Aas: energiatoetuste maksmiseks võib olla vaja lisaeelarvet

Taavi Aas

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas ütles riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni istungil, et tuleval kütteperioodil energiahindadega toimetulekuks toetuste maksmisele ta alternatiivi ei näe ja toetuste kulude katmiseks võib olla vaja lisaeelarvet. 

Energiahinnad on ministri sõnul sel sügis-talvel tõenäoliselt jätkuvalt kõrged ja pigem ka kõrgemad kui olid möödunud aastal samal ajal. “Sellest johtuvalt ei näe mina küll teisi alternatiive, kui et toetusmeetmetega tuleb järgmisel kütteperioodil, järgmisest sügisest jätkata,” ütles Aas.

Minister kinnitas, et majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poolt on tehtud arvestused meetmete rakendamiseks vajalike vahendite osas. “Ma eeldan, et nende meetmete rakendamiseks tuleb ikkagi teha veel üks lisaeelarve,” lisas ta.

Ministeeriumi energeetika ja maavarade asekantsleri Timo Tatari sõnul esitas ministeerium juba märtsis lisaeelarve menetluse raames taotluse sel sügis-talvel toetuste jaoks vahendite eraldamiseks, mis aga lisaeelarvesse ei jõudnud. Taotluses lähtuti eelmisel kütteperioodil rakendatud toetuste disainist ja mahust, kokku taotleti veidi vähem kui 300 miljoni euro eraldamist.

Uute meetmete ettepanekutega läheb ministeerium asekantsleri sõnul valitsuskabinetti 16. juunil.

Eelmisel kütteperioodil hüvitas riik taotluse alusel kuni keskmise sissetulekuga leibkondadele osaliselt energiakulud. Hüvitati 80 protsenti elektri, gaasi ja kaugkütte hinnatõusu osast ning toetuse ülempiir kõigi energiakulude peale kokku oli 500 kuus ja alampiir 10 eurot taotluse kohta.

Samuti määras valitsus tarbitud elektrile ja gaasile hinnalae, millest kõrgemad kulud kompenseeriti. Kodutarbijatele kompenseeriti kuni kuus 650 kilovatt-tunni ulatuses üle 120-eurose megavatt-tunni elektrihinna kulust ning 2,75 megavatt-tunni ulatuses üle 65-eurose megavatt-tunni gaasihinna kulu.

Lisaks hüvitati kuni detsembrikuuni kõigile elektritarbijatele elektri võrgutasu 50 protsendi ulatuses, alates jaanuarist hüvitati asutustele ja ettevõtetele elektri võrgutasu 100 protsenti.

Rahandusministeeriumi Euroopa Liidu poliitika talituse nõunik Mari Lahtmets ütles erikomisjoni istungil, et kõigi meetmete kogukulud kokku on eelduslikult ligikaudu 170 miljonit eurot, sellest 113 miljonit eurot on kulunud elektriga seotud automaatsetele toetustele, ligi 30 miljonit eurot gaasiga seotud toetustele, 13,5 miljonit eurot kaugküttega seotud toetustele. Allapoole mediaansissetulekut teenivate perede taotluspõhist toetust on makstud ligikaudu 15 miljonit eurot.

Kuna peredele suunatud toetust on võimalik taotleda veel 12. juunini, selguvad lõplikud andmed Lahtmetsa sõnul juuni teises pooles.

BNS

12 kommentaari
  1. Nii 2 aastat ago
    Reply

    On vaja lõpetada teiste riikide abistamine ja suunata raha omariiki. Ei tea mitu inimest tapeti tänu meie ostetud relvadele aga see on ikka nagi tilk merre. USA ja teised rikkamad riigid las abistavad majanduslikult ja kui nad ei saada sinna enam relvi lüpeb ka sõda ja ta poleks alanudki või juba lõppenud kui väljaspoolt ei sekkutaks . Bidenil on vaja Ukraina kaudu nõrgestada Venemaad ja sanktsioonid on ka selleks, samuti saab ta lahti vanadest relvadest. Meie raha peaks jääma meile ja tuleks vihavaen lõpetada jmis ei tee meile midagi head. Tore et on veel selliseid keskerakondlasi kes hoolivad meie rahvast ja selline on Aas kuna tunneb muret meie rahva elatustaseme tõstmisest.

