Keskerakonna fraktsioon: elektribörs vajab kiiret reformi, vastasel juhul tuleb sealt lahkuda

Jaanus Karilaid

Vabariigi Valitsus peab kohe ette võtma elektribörsi põhjaliku reformi, vastasel juhul tuleb Eestil sealt börsilt lahkuda, ütleb Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid pärast selleteemalist arutelu fraktsioonikaaslastega.

“Oleme aru saanud, et tänases olukorras börs ei toimi – kaitseta on nii eratarbijad kui ka ettevõtted,” lausub Jaanus Karilaid. “Praegune süsteem võimaldab spekulantidel kriisi tingimustes teenida hõlptulu ega kohusta võimekatel ja varudega ettevõtetel turul osaleda. Samuti peab börsi tegevus olema märksa avatum.”

Jaanus Karilaiu sõnul on valitsuse suur strateegiline viga jätta elektrituru reformis koalitsiooni huvi alt välja ettevõtted. “Tootmiskulude kasv tekitab ahelreaktsiooni, kandudes poelettidele, nõrgestades tööstuste konkurentsivõimet ning tõstes majutus- ja puhkeasutuste hindu. Nägime eile, kui elektrihind tõusis absoluutkõrgusesse – 4000 eurot megavatt-tunni eest -, et see mõjus halvavalt paljudele väikeettevõtetele, kes olid sunnitud ajutiselt oma uksed sulgema. Narva-Jõesuus asuv Noorus SPA on juba teatanud nii töötajate masskoondamisest kui ka võimalikust sulgemisest. Ja see on alles algus. Kui peaminister Kaja Kallas ei tegutse otsustavalt ja tõhusalt, ähvardab ettevõtteid pankrottide laine, tuhanded inimesed jäävad töötuks.”

Jaanus Karilaid lausub, et Jüri Ratase valitsuse 2019. aasta otsus jätta varustuskindluse tagamiseks reservi põlevkivi-elektrijaamad oli strateegiliselt õige. “Kui põlevkivil töötavad plokid oleksid kinni pandud, näeksime tunduvalt kõrgemat elektrihinda,” märgib Jaanus Karilaid.

Ühtlasi otsustas Keskerakonna fraktsioon korraldada 29. augustil lahenduste leidmiseks avatud seminari.

5 kommentaari
  1. uskmatu-toomas 2 aastat ago
    Reply

    Kaja ütles,et lahkumine pole võimalik ja hakkame nähtavasti kompenseerima läti eeskujul ! See hakkab olema umbes nii kes tahab järgmisel kuul komprnsatsiooni saada võtab end koos kümnete tõestatud paberitega iga kuu lõpul omavalitsuse juurde järjekorda !
    Jõudu meie parlamendi erakondadele,kevadel näeme raisad !

  2. kuhu see kaja astuma peab? 2 aastat ago
    Reply

    Spekulatsioon ja kuritegevus on võimalikud ALATI kui pole nn.”diktatuuri”,/ VALGUSTATUD monarhi/ KARTELLID alates B-Jaama turult /ja-kah.sealt ka/ kuni rahvusvaheliste ettevõteteni. ja valitsusteni.
    Ja seda ahelreaktsiooni suurendatakse vahepeal ja lõppmüüjate poolt kövasti -on ettekääne. Vennaarmu jagub laulupeoks,kui sealgi, pole ise käinud ega näinud.
    LÄHED BÖRSILT VÄLJA . KUHU !??? Lähed kapitalismist ja turumajandusest välja ? ??
    HALB UUDIS – kuna piidub igakülgselt arenev EETIKA ELUSOLENDITEGA ja LOODUSEGA _LOODUGA ümberkäimisel , ei kõlba enam ka PLAANIMAJANDUS /mater. mõttes oleks see algul arukam igati/, sest ELU /kui selline ja see mõiste ei haara aunult inimest/POLE PÜHA. MISKI EI OLE. RAHA ON. VÕIM ON. Tühi sehkendamine loetakse ASJALIKKUSEKS.,ARUKUSEKS.
    RAHAVÕIM saab vähemalt ise valida ja kehtestada mõned üksikud Eetilised valikud- aga see nii harv juhus

    KAS KÄSID KAJAL EUROLIIDUST VÄLJA ASTUDA JA PLAANIMAJANDUS KEHTESTADA – OMA PÕLEVKIVI JA METSAD LÄHEVAD NAGUNII AHJU. Iga viimane sellikene imeb oma koduümbrusest puid mistahes ettekäändel
    või salaja või lausa avaikult. Kui kestlik see on ? Väikesed ja suured armetud roobitsejad.

  3. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Ometi üks asjalik poliitik kes hoolib meie inimeste heaolust.

