Keskerakond tegi Vabariigi Valitsusele ülesandeks töötada välja tegevuskava maale elamise toetamiseks

Jaak Aab

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon andis täna üle ettepaneku Vabariigi Valitsusele, et töötada välja konkreetne tegevuskava, kuidas tuua inimesed tagasi maapiirkondadesse elama. Vastava pöördumise tegi Riigikogu fraktsioonide poole 13 Eesti omavalitsustegelast ja seda toetas oma allkirjaga 30 saadikut.

“Riigi jaoks peab olema inimeste alaline maapiirkondadesse elama asumine äärmiselt oluline. Valitsus peab võtma aktiivsema rolli inimeste motiveerimisel ja maapiirkondadesse kolimiseks sobivate tingimuste loomisel,” lausub Riigikogu liige Jaak Aab.

Endise riigihalduse ministri sõnul ei ole maapiirkondadesse kolimine ning maal elamine lihtne ega odav. “Ometigi on Eestis peresid, sealhulgas noori, kes maapiirkondades elada sooviksid,” märgib Jaak Aab. “Riik peab leidma lisavahendeid toetamaks inimesi maal eluaseme soetamisel ning maaelu edendamisel. Maapiirkonda kinnisvara soetamine ning sealse kinnisvara korrastamine ja hooldamine on täna äärmiselt keeruline, eriti noore inimese jaoks. Tänaseks on elementaarseks kujunenud ka kodust töötamise võimaldamine. Paljudes Eesti piirkondades puudub aga kaugtööks hädavajalik internetiühendus, rääkimata selle kiirusest ja kvaliteedist.”

Viimastel aastatel on Keskerakonna eestvedamisel valitsused käivitanud mitmeid meetmeid maapiirkonnas elamise toetamiseks nii üleriiklikult kui ka regionaalprogrammides. “Suureks abiks on täna Kredexi eluasemelaenu käendus, kuid sissemaksuraha ning tagatise leidmine on siiski väga koormav ja aeganõudev,” nendib Jaak Aab. “Siinkohal saaksid inimesi aidata erinevad meetmed: kohaliku ettevõtluse toetamine, maapiirkonda eluaseme soetamisel peredele tehtavad soodustused, toetused ja riiklikud garantiid.”

Jaak Aab lisab, et kindlasti tuleb senisest enam panustada riikliku üürielamute programmi arendamisse. “Senised projektid on end tõestanud ning inimeste huvi soodsate ja tänapäevaste elamispindade järele on suur. Ajutise lahendusena, aga siiski, aitab see kiirelt maapiirkondadesse elama ja tööle asuda spetsialistidel ning ettevõtlikel inimestel, keda on sinna väga vaja,” selgitab Jaak Aab. “Eesti riik on tugev siis, kui arenevad kõik Eestimaa piirkonnad, mitte ainult suuremad linnad. Mida rohkem on meil ettevõtlikke ja töökaid inimesi eri Eesti piirkondades, seda edukamad oleme ühiselt rahva ja riigina.”

7 kommentaari
  1. Feja Räim 2 aastat ago
    Reply

    Jah, see töö vajab tegemist. Alustage sellest, milline hirmus korruptsioon vallandus haldusreformi tõttu. Kuidas inimesed kaotasid kogu elu eeldusteks oleva struktuuri. Mil viisil korruptandid valimisi manipuleerivad, tehes isegi vallasiseseid valimisliite oma võimu kindlustamiseks. Nende initsiatiivil on suletud koole ja bussiliine, hävitatud isegi ühendusteid. Rahvas põgeneb. Sõnu ei ole. Alustage ülevalt. Allpool puudub igasugune kontroll.

    • Vaagija 2 aastat ago

      Kahtlemata on oluline, et maal säiliksid Keskerakonna eestkostel kehtestatud tasuta ühiskondlik transport, mis annaks olulise panuse võimalikkusele elada koos perekondadega maal.

  2. Tõnis Viilol. Kuidas on tegelikult?Keskerakond mängib ausust ja rahva eest seisjaid 2 aastat ago
    Reply

    Keskerakond on viinud riigi kaosesse. Nemad ju aastaid valitsesid ja valitsevad. Nüüd mängivad rahva päästjaid ja abistajaid. Rahva on nad reetnud. Reeturid on kogu see ladvik.

    • Jurakas 2 aastat ago

      Aastaid on valitsenud (h)ooravad! 17-18 aastat juba!
      Kui saadigi korraks piruka juurest eemale, siis krdi-KAPO oma riigipöördega pani nad tagasi pukki!

      Mitte kesikud!

  3. Tõnis Viilol. Kuidas on tegelikult?Keskerakond mängib ausust ja rahva eest seisjaid 2 aastat ago
    Reply

    Moderaator. On sõna ja arvamise vabadus. Miks sa siis seda rikkud. Kas sa oled Ratta varvaste lursija? Endal sul oma arvamust ei ole.

  4. Jurakas 2 aastat ago
    Reply

    Mitte “maale elamise toetamiseks”, vaid maaL elamise toetamiseks!
    Sest maal on elu võimatuks tehtud! Kool-pood-side-….-…. krt-teab kuhu viidud!
    Haldusreformi nimelise sigadusega viidi vallamajad-ametnikud ka seitsme-maa-ja-mere-taha!
    .
    Alustada tuleks haldusreformi autorite avalikku häbiposti panemisest!

  5. Jaak Uibu 2 aastat ago
    Reply

    Head Inimesed!
    Meenutan, et aastal 2005 valmis Rahvusliku arengu ja koostöö instituudis President Arnold Rüütli eestvedamisel
    Eesti Rahvastikutaaste Regionaalprogramm ERARE, kolmes köites. Kes tunneb huvi, siis guugeldab ja leiab materjale. Seda tutvustasin põllumajandusminister H.-V- Seederile, kes saatis mind Riigikogusse maaelukomisjoni esimehe Kalev Kotkase juurde. Kaks korda toimusid seminarid Riigikogus, siis kõik katkes. Kui regionaalministriks sai Jaak Aab, käisin teda palumas, et võta programm ja kasuta. Kõik vajus ära. Kui EKRE ministriks sai Järvik, siis ta oli küll nõus ERARE-t käivitama, kuid tema aeg jäi lühikeseks. Niisiis on kõik erakonnad peale reformi on läbi käidud ja Keskerakonna ja Aabi algatusel läheme 17 aasta järel uuele ringile. Kahju, et Aab oma unustas ERARE hoopis.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.