KESKERAKOND LOOSIB KÜTTEPUID

Kaido Höövelson

Eesti Keskerakond loosib esmaspäeval, 12. septembril kl 14 Toompea lossi ees toimuva meeleavalduse käigus välja 2 õnnelikku, kes saavad endale kumbki 1,4 tihumeetrit küttepuid. Loosi läheb 2×35 pakki halli leppa.

Kaido Höövelsonil on talvine puuvaru olemas, aga ta teab, et paljud on kõrgete hindade tõttu ostmist edasi lükanud. Olukorda ei tee lihtsamaks tõsiasi, et Vabariigi Valitsus ei ole ette näinud toetusi nendele majapidamistele, kes toasooja saamiseks küttepuid kasutavad.

Ühesõnaga – sea esmaspäeval koos sõbraga sammud Toompeale ja ütleme üheskoos valitsusele, et hinnad tuleb alla tuua!

10 kommentaari
  1. Tubli Barto! 2 aastat ago
    Reply

    Lubasid Jaapaniga ärisuhted luua ja näe- puud ongi kohal!

    • Tegu 2 aastat ago

      on ikkagi valimiseelse valijate äraostmisega. Nagu on alati olnud. Küll varsti rehvikad lubavad inimesi ka tasuta maha matta.

    • Ilus poiss 2 aastat ago

      Täiesti sobilik jaapani poisu! Ikka lubadused?

    • uskmatu-toomas 2 aastat ago

      Kuhu siis kartulid jäävad?

    • Kardulad 2 aastat ago

      pole veel mädanema läinud.

  2. tegelikkus- seda tuleb nimetada puiduküttel olevaile 2 aastat ago
    Reply

    Puidu kütteks tootmist eriliikide viisi hüvitamist ei saa tulla. Ja toetuse peab saama elamispinna omanik, mitte tootja.
    1.Küttepuude ostu toetusel tuleb lähtuda normpinnast – 18 m2 ja +15 m2 iga pereliikme kohta ning eraldi leibkonna puhul lisaks +18 m2 ja +15 m2 järgneva liikme kohta kütmiskuludeks
    2.Küttepuude toetust ei määrata küttepuude eratootjatele eramu olemasolul
    3.Küttepuude toetust ei määrata metsakinnistute omajatele
    4.Sooja vee jaoks lisandub igale pereliikmele 250 liitri sooja vee saamise küttepuude kulu
    5. keskmisele perele ja elamispinnale 70 m2 ,on aastane küttepuude kulu 7,5 m3- praegune hind keskmisena -60.- eur/m3 kütmiseks ja sooja vee valmistamiseks elektriboileri puudumisel , lisaks 3,0 m3(3 inimese kohta)- seega aasta max. 1300.- eur , ehk 110.- eur/kuu. Kuna hüvitamisele kuuluvad vaid 4 või 5 kuud – siis peaksid saama kõik elamiskoha omajad 50% toetuse korral võrdsetel alustel 60…70.- eur *5 = 350.- toetust ja üksikisik oma elamispinnal lisaks koefitsiendiga seadusejärgse 51 m2 järgi , umbes 400.- eur , sama aja kohta.
    Leibkondade hulk on teada Eestis, seega *350 või 400 ja ongi riigi väljaminek umbkaudselt teada. See klapib ka MWh ümberpanekul ca 17 MWh aasta ja sellest 4…5 kuud kütteperioodi ning 50% toetada.
    ……………….
    Üks huvitav tähelepanek Riigi abikäest tunnipõhisele elektriarvestusele alates märtsist – kui määrati kõik riiklikud pühad argipäevadel ÖÖ tarbimiseks ning muudeti kellaaeg- algus ja lõpp muutumatuks.
    Kui 2021.a. dets. lajatas 1000.-MWh elektrile siis valitsuse hüvituse perioodil , edasi kuni 2022.märts -apr. hind langes…., nagu toetamine lõpetati – algas tõus elektrihinnal ja mida valgemaks väljas läks, seda kõrgemaks läks hind(kuigi sel momendil polnud veel midagi remondis …:)), valitsus teatas arutamisest eelseisvaks kütteperioodiks kuidas hüvitada ja millist taset – põrutati augustis 4000.- MWh , hoiatuseks:) (pigem kellegi kokkulepped), sest siis oli juba ka jutuks olnud millist lage toetuse-hüvitise jaoks plaanitakse , ning hakkas vaikselt kukkuma hind tagasi , kuid võrdseks gaasiga. Mispärast ei saa lihtsalt gaasiga sidumata Eestis edasi minna ? See oli siis üks näide.
    Teine EE tunnipõhine arvestus läks ka utoopiliseks, jälgige kõverat ÖÖ hinna ajal – samuti nagu äripäeviti, hommikul kella 6…..10 on tõus ja siis langeb korraks, lõuna paiku tõuseb peale 12…… 17 ja siis langeb ning kella 20 paiku hakkab tõusma kuni 24.00-ni ja siis langeb kuni 6 -ni. Kas pole võimas ? Arvestus läheb keskmiseks ja tegelikuks P ja Ö tarbe hinna vaheks on 1,5 senti KWh . Tähendab, Öö , tarbega ei saa sa mitte midagi kergemalt – KWh vahe on aga rahaliselt 1/4 vahet. Kas keedad mune 400.- MWh või 325.- MWh hinna ajal, vahet polegi.
    Siin tuleks piirhind panna ÖÖ tariifile , et see ei tohi olla müümisel üle 60% hinna Päevasest, sest puhkepäevadel ju tootmine seisab , peale toiduainete tööstuse. Kuidas oli EnsV ajal – elektripliidiga elamises oli 0,01 rbl.KWh ja mujal 0,02 rbl. Samamoodi peaks suhestuma asjad ka praegu. Küttepuude vajaduse arvestus oli siis olemas ja ka EV uuel tulekul oli arvestuse metoodika ja määrus olemas. Ega ahjud pole ju muutunud ?!:) irw

