Välisminister Liimets: Venemaa sõda Ukrainas tuleb peatada

Ukraina lipp

Välisminister Eva-Maria Liimets osales 27. veebruaril video teel Euroopa Liidu välisministrite erakorralisel kohtumisel, kus Euroopa Liidu välisministrid koordineerisid edasisi diplomaatilisi samme ja sanktsioonide laiendamist vastuseks kõiki rahvusvahelise õiguse norme eiravale Venemaa suurele sõjalisele agressioonile Ukrainas.

„Euroopa Liidu riikide ja meie partnerite ja liitlaste seisukoht on ühtne: Venemaa sõjaline agressioon on kuritegu suveräänse ja demokraatliku Ukraina ning tegelikult kogu Euroopa vastu, sest selge on see, et Venemaa sõjaga Ukraina vastu kaasnevad tugevad mõjud kogu Euroopale. Venemaa inimvaenulik sõjaline tegevus tuleb peatada,“ rõhutas välisminister Liimets.

Kohtumisel kõneldi ka konkreetsete sanktsioonide kehtestamisest ning omavahelisest koordineerimisest. „Eesti toetas täna Euroopa Komisjoni ettepanekut eraldada olulisemad Venemaa pangad ülemaailmsest maksesüsteemist SWIFT ning külmutada Venemaa keskpanga varad, et mitte lasta Venemaal vähendada sanktsioonide mõju. Venemaa agressiooni toetavate, sanktsioonide alla sattunud inimeste ja ettevõtete vara tuvastamiseks ja külmutamiseks luuakse Atlandi-ülene töörühm.“

Eesti tervitas otsust sulgeda Euroopa Liidu õhuruum Venemaa lennukitele. „Kindlasti kooskõlastame ka koostööd hübriidsõja, sealhulgas vaenuliku desinformatsiooni vastu. Üks meetmeist on Kremli meediakanalite Russia Today ja Sputnik eetrikeeld,“ lisas välisminister Liimets.

„Ukraina vajab meie tugevat moraalselt, poliitilist, majanduslikku ja sõjalist tuge. Seepärast toetame Ukrainale võimalikult kiire ja suure kaitseotstarbelise abi andmist Euroopa rahutagamisrahastu kaudu,“ toonitas minister. „Eesti osutab Ukrainale poliitilist toetust ja humanitaarabi, seda ka kodanikualgatuste korras Eesti inimeste, ettevõtete ja organisatsioonide kaudu. Samuti aitab Eesti Ukrainast sõja eest põgenevaid inimesi. Ukrainas toimuv puudutab isiklikult paljusid Eesti elanikke, nende lähedasi ja tuttavaid. Seda nägime ka eile Eestis Ukraina toetuseks toimunud taasiseseisvunud vabariigi aja suurimatel rahumeelsetel meeleavaldustel.“

„Venemaa president Putin ei hävita sõjaga ainult miljonite ukrainlaste, vaid ka omaenda inimeste rahumeelset elu,“ tõdes Liimets.

11 kommentaari
  1. Ohoo 3 aastat ago
    Reply

    See hull nõiamoor võtab ka sõna. Aga sõda ta ju tahtiski ega muidu poleks ässitamas käinud. Kõige suuremad süüdlased on need riigid kes saadavad Ukrainasse tapariistu. Biden tahab saada mingit kasu Ukrainalt või on ta lihtsalt üks haige tapatalgutest elujõu saaja. Naftariikide pommitamisest oli USA-le vähe nüüd arendavad sõjalist olukorda Ukrainas. Eks ta lootis uut maailmasõda. Tema ässitustüü ei sarnane normaalse inimese mõtteviisile.

    • Mis 3 aastat ago

      kasu on sellisest ilukõnest ja hüüdlausetest? Vaja on et Eeva-Mariia kutsuks üles Bidenit andma käsk oma laevastikele liikuda Venemaa poole ja kui sm Puutin peaks ainsa liigutuse tuumasõjaga ähvardamise suunas tegema, kuulutama, et ta võtab sele sõja vastu. Sest kord peab nagunii ükskord saabuma. Kasvõi paari miljardi inimese elu hinnaga. Kuid Venemaa relvitustatakse ja peab tasuta muule maailmale hüvitama maavaradega, et oma elu üles ehitada.
      Venemaa on end praegu tugevasti nõrgestanud ja tema tõrked rünnakutel näitavad, et ka juhtkond on äpukas.
      Kuid jänkid hõõruvad käsa, sest las need slaavlased tapavad üksteist, temal pärast hea Venemaad teiste slaavlaste elude hinnaga kiusata.
      Kuid sellised eevamariialikud hukkamõistud ja kaasatundmised asja ei lahenda, vaja on rusikat!

