Siret Kotka: Vanadekodu asemel soovime eluõhtu oma kodus veeta

Siret Kotka

Suvel, kui jõustub hooldusreform, näeme, kas praeguse valitsuse lubadus tagada hooldekodukoht keskmise pensioni eest, realiseerub või mitte. Samas, liiga palju on juttu hooldekodukohtade kättesaadavusest ja nende hinnast. Tegelikkuses leidub tublisti esmajärgulisem valdkond, mis on kahjuks pälvinud lubamatult vähe avalikkuse tähelepanu.

Arenenud Euroopa ühiskondades, nagu Põhjamaad, austatakse üksikisiku iseseisvust ja panustatakse sellesse, et vanurid tuleksid võimalikult kaua iseseisvalt toime ja et neil ei tuleks eluõhtut vanadekodus veeta. Meie riik on aga valinud vastupidise tee. Elatakse pettekujutelmas, justnagu koht hooldekodus oleks iga pensionäri suurim unistus. Usutakse, et vanainimesed peaks oma kodudest vanadekodusse ära viima, kuna just seal on eakaid parem hooldada.

Mõistagi leidub hooldekodusse kibelevaid vanureid ja ka neid, kes on sunnitud sinna minema, kuna nad ei tule enam ise toime. Riigi siht peaks aga olema hooldekodusse sattumist mitmesuguste koduhooldusteenuste toel võimalikult kaugele lükata.

Kas hooldekodusid eelistav riik hakkab eakate koduhooldusteenuseid kärpima? Kas vanur saab tulevikuski omavalitsuselt kogu abi, mida ta kodus toimetulekuks vajab, või on siingi pandud lootus lastele, kes elavad vanematest sageli kaugel? Teame juhtumitest, kus vanuril on toit otsas, aga sotsiaaltöötaja talle appi ei tule, kuna “graafik” on täis. Tihtipeale hinnatakse eaka vajadusi tema ütluste põhjal, ent pole ju saladus, kuidas vastu pidama harjunud vanem põlvkond ei söanda oma niru seisu tunnistada, tahtmata tüli teha, ja pahatihti varjatakse vanadekodusse saatmise hirmus tegelikku olukorda.

Oleme Eestis tupikus, kus sotsiaaltöötajad on nii ülekoormatud, et eakani jõutakse tunduvalt harvem, kui on selleks vajadus. Nii puudubki vallal või linnal ülevaade, kas vanurite elutingimused vastavad vajadustele ja kuidas nad hakkama saavad. Tihtilugu eakas ka ei tea, mis abi kohalik omavalitsus osutada saaks. Tõeliselt hoolivusest kantud koduhooldusteenust saab tellida ka eraettevõtjatelt, aga siin on eelisseisundis suuremate linnade elanikud. Maal võid niisugusest teenusepakkujast üksnes unistada.

Hooldekoju sattumist saab edasi lükata, kui eaka vajadusi märgatakse juba nende tekkides. Alul piisab abist poeskäikudel ja raskematel majapidamistöödel. Hiljem võib teenuseid järk-järgult lisada. Abistamine olgu taktitundeline ja paindlik, hoogne sekkumine võib vanainimese ära ehmatada.

Lõpetuseks üksi elava pensionäri toetusest, mille mõte seisneb iseseisvalt toimetuleku toetamises. Päriselus külvab see toetus, mida makstakse kord aastas koos oktoobrikuise pensioniga, palju ebaõiglust.

Pensionäridega vesteldes kerkib jutt toetusest valusa teemana alati üles, kuna reaalsus ja bürokraatia omavahel pahatihti ei ühti. Palju on lugusid, kus päriselt üksi elav pensionär toetusest ilma jääb, kuna tema juurde on praktilistel põhjustel sisse kirjutatud korteriomanikust laps või keegi teine, kes tegelikult elab ja töötab kaugel, külastades oma lähedast harva. Samas saavad toetust need, kelle juures ka tegelikult elab mitu sinna sisse kirjutamata nooremat inimest, kes eakale igatpidi abiks on.

20 kommentaari
  1. Pisut noorem 2 aastat ago
    Reply

    No jah, ets oli ikka veel vanem!

    • Ei vaene saa vahele enam... 2 aastat ago

      OLi EDS vaene mees. Nüüd asi oopis rikamaga.

