Lisaeelarve pakub leevendust kiirele hinnatõusule, tagab energiajulgeoleku ning panustab elanikkonnakaitsele ja lõimumisele

Stenbocki maja fassaad

Täna sai valitsuskabineti poolt põhimõttelise heakskiidu riigi lisaeelarve kogumahuga üle 730 miljoni euro. See tagab Eesti elanikele kiire hinnakasvu tingimustes parema toimetuleku, kindlustab energia varustuskindluse ja tugevdab elanikkonnakaitset, ütleb Keskerakonna valitsusdelegatsiooni juht, riigihalduse minister Jaak Aab.

Lisaeelarve näeb ette toimetulekutoetuse piiri tõstmise 150 eurolt 200 euroni esimese leibkonnaliikme kohta, edaspidi saab majandusraskustesse sattunud pere toetust ka eluasemelaenuga seotud kulude katmiseks. Kokku eraldatakse toimetulekutoetuse tõstmiseks lisaeelarves 29 miljonit eurot.

“Keskerakonna valitsusdelegatsiooni üks põhitaotlusi lisaeelarve läbirääkimistel oli inimeste toimetuleku parandamine ja hinnatõusude leevendamine. Seda eelkõige nendele, kelle igapäevaelu hinnatõusudest kõige rohkem mõjutatud on,” lausub Jaak Aab. “Energiakandjate hinnatõusust ja sõjast tingitud olukorrast tõusevad kahjuks oluliselt ka esmatarbekaupade hinnad. Seepärast oleme otsustanud maksta sügisel ühekordset toetust igale pensionärile ja lapsele 50 eurot. See toetus maksab kokku 30 miljonit eurot.”

Lähituleviku võimalikud hinnatõusud sõltuvad energiakandjate kättesaadavusest, rõhutab majandus- ja taristuminister Taavi Aas. “Eraldame 170 miljonit gaasivaru ja 13 miljonit vedelkütusevaru soetamiseks, kindlustades niiviisi energiajulgeolekut. Jõudsime Soomega kokkuleppele rentida ühiselt LNG ujuvterminal, mis tagab kahe riigi gaasi varustuskindluse. Lisaeelarves on LNG võimekuse loomiseks planeeritud kuni 30 miljonit,” märgib Taavi Aas.

Eesti energiajulgeoleku suurendamiseks ja kliimaneutraalse elektri tootmiseks on keskkonnaminister Erki Savisaare sõnul üheks võimalikuks lahenduseks tuumaenergia kasutuselevõtmine. Lisaeelarves on tuumaenergia töörühmale ette nähtud 250 000 eurot, mis loob eelduse, et lõpparuanne tuumaenergia kasutuselevõtmise võimalikkusest valmiks plaanitust varem. “Tuumajaama võimalik rajamine Eestisse on pikk protsess, mis eeldab põhjalikke analüüse ja uuringuid,” rõhutab Erki Savisaar. “Lisaeelarve vahendeid kasutatakse inimressursside arendamise strateegia loomiseks, regulatiivse raamistiku kaardistamiseks ja õigusloome analüüsiks.”

Siseminister Kristian Jaani sõnul vajab Eesti muutunud julgeolekuolukorra tõttu kiireid otsuseid ja seetõttu tegi valitsus põhimõttelised otsused toetada laia riigikaitset. “Siseministeeriumi valitsemisalasse eraldatakse lisaeelarvega 2022. aastasse ligi 61 miljonit eurot elanikkonnakaitse ja sisejulgeoleku tõhustamiseks. Selle summa sees on ka valitsuse poolt aasta alguses tehtud põhimõtteline rahastusotsus, mis nüüd lisaeelarvesse lisatakse. Aastaks 2023 on tehtud täiendavaid lisaraha otsuseid 31 miljoni euro ulatuses. Lisavahenditega loome varjumiskohad ja ohuteavitussüsteemid, tõstame varingupääste ja demineerimise võimekust,” ütleb Kristian Jaani.

Jaak Aab peab oluliseks ka toetusi põllumeestele, kellele eraldatakse toidujulgeoleku tagamiseks ligi 12 miljonit eurot. “Samal eesmärgil alandame erimärgistatud diisli aktsiisi Euroopa Liidu miinimumini, mis peaks tanklas liitrihinda alandama 10 sendi võrra,” täpsustab Jaak Aab.

Eestisse on Ukrainast saabunud rohkem kui 30 000 sõjapõgenikku ja selleks, et lõimumine Eesti ühiskonda kulgeks võimalikult sujuvalt, suunatakse kultuuriminister Tiit Teriku sõnul 9,1 miljonit eurot kohanemisvaldkonda. “See tähendab, et Eesti elu ja väärtusi tutvustavat kohanemisprogrammi saavad läbida 20 000 inimest ning A1-tasemel keeleõpet 10 000 ajutise kaitse saajat. Oluline on, et iga ajutise kaitse saaja saaks osaleda meie igapäevases elus: tutvuks kultuuriga, oskaks keelt ja leiaks väärika töökoha. Keeleoskus on oluline ja aitab kindlasti kaasa ühiskonda lõimumisele,” selgitab Tiit Terik.