    • Asi aetud 2 aastat ago

      USA lõi kartma Venemaa ähvardusi ning ei saada Ukrainasse raketiheitjaid, mille puhul Ukraina lootis, et see muudab sõja käiku, kuna nendega on võimalik pommitada Venemaa linnu.

      Ukraina võimud on korduvalt nõudnud USA-lt raketiheitjaid MLRS ja USA on neid lubanud saata, aga seni pole neid lubadustele vaatamata Ukrainasse saadetud.

      USA president Joe Biden teatas täna, et Ukrainale ei saadeta selliseid rakette, millega oleks võimalik Venemaad pommitada, vahendab Daily Mail.

      Veel möödunud nädalal andis USA mõista, et raketiheitjad on juba järgmise relvasaadetise koosseisus. Venemaa aga teatas, et see oleks punase joone ületamine.

  2. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Suur tänu Aasale er hoolib mee inimestest. Mitmed poliitikud on unustanud miks neid on valitud ja on pühendunud vaid vihavaenu õhutamisele. pugemisele Brüsseli tegelaste ees kes tegelevad vaid sanktsioonide väljamõtlemisega mis puudutavad valusalt just neid inimesi kes pole milleski süüdi. Putin pole ainuke süüdlane sest Zelenski poleks julgrnud sõdida kui välaspoolt poleks ässitatud ja peamine süüdlane on Biden kellel olid oma huvid mängus. meoe mitmed poliitikud on unustanud oma kohustused meie rahva ees ja tegelevad tühja tuule tallamisega kuna nendest maailmas midagi ei muutu ja oma kodumaal neid vaja pole. Aas pole selline ta hoolib meie riigist ja tegeleb sellega mida meile vaja on. Tubli mees.

    • Elag teises maakera ots seniilne vanake ja jäälle teies otsas poole aruga kloun. 2 aastat ago

      Tema ei palu vaid nõuab. Kas tõesti ei ole normaalseid inimesi, kes annaks neile mõlemale vastu hambaid. Loodame, et venemaa seda teeb.
      Ameerika vägevust ei näe kusagilt. On ässitanud kogu maakera venemaa vastu ja siiani päevast päevani saavad ikka peksa. Kui ameerika nõrgeneb, siis teised riigid keelduvad abist. Ameerika on teiene riik tapmiste poolest Esimene saksamaa.
      <Meil kirjutati. <Kui ukrainat ja ameerikat vannute, 5 aastat vangi. Hirmuga valitete. küll tuleb aeg kui meie endi rahvas tuleb kaigastega valitseme. Pekstakse vihs õhutajad laiali. Tuleb selg sirgu ajada, siis saame tõesti vabaduse.

  3. õigen on 2 aastat ago
    Reply

    Ehk teekski OTSETOETUSED – omavalitsuste käest lunides tuleb liiga vähe e.siis need, kes ei vaja nii palju ja laiutavad, saavad see 500, vaesed aga 10-20 eurikuigi kütavad äiksemat pindala ja neil pole võimalusi kütteviise muuta.

  4. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Las brüsseli tegelased malsavad kompensiooni sest nende väljamõeldud sanktsioonide pärast mis halvendavad inimeste elatustaset kogu maailmas on elektrihind tõusnud ja ka toiduained kallimaks läinud. Nii karistatakse inimesi kes pole milleski süüdi.

