Välisminister Liimets aastakõnes: meie kohus on kaitsta väärtustel ning rahvusvahelisel õigusel ja reeglitel põhinevat maailmakorda

Foto: Erik Peinar / Riigikogu

Välisminister Eva-Maria Liimets tegi täna, 15. veebruaril riigikogus Eesti välispoliitika arutelul ettekande, milles rääkis meie välispoliitika olulisematest tegevussuundadest.

Arvestades Venemaa suuremahulist sõjalise valmisoleku koondamist Ukraina piiril ja sellest tingitud pingelist julgeolekuolukorda terves Euroopas, on tänavu Eesti välispoliitika keskmes julgeoleku- ja kaitse küsimused. „Oleme andnud Venemaale ühtse sõnumi, et Euroopa julgeoleku ja rahvusvahelise õigusega ei kaubelda ning mõjusfääride poliitikal ei ole praeguses Euroopas kohta. Viimaste päevade arenguid hinnates ei saa aga välistada juba lähiajal toimuvat rünnakut Ukraina vastu, mis nõuab ka Eestilt nii ohtude kui ka kriisi võimalike tagajärgedega tegelemist ning terve demokraatliku väärtusruumi eest seismist,“ ütles välisminister.

Ta lisas, et kujunenud julgeolekupoliitilises olukorras tuleb arvestada ägeneva vastasseisuga, milles diplomaatia on tõsiseltvõetav tänu usaldusväärsele heidutusele. „Ainult Lääne kindlameelsus, NATO idatiiva kaitsevõime tugevdamine, tõhus töö sanktsioonipaketiga ja Ukraina igakülgne abistamine aitavad edasisele eskalatsioonile piiri panna,“ sõnas Liimets.

Välisminister kinnitas, et toetame kindlalt Ukraina suveräänsust ja territoriaalselt terviklikkust ning jätkame Ukraina abistamist poliitiliste, majanduslike ja riigikaitseliste reformide elluviimisel.

Liimets rõhutas, et meie välispoliitika oluline sammas on jätkuvalt Atlandi-ülene koostöö ja ühtekuuluvuse tugevdamine. „Allianss on praeguses kriisis näidanud poliitilist ühtsust ja ohuhinnangut ning otsustanud tugevdada heidutus- ja kaitsehoiakut kagus ja idas. Ühendkuningriigi juhitud liitlaste kohalolek ja NATO Balti õhuturbemissioon on selle osa ning kaitsekoostöö selles osalevate riikidega on veelgi tihenenud. Samuti töötame järjekindlalt, et ka Balti riigid tugevdaks veelgi omavahelist kaitse- ja poliitilist koostööd,“ tõi välisminister välja.

Ka Euroopa Liidus keskendutakse ühise välis- ja julgeolekupoliitika kindlustamisele – sel aastal on plaanis vastu võtta mahukas julgeolekualgatus strateegiline kompass, mille jaoks koostatud esimeses ühises ohuhinnangus oli suur osa Eesti ekspertidel. „Samuti on ELil meie hinnangul võimalus ja kohustus toetada liikmesriikide püüdlusi sõjaliste võimete arendamisel ja kerksuse suurendamisel hübriidohtude vastu,“ sõnas välisminister.

Ta lisas, et ELis jätkab Eesti aktiivset tegevust digi- ja kübervaldkonnas. „Meil on võimalus olla teenäitajaks e-identiteedi kasutuselevõtmisel, tulevikku vaatava andmemajanduse ülesehitamisel ning ka usaldusväärse ühendatuse kontseptsiooni tutvustamisel üle maailma,“ ütles Liimets.

Välisminister tõi meie välispoliitika oluliste suundadena välja veel inimõiguste kaitse ja demokraatia edendamise – see aitab tugevdada väärtustel põhinevat maailmakorda, millest meie julgeolek otseselt sõltub. „Eesti esimeses inimõigusdiplomaatia tegevuskavas tähtsustame eriliselt naiste, tütarlaste ja põlisrahvaste õigusi ning sõna- ja internetivabadust,“ märkis Liimets.

Samuti töötame edasi, et võidelda ülemaailmsete kliimamuutustega. „ELi kliimadiplomaatias tõstame alati esile idapartnereid, aga tegutseme ka Aafrikas, kus kavandame digikoostööst huvitatud partneritega roheliste andmekeskuste arendamist. Jätkame tööd ka kogu Läänemerd hõlmava meretuuleparkide võrgu nimel, mis toestaks ka meie julgeolekut,“ ütles välisminister.