  2. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Sõda polekski olnud kui ei oleks pidevalt tapetud Ukrainas elavaid venelasi ja asi läks palju hullemaks kui hakati sinna saatma sõjatehnikat . Vene rahvusest elanikkonna tapmine sai hoogu juurde. Sanktsioonid Venemaa vastu olid valmis ja Bideni sekkumine andis Ukraina eksremistidele hoogu juurde julmadeks tegudeks. See oli selge provokatsioon eriti Bideni poolt kes teadis väga hästi et Venemaa ei kannata välja oma rahva hävitamist ja läheb appi.

    • Need 3 aastat ago

      venelased ise hakkasid mässama ja ukrainlasi tapma. Mitte keegi ei keelanud neil valimisel omale esindajaid valima eneste seast ja kohapeal võimu võtmast. Aga Puutinit see ei rahuldanud, vaja oli Jekateriina Novorossija taastada ja selleks pidi mingi põhjuse leidma. Sellepärast ta Krimmi ja Donbassi vankad üles ässitaski, sest teadsi, et ahollid tema õõnestamistööd rahulikult pealt ei vaata.

  3. Enn 3 aastat ago
    Reply

    SÕDA UKRAINAS LÕPEB SIIS KUI ÄSSITAJAD VAIKIVAD JA UKRAINA NING VENEMAA POLIITIKUD LEPIVAD KOKKU SÕJATEGEVUSE LÕPETAMISE SUHTES JA UKRAINAS ELAVAID VENELASI ENAM EI AHISTATA.

  4. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Muidugi on Ukrainas toimuva s sõjas süüdi ässitajad ja tapariistade saatjad selle asemel et lepitada pooli ja aidata lõpetada sõjategevus ja aastaid kestnud seal elavate venelaste ahistamine. Aga see ei huvitanud kedagi. Enne Venemaa sekkumist hoopis anti relvi et tapatalgud toimuksid veel ägedamalt. Biden ei jõudnud ära oodata millal Venemaa sekkug ja kartis et tema jõupingutused on asjatud. Iga normaalne inimene saab aru et Venemaa sekkumise kutsisod esile Bodeni, natolaste ja Brüsseli tegelaste vihavaenu õhutamine ja surmarelvade jagamine et sõda ei lõpeks. Nii palju aega raha oli ju selle tarbeks kulutatud et sõda kestaks ja Vememaale saaks ära panna. Aga sanktsioonid puudutavad vene rahvast kes pole milleski süüdi. Venemaal elab ka palju ukrainlasi. Aga ehk hakatakse neid ka ässitama. Venemaal suhtutakse kõigisse rahvistesse hästi. Ega Venemaa pole käinud naftariike pommitamas ikka USA.

  5. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Sellel hullul sõda ihkaval vanamehel on aatomipomm mida ta vaid vajutab ja meie kaome ka. Liimets põgeneb USA.sse,kas siis pole ühtegi meest kes teda rahuldaks. praegu hukkuvad Praegu Donetskis papetakse rahulikku elanikkonda. Ukraina ekstremistide pommid on tabanud lasteaeda, kooli kus 2 õpetajat on surma saanud, lõhutakse maju. Ja see on ässitajate ja relvade andjate süü. Nüüd ju lubatakse Ukrainasse tasuta helistada ja tõelised ukrainlased võivad seda kinnitada. Muidugi ekstremistid, banderalased mille liikumine sarnaneb fashistliku liikumisega tapavad venelasi meelsasti. on seda mitu aastat teinud aga nüüd Venemaa kannatus katkes kui teised riigid sekkusid ja andsid tapatalgutejs relvi. Sõjategevus on provotseeritud väkjaspoolt ja Venemaa ning Ukraina oleksid ilma selleta kokkuleppelejõudnud sõjategevus lõpetada.