  5. Tegelikkus 2 aastat ago
    Reply

    Tegelikult on lugu nii- kui berze süsteemile üle mindi, keerati KÜ selga tohutu laviin tööd ja seda enam keegi ei teemaks ei võta! Miks? Sest väga mõnus on ju kuidas KÜ vastutab naabri võla eest ja kandikul toob raha kohale ,nendele täissöönud molluskitele- neid ju on vahendajatena , küll elekter ja võrk koos, siis eraldi ja siis alajaam jne., kokku nt.7 .Nad saavad kõik mingit kasu – KÜ ei saa mingit kasu ja krt. omanik ei saa valida omale sobivat paketti , sest NEED TÄISSÖÖNUD MOLLUSKID mõtlesid välja seaduse EE süsteemis, et piiritlus on kinnistult ja nii pressitigi kaela…
    Kui oleks igal krt.omanikul võimalus valida paketti, saaks ta seda muuta ja tarbimist suunata paremini.
    ………………
    Ja ometi eelpool toodule lisame, kes ei tea – eksisteeribki see teine võimalus, kus KÜ tasub ainult majandusvoolu tarbimise ja oma paketi põhjal ning krt.omanikud arvlevad otselepinguga.
    **** aga kes sunniga pressiti kinnistuliitumisega – sellest enam lahti ei saa…. , lihtsalt ei saa. Pole võimalik. Üks võimalus on – KÜ ÜK teeb otsuse aga seda otsust ei aktsepteerita EE süsteemis ja Konkursiamet laiutab ka käppasid, sest nemadki on õilsad omal palgal….
    Kui küsida eelpool nimetatutelt- aga KÜ ÜK otsust pole olnud ju kinnistuliitumisel ja üldarvelduseks kõigi eest ?! Siis on vastus, et alla ju kirjutati- jah, allakirjutanu oli ohmoon juhatuse liige tollal ehk sabarakk või öeldi: jääte pimedusse kui allkirja ei tule!
    Mida on aga Mardi jt. KÜ Liidus teinud – nemad kõkutasid berze käivitamisel, et KÜ liidu liikmed saavad nende kaudu või Oma Kodu kaudu teha sooduspaketid…. :), millest selline kiremine tollal?, mis kasum oli neil sedapidi asja esitada?
    Loomulikult oli EE kindlasti tänulik lollidele , sest enne oli vahetult mingite Eurorahade eest saadud veneaegsete arvestite väljavahetamise kohustus , milline raha neeldus….kuhu ? Sund KÜ , kel kinnistu piiritlus pressiti – kadus kohustus vahetada tasuta arvestid ja kasutati Kredex raha, nuumati pankasid ja peedistati omanikke kohustusliku rekkimisega ja ometi on paljudes kohtades vahetamata siiani. Need karjuvad – et tohutu elektriarve, on paljud just Tõusikud, kes ise mõtlesid seadused välja ning said omale tasuta oma eramajadele kaugloetavad süsteemid. Loodi ebavõrdsus teadlikult.
    Täna ei saa KÜ mingit vahenduse raha elektriarvestusest ja see muutub veel hullemaks, selle tunnipõhise arvestuse alusel…. KÜ pole selliseid võimalusi selliseks arvestuseks ja need kilamised hakkavad alles tulema, sest kes nüüd veelkordselt vahetaks Päev ja ÖÖ arvestid kodanikele(ostavad ise ja mis siis KÜ teeb ? , võlg sahkerdajate pundi ees?!)
    Ja nüüd on riik hädas- ei tea kuidas jagada toetusi.
    Õige oleks automaatselt oma sitt korda teha , kõik KÜ ühtlaselt viia iga krt.omanikuga otsearvlemisele ning KÜ jätta vaid kommunaalelektriosa. Riik määraku see raha nüüd uuesti kui enne lasti EE tuulde minna ning paigaldagu need tunnipõhised kõigile(kogu värk on ju selles, et nüüd loetakse ka riiklikud pühad Öötariifiga ja kuidas seda peaks nt.100 krt. majas jagama ?), pealegi enam ei teki ka pisut P ja Ö tarbimise vahest KÜ, et isegi näitusid kontrollida jms. vajalikke töid…
    Tarkpead on öelnud KÜ kohustus majandada … – teate, minge p .
    KÜ kohustus on tagada elamu korrashoid koos kinnistu korrashoiuga ja see tähendab, et tagatakse konstruktsioonide korrashoid. Kõik teenused – vesi-kanal., elekter, gaas – need kuuluvad tootja asjaks(väljaarvatud keskküte ja soe vesi+kanal. nende m3 eest ja kommunaalelekter) ning peaks olema otsearveldatavad reaalosalt kauglugemisel ja mitte KÜ oodata kandikul toomist. Praegu on loodud TOHUTU – E-riik ? , vägistamisepoliitika