“Ukraina sõjapõgenikud on Putini režiimi ohvrid ning peame aitama neid Eestis väärikalt ja võrdselt kohalike elanikega. Tagame sõjapõgenikele vajalikud tervishoiuteenused ja hüvitised ning toetame nende võrdset kohtlemist tööturul. Lisaeelarve koostamisel oleme arvestanud nii riigi, Haigekassa kui Töötukassa lisaraha vajadustega,” täiendab tervise- ja tööminister Tanel Kiik.

6 kommentaari
  1. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Aitäh keskerakondlastele kes püüavad meie rahvast aidata.

  2. ?.ööööööööööööööööö 2 aastat ago
    Reply

    mette es saand aru, kas selle 115 euriku asemel, mida seni kerjuspensionärid said oktoobris ja lubati 200 mi tõsta, hakkavad nad nüd 50 saama?
    loomulikult lahendab üks või teine summa kõik nende mured ja tõstab elukvaliteedi euroopasse-roopasse

    • kuidas sa nii rumal oled ? 2 aastat ago

      50.- saavad kõik pensionärid sügisel ja kuna pole määratud kuupäeva , langeb see kokku kas Sügise algusega või Kellakeeramise jahmerdamisega. See on kirjas alles eelarves, eks vastav määrus ilmub varsti.

      Võimalik, et seda ka kõik ei saa –

      nagu peteti Politsei pensioni korrutamist koefitsiendiga, mis puudutas enne 2014.a. pensionile jäänuid kriisiaegses ehk siis peale 2008.a. , kuna palgad olid vähendatud. See seadus ei jõustunud kõigile vaid valituile, sest kes arvas oodata õiguspärase lootusega ja 300.- pensionil istuda 5 aastat , et ÄKKI 2019 aasta II poolel tuleb seadus – paljud läksid üle seoses vanusega või muu korra alusel , tavalisele vanaduspensionile ja nii pettis -Isamaa, Sotsid, Keskerakond ja EKRE (Helmed, kes selle eelnõu põhiliselt üldse algatasid…). Ja see kaotus on ca 35.-…40.- /kuu keskmiselt. Riigi pasapead pole võimelised arvutama pensionile jäämise päeva Politseipensioni summat läbikorrutades koefitsiendiga ja saadud vahe lisada seaduse jõustumise päevast pensionile juurde ja edaspidi aprillis nagunii korrutatakse aastakoefitsiendiga. Vot nii võimetud on need heatahtlikud riigimehelikud mehed …. aga palk on vägev ja töö kuhjunud ….
      Õiguskantsleri vastus sellest jamast oli: – pigem soovitus valetada , et pidanuks enne tolle seaduse jõustumist minema tagasi politseipensionile või töökohale möllima…. Seega on meie riigis sissekirjutatud kohe omadus – valetada, vassida, varastada, petta, ja siis mängida kurvakuju- vaata , me anname teile ka nagu Pavlovi katses koerale ila tilgutamiseks….

      200.- saavad need ja ainult üksik- pensionärid , kes olid enne aprilli jõudnud pensioniikka (teised ootavad veel aasta ) või kes on olnud varem pensionil, vanaduspensionil(mitte vanadus-sooduspensionil) ja on määratud pensioni suurus, millise ületamisel , ei saa.
      ………………
      Millest mõned tohlakad aru ei saa, kõik need vanad ja kinnitatud määrad – on kirjas Sots.K.Ameti lehel

      Seega nautige – lusikaga antakse ja kulbiga võetakse , Vabamüürlus jagab varasid päikese ja obeliski tipul:)

  3. olematu hääl kõrbes 2 aastat ago
    Reply

    Kui nüüd Vene laevad ei merel ega taevas ega autod maanteel kaupa tohi tuua, siis jäävad lihtrahvas palja peega, sest rõivad ja jalanõud tuuakse kui mitte Venest, siis LÄBI VENE.Lisame siia vaese inimese kosmeetika,pesu ja kodutekstiilid. Et kuidas need küsimused lahendatud on meie kõrge elatustaseme juures.?
    Asjulised ise saavad väljamaalt ostmas käia või brändipoest. Et kas see ka kompenseeritakse. Tõtt-öelda pole
    suutnud isegi venkude toodud kaupu turult osta, jalanõusid, kõige odavamaid ehk, kui eelmised ära lagunesid.
    Ei muud miskit.

  4. Uskmatu-Toomas 2 aastat ago
    Reply

    Kuna venelastest eestlaste tegemine aastakümnete jooksul mitmete miljonite eest pole õnnestunud siis käivitame uue projekti ! Kõik ukraina põgenikud saagu eestikeelseteks st. kaudselt eestlasteks ! “Keegi” paneb järjekordsed miljonid tasku ja tulemus on ettearvatavalt nagu alati !
    Minu kadunud ema oleks nimetanud toimuvat “hobuse unenäoks” !

  5. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Meie riigis toetusi vajavad paljud. Eriti on vaja jätkuvat toetustelektrihinna kompenseerimiseks. Vaevalt et see reformierakonda huvitab sest varem tegutsesid nad valesüüdistuste vorpimisega ja nüüd on tegevuses vihavaenu õhutamisega ja Liimets sobiks nende kamoa kenasti.Ainult et see vihavaenu õhutamine ei muuda maailmas midagi aga võib meile häda kaela tuua. Selle vihavaenu õhutamise tõttu raisatakse palju meie maksumaksja raha. Tore et on veel poliitikuid kes hooluvad meie rahva elujärjest ja üks selline on Aab.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.