Riigikogu esimehe ja liikmete kohtumisel USA kolleegiga keskenduti julgeolekukriisile

Foto kohtumiselt (Erik Peinar, Riigikogu kantselei)

Riigikogu esimehe Jüri Ratase ja liikmete kohtumisel Ameerika Ühendriikide Kongressi Esindajatekoja relvajõudude komitee esimehe Adam Smithiga kõneldi Venemaa ja Ukraina ümber puhkenud julgeolekukriisist ja kahepoolsete transatlantiliste suhete tugevdamisest.

Kohtumisel osalesid ka väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson, riigikaitsekomisjoni esimees Enn Eesmaa ja aseesimees Leo Kunnas.

Ratase sõnul on Eesti ja USA suhted olnud viimastel kuudel tihedamad kui kunagi varem ja nende suhete keskmes on kahetsusväärselt käimasolev julgeolekukriis. „Me hindame kõrgelt Eesti ja USA julgeoleku- ja kaitsekoostöö ning peame väga oluliseks USA aktiivset osalust ja püsivat panustamist meie regiooni sõjalisesse kaitsesse,“ ütles Ratas. „Oleme tänulikud julgeolekuabi ja USA sõjaväelaste kohaloleku eest Balti riikides. Sellel on meie jaoks väga tähtis roll.“ Ratas ütles, et USA on võtnud Lääneriikide seas initsiatiivi, et juhtida samameelseid riike ühtselt ja otsusekindlalt Venemaa agressiivse ja sõjaka käitumise vastu.

Kohtumisel osalejad nentisid, et Venemaa sõjaline eskalatsioon Ukrainas jätkub ja Venemaa sõjaline jalajälg kinnistub Valgevenes. Mihkelson pidas võimalikuks, et käimasolev peatükk Ukrainas on vaid osa Venemaa katsest kujundada ümber Euroopa julgeolekuarhitektuuri. „Venemaa alaline sõjaline kohalolek Valgevenes oleks Balti riikide jaoks ohtlik, kuna sõjaliste jõudude tasakaalustamatus meie regioonis süveneb sellega veelgi,“ rääkis Mihkelson. „See aga tähendab, et peame tugevdama heidutus- ja kaitsehoiakut NATO idatiival. Narva jõgi on nii Euroopa Liidu kui ka NATO idapiir.“

Mihkelson ütles, et Venemaa heidutamiseks on USA sõjaline kohalolek ja selle märkimisväärne tugevdamine Euroopas hädavajalik. „Hindame kõrgelt USA täiendavate meetmete kasutuselevõttu ja suurendatud kohalolekut Balti regioonis,“ sõnas ta.

Mihkelsoni sõnul teevad Lääneriikide poliitikud ja diplomaadid kõik endast oleneva, et vältida halvima stsenaariumi puhkemist. Seda kinnitavad ka Riigikogu liikmete visiidid ja aktiivne suhtlemine teiste riikide poliitikutega. „Samal ajal peame jätkama Ukraina toetamist poliitiliselt, rahaliselt ja sõjaliselt,“ rääkis Mihkelson. „Ukraina on tohutu surve all. Ukraina toetuseks on vaja ühiseid jõupingutusi, et ta agressori survele vastu peaks.“

Arvestades muutunud julgeolekuolukorda palusid Riigikogu saadikud USA Kongressil säilitada Balti regiooni julgeoleku tagamiseks antav rahaline abi eelmise aastaga võrreldes samal tasemel või isegi seda suurendada. „See aitab meil oma kaitsevõimet kiiremini arendada,“ selgitas Eesmaa. „Eesti omalt poolt annab oma panuse ja suurendab oma kaitsekulutusi 2024. aastaks 2,6 protsendini SKPst.“ Eesmaa sõnul on oluline märkida, et riigikaitseliste küsimustes on Riigikogu koalitsiooni ja opositsiooni erakonnad sama meelt.

Eesmaa nõustus eelkõnelejatega, et NATO kohalolek piirkonnas on ülioluline ja lisas, et viimasel ajal on huvi tihendada koostööd NATOga senisest veelgi enam ka Soomel ja Rootsil.

Julgeolekupoliitiliste teemade kõrval käsitleti kohtumisel ka kahepoolset küberkaitsekoostööd ning võimalikku edasist koostööd LNG terminalil rajamisel.

