Välisminister Liimets Iisraeli kolleegile: Venemaa peab Ukrainas valusalt läbi kukkuma

Foto allikas: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus 2. mail Iisraeli välisministri Yair Lapidi ja kaitseminister Benny Gantziga. Kohtumiste keskseteks teemadeks olid muutunud julgeolekuolukord Euroopas, Venemaa sõda Ukrainas, kahepoolsed suhted ja regionaalne julgeolek Lähis-Idas.

Välisminister Liimets rõhutas kohtumisel välisminister Lapidiga, et Venemaa sõja lõpetamiseks on tähtis nende agressiivsed plaanid nii sõjaliselt kui ka poliitiliselt läbi kukutada ning Ukrainat jätkuvalt kõigiti aidata. „Venemaa agressiooni tõrjumine ja tema sundimine tagasi enda piiridesse on kogu demokraatliku maailma huvides. See sõda peab olema Venemaale pikaks ajaks valus strateegiline viga, et suveräänsete riikide territooriumite hõivamine ja rahumeelsete inimeste tapmine ei korduks,“ sõnas Liimets.

Eesti ja Iisraeli headest kahepoolsetest suhtest kõneldes tõi Liimets nii Iisraeli välisministri kui ka kaitseministriga kohtudes esile meie soovi arendada veelgi küber- ja digivaldkonna koostööd. „Me näeme suuri võimalusi oma kogemuste ja õppetundide vastastikuseks jagamiseks. Iisrael on Eesti jaoks ka üks võtmeriike küberturvalisuse valdkonnas ja juba praegu on meil käimas aktiivne dialoog,“ ütles Eesti välisminister. Liimets lisas, et olulisel kohal on ka kahe riigi kaitsekoostöö arendamine.

Kohtumistel Iisraeli välisministri ja kaitseministriga rõhutas Liimets Lähis-Ida julgeolekuolekuolukorrast ja rahuprotsessist kõneldes, et tähtis on saavutada regionaalne stabiilsus.

Eesti välisminister kohtub visiidil olles ka Iisraeli riikliku julgeolekunõuniku Eyal Hulataga ja Eesti-Iisraeli parlamendirühma esimehe Simon Davidsoniga.

Minister Liimets asetas täna pärja ka ülemaailmse holokausti mälestuskeskuse Yad Vashemi juurde ning külastas Peresi rahu ja innovatsioonikeskust. Homme sõidab välisminister Gaza kontaktjoonele.

14 kommentaari
  1. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Iisrael ise vaikselt Palestiinalt tükikesi . Demokraatlik tegevus: paar pauku tuumapommiga ja siis jätad ka oma sõjaväe baasid sinna. Ja nii ,et rahvas ei julge rääkidagi, kes need tuumapaugud pani. Need on Eesti riigi sõbrad.

    • Hitleril oli juudi verd 2 aastat ago

      Vene välisminister Sergei Lavrov ütles, et Hitleril oli juudi verd. Ühtlasi ütles Lavrov, et kõige suuremad antisemiidid ehk juudivihkajad on ajaloos olnud juudid ise.

      Selle jutu peale kutsuti Iisraelis välja Venemaa suursaadik Anatoli Viktorov.

      Lavrov mainis Hitlerit ära seoses asjaoluga, et Ukraina president Volodõmõr Zelenski on rahvuselt juut ja on väidetud, et seetõttu ei saa Venemaa süüdistada Ukrainat natsismis.

  2. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Läbi peab kukkuma kõigepealt USA sest ilma Bideni sekkumiseta poleks olnud sõda.ta ju ässitas koos mõnede Euroopa riikodega sõjategevust j saatis sinna tapatalguteks relvi. Biden tahab Ukraina kaudu Venemaad nõrgestada ja küllap olid ka need biorelvad selleks mõeldud. Kui poleks olnud väljaspoolt survet, poleks ka süda ja kui oleksko oleks kokku lepitud jiba ammu rahu suhtes aga Biden ja mõned veel ei lase seda teha.

  3. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    jälle Liimets oma mõttetu mölaga. Mitte midagi ei muutu maailmas tema jutu põhjal. Meie elu võib halvemaks minna küll. Ta ei ole meie riigi heaks mitte midagi teinud ja on võõrkrha Keskerakonnas. Ta sobiks rohkem reformierakondlaste hulka kes on oma võimu saanud lükates valesüüdistustega kõrvale segajaid ja külvates vihavaenu. Keskerakonnas olid enne Liimetsa tulekut ja Ratasee jäsust muutumisest Eestimaa parimad inimesed kes tegid ja teevad ka praegu tööd meie inimeste heaks. Liimets vaid lobiseb ja sellest pole kellelgi kasu.

  4. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Kas siis Liimetsa sõnade peale kohe kukubki Venemaa läbi. Kas tasub raisata sõnu. Nii rumalat poliitikut on harva nähtud kes pidevalt lobiseb lollusi millel mingit mõtet pole. Juhtub mis juhtub aga tema sõnad siin ei loe. Eesti on liiga väike ja vaene riik et sekkuda teiste riikide siseasjadesse sest midagi ei muutu sellest. USA on mitmeid riike kõinud pommitamas ja Bidenile jäi vaid Süüria. Liimets saatis sinna meie maksumaksja raha kuigi loomulikult ei läinud need abivajajateni. see on vaid üks näide. Nüüd ta sõidab mööda maailma ringi ja muigugi mitte oma raha eest ning kohtub ja lobiseb ehkki maailmas sellest pole mingit kasu aga meile teeb vaid halba.

