Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus Washingtonis USA välisministri Antony Blinkeniga

Välisminister Eva-Maria Liimetsa kohtumine Washingtonis USA välisministri Antony Blinkeniga 16.02.2022

Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus 16. veebruaril Washingtonis Ameerika Ühendriikide välisministri Antony Blinkeniga, et arutada Euroopa praegust julgeolekuolukorda, NATO idatiiva heidutus- ja kaitsehoiakut ning Eesti-USA kahepoolseid suhteid. Samuti räägiti kohtumisel ühisest demokraatlike väärtuste edendamisest maailmas, sealhulgas USA juhitud initsiatiivi demokraatia tippkohtumine (Summit for Democracy) selle aasta tegevustest.

„Eesti ja Ameerika Ühendriikide suhted on suurepärased ja mul on väga hea meel, et meie edukas koostöö üha laieneb,“ rõhutas kohtumisel välisminister Liimets. „USA on meie olulisim strateegiline liitlane, hindame kõrgelt nende pühendumust ja juhtrolli NATO-s ning tervitame USA hiljutist otsust suurendada oma kohalolekut Euroopas, mis on meie julgeolekule väga oluline,“ märkis Liimets.

Arutades oma USA kolleegiga Venemaa tegevust, toonitas välisminister Liimets NATO ja Euroopa Liidu ühtsuse tähtsust. „Venemaa murettekitava ja jätkuva rahvusvahelisi norme eirava tegevuse tõttu on ülimalt tähtis püsida ühtse ja otsusekindlana, seda nii kahepoolselt kui ka rahvusvahelistes organisatsioonides,“ rõhutas väliminister Liimets. „Venemaa Föderatsioon peab astuma viivitamatult samme tema enda poolt tekitatud kriisi leevendamiseks. Sealhulgas viima kõik omaUkraina piiride lähistele ja Valgevenesse toodud sõjaväeüksused ja relvastuse tagasi nende alalistesse paiknemiskohtadesse ning pühenduma diplomaatilise lahenduse leidmisele USA, NATO ja OSCE kaudu pakutavas dialoogis. Samuti kutsume üles Valgevenet täitma enda OSCE raames võetud ja teisi rahvusvahelisi kohustusi ning hoiduma oma tegevusega pingete edasisest suurendamisest,“ rõhutasid välisministrid.

Mõlemad välisministrid kinnitasid pühendumust Washingtoni lepingu artiklile 5 ning lubasid jätkata NATO heidutus- ja kaitsehoiaku edasist tugevdamist, et olla valmis vastu seisma nii praegustele kui ka tulevastele ohtudele Euroopas. Samuti kinnitasid välisministrid, et USA ja Eesti regulaarsed strateegilise tasandi konsultatsioonid Balti regiooni julgeoleku teemal jätkuvad.

Välisministrid arutasid ka NATO-ga seotud küsimusi ning käimasolevat NATO strateegilise kontseptsiooni uuendamist. „Riigi- ja valitsusjuhtide kinnitatav strateegiline kontseptsioon peab peegeldama tegelikkust, sealhulgas neid ohtusid millega praegusel hetkel igapäevaselt tegeleme,“ toonitas väliminister Liimets.

Kõneledes demokraatlike väärtuste ühisest edendamisest maailmas ja USA juhitud demokraatia tippkohtumise initsiatiivist, oli lähemalt juttu eelmisel nädalal Tallinnas toimunud rahvusvahelisel meediavabaduse konverentsil kokku lepitud lubadusest toetada meediavabaduse koalitsiooni ja teiste organisatsioonide kaudu meediavabadust, et tagada demokraatlikel väärtustel põhinev digitaalne tulevik.

Jutuks oli ka sel aastal tähistatav Eesti-USA diplomaatiliste suhete 100. aastapäev. Välisministrid märkisid oma ühisavalduses, et diplomaatiliste suhete 100. aastapäeval kinnitavad USA ja Eesti, et ka järgneva sajandi jooksul hoiame oma lähedast partnerlussuhet ja pingutame koos ühiste väärtuste kaitsel. Välisministrite ühisavalduses lubatakse töötada selle nimel, et edendada rahvusvahelist rahu ja julgeolekut, demokraatiat, õigusriigi põhimõtteid ning inimõigusi ja põhivabadusi.

