Yana Toom: Euroopa Liit katab pagulaste abistamisega seotud kulud

Euroopa Komisjon Foto/allikas: EmDee/Vikipeedia

Euroopa Parlament võtab kiirmenetluse korras vastu pagulaste Euroopasse majutamise ühise tegevuskava (CARE), mis näeb muuhulgas ette pagulaste abistamise rahastamise Euroopa Liidu struktuurifondidest.

Euroopa Parlamendi liikme Yana Toomi sõnul laiendatakse Euroopa Liidu fondide raha kasutamise võimalusi selleks, et katta riikide kulutusi sõjapõgenikele: eluase, toit, lapsehooldusabi, laste haridus, meditsiiniteenused, töökohad, psühholoogiline abi, keelekursused ning õigusabi.

“Jutud, et peame sõjapõgenikke üleval pidama riigieelarvest ning meie inimesed jäävad seetõttu ilma pensionist ja toetustest, ei vasta tegelikkusele,” ütleb Yana Toom. “Selline tegutsemine oleks absurdne, võttes arvesse COVID-19 pandeemiat, millel on olnud majandusele ulatuslik negatiivne mõju. Olen kindel, et kellelgi Brüsselis ei olnud mõttes jätta Euroopa Liidu riike rändekriisis üksinda. Õnneks valmistus Euroopa Liit pandeemiajärgseks majanduse taastamiseks ja kogus selleks väga suuri vahendeid. Nüüd tulevad need meile kasuks.”

CARE kava võimaldab Euroopa Liidu riikidel ja üksikutel piirkondadel rahastada pagulasabi liidu struktuurifondidest, täpsemalt Euroopa Regionaalarengu Fondist (ERDF) ja Euroopa Sotsiaalfondist (ESF) ehk teisisõnu saavad liikmesriigid erandkorras kasutada vahendeid, mis olid algselt mõeldud muuks otstarbeks. “Selline erand on vajalik, sest Euroopa Liidus on struktuurifondide raha kasutamisel väga ranged reeglid – nendega saab katta vaid sihtotstarbelisi kulutusi. Ühtlasi hakkab kehtima ka 100% kaasfinantseeringu reegel, mis tähendab, et riik ei pea omavahenditest midagi tasuma,” selgitab Yana Toom.

Keskerakonna juhatuse liige lisab, et Ukrainast pärit põgenike abistamiseks on CARE plaani raames võimalik kasutada ka olulist osa REACT-EU programmi vahenditest, mille algne eesmärk oli aidata Euroopa Liidu riikidel taastuda pandeemia mõjudest. 2022. aastal on see 10 miljardit eurot. Yana Toom täpsustab, et struktuurifondide toetus kombineeritakse toetustega muudest Euroopa allikatest, sealhulgas Varjupaiga-, Rände- ja Integratsioonifondist (AMIF) ning Euroopa Sotsiaalselt ebasoodsamas olukorras olevate isikute abifondist (FEAD). “Euroopa Komisjon lihtsustab kõiki aruandlusega seotud protseduure ning abi ei laiene mitte ainult Ukraina, vaid ka Ukraina sõja eest põgenenud kolmandate riikide kodanikele,” märgib ta.

Euroopa Liidu riigid saavad alates 24. veebruarist 2022 tagasiulatuvalt taotleda sõjapõgenike vastuvõtmiseks ja ülalpidamiseks tehtud kulutuste hüvitamist. Pagulaste Euroopasse majutamise ühise tegevuskava (CARE) ehk Cohesion’s Action for Refugees in Europe esitas Euroopa Komisjon 8. märtsil. Euroopa Parlament kavatseb selle vastu võtta kiirmenetluse korras märtsi lõpus või aprilli alguses.

Seotud materjalid inglise keeles:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_1607