  4. kuuldused 2 aastat ago
    Reply

    Reformikate suust on kuulda , vaikselt istudes , tead neid olevat reformis – et Keskerakond müüs Eleringi aktsiad maha NordPoolis, olgugi et neid vist oli 2%.
    Unustatud on , et see toimus möödunud aastal veidi enne pöörast hinda. Ja juba Reformikad valetavad. Elering on ju puhtalt reformikate juhtida. Ka ETV kui hr.Liive esines, oli temale üllatuseks.
    Vahepeal aga tahaks teada, kuidas meie rahva raha paigutatud Ansipi eestvedamisel Jordaania ja Utahi projekti käigus hoiab , sealgi müüdi osa aktsiaid maha.
    Nüüd hinnatõus – toodi kiire põhjendus, et 1…1,5 tagasi määrati meie veskid remonti. Kui aga hakati suuremat lokku lööma, äkki enam remont ei seganud ja kukkus hind 140.- MWh ja nüüd lubatakse maksimumiks 500.- Kui seda 4000.- hinda vaadata Elering Live lehel, siis tundus , et sel päeval müüs meie Elering Venele aga 15* madalama hinnaga?!

    Arusaadav on ka põhjus, miks lubatud lüüa sellisedi hinnalagesid , kus lagi ei paista – selgemast selgem- see ahvikari soovib saada max.kasumi kätte , sest kui kõik Riigikogus kinnitavad uue korra kodutarbijale toetamiseks teatud hinnani(hinnast), siis on ju kobe värk kui selle olematu laeni maksab riik EE süsteemile ja kõikidele vahendajatele vahe kinni – Kelle taskust? Ikka meie tulumaksust, pensioni tõstmiseks raha pole aga raha lendab tuulde ja kindlate tasku, samuti muude riigi kulude- lendub ka teatud elementide taskusse(ehitused, pedagoogide palgad(saavad ju topelt palgatõusu- riigilt ja KOV lisaks) jms.jama). Mõnes mõttes olekski kasulik, et paar nädalat müüdaks elektrit 4000.- ja isegi 10000.- MWh, sest siis “matemaatikute” majandus tõuseks aastalõpuks 15% ja kõik kohid saaksid riigiametite süsteemis automaatse palgatõusu ja hüvitistele(need tuleks kõigil riigiametite süsteemil ja KOV keelata vähemalt 3 aastaks!) lisa inflatsiooni % arvelt, pensionäridele oleks siis ka lootus aprillis ainult teise suhtega , esimesed saaksid juurde 200.-…. 1000.- ja pensionärid ainult 80…90.- . Selle kohta öeldaksegi siis, me tõstsime pensioni! , lubatud 100.-(staaž lisab). Tegelikkuses ei saagi aru , kas valitsuses on ogarad või on rahvas loll?
    Kui räägitud on erakorralisest pensionitõusust ja neli(4) irw:) Isamaaliitu nüüd ka mingist miinimumist rääkides ja TM vabastusest – siis need pole erakorralised pensioniotõstmised! Erakorraline pensionitõus on – sinu pension tõstetakse koos tulumaksuvabaga nt. 800.- ja seda korrutatakse kohe, aprillis vastava koefitsiendiga. Koefitsient on sinu panuse määraja(pensionini) ja see peaks olema rangelt 25 a. või 40 a. või 50 a. ja üle selle töötanuil erinev. Mitte nagu praegu , kes enne vabakutselised või musta palgaga möllijad, nüüd omale äkki riigi keskmise või mitmekordse möllivad sugulastelt ametikohtadele ning tõstavad sellega aastakoefitsienti pensioni aluse määramisel.
    Seega on kõik meie EV majandusseaduse vastane käitumine. Ja kellegi väide oligi õige raadios – üldse mitte riigi poolt toetada kedagi ja 2 kuuga sureb see EE ahnitsejate ring koos vahendajatest rahapesijatega ja ka konkurentsiametis istuvate kartelli eitavate tsunft kogu täiega välja. See on raske aga tulemus oleks hea – reformierakondlased hakkaksid üksteist peksma – sest ka nendest enamus pole Ansipi 5 jõukama hulka saanud ja nad ei taha seda toorutsevat erakonda enam siis, see lahing peab tulema. Pealegi , tuletame meelde – Ansipi eelmise kriisiaegset ütlemist: kui see on kriis, siis….. Ja nüüd millegipärast ei küsi keegi tema käest otse , vaid kõigil on keeled töllakil , aga küsige otse : kas 5 rikkama tase on kaugel(kommunism?äkki ajabki midagi sassi) või see on ka selline kriis , milles tema sooviks elada ja siis nad peaksid ehk Viimsi poolsaare osas tegema omale eraldi kommuuni ja seal elagu , kehtestame neile hinnad – vesi 10.- m3 , keskküte 150.- MWh, elektri taastustasu jm. arvel olev jama 100.- , võrgutasu 100% ostetud elektrist ja elektrihinnaks 5000.- MWh.