Eesti oluline välispoliitiline eesmärk on ka välisesinduste ja majandusdiplomaatia tõhusam rakendamine, et edendada ja kaitsta Eesti ettevõtete huve ning suurendada välisinvesteeringuid. „Kavas on ka Eesti ettevõtluskeskuste väljaarendamine seitsmes välisriigis, esmajoones meie saatkondade juures Soulis ja Singapuris. Mul on väga hea meel ka mullu loodud Arengukoostöö Keskuse üle, mis tagab meile rohkem võimalusi osaleda ELi ja teistes rahvusvahelistes suurprojektides, et olla rohkem nähtavad ja välispoliitikas mõjukamad,“ kõneles Liimets.

Välisminister kinnitas, et Eesti suurim vara on meie inimesed ja plaanis on arendada nii konsulaarteenust kui ka üleilmse eestlusega seotud tegevusi. „Selleks, et hoida eesti identiteeti tugevana ka kodust kaugel, on äsja valminud üleilmse eestluse tegevuskava, mida on riik hakanud ellu viima. Ühiskond tervikuna saab kaasa aidata sellele, et välismaal sündinud või seal pikka aega elanud eestlased tunneksid end kodumaale naastes teretulnuna,“ sõnas Liimets.

Täismahus kõne: https://vm.ee/et/uudised/valisminister-eva-maria-liimetsa-ettekanne-vali…

26 kommentaari
  1. Putin istus taas väga pika laua taga, seekord oma ministritega 2 aastat ago
    Reply

    Vene president Vladimir Putin istus taas väga pika laua taga, seekord oma ministritega. Putin ajas täna esmaspäeval, 14. veebruaril juttu välisminister Sergei Lavrovi ja kaitseminister Sergei Šoiguga.

    Sellised pildid näitavad, et Putinile ei pääse ligi isegi tema lähimad kaasvõitlejad. Lavrov ja Šoigu pandi istuma sama pika laua taha, kus varem istus Prantsuse president Emmanuel Macron.

    Kommentaatorid märgivad, et Putin oli tõbine, köhatas, ning andis mõista, et Ukraina kriis võidakse siiski diplomaatilisel teel lahendada.

    Lavrov palus Putinilt lisa-aega läbirääkimisteks Lääneriikidega, kuna on võimalus, et need läbirääkimised kannavad vilja. Venemaa on koostanud 10-leheküljelise vastuse USA ja NATO pakkumistele relvastuse kokkulepeteks.

    Šoigu omakorda informeeris presidenti sellest, et ühised sõjalised õppused Valgevenega, mis arvati olevat sõja käivitajaks, on lõppemas. Ühtlasi räägiti USA allveelaevast, mis avastati laupäeval Kuriili saarte lähedalt.

    Venemaa on praeguseks koondanud Ukraina piiri äärde ligi 150 000 sõjaväelast ja kardetakse, et konflikt võib puhkeda iga hetk.

  2. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Vaat kus maailmakorrastaja välja tuli.Tühjad sõnad sest Liimetsast ei olene midagi. Meie kohus on hoopis jätta sõja-ja vihavaenu õhutamine ja kogu tähelepanu pöörata meie rahva heaolu kindlustamisele. mul on peterburis tuttavaod eestlasi ja nad in väga rahul sest Venemaal suhtutakse kõigisse inimestesse hästi. head suhted tagavad julgeoleku . Venemaaga tuleks arendada majanduslikke ja kultuurilisi suhteid ja jätta sekkumine teiste riikide siseasjadesse millest nagunii kasu pole ja vaenu õhutamine ja provotseerimine Venemaale ei mõju. paistab et Biden tahab sõda sest naftariikides on juba pommitamas käidud enne tema tulekut ja talle jäi vaid Süüria pommitamine. Ukrainas küll naftat pole ja las teised südivad aga kaevandused ehk sobiks ka talle.Aga arusaamatuks jääb ikkagi et sunnib teda sekkuma.

    • Seda 2 aastat ago

      kõnet oli jube vastik kuulata. Nõuab küll riikidevahelist õigust aga ise on valmis seda rikkuma, et saaks aga 4,7% Eesti vabariigist Putinile ära kinkida. Miks siis riikidevahelist õigust ei nõuta?
      Ülimalt kahepalgeline välisminister ja terve valitsus.