Washingtoni visiidi ajal kohtub välisminister Liimets ka senaatorite, arengukoostöö organisatsiooni USAID juhiga, mõttekodade esindajatega, osaleb virtuaalses vestluses mõttekojas Center for a New American Security ja külastab Hudsoni Instituuti.

15 kommentaari
  1. ei keegi 2 aastat ago
    Reply

    Ennäe! Möla ongi kraadi võrra maas. Muidu oli ikka, et KOHE-KOHE venelased tulevad.
    Aga kas Sa Kiievit Minski kokkuleppeid täitma kutsusid või unetasid jälle ära?

    • uskmatu-toomas 2 aastat ago

      Meil sõidetakse maksumaksja raha eest mööda maailma ja kutsutakse igasuguseid asjapulkasid siia,et truudust valgele isale vanduda ja nagu kirikuõpetaja ütleb “ärge tehke minu tegude vaid minu sõnade järgi” !Tegelikkuses onngi valge isa teod ja sõnad erinevad st täielikus vastuolus nagu hunt jänesenahas !

    • Kaks lolli said kokku. 2 aastat ago

      Mõlemad vajavad ravi. Kas on Eestis kohta kus nendele ruumi?

  2. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Oh milline pettumus Liimetsale ja Bidenile. Nende vihavaenu ka sõja õhutamised läksid vett vedama. Miks rändab see naine müüda maailma maksumaksja raha eest ja ajab tühja tuult taga. USA ees pole vaja pugeda ega ta meid pommitama ei tule sest meil pole naftat ja siit pole midagi saada aga USA-lt rahakist abi võiks küll paluda et kergem oleks elektriarveid tasuda sest eks sealtki tuleb keeld koos EL-u tegelastega kasutada Venemaa odavat gaasi.

  3. Enn 2 aastat ago
    Reply

    Tahaks hoopis lugeda siin Keskerakonna parimate poliitikute arvamusi aga Liimets on võõrkeha Eestimaa parimas erakonnas. Mitte midagi head pole ta meie riigile teinud muudkui kohtub aga temast ei olene midagi. Rahustage ta maha.

    • Tõnis Ennule 2 aastat ago

      Lõpuks oled jälle siin. Ole tervitatud.