    Rohelised aga saadaks Paldiskisse ja elagu seal nende töötavate ja mittetöötavate vikatite vooluga – sellega laadigu oma autod, soojendagu ja elagu.
    Lenin ütles ka – kõigile nende võimete järgi ! 🙂 – ja need kõik need copypaste mulisejad saagugi siis võimete järgi.
    Eriti armas oli kuulata mingi turhopuru mulinat raadios ilmastiku kohta – …30 aastat pole sellist kuuma olnud …. Vabandust, loll, mis loll – vähe lugenud või tõesti loll- praeguse EV ajal oli Võrtsjärve korra nii kuiv , et taheti hakata ehitama lüüse…. (aga mõistus võitis: sest Emajõgi on kahtepidi vooluga:)). Teiseks, see raadios muliseja polnud kursis isegi sellega, et üle 100 aasta tagasi oli samasugune ilma olnud – ja siit nendele kärnas rohelistele küsimus: millega siis köeti seda süsinikku ? … Äkki te nüüd vastate – esimesed vedurid sõitsid ju ka puu või põlevkivi, söega …-irw:)
    Eriline pööre on ajus kui kuulen, kuidas teadlased, eks igapäevaselt aina raha juurde vajavad oma alkeemiale – ja siis mingi aja tagant tuleb hüüatus: arvutisüsteem ja genereerimiste võimsus annab meile teada, kuidas Maa l elati dinosauruse poolt juba mitte nagu varem – 170 milj,aastat vaid 250 miljonit aastat tagasi…. See raha sellise loogika peale , – täidab see kellegi kõhtu , laseb inimesena tunda ? Ei, ei täida . Must maailm kärvab ja tööle ei hakka, nad oleksid juba Niilusest omale kastmissüteemi võinud ehitada , selle asemel invasiooni mujale tehes.
    Iga kord kui kuulda aga uutest “naljadest” , mõtlen- kuhu sai see meie suur uurija – kellega koos KGB jooksis jalad rakku – küll kadunud magnetmehe piimaliitritest Haimres:) , Merivälja garaažis jms. Oh seda õnne ja lambukesi.
    Parem jätaks selle jama ja pühenduks küsimustele, mis vajavad lahendust kohe ja järgneva 100 aasta jooksul , mitte pillates mingite triljon aastate taguse uuringuks… Mida see annab kui samas on meie krattidele ka jalgujäämas Pirita Põhjasõja teravik( huvitav , kes selle kopeeris – kas too teine riik , kus veel üks taoline on või oli see Ensv luure ?:), ning ükspäev otsiks siis teadlased….
    Hea nali siia lõppu – Kalevipoja kuju Tallinna lahte ei lastud teha hr.Kangrol aga Mäluinstituut on Okupatsioonide muuseumi nime muutmisega rahul(miks nime muudeti , kui kui okupante on ju rohkem olnud?, kel oli mõte Venele pugeda ja nüüd äkki ei kõlvanud enam tank ?;))Vabamuks ja ühtki Insituuti pole EV rajatud, et otsida Kalevipoja lauakoormat ja jalajälgi 🙂 või kuhu on siil savisse moodustisena jäänud ? , et vanust määrata ….
    Kõigele sellele jamale soovitan kuulata laulu Tähelend,
    youtube.com/watch?v=ylmb4BPhTD0&list=RDylmb4BPhTD0&start_radio=1
    See on unustuste laev ja nii me lahkume kõik siit.
    Siia võik veel ääremärkuse teha – mis maksab kremeerimine – elekter või gaasi hind ? Või saate tuha , segu paljudest ? Või on uus tehnoloogia – kus külmutades on võimalik pärast inimesest saada jahu?Ka see on elekter.
    Kuna kalmistud on pingul täis ja inimestel on raha vähe- on äkki tõepõhi jutul pubis kuuldul: Liiva kalmistu on ju laienenud peaaegu kogu kunagise budretti vabriku alale linna suunal, et inimesed kasutavad segadust ära ja maetakse vaikselt(surm on ikka ametlikult vormistatud). EV on juba kõik võimalik- keegi ei tea ju paljude inimeste tuhk , kus asub …
    Elu on võtnud pöörde riigis nagu Bornhöhe “Kuulsuse narrid” või Louis de Funes “Hibernatus”(see film oleks vajalik täna korrata kinona)

  5. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Nii pikka lugu kulla Harry eriti ei loeta. Paluge et me saaksime parema valitsuse set Reformierakonnal on teised huvid ja mitte meie inimeste heaolu saavutamine. Tubli poliitik on Karilaid ja soovin talle edu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.