Riigikogu esimees rääkis Soome kolleegiga pingestunud julgeolekuolukorrast

Foto autor: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei

Riigikogu esimees Jüri Ratas kohtus täna videosilla vahendusel Soome parlamendi esimehe Matti Vanhaneniga, kellega räägiti pingestunud julgeolekuolukorrast Euroopas, mille on esile kutsunud Venemaa agressiivne tegevus.

Ratas ja Vanhanen nentisid, et Venemaa presidendi eilne kõne oli vastuolus rahvusvahelise õigusega ja sellisele avaldusele järgnevad sanktsioonid.

Ratas andis Soome ametikaaslasele ülevaate oma hiljutisest visiidis Ukrainasse ja rääkis, et Ukraina on poliitilise, majandusliku ja sõjalise toetuse eest kõigile toetajatele väga tänulik.

„Olukord on Ukraina piiridel väga pingeline ja me peame riiki täielikult toetama. Eesti on võtnud endale kohustuse jätkata Ukraina toetamist kõigis neis valdkondades,“ ütles Ratas. „Nad vajavad praegu rahvusvahelist tähelepanu ja toetust rohkem kui kunagi varem.“

Ratas märkis, et täna on Eesti president Alar Karis Kiievis visiidil, et Ukrainale toetust avaldada. Ratas lisas, et Riigikogu on vastu võtnud resolutsiooni, millega toetatakse Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust.

Ratase sõnul on väga oluline kiireks reageerimiseks Venemaa edasise agressiooni korral on ühtsus. „Euroopa Liit ja NATO on selles osas püsinud ühtsena,“ lausus Ratas ja avaldas lootust, et ühtsus tugevneb veelgi.

Ratas õnnitles Vanhaneni ametisse tagasivalimise puhul ja soovis edu parlamendi juhtimisel. Samuti õnnitles ta Soomet ja hokikoondist olümpiamängudel võidetud kuldmedali puhul.

Videokohtumisel räägiti ka Eesti ja Soome kahepoolsetest heanaaberlikest suhetest ning koostööst. Samuti vahetati informatsiooni koroonaviiruse leviku hetkeolukorrast ja töö korraldusest parlamendis pandeemia ajal.

15 kommentaari
  1. Suli32 2 aastat ago
    Reply

    Sanktsioonide aeg oleks pidanud aastaid tagasi algama!!! Kas tõesti viskuvad Ratas ja Karis nüüd dzotile nagu Matrossovi järeltulijad?

    • Tõnis 2 aastat ago

      RATTALE.

      ÜTLE PALUN ESMEHENA PRESIDENDILE, ET KUI TEMAL AUSTUS RAHVA VASTU ON, AJAGU KARVAD MAHA. ÜKS LOLL MEIL RÕIVASE NÄOL OLI, KES KANDIS ÜHES JALAS KOLLAST JA TEISES PUNAST SOKKI. KARVANE PRESDENT ON VST EUROOPAS AINUKENE. TAHAB VIST VÄLJA PAISTA. MEIL EI OLE VAJA MOODU MEEST EGA ALFA ISAST, MEIL ON VAJA VÄÄRUKAT PRESIDENTI.
      MEIE TEDA EI VALINUD JA JÄRGMIISELE PRESIDENDILE PEAB KOHE SELGEKS TEGEMA, KUIDAS ENNAST PIDADA. kÕRGHARIDUSEGA LOLLE MEIL ON TEISIGI.

  2. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Ratast ei tunne enam ära. Talle vist on hakanud reisimine meeldima. Ta on tark inimene ja teab väga hästi et nii väikesest ja vaesest riigist nagu meie ei olene midagi. Sama teeb ka väga ebameeldiv meie välismonoster. Miks nad raiskavad aega ja raha nendele sõitudele sest tuleb midagi kasulikku teha meie riigile. Eestist isegi ei sõltu kas tuleb sõda või mitte. Väga lihtne on saavutada rahu mille eest peaksid hoolitsema Biden, EI-u tegelased ja Ukraina. Tuleb jätta vihavaenu õhutamine Ukraina ekstremistid või banderalased peavad lõpetama Ukrainas elavate venelaste tapmise ja sõda eu tule-nii lihtne see ongi. Aga kogu aeg provotseeritakse. Biden tegelegu oma riigi asjadega sest pooled USA inimesed ei salli teda, ega muidu poleks Kapitooloumi rünnatud. Huvitav et keegi ei halvustanud kui Biden lasi Süüriat pommitada, keegi ei halvustanud Kiievis toimunud verist ja ebaseaduslikku võimuvahetust.

