Kiik: valitsus peab esitama konkreetse plaani uueks kütteperioodiks ja langetama energiakandjate käibemaksu

Narva Elektrijaamad. Foto TOOMAS HUIK/SCANPIX

Keskerakonna aseesimehe Tanel Kiige sõnul on energiahinnad tõusmas uutesse kõrgustesse ning sügis-talvine kütteperiood tõotab tulla inimestele ja ettevõtetele eelmisest veelgi raskem. Seetõttu on valitsusel viimane aeg esitada omapoolne tegevuskava energiakriisi ületamiseks.

„Valitsusel on viimane aeg võtta initsiatiiv ja pakkuda välja konkreetsed meetmed energiakandjate kättesaadavuse ning inimeste toimetuleku tagamiseks. Sel nädalal välja käidud mõte, et hoopis omavalitsused peaksid gaasi tarneraskuste korral hakkama ühe kaupa hädaolukordasid välja kuulutama, on kummastav. Me seisame silmitsi globaalse energiakriisiga, mitte üksikuid omavalitsusi puudutava murega,“ lausus Kiik. „Tegelikult oleks ainuõige riigi tasandil selgelt välja öelda, et oleme jõudnud gaasivarustuses hädaolukorda ning esitada avalikkusele konkreetne tegevuskava nii järgmise kütteperioodi kohta kui pikemas vaates.“

Kiige hinnangul on konkreetsete toetusmeetmete kõrval mõistlik langetada energiakandjate käibemaksu ja aktsiise ning kaaluda ka toiduainete käibemaksu vähendamist. „Eestis valitseb euroala kiireim 22% inflatsioon, mida veab paljuski just energiakandjate kallinemine. Suvisel ajal on inimeste kommunaalkulud küll madalamad, kuid toidukorvi kallinemine annab tunda ka keskmise sissetulekuga leibkondades, rääkimata eakatest ja madalapalgalistest. Riik pole aga seni astunud ühtegi sammu meeletu hinnatõusu leevendamiseks,“ rõhutas Tanel Kiik.

„Valdav osa Eestimaa inimesi teenib alla keskmise palga ning kiire hinnatõus on juba vähendanud tarbimist ning perede kindlustunnet. Raskem aeg seisab paraku aga alles ees. Süvenevas energiakriisis mõjuvad Reformierakonna poliitikute soovitused kokkuhoiuks ja tihendite vahetamiseks abivajajate mõnitamisena,“ nentis Kiik. „Meie inimesed ootavad riigijuhtidelt mõistmist ja reaalset tuge, mitte õpetussõnu.“

7 kommentaari
  1. Nii 2 aastat ago
    Reply

    reformierakondlased pole kunagi hoolinud kuidas tulevad toime vaesemad inimesed. Nüüd nad on hasardis Ukraina abistamisega ehkki seda peaksid tegema rikkamad riigid eriti USA sest ilma Bideni ässitamiseta sõda jätkama oleks juba sõda lõppenud või poleks alanudki. Suur tänu keskerakondlastele kes püüavad aidata meie vaesemaid inimesi keda on kahjuks küllaltki palju.

    • Ivan Gerhardovitš teab ja teeb 2 aastat ago

      Tuleb Toots ja keik saab korda.

    • Uskmatu-Toomas 2 aastat ago

      Ei see Toots tule kuhugi,tal ju minevikust luukered kapis aga Tartu rahva jäoks on ta kõva küll.

  2. Miks 2 aastat ago
    Reply

    Tanel ise kogu aeg panustas ja tõhustas aga mingit plaani ei esitanud? Sest ei saanud hakkama. Nagu Kajagi.

  3. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Keskerakondlased saaksid hakkama küll kui reformierakondlased pidevalt ei segaks neid.

  4. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Eelmine valitsus oli palju parem. Ekrelased aitasud kaasa kõiges mida keskerakondlased ette panid ja elu veeres paremise poole. Kui ma ei teaks et meil on siiski veel ka vaesemaid inimesi ja reformierakondlased neist ei hooli siis arvaksin et meil on rikas riik vähemalt pealtnäha. Sõiduautod veerevad päev läbi müüda linnatänavaid, ei loe et ühistransport on tasuta ja bensiin kallis. Eks pooled nendest teenivad nii raha aga ülejäänud vist saavad kergelt raha kuna tööl neid pole. Eks need autod reostavad õhku ka. Bussid, trollid. trammid on inimesi täis päeva ajal. Kas need on töötud või. ME PEAME JU RIKKAD OLEMA KUI JAGAME OMA MAKSUMAKSJA RAHA TEISTELE RIIKIDELE EHKKI VAJAME ISE ABI.

  5. Tõnis. 2 aastat ago
    Reply

    Keskerakond tegi rahva heaks Savisaare ajal. Ratas oma püundiga on ainult sitta keeranud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.