Keskerakonna seisukohad elektri universaalteenuse ja väljapakutud hinna kohta

Elektriliinid. Foto allikas: MKM

Universaalteenus aitab küll kõrgeid börsitippe leevendada, kuid see hind ei rahulda elanike ootusi eelseisvalt kütteperioodil.

Hinda saab alla tuua:

• CO2 hinnakomponent, mis moodustab 55% lõpphinnast, tuleb Keskerakonna arvates välja võtta. Lisaks on selle arvestamine hinna kujundamises väga riskantne, sest see on kõikuv ja tõenäoliselt vaid kasvav. Seega võib juba lähiajal olla CO2 hind suurem kui see, millega arvutustes arvestatud 60 eurot tonn.

• Võrgutasude alandamine. Eelmisel kütteperioodil oli meie eestvedamisel otsustatud leevendus: kodutarbijale 0% ja ettevõtjale 50% võrgutasu. Sisuliselt on CO2 komponent raha ühest taskust teise keerutamine.

Probleemid:

• Abi ei saa lasteaiad, koolid, haiglad, hooldekodud, omavalitsuste asutused. On oht, et kütteperioodil tuleb hakata neid kas täielikult või osaliselt sulgema, koondama töötajaid, vähendama ruumides temperatuuri jm. See võib tähendada ka tänavate pimendamisi jms.

• Mingit toetust ega abi ei nähta ette suurematele ettevõtjatele, aga ca pool töökohtadest on nendes. Elektri ja gaasi väga kõrge hind võib tähendada pankrotte ja paljude inimeste töötuks jäämist. Ometi on riik läbi käibemaksude ja CO2 saanud erakorralist tulu, millega võiks ka ettevõtjaid aidata.

Meie eelmisel kütteperioodil:

• Meie meetmed tähendasid 12 senti KWH ja lisaks vähendas hinda võrgutasu puudumine. Nendele, kel oli keskmisest väiksem sissetulek, tuli riik appi läbi kohalike omavalitsuste ja seeläbi kujunes hinnaks 6 s/kWh

4 kommentaari
  1. Aga hoolitsege siis 2 aastat ago
    Reply

    Mita piab ütelda vene imeneme?

  2. Vabastav vabamüürlus 2 aastat ago
    Reply

    Fjodor Dostojewsky: Kui mõned rahvad ei mõista meie elulaadi ja ei taha sellekohaselt elada, tuleb neile see jõuga selgeks teha!

    • uskmatu-toomas 2 aastat ago

      Nii Dostojevski ütles on valge isa kogu aeg tegutsenud aga küsimus ei ole selles.
      Kõik tänavad ja kiidavad kedagi,kõik sõimavad aga ainult ühte.Mida rohkem möla seda sogasem vesi ja rahva tähelepanu peaks hajuma aga näe ei mängi välja!
      Keskerakond päästab meid,EKRE oäästab meid,ref,teeb “kohutava” hinnasoodustuse deviisi all kannatage ära kõiges on süüdi venelased ja Putin ?
      Kui hakati ehitama elektriliine euroopasse”varustus kindluse tagamiseks” siis hoiatas meie hulgast lahkunud akadeemik Raukas,et see on mõtetu tegevus kuna euroopas on energia puudujääk see oli ennem sõda ??
      Elektriliinid ehitati Leedu varustamiseks,et neil oleks võimalik Valgevene odavale tuumaelektrile trääsa näidata.
      Selle asemel,et uurida kogu selle kuritegeliku plaani sisu istuvad meie õiguskaitseorganid nagu kuldid rukkis ajades kohvimasina jura !

  3. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Praegune valitsus ei hooli meie rahva elatustaseme tõstmisest. Ansipi valitsemise ajal olime elatustaseme poolest viimaste seas- Keskerakondlik valitsus tegi sisepoliitikas palju head ja oleks edasi teinud kui Ratas poleks olnud sunnitud valitsemise andma reformierakondlaste valdusesse sest nende valesüüdistused jõudsid temani. Praegu on reformierakondlased hasardis vihavaenu õhutamisega Venemaa vastu ehkki maailmas midagi ei muutu ja nende abi Ukrainale on nagu tilk ookeani põhja.Aga meile kuluks see raha ära küll. Ma tahaksin teada kas välisminister vahutab vaid vihast ehkki sellest pole mingit kasu, halba võib teha küll või on ta mõne kasuliku lepingu sõlminud ka välisriikides meie rahva heaolu tarvis. Tänan keskerakondlasi hoolitsuse eest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.