  3. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Nii kui ma seda naist näen tekib halb tuju. Mulle ta tegevus ega jutt ei meeldi. Kui tore ajaleht oli kunagi Kesknödal. samuti on kahju Tallinna TV.st kus röökisid parimad ja ausamad keskerakondlikud ajakirjanikud. Tore saade oli Meedia keskpunkt kust sai teada mis meie riigis tegelikult toimub. Nüüd on Kesknädala haaranud ins’da valdusesse Liimets oma heietustega millest pole meile mingit kasu.

  4. ei keegi 2 aastat ago
    Reply

    asjapulk ei pruugi või lihtsalt ei taha tabada muutuvat olustikku – just mõjusfäärid ongi jälle päevakorral ja väga lihtsalt: olles lähiajaloos täitnud oma positiivse rolli, välistades suurriikide otsesed kokkupõrked pea 50 aasta jooksu (Jaltast kuni naivistist Gorbatšovi ühepoolse, garantiideta alistumiseni) hakkab järgnenud 20 aastase USA HEGEMONISMI ajajärk nüüd lihtsalt läbi saama, muutes mõjusfäärid stabilisaatoritena jälle aktuaalseks. Ehk nagu USA kongressi nõustaja David Pyne kirjutab: “Much like the 1945 Yalta Agreement , a global sphere on influence between the United States, Russia and China might have success for the entire world.”

  5. ei keegi 2 aastat ago
    Reply

    rääkida aga ikka veel nagu rikkis grammofon mingist venelaste sissetungist Ukrainasse, kusjuures Ukraina huvide vastaselt ja vastu selle riigipea korduvaid manitsusi, lihtsalt USA tallalakkujana, on ääretult rumal ja eemaletõukav

  6. Naer saalis! 2 aastat ago
    Reply

    Millised väärtused on liimetsa taolistel? Kas väärikus,õiglus, kindlameelsus,vaeste ja vanadade eest muretsemine? Oma riigi,rahva,perekonna ja kultuuri eest seismine jne????? Okse tuleb seda inimest kuulates ja vaadates.

  7. Sergei 2 aastat ago
    Reply

    Mõjusfääride poliitikal ei ole praeguses Euroopas kohta:. Miks seda Venemaa kohta räägitakse -Ka Venemaa on Euroopa osa . MIKS SEDA JÄNKIDELE NINA PEALE EI HÕÕRUTA. Jugoslaavia pommitamine uraaniga rikastatud ja grafiidi pommidega, Liibüa, Iraagi Süüria hävitamine, Afganistaan . Grusiinide relvadega toetamine- mille tulemusena pidi Venemaa sõja seal kandis lõpetama. Jänki Krimmis 1990- datel juba jalgupidi sees ja plaani pidamine . Sealsed Vene ja Ukraina ohvitseridele ei läinud see kuidagi peale (70 %) Ukraina teenistujatest andsid uue vande (Venemaale)
    Sõnavabadusest- MILLAL ASSNS LAHTI LASTAKSE. Venemaa näiteks annab isegi reeturitele armu- aga Inlismaa korraldab veel komejanti (Skripallid) kus on inimõigused Anglo -Sakside maal. tean täpselt -millega tegeleb EIK -seal omad kaabakad ees- Konkreetsete asjade võrdlused !!!

  8. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Meie välispoliitika on valedes kätes. Liimets ei sobi Keskerakonda sest ta ei tööta meie riigi huvides. Üks kurb aga sealjuures naljakas vahejuhtum on olnud kaa. Biden tulles võimule kuigi peaaegu pooled USA elanikud olid tema vastu ja toimus isegi Kapitooliumi ründamine läks Süüriat pommitama kui ma ei eksi, aga Liimets saatis Süüriale meie maksumaksja raha. Kas koostöö või. Aga ma leian ka et ühine on neil vihavaenu ja sõjaõhutamine.

    • Eve. 2 aastat ago

      Reeturite, varaste, vihavaenu õhutajate, rahvale pepu keeramine jne Keskerakond kadugu. Reeturite palk on surm. Nii oli ka meie kuulsas filmis. Reetur Ratas prügikasti.

  9. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Parandan vead. Peab olema nii. Mul on Peterburis tuttavaid eestlasi ja nad on väga rahul sest Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi. Head suhted tagavad julgeoleku.

