Aas IEA tippkohtumisel: Teeme lisapingutusi, et kriis ületada

IEA liikmed Pariisis

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas osales Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) energiaministrite tippkohtumisel Pariisis, mille peateemadeks olid energiajulgeolek ning kliimasõbralik energeetika areng kiirelt muutuvas maailmas.

„Peame tegema raskeid otsuseid ja lisapingutusi, et praegusest kriisist üle saada ning et me tulevikus kunagi enam sarnaste sündmustega silmitsi ei peaks seisma,“ sõnas minister Taavi Aas kohtumisel. Ta rõhutas, et imporditud fossiilkütuste vähendamine on praeguses julgeolekuolukorras kriitilise tähtsusega. „Kodumaised biokütused on näiteks Põhjamaade ja Balti riikide jaoks soojuse ja elektri tootmisel väga oluline alternatiiv, mida ei tohiks alahinnata. Vähem oluline pole ka elektriühenduste laiendamine liikmesriikide vahel, et parandada energiajulgeolekut kogu piirkonnas.“

Iga riik esitas ka oma ettepanekud teistele IEA liikmetele energiajulgeoleku suurendamiseks. „Kütuse ja gaasi ostmist inimõigustest ja keskkonnast mittehoolivatest riikidest tuleb võimalikult palju vältida ning energiajulgeoleku tagamiseks tuleks kasutada eelkõige kohalikes oludes kättesaadavaid taastuvaid energiaallikaid,“ sõnas minister. „Väga oluline võti on ka renoveerimine – majade ükshaaval energiasäästlikumaks muutmise asemel on seejuures efektiivsem keskenduda piirkondadele korraga ning selleks tuleks pakkuda ka vajalikke finantsmeetmeid,“ ütles Aas.

Lisaks kliimasõbralikule energeetikale ning julgeolekule arutati kriitiliste maavarade teemal, mille olulisus nullemissioonide suunal liikuvas maailmas aina kasvab, kuid mille tooraine pärineb peamiselt kolmandatest riikidest ning nõudlus aina suureneb. Kriitilisi maavarasid kasutatakse näiteks tuulikute generaatorites ja elektriautode akudes, mis mängivad rohepöördes olulist rolli, mistõttu leiti kohtumisel, et IEA liikmesriigid peaksid põhjalikumalt keskenduma kohalike maavarade uurimisele, et neid jätkuks uuteks roheinvesteeringuteks.

IEA tuli ministrite kohtumise ajaks välja ka 10 punkti plaaniga, kuidas iga riik saaks oma kütusetarbimist vähendada.

Minister Aas osales ka kahepoolsel kohtumistel Leedu energeetikaminister Dainius Kreivysega, kellega tuli teemaks gaasi ja elektri varustuskindlus, ning Rootsi energeetika- ja digitaalse arengu ministri Khashayar Farmanbariga, kellega arutati digilahendusi energeetikas. Soome töö- ja majandusministeeriumi energeetikaosakonna juhi Riku Huttuneniga arutati Eestis hetkel päevakorras olevat LNG terminali rajamise ideed. Samuti rääkis minister Aas Ukrainaga seotud teemadel Ameerika Ühendriikide kliimasaadiku John Kerryga.

IEA (International Energy Agency) on OECD asutatud iseseisev agentuur, mis on kütuseturgude analüüsi ja erakorralise kütusevaru valdkonna reguleerimise eestvedaja maailmas. Agentuuri liikmete vahel toimib tugev solidaarsus- ja koordinatsioonimehhanism naftakütuste varustuse kriisiolukordades. IEA pakub analüütilist teadmist, ligipääsu statistikakogumikele ning rahvusvahelist võrdlusandmebaasi lisaks vedelkütusele ka muudes energeetika valdkondades, eelkõige gaasisektoris, aga järjest enam ka kliimapoliitikas, taastuvenergeetikas, energiatehnoloogiate vallas ning elektrimajanduses.

9 kommentaari
  1. No nii 2 aastat ago
    Reply

    Moskva linna volikogu liige Sergei Savostjanov tegi ettepaneku Eesti, Läti ja Leedu denatsifitseerimiseks.

  2. Karl Saare 2 aastat ago
    Reply

    Tere,
    kuigi teemaks on Libressed ja muu säärast siis toetan hr. või pr. No Nii-d täielikult. Kõik vene natsid Lasnamäelt, Maardust, Kohtla – Järvelt, Püssist, Sillamäelt, Narvast ja Narva – Jõesuust tuleks saata Vene Föderatsiooni et Eesti Vabariik denatsifitseerida. Vabanenud pinnale tuua ukraina etnilised sõjapõgenikud, hiljem ka nende sõjas karastunud abikaasad. Siis saaks eestlased lahti ajaloolisest vene ohust. Ukrainlased saaksid kaitsta eesti rahvast. Kahjuks eesti rahvas ei saa sellega ise hakkama. Nii jõudsalt nagu praegu, suurenes vene kogukond eestis viimati seitsmukümnendatel. Venelased on sõjaga meile kallale tulnud 3 korda. Praegu käib hübriidne okupeerimine.

