Jaanus Karilaid: riigieelarvel puudub pikemaajalisem kate

Jaanus Karilaid

Vabariigi Valitsuse poolt kokku pandud 2023. aasta riigieelarve on lohakalt koostatud – unustatud on ravijärjekordade lühendamine, ettevõtete ja kohalike omavalitsuste toetamine, mitmed olulised investeeringud ning mahukam erakorraline pensionitõus, ütleb Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid.

“Tänu Keskerakonna initsiatiivile on järgmise aasta riigieelarves sees lastetoetuste ja perehüvitiste tõstmine, mille nimel eelmine valitsus lõhki läks. Mitte nii suures mahus kui meie soovisime, aga tõus tuleb. Loen seda Keskerakonna töövõiduks,” lausub Jaanus Karilaid. “Paraku ei ole eelarves arvestatud mitte kuidagi kohalike omavalitsuste toetamist kriisitingimustes. Aastal 2020 andis Jüri Ratase valitsus omavalitsustele kriisiabi 130 miljonit ja 2021. aastal Keskerakonna osalusega valitsus 46 miljonit eurot. Tänane valitsus toetab kohalikke omavalitsusi aga kõigest 10 miljoni euroga. See tähendab, et linnad ja vallad peavad pakutavaid teenuseid koomale tõmbama või tuleb koolimajades ja spordisaalides kütet maha keerata.”

Jaanus Karilaiu sõnul üritab Kaja Kallase valitsus ajutise ja anomaalse maksulaekumise tõusu ning Eesti Energia hiigelkasumi toel luua läbimõtlemata kulutuste näol silmamoondust. “Vabariigi Valitsus on püüdnud jätta muljet, et uus riigieelarve on puhas õndsus Eesti rahvale. 25-protsendilise inflatsiooni ja Eesti rahva taskust võetud raha abil puudub riigieelarvel praeguse maksusüsteemi jätkudes pikemaajalisem kate. Kibe tõde on see, et meid ootavad lähitulevikus maksutõusud. Seda mõtet on korduvalt väljendanud ka sotside juht Lauri Läänemets,” märgib Jaanus Karilaid.

Keskerakonna aseesimees ei mõista, miks tahab valitsus loobuda mitmest Eesti inimeste jaoks vajalikest investeeringust. “Valitsus ei pidanud oluliseks jätkata Rohuküla raudtee ehitusega ja Tallinna Haigla rajamisega. Ühes sellega loobuti ka üle-eestilisele meditsiini- ja päästevõimekuse tõstmiseks mõeldud päästekopterite soetamisest. Need oleks olnud Eesti elanikele arstiabi kättesaadavuse parandamiseks asendamatud. Keskmaaõhutõrje kolme kompleksi asemel hangitakse hoopis kaks, Kaitseliit on alarahastatud ning riigimaanteede ehitamiseks lisaraha ei eraldata. Liikumisharrastuse koha pealt on eriti kahetsusväärne jalgpallihallide ehituse tühistamine,” loetleb Jaanus Karilaid puudujääke.

“Elektri universaalteenust ümbritseb siiani saladuseloor ja vägisi tekib mulje, et see hind on röögatult kõrgem esialgselt kavandatust ega paku tarbijatele suurt tuge,” jätkab Jaanus Karilaid. “Rääkimata sellest, et universaalteenus ei puuduta suuri ettevõtteid, mis tähendab, et toiduhindade tõus jätkub. Mul on ääretult kahju, et valitsus on oma tegevuses nii lühinägelik ega mõelda sellele, kuidas hoida siin elavaid inimesi ja pakkuda neile elamisväärset elu.”

2 kommentaari
  1. Liituge Ekrega 2 aastat ago
    Reply

    Saate suurimaks jõuks!

    • Kuidas võtta? 2 aastat ago

      «Kui Vene president Vladimir Putin naerab lääne väärtuste üle, siis ma mõistan, miks ta seda teeb. Ta teab nende väärtuste hinda. Tema heaks töötavad mitmed lääneriikide poliitikud,» vahendas Muratovi sõnu portaal tvnet.lv.

      Nende poliitikute seas nimetas Muratov Austria endist välisministrit Karin Kneisslit, kelle pulmas Putin käis, Soome endist peaministrit Esko Ahot, endist Austria liidukantslerit Wolfgang Schüsselit ja Läti endist transpordiministrit Ainars Šlesersit.

      Info Šleseri ja Venemaa võimalikust seosest ilmus Novaja Gazetas juba tänavu veebruaris.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.