  4. Tõnis Keldsar 2 aastat ago
    Reply

    Esiteks küsimus. Kas oma arvamise pärast saadetakse riigist välja või pannakse vangi.
    1. Miks me elame vaeselt?
    Meie taas iseseisvumise ajal Ameerika ei olnud Ameerika meid valmis tunnustama. Neile esialgu see ei meeldinud. Kui nägid, et nende vastasseis ei aita midagi, saabusid siia nende poolt saadetud “heategijad”. Haistsid, et meie värsked juhid on vaesed ja saab neid mõjutada väikeste summadega. (see on ainult minu arvamus) Kohe alustati rahva hirmutamisega. Kohe venelased ründavad. Kainelt mõeldes, miks peavad ründama? Juba kümneid aastad hirmus väriseme Venemaa ees. Kohe kästi meid NATO-sse astuma ja suur õnn ootab meid. Raha ajab asju. (USA kindral ju ütles, et nemad ajavad asju suurest rahaga tegelinskite ära ostmisel ja saavutavad odavalt oma tahtmise nagunii) Eesti NATO-s ja USA tõi siia oma relvad ja sõdurid. Selle eest aga meie tasuma. Tegelikult Ameerika huvides need relvad on siin. Ettevalmistus Ameerikal sõja algatamiseks
    Venemaa vastu.
    Ameerika on alustanud üle kahesaja sõja ja ei ühtegi oma riigi piirides.
    1. Meie kaotasime Ameerika käsul meie vetesse gaasitrassi keelamise. “. NATO liikmena tasume hirmus suurt raha ja ostame relvi. Samas oleme vaesed. Näljas elanikkond ja maksujõuetud pensionärid. Lapsed alatoidetud. Lõikasime ennast lahi USA käsul odavast elektrist. Nüüd ei jaksa soojuse ja valguse eest tasuda. Kas meie kahjud tasub USA. Ei tasu.
    Seda kahjude jada võib veel jätkata. Meil seiskus transiit. Raha ei tule. Meil kaubavahetus seiskus. Meie ei annaVenemaale oma juustu. Las nälgivad. Tegelikult on Venemaal juustude sorte mitmeid kordi rohkem kui meil endil. Kes siis nälgib? Nüüd lõikasime ära Valgene transiidi ja Valgevene sureb nälga. Loll võib nii mõelda. Nüüd see sama õli vedu toimub vene sadamate kaudu. Imeme näppu. Raha jälle vähem.
    Kas te tõesti arvate, et meie läheme ameeriklastele korda? Ei. Ameerika suur kindral ütles, et neil aatompommidega raketid (4k) olid suunatud Eestile. See oli siis Ameerika suur armastus. Nüüd jälle vanurist ameerika president ütles, et nemad armastavad vene rahvust. Hoidku jumal niisugusest armastuses. Varem on öelnud, et hävitavad kogu vene rahvuse.
    Ameerika on pidevalt venet heidutanud. Moskva olümpial keelas teistel riikidel osalemise. Muidugi tegi venele rahalist kahju ja meelepaha. Kõik sellepärast, et venel ei ole inimõigused. Nendel aga on Iga nädal lastakse tänavatel, koolides ja mujal inimesi maha.
    Nüüd jälle ameeriklasest president keelas Hiinasse mineku. Kahju, et meie president allus keelule ja ei läinud meie sportlastele toeks.
    Usun, et kunagi saame valitsejad ja kes ei ole alfa isased, korralikult karvad maas ja esindavad meie rahvast, ning täidavad meie rahva soove.
    Eelmisel nädalal nägin teleris, et keegi Brüsselis istuv saadik teatas. Meil seadus juba valmis kuid ootame USA presidendi heakskiitu.
    See siis on meid kaitsev Brüssel.

  5. sergei 2 aastat ago
    Reply

    Proua Eva -Maria Liimets. pole Venemaa seda olukorda tekitanud VAID. Mitukümmend a. kasvatasite UKR- fašiste ajupesuga. Toetasite verist riigipööret ( ka Urmas Paet teab .kes tulistasid Olga Olga .!!!) . Toetate natsi fašistlikku riigi juhtimis stiili. meediakanalite sulgemisi, ajakirjanike, poliitikute tapmisi, jne. jne. Euroopa parlamendis jõlgub UKR nats, kes oli Odessa kultuurihoones inimeste põletamisest osavõtja.
    Teid huvitab Ukraina okupeerimine USA poolt . Teid huvitab Valgevene hävitamine .
    Kõvad demokraatia eest võitlejad. Kõik nn. demokratlikud riigid vaikisid sh. USA pole tänini vastanud sanktsioonide rakendamiseks EV ametnike vastu.
    Minu jaoks olete kõik ühed natsi närakad- Pole oma kuritegu EV heastanud.
    (KOHTUOTSUS ISSANDA NIMEL TOIMIB)- materjal internetis

  6. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Vaene vanake Biden on kurb ja pettunud et ei läinud korda tema soov sõda alustada. Kõik tema püüdlused olid asjata. Brõsselis ollakse ka pettunud sest nii palju aeda sai lulutatud vihavaenu õhutamiseks Venemaa vastu ja kõik asjatult. See et koroona, vähk ja muud haigused millel pole ravimeid hävitavad niigi inimesi see neid ei huvita. Ehk on sõda kellelegi kasulik, arvatavasti Bidenile küll miks muidu topib ta oma nina teiste riikide siseasjadesse. On vaja õhutada aga pärast võib kõrvalt vaadata. Alatu on NATO ülemuste tegevus ja Ukrainas on tegutsemas taas banderalik liikumine mis sarnaneb fashismiga.

