Jaan Toots: haridus on kõige suurem investeering tulevikku

Jaan Toots

Keskerakonna Tartu piirkonna esimees Jaan Toots ütleb, et haridus on Eestile sama tähtis kui kaitsejulgeolek ning hariduse rahastamine peab tõusma proportsionaalselt kaitsevõime rahastamisega.

Sa oled teinud tugevat karjääri nii poliitilisel areenil kui ka ettevõtluses. Viimased aastad oled taaskord suures koguses energiat poliitikasse suunanud. Mis Sind poliitikas käima tõmbab ja südame kiiremini põksuma paneb?

Mind häirib see, et juhtivatel kohtadel ei kasutata eriala spetsialiste, vaid määratakse erakondadele lojaalseid inimesi, mis viib selleni, et riiki juhitakse ebaprofessionaalselt. See mind käima tõmbabki, et seda praktikat muuta.

Oled öelnud, et abikaasa (edukas ettevõtja Eve Toots – Kesknädal) ei mõista, miks pühendad niivõrd palju aega poliitikale, kuhu panustad isiklikku raha ja kus ühiskondlik tagasiside on valdavalt negatiivne. Kui tihti olete sel teemal vaieldes tülli läinud?

Meil pole võimalust tülli minna, kuna me poliitilistesse diskussioonidesse kodus ei lasku. Tihtipeale küsin temalt arvamust päevakajaliste teemade ja põhimõtete kohta, millele ta heameelega vastab.

Keskerakonna Tartu piirkonna juhina oled usaldanud palju just noori liikmeid. See tähendab, et mõtled mitu käiku ette ja Sulle läheb korda erakonna tulevik. Millised teemad noori kõnetavad ja kas poliitika on nende jaoks atraktiivne valdkond?

Tõesti, panustan palju noortesse, meie järelkasvule, kuna nende kätes on tulevik ja meie erakonnas neid napib. Hea tasakaalu otsustes ja tegudes saab saavutada, kui kaasata igas vanuses erakonna liikmeid. Noori kõnetavad enamasti kohaliku omavalitsuse teemad, kuid neile meeldib kaasa rääkida ka riiklike probleemide lahendamisel.

Teades Sinu ambitsioonikat loomust, siis võib kindel olla, et pühendud sajaprotsendiliselt eesmärkidele täitmisele. Kuidas tartlased Riigikogu valimisteks valmistuvad?

Räägin Tartu seisukohast lähtuvalt. Eesootavad Riigikogu valimised saavad Tartus olema väga rasked, kuna Keskerakond ei ole tartlaste jaoks olnud esimene valik. Minu igapäevastest tegemistest võtab palju aega selgitustöö erakonnakaaslastele, et nad jätkaksid meiega ühiselt, vaatamata erinevatele avalikuses tõstatunud küsimustele. Kindalasti teeme väga aktiivse valimiskampaania, kuhu panustame kogu oma energia.

Riiklikul tasandil on murekohti palju. Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut ütles otse välja, et tee-ehitusele 2023. aastal lisaraha ette nähtud ei ole. See tähendab, et Mäost Tartuni lähiajal neljarajalist teed ei tule. Miks Vabariigi Valitsusele Lõuna-Eesti areng korda ei lähe?

Hea küsimus, ma tõesti ei mõista, miks ei ole siiani Tallinn-Tartu tee neljarealiseks ehitatud. Vaatamata sellele, et üheksa aastat juhtis valitsust peaministrina Tartu mees, kes oleks pidanud nägema selle taga Lõuna-Eesti regionaalset arengupotentsiaali.

Tartu on rahvusvaheliselt tuntud ülikoolilinn, kuid miks Tartu oma mees, praegu haridusministri portfelli kandev Tõnis Lukas kõrgharidusse nii leigelt suhtub? Riigieelarvest pisut lisaraha leiti, kuid haridusrahvas ootab suuri algatusi. Me ju tahame olla hariduses nr 1 maailmas!

Sellele vastan juba välja öeldud fraasiga: haridus on Eestile sama tähtis kui kaitsejulgeolek. Hariduse rahastamine peab tõusma proportsionaalselt kaitsevõime rahastamisega.

Talvisel ajal on suurimaks probleemiks kahtlemata paljude jaoks üle jõu käivad kommunaalarved. Kuidas Sina elukogenud inimesena olukorra lahendaksid?

Me toodame Eesti riigis kaks korda rohkem elektrienergiat, kui ise tarbime. Valitsuse ülesanne on leida lahendus elektrihinna madaldamiseks nii kodu- kui ka tööstustarbijatele. Valitsus peab tegelema jätkusuutlike lahendustega.

Soome lennufirma Finnair lõpetab Tartust lendamise, esialgse teate kohaselt talvehooajaks. See ei saanud tulla linnajuhtidele üllatusena. Kui suuri jõupingutusi on linnapea teinud, et tühimikku täita?

Finnair on kasumit tootev ettevõte ning Tartu linnapeal on raske seda liini kaitsta, kui selle kasumlikkus ei ole võrreldav teiste alternatiividega. Kaaluda oleks võinud uue hanke välja kuulutamist.

