Ratas Ukraina delegatsioonile: teieta poleks NATO kaitsekilp nii kiiresti laienenud

Foto: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei

Riigikogu esimees Jüri Ratas ütles täna Riigikogus kohtumisel Ukraina parlamendi delegatsiooni ja Žõtomõri oblasti esindajatega, et Eesti toetus Ukrainale on vankumatu.

„Meil on ainult üks soov ja see on Ukraina võit. Me teame, et te ei võitle ainult oma iseseisvuse eest, vaid ka oma naabrite ja kogu maailma vabaduse eest,“ sõnas Ratas ja lisas, et selle parim näide on praegu Riigikogu saalis peetav istung. „Selle istungi mõte on selles, et Eesti on ratifitseerimas Rootsi ja Soome liitumist NATOga ja me teame, et kui ei oleks olnud seda 24. veebruari – mis teie jaoks on väga keeruline ja raske – poleks meie jaoks NATO kaitsekilp nii kiiresti muutunud.“

Samuti kinnitas Riigikogu esimees, et Eesti soovib aidata kaasa Ukraina ülesehitamisele ja on abistamise sihtkohaks valinud Žõtomõri oblasti. „Meie Välisministeerium on valmis korraldama rahvusvahelise reformikonverentsi Ukraina taastamise osas ja ma tõesti loodan, et järjest rohkem ja rohkem riike tuleb sellega kaasa,“ sõnas Ratas ja lubas ka omalt poolt sellesse panustada nii palju, kui võimalik.

Ühtlasi kinnitas Ratas üle Eesti soovi igal moel toetada Ukraina sõjakuritegude uurimist ning toetada sõja eest Eestisse põgenenud Ukraina inimesi. „Tahame teha kõik, mis võimalik, nende heaks, kes on sõja eest siia põgenenud, ehkki seal on päris palju eeskätt töö ja haridusega seotud väljakutseid. Kõigest hoolimata loodan, et nendel inimestel on võimalik varsti oma koju tagasi pöörduda,“ sõnas ta.

Sel nädalal toimuval visiidil osaleb Ukraina parlamendi viieliikmeline delegatsioon, mida juhib väliskomisjoni esimees Oleksandr Merežko. Lisaks on kaasas 11 erinevate elualade inimest Žõtomõri oblastist, sealhulgas oblasti nõukogu esindajad.

12 kommentaari
  1. ei keegi 2 aastat ago
    Reply

    Ukraina on Venemaa vastane taraan USA kätes, herr Ratas! Ja mingit võitu neile ei paista. Ta panete külalislahkelt irratsionaalset jama!
    .
    Politico ajakirjannik Christopher Miller avaldas hiljuti Twitteris vestluse Luganski oblastis võidelnud Ukraina ohvitseriga. Kolm nädalat tagasi olnud nende Popasnast põhjas paiknenud väeosas 60 sõdurit, pärast 30 miilist taganemist itta jäi neid järgi 20. He said Russian tanks and artillery are the biggest problems facing them; the number on the tanks and the artillery barrages hitting them is crazy …
    ,
    Või te tõepoolest ei saagi aru, et võidulainel on juba Venemaa, mitte Ukraina? Ja see relvaabi, mida Lääs tilgutab, ainult suurendab nende ohvreid!. Douglas MacGregoril on ehk õigus, kui ütleb:, et: “Saage aru, mida kauem see kestab, seda enam inimesi hukkuba niisama ja seda suuremat kahju kannab Ukraina, ta on juba niigi sisuliselt riik-pankrot. … Me ei saa endale lubada võidelda viimse ukrainlaseni.” Vaata Sky Newsi, Ratas!
    ,
    Isegi Kazuhiko Togo juhib tähelepanu, nagu ta väljendab, “Ameerika liberaalide ruupori, The New York Times`i,” 19. mai toimetuseartiklile, kus öeldakse, “Ukraina otsustav võit ei saa olla realistlikuks eesmärgiks selles konfliktis.” On vaid NATO püüd venitada konflikt võimalikult pikaks. Vaat nii!

    • Vot tak bratja 2 aastat ago

      “Reporter” vahendas 2010. aastal lugu: “Klandorf: Sildami värbas KGB nuhiks transpordiametis töötanud endine KGB ohvitser.”
      Siis rääkis praegune Tallinna aselinnapea Kalle Klandorf “Reporteri” refereerituna: “Endine miilitsatöötaja ja tipp-politseinik Kalle Klandorf annab välja mälestusteraamatu Jälitaja ja jälitatav, milles väidab, et endine ajakirjanik ja praegune presidendi pressiesindaja Toomas Sildam oli KGB agent.

  2. Uskmatu-Toomas 2 aastat ago
    Reply

    Meie igakülgne toetus ukraina rahvale võitlemisel viimse ukrainlaseni ?

  3. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    NATO kaitsekilp ei peagi laienema sest see toob vaid halba. Kõige rohkem teevad halba Biden ja mõned Euroopa riigid kes annavad sõjamoona tapatalguteks ja ässitasid Krimmi Venemaalt võtma et sinna luua biokabinetid Venemaa-vastaseks tegevuseks. Sõda poleks väljastpoolt tuleva sekkumiseta üldse alanud või juba ammu lõppenud. Meed ässitajad tegelegugi Ukraina küsimustega aga meiesugune vaene ja väike riik jäägu kõrvale ja tegelegu oma riigis heaolu saavutamisega.