    Niikaua, kuni kasutatakse kinnistupõhist arvlemist KÜ(suurel hulgal) – peab ka KÜ saama ÜLDELEKTRI eest täies mahus toetust ja hr.Aas – palun, kuhu peab esitama KÜ juhatus ja kes selle kõrgema hinna kompenseerib ?!

    Kui oleks mõistlik kord, poleks ka selliseid toetusi vaja ja segadust

    Lugege ja vaagige ning pole vaja targutada, kuidas inimesi lintšitakse juba pikemat aega.

    Maksukoormus on 95% meie riigis , sest nahhaalne TM võtmine toimub veel lisaks, kui saab teatud suuremat palka koos oma säästude intresside sumemerimisel ja eriti pensionärid ja üksikpensionärid(olgugi, et elab nt. kuni 40 m2 üldpinnal, millest rõdud 3…4 m2)

    Millal lõpeb see inimeste piinamine ?

  6. to tegelikkus 2 aastat ago
    Reply

    PARAS! Teie KÜ koosolekud pole muud kui emotsionaalne peldik, kus vaesemad üksikpensionärid käivad oma infarkte, insulte saamas. MILLAL OLETE TE ARVESTANUD NENDE VÕIMEKUST MAKSTA versus TEIE TAHTMISED JA RAHAKOTT – TÄISSÖÖNUD MOLLUSKID!? Ja need, kes seda ühistut kangesti juhtima kippusid, et oleks keda käsutada, piinata ja hirmutada- ikkagi võim! ja saaks palka ka veel priskesti. Nüüd suuremad kalad näitasid teile koha kätte ja KISA kui seatapul.
    Ja meil pasundatakse kogukonnast, ühisest Eestist jms.Lihrsalt lastakse inimestel? üksteist jalgade alla tallata
    ja peksta suurema tüki pärast. See kõiges nii. Ei ole au ega häbi otsa. et vaataks, kas võtdsed kaklevad.