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_22_1608

8 kommentaari
  1. hullud teod 2 aastat ago
    Reply

    AGA NENDE TOODUD HAIGUSI JA KURITEGEVUST EI KANNA TEPS MITTE. 24000 INIMEST ,MAGANUD PÕRANDAIL, ÜKSTEISE OTSAS SÕITNUD ON KÕIK LAHTI LASTUD VABALT KÕNDIMA MÖÖDA MU KODUMAAD.KARANTIINITA, SEST MIS KARANTIIN SEE HOTELLIELU ÜKSTEISEGA JA VABATAHTLIKEGA LÄVIDES ON??? + NEED 8000 MIITINGUST OSAVÕTJAT KES ÜKSTEISE OTSAS KARJUSID JA LAULSID.
    NÜÜD ON NAD NAKKUSED SAAUD JA EDASI ANDNUD -MITTE EI SAA ARU, UIDAS MEIL KOROONA VÄHENENUD SAAB OLLA???!!!
    VALITSUS ÜTLES, ET IGAÜHE ENESE VASTUTADA ON KUIDAS TA ENNAST HOIAB= UPPUJA PÄÄSTMINE ON UPPUJA ENESE ASI. MASKIKANDMINE, MIS NIIGI ARMETU ABINÕU NÜÜD VEEL SOOVITUSLIKUKS TEHA ON IKKA ….. TEGU.MNA PANEN MASKI ETTE AGA TEISED MITTE,KES NOOREMAD JA TUGEVAMAD TALUMA KA VAKTSIINE JA PEAMISED PISIKULEVITAJAD. KUIDAS???MA SAAN ENNAST SIIS KAITSTA ?

    • Ää muretse 2 aastat ago

      Kõik maas olevad patsillid tekitavad tugeva immuniteedi ja Ukraina rahvas sellest vaid terveneb!

  2. järg 2 aastat ago
    Reply

    KUI TEED ETTEPANEKU, ET KÕIK POEKETID SEAKSID SISSE KULLERTEENUSED KA VÄLJAPOOLE LINNU, SIIS KELLEI POOLE PÖÖRDUDA EI OLE. RÄÄGID POEGA – OH, MEIE ÜLEMUSED POLE SIIN, ON RIIAS VÕI POOLAS VÕI KEEGI JULGEGI ÜLEMUSTEGA RÄÄKIDA ! MINA JULGEN, AGA TELEF. MISKIPÄRAST KÄTTE EI SAA.
    RIKKI LÄKS PIN KALKULAATOR. TULEB PANGAGA AEG LEPPIDA JA KOHALE MINNA.AGA SEE TÄHENDAB 1 TUNNUST SÕITU BUSSIGA SINNA JA 1 TUNDI TAGASI!. POLE MÕELDAV, ET SELLE AJAGA NAKKUST EI SAAKS. EGAS KÕIGIL POLE AUTOT ISTUMISE ALL NAGU PANGATÖÖTAJATEL. NEMAD HOIAVAD O;A TERVIST, KONTORID KINNI JA LEPU AEG KOKKU – KLIENT PEAB AGA BUSSIS SÕITMA KOKKULEPIT AJAKS. MINU ELU TÄHTIS POLE. KULLERIGA EI SAA SAATA. OMETI TUUAKSE PENSIONID JA TÄHITUD KIRJAGA DOKUMENDID KOJU KULLERIGA!
    TAHAD SA ETTEPANEKU TEHA TERVISE JA SOTSMINIST. . ET NAD VÕTAKSID SARNASED PROBLEEMID ISE JUTUKS -VÄHEMALT EPIDEEMIA AJAL, VASTAB SULLE DISPETSER REFERENT JA TEATAB ,ET KIIK VÕI RIISALO SELLISTE KÜSIM.KÜLL TEGELEMA EI HAKKA ! MIKS EI HAKKA!!!??? NEMAD PIDANUKS ISE SELLE PEALE TULEMA JA VASTAVAD KOKKULEPPED JUBA AMMU ÄRA TEGEMA.!!!
    KUI MA PEAN ISE OMA TERVISE EEST VASTUTAMA, SIIS PALUKS TEAVET, JA ABI, MISMOODI SAADA JA KUST JA MILLISE RAHA EEST FFP3? RESPIRAATORID ,MIS KONTROLLITUD. KUI EAKATE ELU ARMAS OLEKS
    SIIS KASVÕI KOJU TOODUD JA KINNI MAKSTUD. AGA JU SIIS POLE. RAHA ON TÄHTSAM.
    PANGAHÄRRADEGA AGA ÜLDSE PEALE INFOTELEFONI MUUD ÜHENDUST EI SAA.INFO RÄÄGIB, MIS KÄSTUD.

  3. JÄRG 2 aastat ago
    Reply

    KAS MEIE BUSSIDE, RONGIDE VÕI KLIINIKUTE VÕI VAKTSINEERIMISPUNKTIDE VENTILATS. ON MUUDETUD
    VIIRUSI VÄLJATÕMBAVAKS – EI MITTE1
    KAS KOV ON DESOVAHENDEID VAESEMATELE VÄLJA JAGADA -EI MITTE 1MIDA SIIS ON TEHTUD EURORAHADEGA OTSTARBEKA KULUTAMISE NIME ALL\
    HARRY PINGUTAB SIIN ASJATA OMATEHTUD PIIBLIT KIRJUTADa.
    EXCELI TABEL ON ELUÕPETUS JA RAHA ON JUMAL.