11 kommentaari
  1. ei keegi 2 aastat ago
    Reply

    Vaadake, sm Mihkelson, Valgevenele kehtestatud sanktsioone toetades (või äkki mõistsite need hoopis hukka?) pidite ju ometi mõistma nende tagajärgi. Kui seni oli Valgevene Ida – Lääne vahel laveeriv riik, mõningate neutraalsuse tunnustega isegi, ei lubanud oma territooriumile Vene baase, ei tunnustanud Abhaasiat, Krimmi annekteerimist ega midagi, siis peale sanktsioone olukord muutus. Nüüd on Valgevene vajadusel valmis seda tegema. Niisamuti kui paigutama oma territooriumile kasvõi tuumarelva (vastav parandus põhiseadusse on arutelule suunatud projekti juba sisse kirjutatud). Ja teie tulete ulguma, et “”Venemaa alaline kohalolek Valgevenes oleks Balti riikide jaoks ohtlik, …”. Kas saab olla suuremat silmakirjalikkust? Ise te ju talle sellise suuna oma poliitikaga andsite. Häbi!

    • Meie rahva vaenlased kõik pildil reas. 2 aastat ago

      Võta üks ja viska teist.

  2. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    Kas kõisite kaasa tundmas et Bideni plaan sõda kuulutada läks vett vedama Vaene vanamees tegi ju nii suuri ettevalmistusi. Kõik naftariigid omn läbi pommitatud ja Biden pidi leppima vaid Süüria pommitamisega. Tuli võimule ja tekkisud oma riigis rahutused sest paljud olid tema vastu aga siis sai inimesi vangi panna. Ja meie poliitikud käivad oma nina toppimas teiste riikide siseasjadesse nagu meil poleks omal palju probleeme. Kas on unustatud reformierakondlaste valesüüdistused mille pärast ka eelmine valitsus läks laiali. See ei huvitanud kedagi kui Ukrainas toimus verine võimuvahetus ja nüüd tapetakse Ukrainas elavaid venelasi sest Ukrainas on taas hakanud tegutsema banderalik liikumine mis sarnaneb fashismile.

  3. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Jätje Valgevene rahule. See on tubli riik mille poliitikud ei sekku teiste riikide siseasjadesse . Väga tore et neil on head s ja kasulikud suhted Venemaaga, Aga sinna topiti ka väljaspoolt üks naine valitsejaks aga arusaamatu on et mis õigusega. Rahvas ise valib omale presidendi Sellised valimised nagu olid Ukrainas ja USA-s on häbiväärsed. Jätkr ometi teised riigid rahuleö Aga eks mõnele eriti Bidenile oli suur löök otse südamesse et sõda ei toimunud kuigi Biden pani isegi tähtpäeva kirja.Aga eks NATO tegelased tahavad ka tegutseda. Sellest on meie riigile veel vähe et meie sõjaõhutajast väisminister käib tühja tuult tallamas riikides ja nõu pidamas millest meie riigile pole mingit kasu ja ega ka teistele.

  4. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Nii hea meel oli kui Ratas võttis ära võimu Reformierakonnalt ja ühinemist Reformierakonnaga küll poleks oodanud. Aga eks seda võib mõista sest reformierakondlaste valesüüdistused jõudsid temani ja tal oli kaks võimalust kas ühineda või teda oleks oodanud Edgar Savisaare saatus. Aga tema pööret teha koostööd sõja-ja vihavaenu õhutajatega poleks küll oodanud. Sisepoliitikas on ta palju head teinud aga tema välispoliitilised vaated on vastikud ja välisministri valik kohutav. Poleks iial uskunud et keskerakondlased on võimelised sellist harrastama sellist vastikut välispoliitikat. Tuleb tegeleda oma riigi probleemidega ja jätma teised riigid rahule.

  5. Nii 2 aastat ago
    Reply

    See Krimmi lugu oli juba rahunenud aga Biden valas õli tulle. Krimm on ju olnudki põhiliselt Venemaa osa aga kunagi Venemaa ukrainlasest valitseja Nikita ke maisi kutsus kasvatama kinkis Krimmi Ukrainale. Minu meelest sai Krimm uuesti Venemaa osaks enesemääramise õigusega . Rahvas tahtis nii ja nad elavad palju paremini kui olid Ukraina võimu all. Aga ehk Biden tahtis Krimmi oma sõjamoona panna et hakkas urgitsema.