    • TÕNIS Keldsar 2 aastat ago

      Suure suuga Siretile. Lubasid 1000 pensioni ja ksk ei saanud isegi lubatud 100 euri makstud. Nüüd siis 20 euri.
      Sa oled nadu Ratta laps. Lubadused, valetamised ja reetmised oma piruka nimel aga tulevad. Kao prügikasti koos Jüriga.

  2. tjah 2 aastat ago
    Reply

    Selle ÕIGE jutu oled sa küll minu kommentaaridest kokku noppinud!
    Miks just enne valimisi? Eks ole kirjutatud, loetud ja lauldud juba aastaid.
    Aga JÄRGI SEDA RIDA, sest see on ÕIGE!
    Miks ma kardan ,et unustad selle jutu sootuks kui koht käes…

  3. Eve 2 aastat ago
    Reply

    mulle on alati meeldinud S. Kotka sest ta on õigjane, aus ja hooliv inimene. Kõik pm õige mida ta teeb ja räägib. Tubli poliitik ja kaunis naine.

    • Evele. 2 aastat ago

      Kas ääretult aus inimene oleks oma abiliseks valinud varga, kes pani erakonnalt pihta 300 euri.

    • Evele. 2 aastat ago

      Parandan. Ei 3oo vaid 3ooo.

  4. ettepanek 2 aastat ago
    Reply

    KOV võiksid selgitada varakult, millised pensionärid ja eriti üksikud või puuet omavad , saaksid kolida nt.samas majas paljukorterilises elamus, alumisele korrusele – nii on neid lihtsam teenindada ja ka vahel sobiva ilmaga väljuda. Samas vähendaks see probleeme – liftide puudumisel, lisakulutust muu tehnika jaoks. Ja varakult inimestega rääkides ei tekiks ektsesse. Teine võimalus, munitsipaalkrt. olemasolul- saaks müüa inimene oma elamise ja kolida ringi. Tavaliselt ei ole siis riigil vaja juurde maksta Hooldekoduseaduse alusel ja järjekordi ei teki hoolde-vanadekodusse.

  5. to ettepanek 2 aastat ago
    Reply

    Need asjad pole nii lihtsad. Munitsipaalkorter tähendab SÕLTUMIST kohal.omav. ja volikogu jõmmidest, kes otsustavad kui kaua ta tohib kodu mängida seal.Jube hea on mõnest munits, või sots. korterist läbi lasta
    hulgaliselt eakaid, lastes neil seal lühikest aega elada ja siis vanadekodusse. Linnuksed reas kõik. See ei rajane meil sellisele EETILISELE turvatundele nagu Põhjamaades. Seal nii ei tehta.
    Munitsip. korter on kallim ja omanikutasuga, peab remonti tegema ise ja kõige hllem on seal kujunev nn.KASARMUKORD. näit. lemmikloomad ei pruugi lubatud olla vms.
    Kõik inimesed ei ole korterielankud. Neil lihtsalt ei sobi korteris elada.
    1.k. on radoonitase kõige kõrgem.
    Meil on ju nii palju töötuid – mis takistab siis kodupõetus-ja teenindusvõrgustikku ÜLERIIGILIST tekitamast?
    Laiskus. Ükskõiksus. Oskamatus. Tuimus. Hoolimatus.
    Kena oleks kui oma odu müügist saadud rahaga saab inimene osta minimaja 20-40m2, riik annab talle
    krundi kasutada tasuta ca`30 a. kusagil Tallinna või Tartu kuldringi väikelinna aedlinnas.

    • .... 2 aastat ago

      selles on sul õigus, et meie riigis puudub eetilisus. samas ei saa lemmikloomadele rajada ümberasumisi – sest ka vanade-hooldekodus pole selleks võimalust ja kus on/oleks , siis need ei olegi selle pakutud variandi osavõtjad.
      Aedlinna asustamisel – kes roogib neil lund ja kõik ei ole ka aednikud või mingist hetkest võimelised. Suvilate piirkonnad on juba ülesostetud enamuses linnade läheduses ja mitmest krundist on saanud elamutega – villadega. mine ja vaata , Maardu(ukrainlaste pealinn Eestis) kõrval Muuga-Pärnamäe-Randvere suunal ja Mähe.
      Remont – loomulikult on remondiküsimus , see on ka isiklikus korteris ja kui peab pääsema liftita korterelamus kõrgemale kui 2. korrus(ka Hrustsovkad ja Stalini aegsed peale paneelikate), on see pääs ju vaja rajada – liikumatuse küsimus on põhiline – eriti kui veel omada koerakest… (seda sots.töötaja , abistaja ei hakka kusetamas käima ja lustima)

    • Saapajälg sabakondile Rattale. Reetur jääb alati reeturiks. Keskerakonnas tohid mõelda ainult nii nagu pisike punt ladvikus käseb. 2 aastat ago

      Kui suur on siis riigikogulase töötasu. Kas sellest ikka piisab Tallinnas osta kokku kolm korterit, autod jne. Siretil ju on. Kuidas see võimalik siiski on.