  6. Karl Saare 3 aastat ago
    Reply

    Tere,
    ukraina tuleks kohe võtta NATO liikmeks ja EL liikmeks. Ameerika annaks ründekoptereid putinoidide väljaajamiseks, Türgi hävitaks Musta mere laevastiku.
    Seni oli saksamaa ja prantsusmaa vastu Ukraina vastuvõtmisele NATOsse – nüüd nad annavad nõusoleku.
    SLAVA UKRAINE

  7. Karl Saarele. 3 aastat ago
    Reply

    Anna andeks kuid mine taguotsa.

  8. Karl Saare 3 aastat ago
    Reply

    Tere,
    järgmiseks sammuks tuleb katkestada kuritegeliku reziimi meretransport. Ükski maailma riigi laev ei tohi viia laadungit Vene Föderatsiooni ega lubada nende laevu oma sadamatesse. Vene föderatsioon tuleb välja heita ÜROst samuti Valgevene. Jah, ÜROst väljaheitmine midagi ei mõjuta, viimati visati nad välja Rahvasteliidust Balti riikide okupeerimise eest. Putini fasistlik reziim peab otsa saama. Venemaa peab minema ülejäänud maailmaga samale rajale ja mõtlema oma rahva heaolule. Putini kuritegeliku reziimi ajal on vene rahva majanduslik heaolu halvenenud viimased 8 aastat. Keskmine pension 120 EUR keskmine palk 400 EUR. Samas on venemaal suurim hulk miljardäre, kes raha riigist välja viivad (nad ei näe enda tulevikku oma kodumaal, nende lapsed õpivad Oxfordis või Yale-is)- rahvas aga nälgib. Kui minna Moskvast välja 100 km. Seal on alles küla varemed, külas järgi 2 vanamutikest kes ootavad oma surma. Viimane aeg on venemaal heita fasistlik reziim sest tal on vaja varsti euroopa ja kogu maaila tuge. Miks – täna 1,5 miljardilise elanikkonnaga ja maailma ainuvalitsejaks pürgiv Hiina haarab endale Kaug – Ida ja Siberi ja tuleb Uuralite taha. Kas ta võtab ka euroopapoolse venemaa, maavarasid seal pole. Kas siis muu maailma riigid tulevad venemaale appi? Putini reziimile küll mitte. Mis siis juhtub – ei midagi erilist – venemaa pole siis enam koloniaalriik mis on anastanud 139 rahvust. Ja vene rahvas elab oma algsel asualal, pole müüa siberi rahvastele kuuluvat gaasi ega naftat. Võib vene rahvast lohutada – võib ka ilma gaasi ja naftata ära elada. Näiteks eesti – keskmine pension 600 EUR ja keskmine palk 1500 EUR. Muidugi, see on vähe – aga saab hädapärast hakkama.

  9. ämbliku p... läeb maailm 3 aastat ago
    Reply

    Kust sina tead et hakkama saab. Kes saavad 600 pensioni ? 400 saavad pea 200-300000 inimest.. Elevamdiluutornist tuututaja.
    Küsimus on selles, kas Venemaa tuleb muule maailmale appi. kui olete ta ära nõrgestanud. Hiina aga tuleb Euroopasse küll, sest temast saab maailmavalitseja. Tuleb siis kui Vaikse ookeani ääres on NATO purustatud
    ja USA läheb tagasi hobuseid karjatama ,suur kübar peas, Austraalia, Jaapan jäävad pika ninaga.Siis tuleb Hiina ka euroopasse. Ongi tegelt siin ammugi. See on nii kole kui koll ja laps pistab pea teki alla. Selle asemel
    peksab mängukaru, et uskuda, et kellestki üle. Venemaa peabki olema suur ja rikas derzava, et suuta eksisteerida kõrvu Draakoniga, et see veidigi teda respekteeriks. Pole vaja teda praegu nõrgestada. nO ei saada aru, et on siiski mingi assimileerumis jm. vähegi arvestatav jõud Euroopa ja Hiina vahel. Euroopa on o Hiinaga võrreldes ja Ameerika karjatab hobuseid. siis juba. Aafrika on Hiina mõju all täiega ja kui Vene sealt ka veidi lõikab, mis siis ? Inglise kroon ja Prantsuse maaomanikud lõikasid enne.
    Soovitan sulle tõesti, mida eelnev kommija soovitas.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.