  7. To Tegelikkus 2 päeva ago 2 aastat ago
    Reply

    Ei saanud päris täpselt aru, mida sa märkisid, ilmselt ei tea üldse midagi.
    Lühidalt sellistele tumbadele: KÜ on kohustatud täitma EV seadusi,seega KÜ Liidu väljamõeldisi kaasa arvates. EV seaduseid ei ole väljatöötanud KÜ. Teenuste kulud kommunaalidest ja KÜ haldusest , pole juhatuse liikme teha.
    …………
    Isiklikult olen tänulik –
    Tartu poiste poolt Tarkvaralabori KortoPro ja Korto käivitamisest!
    See on parim!
    ………………
    Umbes 10 aasta pärast on kadunud entusiastidest KÜ juhatuse liikmed ja võtavad üle tatikad- kes siiberdavad oma huvides üleriigiliselt , kus poliitilist profiiti lõigata ning siin-seal peatudes, oma tuttavate firmadele juhatuse liikmetena töö-rahapesuks pressivad KÜ-le laenusid ja siis lahkuvad.
    On ka teine jagu, nt.Seemen´i taoline(kuulub eelpool klassifikats.ilmselt), kes juhatuse liikmena ei tee üldse midagi ja huvitav, et MTA ei pane isegi tähele, et deklareerimata on pangakontot omaval KÜ -l rahade laekumine ja kulutused ning kohturegister ega pank ei nõua dokumentide kinnistamist registris , kus peaks olema raamatupidaja allkiri (tema aga pole juhatuse liikmelt pääsu saanud) ja juhatuse liige pole 3 aasta jooksul ühtegi ÜK korraldanud.
    E-riik ei pane tähele ?
    Muuseas, tänu sellisele naisterahvale, ei ole võimalik ka teatud toetusi taotleda KÜ liikmetel….
    Mõni targutaja ütleb nüüd- valige ringi! Ei saa tiibklaverit valida, sest KÜ on väike ja 50% on tema poolt, sealhulgas ka on tema 2 korterit:). Maja laguneb. Sooduslaenude aeg 3* möödaläinud. Mida taotleb tiibklaver? Tema ajusse ei näe ja ise kohapeal ei ela, leidis lapsetegija ja ehitas maja.
    Seega, riigi tahtmised võivad olla paljuski ka head, kuid rikuvad võlu teatud seadused – nt. kui juhatuse liige ei suuda KÜ ÜK kokkukutsuda aastas 1* , siis automaatselt peaks saama kutsuda kokku ÜK teiste poolt ning kohese õiguste üleminekuga uuele juhatusele, kes määrab revisjoni ja tekitatud kahju määratakse tahtliku varjamise nimetusega eelnevale juhatuse liikmele- ja tema peab käima kohtus, et tõestada vastupidist – mitte nagu praegu KÜ liikmed, kel seaduserikkumine ei meeldi- peab minema kohtusse ja kandma isklikke kulusid, kinnistu säästmiseks, väärtuseks.
    Loodetavasti – To Tegelikkus 2 päeva ago – jõudis sulle nüüd keramsiitajusse ?

  8. to tegelikkus 2 aastat ago
    Reply

    Küll sa ajad lolli juttu ! Tähendab kui ANTAKSE SEADUS KAUDSELT HÄVITADA ELUD JA SULLE KAIGAS KÄTTE,
    SIIS SINA HAKKAD TAMPIMA SELLE KAIKAGA, see su ENTUASIASTLIK TÖÖ JU, EGA VASTUTA, SEST SINA POLE SEADUST TEINUD EGA KAIGAST ISE VÕTNUD- ANTI KÄTTE.
    Tahan öelda seda, et selle RENOVEERIMISTEVÄRGIGA ON MITU PÕLVE VANAINIMESI ja KA HAIGEID INIMESI
    TEISE ILMA PEKSTUD, SEST NAD ON OLNUD PIDEVAS VILETSUSES NIIGI, HIRMUS, AHASTUSES. NEMAD ON SAANUD AINULT MAKSTA, TEIE NOOREMAD SAATE KA ELADA MEIS “jõuka” INIMESE MAJADES, MIS PLEKI JA
    PLASTIKUGA ÄRA PLÄTSERDATUD. MIS HÄSTI PIKALT JA SALAJA PÕLEVAD, PISIKUID VENTILATS. LÄBI TUPPA KANNAVAD. EKS PALJUDEL SÜGELESID NÄPUD KA VÕLGADES VANAINIMESE KORTERI JÄRELE , SURI ÄRA, SAIGI LAHTI.
    TEID EI PÄÄSTA KRUNTIDE IHALEJATEST, SUUREMATEST KALADEST, SIIS ÖELDAKSE TEILE , ET MAJA VANUS TINGIB TEMA KONSTRUKTS. ELUEA JA AIDAA, LAMMUTAME.LINNAKRUNDID JU KALLID.
    SA EI SAANUD ARU, SIIS KORDAN – MITTE KEEGI TEIST, MITTE ÜKSKI , EI KÜSINUD, KUIDAS SAAVAD HAKKAMA VAESEMAD ÜKSIKUD PENSIONÄRID. TEIE ÕIGUS OMA VARA PAREMUSTADA, HÄVITAS NENDE KODUÕIGUSE. SEADUS JU LUBAS. ARVAD, ET EI VASTUTA? VASTUTAD!!! TEIE VASTUTATE KÕIK KUI MITTE JURIIDILISTE, SIIS EETIKASEADUSTE KOHASELT JA SEDA HAKKAB TEILT SISSE NÕUDMA MENTALITEET, MILLE ISE OLETE LOONUD, SEESAMA MENTALITEET PEKSAB TEID KÕIKI, KA PEALTVAATAJAID USKUMATUL, SEOSTAMATUL MOEL, USKUMATUTE OLUKORDADE LÄBI:
    VÕIMALIK, ET LENDAVAD NEED TAGUMIKU ALT TEIL ÕHKU ÜKSORD, NEED TEIE INVESTEERITUD KINNISVARAD.