  6. Kadugu jänkid siit ja võtku kaasa ka NATO. 2 aastat ago
    Reply

    Olgu mis on. Vangi meie nad paneme. Peavad vastutama rahva ees. Paksuks söönud meie kulul.

  7. uskmatu-toomas 2 aastat ago
    Reply

    Kas keegi teab kedagi
    kes teaks kedagi
    kes teab missugusesse riiki jänkid on õnne toonud ?
    Niisugust teadmameest pole maailma veel sündinud?Iga pugemine suurvõimude ees lõpeb
    lihtinimesele katastroofiliselt!
    Seega tuleb nõustuda Vooglaiuga “ei loe missugune lipp Toompeal lehvib vaid kuidas riik inimestega käitub” st.antud juhul sõjahüsteeria võimendamine,võõrvägede kostile võtmine,meile mitte alluvate väekontingentide lubamine meie territooriumile ja seda kõike meie “hüvanguks” meie maksumaksja arvelt !
    Samas ei tee meid üldse murelikuks üha süvenev vaesus ja alla vaesuspiiril elavast ca 500000 elanikust kellest ca kolmandik on palgavaesed ?

  8. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Kas sellest on vähe et meie välisminister käib USA-s pugemas, nüüd läheb terve kamp. Kui tahavad õppida juurde kuidas paremini sõda-ja vihavaenu õhutada siis peab oma rasket rahakotti tühjendama muidu lähevad koid sisse. meie riigi raha raisata ei tohi. Kas veel kuidagi küll ei saa oma nina toppimisest teiste riikide siseasjadesse aga kindel on see et kui tahetakse seda ikkagi teha siis USA-st saab teadmisi küll. Biden on spets sõjamängude spetsialist. Või mida loodetakse sinna minnes saavutada. Tegelikult mitte midagi mis oleks kasulik meie rahvale aga just vastupidi.

  9. sergei 2 aastat ago
    Reply

    Nii palju siis neutraalsest riigist. Tormati kohe EL-i ja NATO-sse ja selle liidu okupatsiooni retkedest osa võtma. Tehti UKR natsidest fašistlik riik ja ka Eesti liigub sinna poole !!! Poseerimas ka mõni nägu ,kes oli siseriiklikult teadlik nii mõnegi inimese kallal toimepandavast justiits kuriteost, SH. KPÜ Tartu Piim kallal toimepandavast justiitsterroristide kuriteost.- LOLLID INIMESED USKUSID ,ET KELLEGIST ON ABI- NAD KÕIK ON ….
    Kui toetatakse fašistliku riigipöörde teostanud riiki, toetatakse selle riigi terroristlikku tegevust oma rahva kallal – siis on nende toetajad ka fašistid. – Meediakanalite sulgemine, teisiti mõtlejate sh. ajakirjanike tapmine, rahval emakeele kasutamise keelamine ja riigist lahkumisele sundimine jne. jne.

  10. maakas 2 aastat ago
    Reply

    Ajupesuga kisti Ukraina Venemaa jt. naaberriikide liidust lahti. Sealsed natsistlikud ahnurid soovivad vägisi NATO-sse, et oma kuritegusid edasi sooritada. Tegelikult peaks Venemaa, Valgevene ka Ungari Ukrainale sanktsioonid kehtestama. EI mistahes liiki kütust, ei kaubavahetust -ise ta oma naabritele järjepidevalt nurub ju diskrimineerimist (sanktsioone).
    Kerjab juba ka USA-lt väetisi-USA ei tootvat väetisi, vaid see tulevat Kanadast. Sellist raibet annab otsida, et mitte naabrilt osta !!!
    Varustage siis ise uusfašistlikku kambajõmmi Odessa või Vilniuse sadama kaudu !!!- Vaatame mis see siis maksma neile läheb -üle riigi laiali vedada. Enne see jama ei lõpe kui verine reziim kukub. Relvad mõne protsendi natsikute käes.
    Marutage. Europeded musitavad ja kingivad üksteisele aurahasid ja kraksuvad ühte laulu -justkui Ukrainast pärid Leonid Breznevi ajal. Terve see EURO- varesekari moodustab vähem kui 8% maamuna elanikkonnast koos oma USA orjapidajaga vast 15 %. Ükskord see reziim kukub niikuinii

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.