  3. Jurakas 2 aastat ago
    Reply

    Kõigepealt tuleb teha nii, nagu on keskküttega kogu aeg olnud!
    S.t. et elektritootja (igaühe eraldi) kasum ei tohi olla suurem kui ….. . Aluseks võiks võtta keskkütjate kasumi!
    .
    Neile tootjatele, kes on olnud seotud elektri hinna kujundamisega tegelevate isikutega (ennekõike valitsusega seotud isikud) tuleks seda teha ka tagantjärgi. Alates hetkest, mil tekkis nn. “huvide konflikt”..
    .
    Hind oleks kohe lupsti all ja paras ports raha kompensatsioonideks vupsti olemas.

  4. to h. 2 aastat ago
    Reply

    MIKS HOBUSELE PIITS??!!!
    MIKS EESLILE VALJAD ???!!!
    LOOMADES POLE KURJUST, INIMESES ON. INIMENE ON VÕIMELINE KUI VIITSIB ,MÕISTMA OMA TEGUDE TAGAJÄRGI.
    ALBILE INIMESELE VITS- SEE ON ÕIGE!!!
    JUMAL ON ARMASTUS UUE KRISTLUSE JÄRGI ( selleks Kristus seda kuulutama saadeti) JA SEE PEAB NÜÜD
    LAIENEMA LOOMKONNALE. Kõigele Elavale.
    Paavst Franciscus ütles Tallinnas käues : ARMASTUS LOODU VASTU ON MEIE UUS HÄDAVAJADUS!

  5. robert 2 aastat ago
    Reply

    Uskumatu kui madalale on langenud keskerakonna reiting Kõik on reedetud Endised sundüürilised astmeline tulumaks e valimiste kriitika Lakutud on punaoravate panni ja sellega lagipähe saadud Kesknädalast on rahvalehe asemel saanud kesikute bülletään Nüüd siis Baruto loosib küttepuid kui madal selle mehe enesehinnang on Kurb lugu ja valgust tunnelis ei paista

  6. Tänane päev Küttepuude turul 2 aastat ago
    Reply

    NÜÜD ei tohi mingil juhul Küttepuude toetust käivitada – see küttepuude tootjate seakari on löönud hinna nüüd sama kõrgeks kui keskmine elektri MWh hind – 170…190.- EUR .
    Küttepuud varub õige inimene kevadel ja seega seda toetust praegu käivitada ei tohi- Need molud arvavad, et nüüd ostetakse nende puud sellise hinnaga ja saavad tohutult vahelt.
    Talv tuleb tänavu pikk ja jahe , mitte külm. Seega nüüd elektri universaalthinna käivitamisega – teevad siis kodutöösturid puuhalgusid ja panevad topelt sind…..! Ei, tulge mõistusele , las istuvad oma koormate otsas ja märtsis hakkavad hinnad kukkuma.
    See, mis praegu turul toimub – et küttepuu on kallim kui nö.tarbe-ehituspuit, seda ei tohi hakata doteerima. See on eesti maakeeli – pätikari.
    Ainult, kes peab kinni pidama riigi energiapoliitikast – on RMK ja tema puidujäätmed ei tohiks olla kõrgema hinnaga kui elektri universaalteenuse hind arvutades MWh, soojuse saamiseks. Ja seda Riiklikku süsteemi saab toetada- ka vanasti oli igal Külanõukogul õigus teatud fondile , st. nüüd siis KOV . See hoiab ära sõpradele äri korraldamise toetuse rahadega. Ja kui teisiti ei saa küttepuid – saatke töötud noorukid ja mehed – sõjapõgenikud , venest ja ukrainast RMK metsa puhastama langenud metsakuivast. Praegu on veel soodne ilm.
    Miks seda ei korraldatud nüüd, Eesti puhtaks , raames ? Sellega ju välditakse üraskite paljunemist? Parim lahend olnuks!
    Sest programmi rahasid ei saa siis nillida , tuleb tööd teha ja selle eest maksta. Eesti puhtaks – seal on programmi vedajad mullitavad ja teised teevad ÜKT tunde ning kolams toob uuesti sõnniku – ja keegi ei leia üles , kes tõi. Seega käib tihti vilgas ja viljatu töö!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.