  9. To Tegelikkus 1 sekund ago 2 aastat ago
    Reply

    Kahjuks sa ajadki segi mitmed asjad. KÜ võtab vastu otsuseid vastavalt riigi seadustele, määrustele jne. ning hääletamine toimub kü liikmete poolt. Iseküsimus, et tihti ei soovi kü liikmed osaleda koosolekutel. Teiseks, KOV kehtestas erinevad hinnad -kas soojustatud või soojustamata elamu, soojusele. Seda tehti mitmelpool. Elektri ja võrgu tarbimise sunni rakendamisest majale ja mitte otselepingud korteritega- on eespool kirjeldatud.
    Riik ei näinud koheselt üldist abi – soojuse auditid jms.korraga hinnata, vaid lasti seda teha Kredex laenu kaudu ja millist ei saanudki kõik taotleda vajaduse järgi, pangad ei aktsepteerinud regiooniti, võrdselt.
    Lasti ka muude trasside kinnistamine kinnistule-piiritlus, samas pole keegi nende teenuste osutajat keegi kontrollinud-kes sai erinevatest fondidest ilmselt kogu trassi renoveerimiseks ja hoopis algas väljapressimine KÜ käest- kus ähvardati isegi uue ühenduse mittetegemist…. Seega nõuti väljamaksmist trassile kuni ühenduseni. Kõige, kohustused- niitmine, asfaltteerimine jms. üldkasutatavad(!) , lasti kohustused KÜ selga- ehk iga KÜ muutus Kommunaalettevõtteks sunniviisil. Veelgi enim häirib , et KOV teenuseid osutav AS või OÜ ei taga -elektritöid ega lukksepa tööd, ka avarii korral. Milline tähendab, et kõik suurlinnadest väljaspool asuvad suurelamud peavad tegema väljakutsed isegi 40 km kauguselt, milline on väga kulukas. nt.Tallinnas on linnapiires 30 km (Kakumäe-Viimsini) aga kutsudes Väänasse, on väljaspool linna eraldi tasu !
    Seega, kirjuta kuisuurte tähtedega aga KÜ on raskes seisus ja sellest tulenevalt kinnistupiiritluse jms. kulude selgatõukamisel – ei jõua kõikvõimalikud toetused vajajani, sest kuluread ei ole toetuse määramise aluseks.
    Eriti nõme on see, et enne peab tasuma toetuse saamiseks komm.arve ja siis saad esitada KOV taotluse.
    Riigis peaks olema toetuste ja hüvitiste määramine kõikides OV ühesugune ,seega riigiseaduses määratust mitte kõrgem. See ei annaks pankadele võimalust ebavõrdselt kohelda ja rahvas lõpetakse siiberdamise, milline tegelikkuses loob veelgi kulusi. Kogu elamise ja oleku alus on kõikjalt(kus saadi tööle ja asustatud punkti ka EnsV ajal) odava või tasuta ühistranspordiga, milline jätab suure osa sissetulekust töölt vm. alles.
    Õnneks on selles osas Keskerakond palju teinud.