  10. maakas 2 aastat ago
    Reply

    Sõda-sõda sõda- ka maailma lõppu ja arvutite kokkujooksmist on korduvalt ennustatud.
    Aga ei tule- Jäle hüsteeria tekitatud -nii ,et silmad pahupidi. Venemaa agressioon. -sekkumine ka valimis tulemustesse. Nüüd kui on selgeks tehtud ,et oma Hillari sellega tegeles – kes hüvitab nüüd Venemaale sanktsioonidega tekitatud kahju. Kõige selle hüsteeria varjus varjatakse oma okupatsiooni. Laseksite sealt maalt koos natsi kurjategijatega jalga ja laske inimestel elada.

    • Tänase 2 aastat ago

      lõpuni jääb veel 12 tundi. Millal siis venelased ahhollidele kallale tungivad? Äkki ei jõuagi enam täna?

  11. Oi 2 aastat ago
    Reply

    Avasin selle ja ikka selle nise nägu siin. Tuju on rikutud.Ei tule sõda kui Biden jätab teused riigid rahule ja tegeleb ona asjadega. Eo tule sõda kui iga riik mõtleb ise ja ei lase Brüsseli tegelastel end juhtuda vihavaenu õhtama. Brüsseli tagelastel oleks vaja lõpetada lõhestajate saatmine mõnedesse riikidesse ja vihavarnu õhutamine Tuleks tegeleda hoopis rahumeelselt inimeste heaolu kindlustamisega ehkki palju oleneb oma riigi valitausest. Ei ole meie elu paremaks läinud EL-us olles. Keskerakondlased on teinud neist oleneva aga enne seda Laari ja Ansipi valitsused viisid meid vaesusesse. Aga ehk see sõjaõhutamine tõepoolest viib eemale mõtted raskest olukorrast maailmas kus pole isegi õigeid ravimeid haiguste tarvis. Vihavaen on tähtsam kui kasulikud majandussuhted. Osa inimesi saab palka vaenutsemise eest.

  12. ei keegi 2 aastat ago
    Reply

    TÄNA ON JU 16.02 – lõpupäev!, toimub aga midagi hoopis vastupidist; samas too tüüp seal pildil ja vasallajakirjandus ajasid ligi kolm kuud mingit jura kohe-kohe algavast venelaste invasioonist, küttes hüsteeriat ja kahjustades Ukraina majandust (grivna kursi langus, riigivõlakirjade odavnemine, kapitali väljavedu, põgenemine riigist, …) ja mis oluline, seda kõike hoolimata Ukraina presidendi enda (s o Lääne konstrueeritud ohvri esindaja) korduvatest kinnitustest, et midagi pole muutunud, kõik on, nagu juba 8 aastat on olnud, lõpetage hüsteeria. Ei midagi, asjapulk peksis süüdimatu näoga meile ikka ajudesse oma üle-ookeani iidoli feike.

  13. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Tuli teade et Venemaa nihutab oma vägesid Ukraina piirile lähemale aga ta ei ole piiri ületanud.NIHUTAGE NATO EEMALE NAGU VENEMAA PALUS KÜLLAP SIIS VENEMAA NIHUTAB OMA SÄJAVÄGE KA EEMALE. Aga Venemaa sõjavägi ei ole võõral maal nagu NATO on. Biden peaks jätma sõjaõhutamise. Pole tükk aega USA enam pommitada, naftariike rohkem pole, kõik on juba üle käidud.Brüsseli tegelased peaksid ka sõjaõhutamise lõpetama ja tööle hakkama õiges suunas.Ideaalne oleks kui kõik riigid oleksid vabad ja otsustaksid ise mis neile hea on.

  14. ei keegi 2 aastat ago
    Reply

    RAHULIKUMALT! Ega need Vene üksused omal territooriumil pole varemgi olnud vastu Ukraina piiri litsutud nagu mölameedia uudistest vahest järeldada võiks, vahe on ikka 125-150-200 km (Krimmis, tulenevalt pooslaare mõõtmetest võib osa üksus alaliselt lähemal olla). Mõningast aimu asetusest saab sellelt Bloombergi artiklile lisatud kaardilt:
    https:/www.bloomberg.com/news/articles/2022-01-18/ukraine-crisis-civilians-nearest-the-front-lines-don-t-expect-war-with-russia

  15. Jah 2 aastat ago
    Reply

    Biden ju ütles et 16. veebruaril tungib Venemaa Ukrainasse ja milline pettumus talle. Putin teatas et nad pole mõelnudki Kiievit rünnata.

  16. ei keegi 2 aastat ago
    Reply

    Tuli teade, et Venemaa Lääne sõjaväeringkonna tanke laaditakse juba platvormidele nende lähetamiseks alalise paiknemise piirkonda.