    • Biden on ennast täis pasandanud 2 aastat ago

      Nüüd tahab ennast puhtaks pesta. Tema truud krantsid alustavad seebi korjamist, et teda puhtaks pesta. Seda rauka aga enam puhtaks ei saa. Ta on häbistanud Ameerikat. Rumal ja pehkinud peaga. Üks loll keksib Ukrainas ja teine Ameerikas. Meie pugejad valitsejad karjuvad temaga kaasa. Te lendaate ju koos Bideniga prügikasti ja vihavaenu õhutamises lähete kohtu alla.

  7. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Kuidas küll meil nii nõme välisminister kes käib riikides julgeolekut arutamas kuigi temast ei olene midagi see on lihtsalt aja. ja raha raiskamine.Väga ebameeldiv naine. Bidenit peab ju ka lohutama et tema ennustus et sõda algab 16.veebruaril läbi ei läinud aga Liimets võib rahulik olla küll Biden leiab uusi provotseerimise võimalusi koos EL-u tegelastega et Venemaad ärritada aga ma pean ütlema et see läbi ei lähe aga mingi lootus ikka Liimetsale jääb. Vihavaenu õhutajad ei kao kuskile. Praegune Venemaa pole meie riigile midagi halba teinud ja meil oleksid kasulikud majandus-ja kultuurilised suhted Venemaaga. Enne Bideni tulekut oli Ukrainas juba rahulik aga Biden ihkab sõda seda avaldab isegi ta nägu ja muiduji ka teod viitavad sellele.

  8. Oi 2 aastat ago
    Reply

    Biden ja EL-u tegelased saavutasid ikka selle et Ukraina ekstremistid fashistide taolised tapavad Ukrainas elavaid venelasi. provotseeritakse Venemaad et kui nüüd välaja ei tulnud et ehk sedasi saab Venemaad sõtta meelitada et kaua ta pealt vaatab oma inimeste hukkumist. Venemaal elab palju ukrainlasi ja nendesse suhtutakse hästi Verejanuline Biden võiks tegeleda oma riigis toimuvaga sest võimule sai ta paljude vastuseisust hoolimata, toimusid rahutused aga ka see teda ei häiri. Ta ju esimese asjana läks Süüriat pollitama,. Vanamees tahab kirevaid seiklusi.Oleks ometi USA valitseja mõni õiglane ja rahu armastav inimene ja kohe lõpeksid kõik sõjaolukorrad.

  9. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    Ukraina mõrtsukad tapavad Bideni ja EL-u tegekaste heakskiidul Ukrainas lapsu, tulistatkse lasteaeda, hävitatakse vemelaste kodusid. Vastikud sõjaõhutajad. Meie välisminister kelle kogu tegevus on sõjaõhutamine on tõepoolest Keskerakonna häbiplekk.

  10. maalt 2 aastat ago
    Reply

    Nägin korduvalt , kuis Ukraina president ise ütles : meie lapsed lähevad kooli, aga Donbassi omad keldrisse. Seda et karatakse Moskallid tappa ja vardasse, või et kohver, vaksal Moskva- need on ka nende tüüp loosungid. Ei tea ,mis emad neid on sünnitanud- Vististi ikka nn. moskallid – vägistasid sealseid naisi vist türklased, poolakad, nats ka Austria Hungari iket oli. Vat kus ajupesu- polegi ühtset slaavi rahvast. Nimetatud kuritegu toetab Eesti Vaabariigi võimud – Tõesti toimub JÄNKIDE uusokupatsioon-aga totakad ei saa sellest aru

  11. Ameerkal ei ole Eestit vaja. Ainult territooriumiid, kuhu paigutada Venemaa rünnakuks 2 aastat ago
    Reply

    oma baasid Kuhu jänki oma jala tõstab, sealt saab ainult sõjaga välja peksta. Kasigu koju. Võtku kaasa meie president, refid ja kesikud. Nende eest meie ei seisa. Jälle e ole meie valitud president. Jänkide maal on temal kergem pugeda Seebiga või ilma. Vaba valik.
    Siin on ta näidanud ennast rahva vastasena.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.