  4. Alice 2 aastat ago
    Reply

    Kas karjudes on parem?

  5. Ele 2 aastat ago
    Reply

    Brüsseli tegelased saavad nii palju palka et võivad katta küll pealegi neid ei puuduta ka elektri kallinemine.

  6. alice imedemaalt 2 aastat ago
    Reply

    Sain täna paraja soki pangast. Elupäevad lõpetas PIN kalkulaator ja ma ei saanud internetipamka isegi sisse.
    Pangainfo telef. teatas, et tuleb kokku leppida aeg ja kontorisse sõita. Ma ei ela enam linnas ja sinna sõitmine KOROONA AJAL BUSSIGA ÜÜRATU AEG ON PRAKTILISELT KINDEL NAKATUMINE. KUULUN VEEL MITMETI RISKIRÜHMA. Palusin, et saadetaks mulle kulleriga see jupats koju. Polevat võimalik, sest see peab antama otse minu kätte. Ometi
    saadetakse kulleriga koju pensionite jm.rahad, notaridokumendid, tähitud saadetised. Esitad kullerile ID kaardi, kes loeb seda sama targalt kui pangatöötaja. Annad allkirja. Aga vat neil ei ole sellist teenust. Ja kõik! Otsisin ja googeldasin Eesti esinduse juhtkonda, et neile teha ettepanek sellise teenuse loomiseks vähemalt epideemia ajal. Aga9 nende töötelef. pole antud. Paaril isikul siiski oli, aga nemad ei tefele eraklientidega .
    Võtsin umbes ühe telef.,selgitasin asja. Inimene sai aru ja lubas uurida. Varsti edastas ka mulle vastuse. Ei saa, vastatud tall ja ilmselt näidati sellega koht kätte meile mõlemale. Teistkordselt infole helistades imestas too siirlt, et kas mul siis tõesti ühtki LÄHEDAST pole ,kes mind autoga viiks.Selgitasin talle, et ime küll, ei ole! Vähe sellet, pole ka sellist tuttavat kes Tallinnast,kus enne elasin kohale sõidaks et mind autoga maakonnalinna viia PIN kalkulaatorit määratud päeval pangast saama.Ega abivalmis vastutulijat. Asutused ja
    poliitikud – riik loodavadi rohkem selliste olematute asjade peale. Saan aru, see et autot pole on juba iseenesest autsaideri märk ja bomzi lehk.NÕUKOGUDE AJAL OLIGI HALB SEE, ET SELLISTEL TSEMENTEERITUD AMETNIKEL OLI VABA VOLI LOLLUSI TEHA VÕI VAJALIKKE ASJU MITTE TEHA + LOOMAKAITSE PUUDUMINE. Muidu oli seal palju ka häid asju. Tundsin end nagu läbielatud minevikku sattununa. Ega kord, riigikord EI KUJUNDA KESKKONDA, SEDA KUJUNDAVAD INIMESED, KELLELE SEE KORD ANNAB VASTAVA VOLI VÕI EI ANNA. Jäingi oma lahendamata probl. üksinda.Tulin koju, hakkas paha, tundsin sügaval mingit seletamatut kurbust, ka kurnavat viha-vihkamist. Süda jukerdas, rõhk tõusis.Epideemia ajal võiks
    ju kuidagigi püüda inimesi hoida. Sain aru, et mind ei hoia mitte keegi, jalaga annavad.telef.1247 teadis vastata, et pank on täiesti eraldiseisev organisats.MULLE POLE VAJA NENDE INFOT, MULLE ON VAJA, ET NAD VÕTAKSID MU ETTEPANEKUD JA EDASTAKSID KUHU VAJA, ET PROBLEEMID LAHENEKSID. AGA SEDA EI OLE EGA TULE ! Nõuk. ajal võis veel obkomi /mitte Eestis, Eestis polnudki midagi teha/ minna ja vastavalt tolle tujule võis probl. laheneda või mitte. SAIN ARU, ET SEE, ET MA SURRA VÕIN SEETÕTTU, TÕENÄOLISELT SUREN ON TÄIESTI ÜKSKÕIK JA SAAN JALAGA TAGUMIKKU EMOTS.JMS: MÕTTES NAGU NÕUK: AJALGI.
    Miks see mind häirib? Teadsin seda ju nagunii.

  7. uskmatu-toomas 2 aastat ago
    Reply

    Kõik vaevatud slaavlased tulge meile,õpetame teile selgeks eesti keele ja saate meie kodanikeks !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.