  3. Karl Saare 2 aastat ago
    Reply

    Tere,
    vabandan teemast möödarääkimise pärast – vist Tallinna Linnavalitsus kogub hügieenitarbeid ukraina sõjapõgenikele. Väga vabandan. Vene sõjavägi tungis ukrainale kallale 2014 aastal. Putini soovunelm oli luua enamuses venekeelsest ja venemeelsest elanikkonnast Novorossia riik kuni Musta mereni. Sestsaati on sõda kestnud 8 aastat. Ukraina rahvas kaitseb oma kodumaad okupantide eest ja nagu näha – esimesed edusammud juba paistavad. Mis saab edasi?
    Arvan et vene okupandid lüüakse puruks ja vene rahvas saab omale kaheks inimpõlveks neid vihkava ukraina rahva
    (lisaks teistele okupatsiooni all olnud rahvastele).

  4. to saare kaarel 2 aastat ago
    Reply

    Jüst! Kasakad on alati olnud esirinnas pärismaalaste denatsifitseerimisel Siberis kui mujal.Neile järgnes vene kaupmees. Ka Poolavastases sõjas oli Bogdan Hmelnitski vabadustarmastav kuju ja mõõgad ristusid tatari-mongoli ikkega. Tsaari lahkel loal abiks Balti-sakstele mõisatallis.Omad kisuvad.omad lepivad.
    Liigselt eksalteeritud vanapagan võib kerepeale saada mõlemi käest. Järjekorras ja korraga.

  5. Karl Saare 2 aastat ago
    Reply

    Tere,
    selgitan et vene natsideks pean neid kes nn. pronksiööl Tallinnas märatsesid ja järgnevail päevil eesti poisse tänavail peksid, neid kes püha Georgi linte oma autodel lehvitavad ja nüüd ka V ja Z tähti lehvitavad. Muide valgevenes õppustel olid mänöövritel kaks vastaspoolt tinglikult V- vostok (ida) ja Z – zapad (lääs). Sealt ka need tähised. Ukrainas vangivõetud vene sõjaväelased kinnitavad nagu ühest suust et nad tulid õppustele aga neile ootamatult peale õppusi saadeti nad sõtta ukrainat vallutama. Algul öeldi et tsiviilisikuid mitte tappa aga välksõja ( plaan oli 2 päevaga vallutada Kiiev, tappa Zelenski ja pukki panna venemeelne Janukovits) nurjumisel kästi hävitada kõiki mis liigub.
    Arvan et Putin alustas 3.maailmasõda – tahes-tahtmata mõni Valgevenest või Sevostoopoli reidilt välja lastud Iskander M või mõni muu tiibrakett tabab Poola territooriumi. Tulemuseks NATO ründab kõigepealt ukrainasse. Aga kas saavad raketilöögi ka Peterburi, Moskva ja Nizni Novgorod. See sõltub sõja käigust. Putin = hitler 2.

  6. to karla 2 aastat ago
    Reply

    Puhtsüdamlik usk sul, Kaarel. Vanapaganal oli ka. Kaval-Ants on palju keerulisem.
    No ütle, mis hea pärast Putin 3.sõda alustada tahab kui Ukrainagi raske kätte saada ja Hiina närib Siberit.
    Hiina just rõõmustab kui omavahel kokku lähete või kui Vene nõrgeneb = saab kasu Hiina ! USA putitas Hiina
    kunagi lühinägelikult üles, nüüd ta ootab,kosub ja paisub. JA vaat SIIS tuleb ta läände. Meeldib sulle rohkem kollane peremees? Siis on 3.sõda.

