerid jätkavad tööd ettevõtetele gaasi hinnatõusu leevendusmeetme kokku panemisel.

8 kommentaari
  1. Helsingi kehtestas maskikandmise keelu 3 aastat ago
    Reply

    Helsingis Redi kaubanduskeskuses tegutsev laste spordikeskus Gymi kehtestas nii lastele kui lapsevanematele maskikandmise keelu.

    Gymi andis teada, et on liitunud rahvusvahelise maskivastase kampaaniaga Zone Libre, mille eesmärk on tagada inimestele võrdsed teenused olenemata koroonapassist või maskidest, vahendab Yle.

    Klientidele antakse maskikeelust teada Gymi keskuse ukse peal. Maski kandvaid vanemaid sisse ei lasta ja nad peavad jääma teisele poole ust ootama.

  2. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Isegi kui võrutasu nullitakse mõnel ära tõuseb elektrihind ikka. Peab kõik kompenseerima. Aga kui on 11 koma seitse senti kilovatt-tunnist kas siis ei saa kompensatsiooni või. Ah et raha pole riigil aga mingit naeruväärset sõjatehnikat saavad osta mis kedagi ei aita Samuti on alatu saata teistele riikidele meie raha kuigi vajame ise abi. Tuleb lõpetada sekkumine teiste riikide siseasjadesse sest meil on endal palju probleeme. Pealegi keegi ei arvestagi ühe väikeriigiga aga ehk mõned ihkavad sõda. USA on mitmeud riike pommitamas käinud ja selgelt õhutab sõda. Pealegi pole see tema asi mis Ukrainas toimub.

  3. Arvutasin 3 aastat ago
    Reply

    eelmise kuu põhjal, et võidaksin umbes 2€.

  4. Kirjutasin eile, et kuhu kaob meie elekter. Vene ajal olid suured tööstuseed, vabrikud ja tehased. 3 aastat ago
    Reply

    Ekskavaatori tehas, Volta, Klaveritehas, Kreenholm jne. Praegused sellega võrreldes väikesed värktoad. Siis ei töötanud Narva elektrijaam pidevalt kogu võimsusel Kuhu siis kadusid võimsused ja nüüd ka kasumid.
    Minu kirjutis täna kadunud.
    Narva elektrijaam ei ole eraettevõte vaid rahva oma.
    Kas keegi vastutab valetamise eest.
    Minu kirjutis koheselt kadus. Kas ausus on riigis keelatud?

  5. to soo 3 aastat ago
    Reply

    mis viga osta stehnikat kui pensionäre saab igavesti koorida.
    juba vanad valitsejad teadsid et kiriku ja sõjaväejuhtidega tuleb hästi läbi saada, kas nende tegevus head või kurja rahvale toob, pole oluline. et neid õlitada ja üleval pidada. vanasti sai rahva seljast need nahad koorida.nüüd es enam saa. liiga kihistunud on rahvas. valgekraed saadavad p…sse ja lähevad mujale end müüma,nemad noored, koolitet ja tugevad. aga penskarid ei lähe kuhugi, vastu hakata ei jaksa, pole ohtlikud . neid siis võib koorida karistamatult ja püsivalt. kus elab pensionär veel nii vaeselt. aga jah, meil on sõjatehnikat vaja. ja nato poistega koos käia pizzat söömas.nato poistel on oma kodumaa ja käsk tuleb usa-st.
    meie jääme siia oma 3 või 30 või 300 tankiga .üks teeb välja. ainus rakett hävitab nad kõik. kui see sünnib hetkel kui usa hiinaga vastuseisu jõuab teisel pool maakera, siis ta siia ei saa jääda ju. aga rahvas maksab kinni kõik selle suhtumise ja vaenu, mis on tekitatud.