  17. Sergei 2 aastat ago
    Reply

    Tore , et saate aru, et üks suur etendus saab ühele poole- Skripallid, Nevalnõi, -selleks ,et kellelgi Assans meelde ei tuleks. Küll Selenski (veripuhas juut) oma esinemistes mõnitas IMF-i pildus pabereid õhku ja saatis lagardi per……
    Mõnitas Ukrainat -sealseid Bandera ideloogiat, Main -Kamfi ja natsi sakslaste stiilis kulpi viskamist –
    Kõik see sai muidugi tõeks. Oma tegevusega presidendina tõstis veel hüsteeriat. Ilmselt ühe kivi müüri peab laduma nii kõrgeks, et see ise kummuli kukub. Tore kui sinna saadetud relvadega üks suur jõulu tulevärk korraldatakse ja laiutatakse käsi , et ei tulnud välja! Nüüd nägite mille Anglo-Saksid ja tallaalused ajakirjanikud kokku keeravad.
    AGA NAD EI JÄTA MEIE KONTINENTI RAHULE

  18. ei keegi 2 aastat ago
    Reply

    Eesti valitsusmeediaski tavaliselt kõrgelt hinnatud opositsiooniline Dožd-TV märkis just äsja, et Zelensky “Rahva Teenrite” fraktsiooni esimehe hinnangul tuleb peatselt alustada retrospektiivse tagasivaatega mil moel suured, väga tuntud meediahiiud nagu CNN, Bloomberg, … levitasid isegi Solovjoviga võrreldes hullemaid avalikke informatsioonilisi feike. Pidades silmas valeinfot kohe-kohe algavast venelast Ukraina invasioonist. “Me peame seda tundma õppima, tegemist on HÜBRDIISÕJA elemendiga.” See vist käib ka tolle tegelase kohta seal puldis, kas mitte temagi toda hübriidsõda ei pidanud? Ise rääkides, kui palavalt ta ikka neid armastab.

  19. uskmatu-toomas 2 aastat ago
    Reply

    Meie rahvusvahelisel õigusel põhinevad väärtused on nagu teatud elukutse esindaja püksikumm ! Ühtetega koos käime koos maailma erinurkades sõdimas aga teisi sõimame kes ainult omal maal tegutsevad.Võitleme Uiguuride,Hanside, Manside vabaduse eest aga Donbassi vanurid,naised lapsed on keda kodusõja käigus pidevalt pommitatakse on köki möki ?Nõuame iseseisvuse andmist riikidele maailmas aga mitte Kurdidele,Katalaanidele jne.
    Ühed ei tohi ilma ameeriklaste loata oma riigi piirides vägesid liigutada aga teistel nn.rahuinglitel on üle 800 sõjaväebaasi teiste riikide teritooriumitel ?
    Kui õige vaataks peeglisse ?

  20. lugeja 2 aastat ago
    Reply

    kas nyyd ongi lamemaalaste ennustatud koviitglobalismi käepikendused võimul,

  21. sergei 2 aastat ago
    Reply

    Näed isegi Toomas saab aru Pole iseseisvuse õigust Kurdidel ,ega Katalaanidel.
    Aga mis puutub Donbassi rahvasse – need pole inimesed – Need on Venelased- Meie fašistid ka toetavad venelaste tapmist. UKR fašistid on igasugust materjali oma tegude kohta salvestanud !!! Mul käis kunagi KAPO- kodus -Ütles ,et mul tuleb selle fašismi tõestamisega kohtus probleeme.
    Aga kas pole fašism, kui ringist ei tule kedagi välja- nimelt oli üks inimõigusi jalge alla tallav kohtu keiss ( kõigile on netis materjal kättesaadav)- Kohtunik ei eiranud üksnes seadusi vaid ka mõnitas mitmeti sh: Presidendile kirjutasid kah
    Sellist õigust tal ei ole !!! EIK-s – koristatakse sellised asjad ära.
    Aga fašism roomab üle maa- see rahvas peab kannatama oma teenreid. Piiblist: Kui valitseja paneb oma õukonnas valekõnesid tähele -siis kõik tema teenrid on õelad ! (PS Valitseja on Rahvas – teenrid ametnikud)

  22. Loodan, et saame lõpus saamameestest lahti. 2 aastat ago
    Reply

    Siis saavad nälgivad inimesed veidi kergemat elu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.