Reformierakonna Tallinna liikmetel on kombeks rääkida tasuta lasteaiakohast, kuid see näitab ilmekalt nende kahepalgelisust, sest Tartus ei ole nad suutnud seda ellu viia.

Lasteaia kohatasu vähendamine nelja aasta jooksul kuni nullini oli Keskerakonna Tartu piirkonna üheks neljast prioriteedist eelmistel kohalike omavalitsuste valimistel. Kahjuks Reformierakonna Tartu piirkonna esindus seda ei toetanud.

Möödunud suvel küttis kirgi Riia maanteele kavandatud rattaradade eksperiment, millest suure vastuseisu tõttu loobuti. Mida reformierakondlasest linnapea Urmas Klaas valesti tegi?

Linnapea oleks pidanud lahendama rattaradade rajamise Riia maantee paralleeltänavatel, siis oleks olnud tagatud turvaline liikumine kõigi liiklejate suhtes. Riia maantee on Tartus kõige intensiivsema liikluskoormusega tänav ehk sinna poleks rattarajad lihtsalt ohutuse tõttu sobinud.

Eesti Jalgratturite Liidu aupresidendina seisad sportlike eluviiside ja jalgratta kui rohelise liikumisvahendi laiema kasutuse eest. Mida tasuks meil üle võtta näiteks Taanist ja Hollandist, kus rattasõit on meeletult populaarne?

Loodan, et Tartus me kunagi sinnamaani ka jõuame. Palju on kinni mõtte- ja tegevuslaadis kui ka linna poolt ohutute ja õigete lahenduste leidmises.

Keskerakonna initsiatiivi tulemusena rajati Tartusse jalgpallihall ja eesmärk on katta sarnaste hallidega kõik Eesti maakonnakeskused. Milliseid spordivaldkonna investeeringuid tuleks Tartu linna ja lähiümbrusse veel teha?

Tartu ootab juba üle 20 aasta linnahalli, mis lahendaks nii spordi- kui ka kultuuriürituste probleemid nii Tartus kui ka Lõuna-Eestis. Linnahalli rajamine oli ka Keskerakonna Tartu piirkonna üks prioriteetidest eelmistel valimistel. Loodan, et sinnani me kunagi ka jõuame.

Septembri keskel tutvustati Tartu linna uut visuaalset identiteeti, mis läks maksma üle 20 000 euro ja pälvis ohtralt kriitikat. Tavaliselt tehakse selliseid kampaaniaid selleks, et tähelepanu põletavatelt probleemidelt eemale juhtida. Kas särava pealispinna asemel ei peaks linnavõim keskenduma inimeste ja ettevõtete toimetuleku parandamisele?

Igal mõttel ja teol peaks olema alati vääriline tulemus.

Jaan, Sul on viis last. Millistest põhimõtetest oled perepeana lähtunud?

Mul on viis last ja viis lapselast. Olen lähtunud elus põhimõttest, et nad saaksid kodust kaasa hea lastetoa ning väärtustaksid haridust, mis on kõige suurem investeering tulevikku (kõik kolm täiskasvanud last omavad kõrgharidust). Samuti olen ülioluliseks pidanud omavahelist suhtlust ja kokkuhoidmist.

Septembri alguses tähistasid 65. sünnipäeva, kuid oled jätkuvalt suurepärases vormis. Kas teed selle nimel erilisi pingutusi?

Suurepärast vormi aitavad mul hoida mitte ainult tervislikud eluviisid, vaid harmooniline kodu ja armastav abikaasa.

5 kommentaari
  1. Jurakas 2 aastat ago
    Reply

    “Eesti Jalgratturite Liidu aupresidendina seisad sportlike eluviiside ja jalgratta kui rohelise liikumisvahendi laiema kasutuse eest. Mida tasuks meil üle võtta näiteks Taanist ja Hollandist, kus rattasõit on meeletult populaarne?”
    .
    Üle tuleks võtta see, et jalgrattur peab hakkama liikluseeskirju täitma ja liikluse kuningat – jalakäijat – austama!
    Praegu on Tartu kesklinnas soovitus, et kui on palju jalakäijaid, siis võta ratas käekõrvale. Selle asemel tuleks lugeda Liiklusseadust – jalakäija vahetus läheduses tuleb liikuda jalakäija kiirusel! Ning selle rikkujaid täiega karistama hakata!
    Ja loomulikult ka muid Liiklusseaduse punkte. Ntx. valgusfoori tulede tähendusi, jne.
    .
    Lisaks peab linnavõim tagama, et rattateed on 24/7/365 normaalselt sõidetavad! Hooajalist hobitegevust ei ole liiklusse vaja!

    • Aga ajaleht? 2 aastat ago

      Valimistel lubas ajalehe taasavada? kas unustas ää?????

  2. hea sõna 2 aastat ago
    Reply

    Tootsi Jaan kunagise kolleegina, on alati olnud tasakaalukas ja soliidne. Edu !

  3. ? 2 aastat ago
    Reply

    Vast ikka HARITUS ?
    Hariduse saanud lasevad kõik jalga ju. äärealadelt nagu Eesti .

  4. Uskmatu-Toomas 2 aastat ago
    Reply

    Haridus on tähtis aga kui palju on maailmas miljardäre kes pole kunagi ülikooli ustki katsunud ?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.