  5. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Mõned kommenteerijad : panevad siin Biden sekkumisele pihta- Pole see ainus Bideni kuritegu.
    Ka Jugoslaavia vastu ( otse kaamerasse) Biden veel üle 20 a. tagasi- minu ettepanekul, mina nõudsin pommitamist .
    Kõik sealsed on õelad – erilist naudingud pakkus Hillarile, kui Husseinil pea otsast tõmmati, või Kadafi pea segi peksti.
    Viltoria Nouland ise USA senati ees tunnistas -: Meil on ukrainas bio laborid ja ei taha , et need venelaste kätte satuks.
    Ja nüüd üks Donetski laulja ajab ETV-s möla, et see on jama jutt , et Ukrainas on bio laborid. See näitab kui ühepoolne on EV meedia – Kõik mis Ukraina, Ameerika , NATO teeb on õige !!!

  6. Feja Räim 2 aastat ago
    Reply

    Oleks huvitav teada, mida Iisraeli välisminister kohtumisel ütles, mis sõnumiga ta tuli ja milline on Iisraeli seisukoht.

    • ei usu 2 aastat ago

      Juudid teineteist ei tapnud.

  7. oli juute 2 aastat ago
    Reply

    SAksa sõjaväe võõrleegionites oli juute küll. See on tõsi. Nagu oli Ukrainlasi, leedukaid, venelasi jne.
    Kahuriliha tõug pole olulne.

  8. 3 Maailmasõda sulistab Vaiksel ookeanil 2 aastat ago
    Reply

    USA on hakanud kainenema ja loodetavasti nõistab HIINA ohtu Vaiksel ookeanil. ja seda, et tervet maakera oma mõju all hoida ei jaksa. Mis sai kasu Vene nõrgestamisest Ukraina abil. Kaubandus. Ka liitub nüüd NATOga rohkem maid. NATO pole ainult KAITSE, ta ON ka KOHUSTUS. abistada USA-d 3. Maailmasõjas Hiinaga.
    Jaapani, Austraalia, võimsused väikesed. Nõrgestatud ja vihastatud Venemaa ei sekku sellese konflikti, Oli naiivne uskuda, et Venemaa Hiina suur toetaja. NATO USA lootuste kohaselt hoiab Euroopat USA mõjusfääris sel ajal kui USA käed Hiinaga seotud. USA ise toetas Hiinat külma sõja ajal kiusteks NSVL. No ja tänu võib vastu võtta. Biden küll ütles, et tema valitsemise ajal Hiina mõjuvõimu ei saa, kud see lühike aeg, ega üritagi.
    Biden on 80 a.

  9. india 2 aastat ago
    Reply

    Loodetakse Indiale, mis rahvaarvult ja kahurilihalt pea võrdne Hiinaga, kuid liiga vaene.
    Äkki tulevad muhameedlased meid kaitsma,needsamad terroristid saaks ära kasutada eal 3.sõjas…?
    Et ukrainlased? Lapsejutt. Pealegi on nad venelasega võrreldes sama või veel dominantsemad, mis ongi ju olnud venelaste ja eestlaste hõõrumiste tegelik põhjus.

  10. läbikukkunine 2 aastat ago
    Reply

    Liimetsa sõnade eest vastutavad tulevikus süütud inimesed.
    Eesti ei pane ühtki riiki valusalt läbi kukkuma.

  11. Kas ajalugu kordub? 2 aastat ago
    Reply

    Enne Talvesõja alustamist 1939 nõudis Nõukogude Liit Hanko poolsaare endale rentimist 30 aastaks mereväebaasi loomiseks ja mõningaid Soome saari Soome lahes, kokku Soome territooriumist 2761 km². Vastu pakuti Soomele 5529 km² suurust ala Karjala ANSV-st. Need territooriumid, koos Eesti põhjarannikuga, oleksid taganud NSV Liidule väljapääsu Balti merele. Soome keeldus ja just saarte rentimisest keeldumise tõttu sai kaela verise Talvesõja.
    Täna, mil Soome ja Rootsi ühinevad NATO-ga, jäetakse Venemaa uuesti Soome lahe idaossa lõksu. Oleks naiivne oodata, et Venemaa sellega lepib. Igal juhul ja mistahes hinnaga murrab Venemaa ennast tupikust välja. Võimalik, et kasutatakse Eesti ja Soome vastu ka taktikalist tuumarelva.
    Soome ühinemine NATO-ga suurendab sõjaohtu Eestis vähemalt 10 korda ja võib viia eesti rahva kadumisele ajalooareenilt.

    • Uskmatu-Toomas 2 aastat ago

      “Soome ühinemine NATO-ga suurendab sõjaohtu Eestis vähemalt 10 korda ja võib viia eesti rahva kadumisele ajalooareenilt.” Vale puha,meie endi oinalikkus viib meid ajalooareenilt !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.