    • välismonoster 2 aastat ago

      Venemaa riigiduuma tunnustas Luganski ja Donetski Rahvavabariike
      ja okupeeris need vasttunnustatud riigid ilma ette hoiatamata.
      See teguviis on hullem kui V.Putini paljukirutud leninlike mõrtsukate omad.

    • Eve Osake 2 aastat ago

      Ratast ei tunne enam ära.
      Aga Putin paneb küll ägedalt ukraina ekstremistidele, Putin on tubli, akuraat.

  3. Enn 2 aastat ago
    Reply

    Muidugi on õige kohtuda videosilla vahendusel aga eks reisitud ole ka. Eriti armastab reisida meie välisminister. Ainult et julgeoleku teemad võiks jätta ära. Soomelt on meil palju õppida kuidas mitte sekkuda teiste riikide siseasjadesse ja tegeleda oma riigi probleemidega ja rahva heaolu saavutamisega. Need peaksid olema väikeriikide peateemad. Tuleb jätta vihavaenu õhutamine ja teiste riikide siseasjadesse sekkumine. Kellegi peale pole meil loota ikka vaid oma riigile. EL-u tegelased ei pea vajalikuks rahva heaolu eest hoolitsemist. Nad mõtlevad välja sanktsioone Venemaa jaoks, stsenaariume saatmiseks riikidesse lõhestajaid, õhutavad vihaaenu jne.

  4. Püha Jura 2 aastat ago
    Reply

    Karistavaks sanktsiooniks Venemaale võttis KE netist maha eestikeelse koostööprotokolli teksti Ühtse Venemaaga.
    Pool Mart Helme tungivast nõudmisest sai ometigi täidetud.

  5. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Putin tegi väga õigesti et pakkus abikäe Luganski ja Donetski elanikele sest kaua ta peab pealt vaatama kuidas Ukraunas tapetakse venelasi. Ja seda tehakse Bideni heakskiidul sest see mees tahab sõda ja nii saab Venemaad provotseerida ja ega EL-u tegelastel neist kahu pole. .

  6. sergei 2 aastat ago
    Reply

    Kogu Eesti propaganda valetab: Venemaa süüdi !?
    1. Verist Maaidani rahastas USA
    2. Porošenko. Meie lapsed lähevad kooli -teie (Donetski) omad keldrisse.
    3 Vladimir Putin mõni nädal tagasi veel Makroonile: Nravitsa ,ne nravitsa terpi moja krasavitsa- Minski leppeid tuleb
    järgima hakata.
    4. ŠOLTS Jugoslaaviasse sissetung oli genotsiidi ohu ära hoidmiseks.
    5. Šolts irvitab Euroopas . Donetskis gennotsiid , naeruväärne.
    6. Kõikidel tasanditel Želentski- me ei kavatse Minski leppeid järgida
    7. Minski leppeid polegi 7 a jooksul järgitud tulistamised ,tapmised elanikkonna hävitamine -lisaks Ukraina Raada seadused -Saksamaa ja Prantsusmaa vaikisid -kuigi pidid koos Venemaaga garanteerima …
    TÄNASEKS ON KOONDUNUD UUSFAŠISTLIK IMPEERUM UUESTI NN. VENEMA RAHVAST DISKRIMINEERIMA.
    Enamus neist riikidest olid fašistliku Saksamaa liitlased ja võtsid ka Vladimir Putini väikevenna surnuks näljutamisest osa. Teie fašistlikute sugemetega natsikud püüdsite sama teha minu ja minu perega. vaikis nii USA kui ka teised saatkonnad . ÜRO inimõiguste komisjon hiljem uus asi EIK poolt maha vaikitud.
    LÕKA LÕKA PANE KA LÕUAD KINNI- UKRAINAS ON MÕNED HAKANUD KAINENEMA JA SINA KENA TÜDRUK VISKA SEE PATRIOT süsteemi jutt kõrvale . Keegi ei kavatse Vene Impeerumi luua. Järgige üldtunnustatud tavasid : sõprus ,heanaaberlikkus ja vastastiku huvide arvestamine.