  10. to tegelikkus 2 aastat ago
    Reply

    MUST, PIME AUK. KÜLM. LOLL, VASTUTUSTUNDETU, SÜDAMETU, SÕGE, TÜHINE, VÄIKLANE.
    MÕISTA, MÕISTA, MIS SEE ON.
    TOETUSI EELPOOLNIMETATUD OLUKORRAST VÄLJATULEKUKS VAESEMATELE, ÜKSIKUTELE PENSIONÄRIDELE POLEGI JU OLNUD EGA OLE EGA TULE! KÜLL AGA RENOVEERIMISSUNDUS. EGA NEILE SEDA ENAM VAJA POLE.! AGA MAKSMA PEAVAD VÕRDSELT TEISTEGA. KORTERID JÄÄVAD KOV-ile !!! KÜ LIIDRITELE, KEL KA VOLIKOGIDES KÄSI SEES.
    SEE KA VEEL, MIDA SA SIIN KIRJUTAD, NO MA EI TEA… ! KOV-id on NEED KÕIGE HULLEMAD OPMANID. AGA VALITSUSTEL JUBE MUGAV, VISKAB RAHA NEILE JA JÄETAGU NEID RAHULE, ÕIENDAGE ISE OMA SANTIDEGA.
    KES EI SUUDA HALLATA OMA MAAD JÄÄVAD SELLEST ILMA.
    ENNE SEDA TÜLI VENEMAAGA ,KUS ENERGIATARNED KATKESTATI, SIIS RÄÄGITI, ET RENOVEERIMINE ON KOKKUHOID. KOHE HAKKATE TUNDMA. NATULE EHK HAKKASID, AGA LAENUD TULI TAGASI MAKSTA JA KASU POLNUD RAHAKOTILE SELLEST MIDAGI. ÜTLESIN JUBA SIIS, ET EGA ENERGIA ODAVAMAKS LÄHE.
    NO JA NÜÜD !
    ESIMENE OSA MÕISTATUSEST ON ÜHE NÕIATARI AVALIK ENNUSTUS TULEVIKU KOHTA. JA ET KES JAKSAB, LÄHEB MINEMA.
    VANAD EI JAKSA EGA LÄHE. LAPSED ON SIGITATUD, AGA KASVATADA POLE OSATUD, ONGI OLUKORD, NAGU ON. NEED ON KÕIK KELLEGI LAPSED OLNUD. AGA MAA TULEB TÄITA LASTEGA …!
    VIIGE MEID SIIS PELDIKU TAHA JA KUUL KUKLASSE, SEE PIDADA KÕIGE KERGEM SURM OLEMA. SELLINE ELU MUUTUB JÄRJEST JA JÄRJEST VÄHEM ELAMISVÄÄRSEKS, LÕPUKS PIINAKS. AGA SEDA EI LUBA INIMÕIGUSED,
    MIDA MEIESUGUSTEL TEGELIKULT POLE. EGA ME POLE MINGID ZOMBID, KELLE ELU SISUKS ON NÄMMUTADA MANNAPUTRU JA KAKADA. MEIL ON KA VAJADUSED – MATERIAALSED, FÜÜSILISED, VAIMSED, EMOTSIONAALSED. ETSKAE IMET. SELLE PEALE NAGU ÜKSKI PARTEI EGA VALITSUS SENI TULNUD POLEGI!
    PALJUGI VÄÄRTUSLIKKU JÄÄB LOOMATA, EDASI ANDMATA, RAAMATUSSE RAIUMATA, TÕLKIMATA, SEST OMA PENSIONIST SEDA EI TEE EGA SELLISED TINGIMUSED EI INNUSTA. JÄÄVADKI VÕIDUMEHEKS TÜHISED PRAALIJAD JA PRALLETAJAD, TÜHIKARGAJAD JA DEMAGOOGID, KARJERISTID JA AHNED REHEPAPID. NAERUKS MUULE MAAILMALE, KUIGI SEALGI SEDA KÜLLAGA, NIIVIISI VANEMAL PÕLVKONNAL SIISKI VIST KUSAGIL EI TRAMBITA. MINGI AUSTUS PEAB KA OLEMA:

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.