  7. Karl Saare 2 aastat ago
    Reply

    Tere,
    tõesti, mina ka siin loogikat ei leia. Milleks soetada tohutud puhkevaldused losside ja helikopteriteväljakutega, meresadamate ja viinamarjaaedadega Gelendzikis, soetada luksuslaevu (üks itaalias ümberehitamisel – nimeks “Zeherzade”, teine toodi kiiruga saksamaalt enne sõja alustamist Peterburi), tohutud puhkekompleksid Altais,
    tohutud salaarved sveitsi pankades, tütred inglismaal haridust saamas. Mina oleksin selliste võimaluste olemasolul
    ruttu riigitüüri noorematele meestele üle andnud ja asunud elumõnusid nautima. On ju loogiline.
    Ilmselt on KGB ametnik, kellele KGB koolis omistati iseloomustav nimetus “okurok” ja “belõi molj” 20 aasta jooksul võimul olles peast segi läinud ja ei vastuta enam oma tegude eest. Või tahtis enne pensile jäämist ennast ajalukku kirjutada uue riigi “Novorossija” loomisega. Noh kui mõistust pole, siis ei ole. Sõja alustamisega ta rikkus kõik – ta lõpetab Haagi kohtus (koos kaaskonnaga) ja elumõnude nautimise asemel näeb “rootsi kardinaid”. Ta lihtsalt ei arvestanud et ukraina rahvas hakkab oma kodumaad kaitsma – vene okupantide vastases võitluses on ühinenud ukrainlased ja ukrainas elavad venelased. V.a. Donetski ja Luganski linnad kus vene elanike ajusid on kõvasti “pestud”
    Nüüd siis Hiina küsimus – Hiinas on praegu 1,5 miljardit elanikku ja jõudsalt kasvab. Kuhu riigil on laieneda – kas Gobi kõrbe? Järjest rohkem on vaja maavarasid, mageveevarusid ja energiaressursse. Seda kõike saab venemaalt. Täna Hiina veab Siberi taigast palgid Hiinasse ( Putin sõlmis lepingu 50 aastaks), pumpab Baikali järvest vett Hiinasse,
    saab võileivahinna eest gaasi (torujuhe Sila Sibiri). Militaristlike riikidel on vaja oodata õiget hetke. 2014. aastal oli Ukraina riik väga täbaras seisus – Putin ründas Ukrainat oma sõjajõududega ja sai ida – ukrainas Donetski ja Luganski piirkonna, ilma ühegi püssipauguta Krimmi poolsaare. Nüüd Hiina ootab, millal Vene Föderatsioon on sõjast nõrgestatud ja saadab oma üle miljonilise armee Siberisse. Nii see käib suurriikidel. Isiklikult ma ei usu et Hiina ületab Uuralid. Edasi Euroopa poole pole maavarasid. Arvan, et kollast peremeest eestlased niipea ei näe.
    Osa riike sulgeb oma piirid venelastele – Soome enam venemaalt tulevaid ronge riiki ei lase. Selleasemel sain Gismeteo esilehel oleval reklaamil lugeda juhiseid kuidas asuda elama Eestisse. Palun tulge – teil siin üle 400000 kaasmaalase juba ees ootab. Eesti 200 liikumine eesotsas Kiviõli poluvernikuga korraldab. Juba nad nõuavad seadusandlusest Eesti rahvusriigi eemaldamist. Eestikeelne 5. kolonn.

  8. to karla 2 aastat ago
    Reply

    Hiina paneb oma sigimismasina uuesti tööle. Ta läheb Vaikse ookeani ääres USA, Austraalia-/sõjajõud pole olulised/, Jaapaniga /sõjajõud pole olulised/ kaklema. USA tõmbab kõik jõud Euroopast välja. NATO ilma USA ta pole arvestatav. Sanktsioonid ja deklarats. siis ei maksa enam. /NATO-l veel kohustus USAle appi minna ? säilub. Ehk Hiina ei tule tõesti üle Uutralite. Kes jääb tema ja meie vahele? Venemaa. Hävitad Vene ära?, nõrgestad nõrkemiseni? küll siis tulevad hiinlased kolõmi nõudma nagu Tsingis-khaan tuli, ka Eestisse.
    Tegelt nad ON juba kohal kõikjal Euroopas. USA-s. nende kolooniad alluvad triaadidele-maffiale, mis teeb koostööd valitsusega. Nad on kõikjal. Demokraatia lubab ja meie ei märka. Nad on vaiksed ja viisakad,kuniks.
    Aga Siberis on teisigi maavarakohti kui Uraalide taga, on viljakaid põllumaid, lõunamaid, on Arktika ja Antarktika
    varad ja laevateed, on kosmos. KES SIIS MAAILMA VALITSEMA SAAB ?

  9. to karla 2 aastat ago
    Reply

    USA isikkooseis üle 2 milj., Venel, üle 3,5 milj.,Hiinal üle 2,6 milj. AGA mobilisats. korral kui palju suudab USA välja panna mehi? Vene? HIINA ?!!! India suudaks Hiinaga võrdselt, kuid tema vaesus ja tehniline puudujääk tõmbab kahuriliha arvu paljugi tagasi.Lõuna-Korea tegevkoosseis praegu üle 5 milj. kuid mobilisats.korral väikseke.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.