  7. maalt 2 aastat ago
    Reply

    Natuke nalja: Zelentski lahtiste kätega ja kummardudes Vladimir Putini POOLE
    Pöördun INIMESE POOLE KELLEST SÕLTUB MINU SAATUS:, MITTE AINULT MINU , VAID KOGU UKRAINA SAATUS
    VÕTKE PALUN MEID ENDA KAITSE ALLA !
    See oli KVN saade Vladimir Putini ees.
    Igal naljal, iroonial on tõetera , põhjused ka siis juba !!!
    Kahjuks ta ei võta- vaid võtab kaitse alla need inimesed , kes ei ole selle Ukraina reziimiga ühel meelel.
    Pettunud olen ka EV presidendis, kes lasi selle klouni enda ligi.
    i

  8. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    No meie praegune president on palju parem kui Kaljulaid kes hakkas sõbrustama Reformierakonnaga või Ilves kes oli ainult Reformierakonna president õigustades nende alatuid tegusid.

    • Meie pragune president Ameerkas käimiseks kulutab raha seebi ostmseks. 2 aastat ago

      E ole see meie president. Meie president peab olema iseseisev, meie oma ja ei
      poe teiste ees. Mee heaolu eest võitlemine. See karvane mees ei tee seda.
      Vajame uut valitsust ja ka uut presidenti.

  9. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Vale oli pllrduda abi saamiseks Bideni poole kes tahab sõda ja kasutab Ukrainat selleks otstarveks ära.Venemaa president on mitu korda öelnud et ei kavatse Ukrainat rünnata ja kõige õigem ongi Venemaaga kokkuleppele jõuda ja jätta sõjategevus, banderalste jõuk kes tapab Ukraunas elavaid venelasi laiali ajada ja elu läheb edasi. Ukrainal on kasulikud majandussuhted Venemaaga ja eriti gaasi osas. Aga sellest ei hoolita nii suur on mõnedel riikidel õhutada vihavaenu ja sõjategevust. Rahunege maha ja tegelege igaüks oma riigi probleemidega.

  10. uskmatu-toomas 2 aastat ago
    Reply

    Seda sõda on vaja Bidenile,esiteks oma saamatuse varjamiseks ja teiseks saab sellega euroopa majandusele anda korvamatu põntsu.Sanktsioonid,sanktsioonid mille viljad maksab kinni euroopa maksumaksja sh.ka meie.
    Pange tähele elukallidus tõuseb meil kordades ja kel vähegi jäksu hakkavad lähiaastatel emigreeruma kolmandatesse riikidesse !

  11. Tõnis 2 aastat ago
    Reply

    RATTALE.

    ÜTLE PALUN ESMEHENA PRESIDENDILE, ET KUI TEMAL AUSTUS RAHVA VASTU ON, AJAGU KARVAD MAHA. ÜKS LOLL MEIL RÕIVASE NÄOL OLI, KES KANDIS ÜHES JALAS KOLLAST JA TEISES PUNAST SOKKI. KARVANE PRESDENT ON VST EUROOPAS AINUKENE. TAHAB VIST VÄLJA PAISTA. MEIL EI OLE VAJA MOODU MEEST EGA ALFA ISAST, MEIL ON VAJA VÄÄRUKAT PRESIDENTI.
    MEIE TEDA EI VALINUD JA JÄRGMIISELE PRESIDENDILE PEAB KOHE SELGEKS TEGEMA, KUIDAS ENNAST PIDADA. kÕRGHARIDUSEGA LOLLE MEIL ON TEISIGI.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.