  4. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Paistab et Biden enne oma ässitamist ei jäta kui tuleb uus maailmasõda. Muidugi USA jääb kõrvale ja vaatab pealt kuidas riike hävitatakse.

  5. Ele 2 aastat ago
    Reply

    Ja mis sellest toetusest kasu on.Mina toetan seda et lõpetataks ässitamine ja relvade andmine Ukrainale. Aga ässitamine käib ja eks Biden soovib sellest sõjast kasu saada. Peaks küll olema naiivne arvata et tal ukrainlastest kahju on USA on pommitanud mitmeid riike kus hukkusid tuhanded inimesed.Bidenile jäi Süüria pommitamine.aga Venemaa on ka naftariik ja Venemaa nõrgestamine on USA jaoks peamine. Sõda poleks kui oleks rahule jäetud Krimm ja Donetsk ehkki Dünetskis elavaid venelasi tapeti juba alates verisest riigipöördest saaduk.

  6. Soo 2 aastat ago
    Reply

    J
    tke Ukraina rahule sest teist ei olene midagi ja tegelege oma koduste asjadega. Kui vana ja haige Biden poleks sekkunud poleks sõda olnudki ja las tema tegeleb tagajärgedega. Mis küll Ratasega toimub et topib oma nina sinna kuhu pole vaja, kas poeb El-u ja Bideni ees. Vaem ta tegeles sellega mis on tähtis meie riigile.

  7. Enn 2 aastat ago
    Reply

    SÕDA ALGASKI SELLEPÄRAST ET NATO KAITSEKILP LAIENES JA BIDEN JA MÕNED EUROOPA RIIGID HAKKASID ÄSSITAMA VÄLJASPOOLT. VENEMAA ON VÕIMAS RIIK JA MITTE MINGI NATO EI SUUDA TEDA VÕITA. NATU EI OLE KEDAGI KUNAGI KAITSNUD JA ON VAID RAHARAISKAJA NING SÕJAÕHUTAJA MIS VÕIB HALVASTI LÕPPEDA EUROOPA RIIKUDE JAOKS. BIDEN KES ON PEAMOINE SÕJAÕHUTAJA TÕMBUB KÕRVALE KUI TULEB UUS MAAILMASÕDA EHHKI TEMA ON SIIS SELLE PEASÜÜDLANE, KANNATADA SAAVAD EUROOPA RIIGID JA JUST VENEMAALE VAENULIKUD RIIGID. NII ET JÄTKE SÕJAÕHUTAMINE JA TEGELEGE OMA RIIGIS INIMESTE HEAOLU KINDLUSTAMISEGA.

  8. Jah 2 aastat ago
    Reply

    Mina arvan ka et sõja peamised põhjustajad on USA ja Brüsseli tegelased, samuti need tapatalgud venelaste vastu eriti Donetskis peale verist võimuvahetust Kiievis.Süüdi olid snaiprid keda valmistati ette Gruusias ja Leedus.Süüdi on need kes ässitasid tegasi võtma Krimmi mis läks uuesti Venemaa koosseisu tahulikul teel rahva tahtel enesemääramise õigusega.Venemaa ukraina rahvusest valitseja Nikita kes armastas maisi kinkis Krimmi Ukrainale ja Venemaa sai selle tagasi. POLEKS HAKATUD VÄLJASPOOLT RELVI UKRAINASSE KOONDAMA JA ÄSSITAMA POLEKS KA SÕDA.

    • Jura Koffimassin 2 aastat ago

      Kohe näha et oled kesik, putinoid siin kommenteerimas.

    • Uskmatu-Toomas 2 aastat ago

      Kui kirjutad tõde oled kohe “putinoid” ! Pole midagi elage üle ja valmistuge laulma nagu 1950 aastal Deutschland,Deutschland über alles
      pool on pees ja pool on alles !

  9. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Vot nii- see juudi niru lubas valimiste eel sõja lõpetada ja Porošenko vangi panna. Nüüd on ta ise hullem kui mingi Hitleri käsilane . On NATO fašistide käsilane. Just see liit on peale teist maailmasõda mööda maakera rahvaid kurnanud. (ka meid endiseid NSVL-i elanikke. Suurepärane operatsioon (okupatsioon) NATO poolt- aga Venemaa nägi läbi ja nüüd kõigest jõust hävitatakse NATO abiga Ukrainale altkäemaksuks kingitud Vladimir Uljanovi ja Jossifi poolt kingitud alasid.
    Nii see asi ei jää.
    Juba praegu taastatakse natside poolt hävitatud monumente ja isegi Mariupulis käib vilgas ehitustegevus.
    Eks Krimmi sild, kõrgepinge liinide vedu ja ka veevarustuse lahendus ( ukrid lasid ju ka liinid omal ajal õhku) ehe näide kui operatiivselt pannakse uus elu käima.
    Vanad loosungid Rahu- sõprus on asendatud uue usuga- raha, jehovistid, satanistid, vilerkarelipud, jne, jne- ikka et lolliks peetavat rahvast vaimupimeduses hoida

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.