  6. Ebaselgus arvutamiseks 3 aastat ago
    Reply

    Elektrihind koosneb mitmest komponendist ja sooviks teada, kuidas seda 12,2 senti arvutatakse ? kas liidetakse kõik komponendid kokku (nt.võrk+elekter) ja P ning Ö tariif kogus ja siis jagatakse keskmine või kuidas?
    Mis on 12,2 senti ?
    ELVESO AS müüb peale seda tohutut berse mängu, hinnatõusu, oma arvetel üldse võrgutasu näitamata ja elektrihinna on P ja Ö tariifi peaaegu võrdseks teinud- vahe on mitmed kuud 1,5 senti … , milline tähendab- et Konkurentsiamet on kinnitanud Päevatariifi ilmselt neile ja neil on kasulik vägistada oma kliente elektri ja võrgutasuga Öötariifi kõrgeks ajades, sest Konkurentsiamet on kehtestanud neile niiöelda vahendustasu veidi alla 5 sendi KWh. Ja nüüd riik maksab neile peale. Tarbija käest pigistab seana veel.
    Kõik need vahendajad peale Ellet kuni tarbijani – tuleks peksta laiali(liinide remondi jms. ostavad vahendajad ikka sisse, mitte ei taga ise ….) ja lisaks tuleks laiali peksta Konjuktuuriamet, + ka Tarbijakitsed,+ Konkurentsiamet. Nende soojad kohad ja äraostmine, on võimatu tõestada. Seepärast oleks vajalik süsteem laiali lüüa. Kui omad on kadunud , küll siis vahendajaid ka vähemaks jääb.

    Tänavavalgustuse kustutamine – see on õige, vahe on selles – et külades võib ja peakski seda tegema – miks keset metsa on valgusreostus – see oleks floora ja faunale lisaks kasulik. Rohelised on aga meil alles tupest väljumata? Pesevad ajusid muuga.
    Linnades ja suurtes alevikes peaks tänavavalgustus põlema aga aeg peaks olema normaalne- mitte “õitsemine” päevavalges, st.et iga paari nädala tagant peaks reguleerima põlemisaega. Momendil on see aeg, mil peaks olema – 17.00…. 07.00. Tegelikkuses, põlevad üle Eesti paljudes kohtades – kella 15.00….09.00…09.30. Koolid ja lasteaiad – õuevalgustused – võiks üle 1 lambi väljalülitada. Maanteedel – on mõtetu, kus sadu kilomeetreid põleb mõttetult ja siin võiks olla reegel – peale 00.30(siis on ÜT lõpetanud liikluse kõikjal) kuni 05.30-ni väljas.
    Alates aprilli teisest poolest kuni augusti esimene nädal , pole üldse kuskil tänavavalgustust vaja. On harva, kus juuli teises pooles pöörab nii vihmale- et valge aeg kaob.
    Need Eurostandardid tuleb saata kuupeale, need ei kehti täpselt kõikjal mujal. Euroopas on ilmselt enamik riike liidus, kel tänavavalgustuse osa on tühine ja lisaks katab osa vajadust tohutu reklaamide valgus. Meil ei ole sellist jõukust ja tuleb elada nagu Rumeenlased , vahetult Nicolae Ceaușescu tapmise eel, saavutati puhas – võlgadeta riik.Sel ajal Bukarestis põlesid -2 -l peatänaval valgustid ja riigi valitsushoonetel. Õõrahu oli linnas kell 23.00, jäid ainult taksod ja isiklikud sõidukid. Kaubandus suleti ja mõned kõrtsid, restoranid töötasid kella 03.00 -ni R ja L öösel. Tema loodud abordikeeld pidi tõstma rahvaiibe 2000.a. ,20 milj. aga kuna ta hukati , muudeti seaduseid ja see iive saavutati ca 17 aastat hiljem.
    Oli presidentiaalne kommunistlik riik – nagu EESTI praegu.
    Piisav korruptsioon, pereriigiametid, isiklikud erakonnad ja nendepoolne jagamine.

    Võrdlus toodud ja sütt või põlevkivi nad kaevandasid ka 🙂

  7. Jane 3 aastat ago
    Reply

    Kui Keskerakond oleks võimul koos EKRE-gasiis oleks leitud parim lahendus elektrienergia tasustamise alandamiseks, aga reformierakond on nagu sein kust kõik head algatused põrkuvad tagasi. Neile pole kunagi olnud tähtis kogu rahva heaolu.

  8. uskmatu-toomas 3 aastat ago
    Reply

    30 aastat tagasi oli ilus aeg,odav elekter paljud paigaldasid elektrikütte ja agaramad muidugi elektriradiaatoritega,mõned olid tagasihoidlikumad ja kütsid õliga.Gaas mis tollel ajal 3 korda odavam oli konkurentsiameti ja valitsuse poolt põlu all st.torustike tasuvuse ajaks arvestati ca 30-40 aastat !
    Nüüdseks on õnn tulnud meie õuele st.turumajandus mis määrab alati “õiglase” hinna on kohalejõudnud ?
    Kas ikka on turumajandus kõiges süüdi ? Kas see hinnapoliitika pole pikalt ettevalmistatud jänkide kildagaasi projekt millega euroopa lambakari on lasknud ennast tapamaja ukse ette vedada ?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.