  6. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Vanadekodud ei tule pensionäride rahadega toime – ülalpidamiseks peab juurde maksma. RIIGIAMETNIKELE KA SEE RAHVAS PINNUKS SILMIS.
    Arvestades turismi büroode poolt pakutavaid reise (hindu) ST. nende reiside pakettide reklaame sõit, nädalake kohal, 3 korda päevas toitlustus. See tuleb odavam-kui meie vanadekodudes ülalpidamine.
    Parem juba 3 kuused paketid , 3 aastased paketid- Egiptusesse MEIE VANAKESED. Nagunii neid hooldekodudes käiakse harva vaatamas. Ja eks sealne soe kliima , soe vesi, liivarand on meie vanakeste kontidele sõbralikum.
    peaasi, et nad seal väga ulakaks ei lähe ja püramiidide peal ei hakka liugu laskma.

    • TÕNIS 2 aastat ago

      Siretile.
      Loen internetist, et 11 aastan tüdruk raskelt haige ja ravimid kallid ja riik raha ei anna. Ka sina, Siret lugesid seda. nÄITA OMA HEAD TAHET. SA EI OLE VAENE JA AITA SEDA TÜDRUKUT
      kRAABIT KOKKU HÄÄLI. OLE ABIVALMIS NAGU OLED ALATI LUBANUD. ANNETUSE LEHELT EI OLE SINU ANNETUSI KUNAGI OLNUD.

  7. Evele. 2 aastat ago
    Reply

    Parandan. Ei 3oo vaid 3ooo.

  8. to ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 2 aastat ago
    Reply

    Kunagi üks jaapanlane ütles, et eestlastel on omapärane suhtumine : selle asemel, et ühiselt probleemile lahendusi pakkuda ja mõelda, pühendavad nad kogu energia sellele, et positiivsed lahendused võimatuks kuulutada, leida konksud nende mahalaitmiseks, mitte üleaitamiseks.
    Sina just nii tegutsedki. Tegelt räägib sinus maskeeritud õelus.
    Kui hooldekodus pole võimalusi lemmikloomade ümberasustamiseks koos omanikuga, siis tuleb tekitada sellised kodud hooldusvajadusega inimestele, kus saaksid viibida koos lemmikloomadega. Näit. pisimajad -Tynihousid- 16-20m2 600m2 aiakeses. /vaimupuudega noortele on need loodud, kuigi vähe/ Ja see kuulub selles elavale inimesele juriidiliselt -majake ,aial on aga 30 a tasuta kasutusõigus. Lund roogitakse tänapäeval minitraktoritega ka aia seest ja äärest.Aias ei pruugigi olla rohkem kui 1-2 metsapuud, 2 viljapuud 2 marjapõõsast /kui soovitakse/ ja 2 lillepeenart püsikutega.
    Aednikutööd vaja väga vähe, kui puudel põõsastel lastakse kasvada kuidas loodus määras, ja murust niidetakse vaid üks platsike ja käiguteed.
    Tean suurepäraselt kõiki suvilapiirkondi. Jutt on sellistest väikelinnadest nagu Türi, Keila, Raasiku, Kohila jms. nende
    aedlinnad. Sest neid võib laiendada küll ja lüll.Maad meil on.
    Remondiküsimus jääbki küsimuseks kui inimese pension on 400 ja 500 vahel.
    On olemas invaliftid, mida saab paigutada isegi eramajja kui ka hrustsovkasse- meed käivad käsipuud mööda.
    Sa pole eriti asjadega kursis, ometi püüad sõna võtta ja maha trampida kõik posit. eetep.uuendused. Eesti ongi seepoolest vaene ja vilets, et selline suhtumine.Võiksid olla Eesti pahupoole maskott.
    Miks siis sots. teenindaja ei hakka koera või kassi “kusetamas” /sa kohe pead asja nii nimetama, sest see nimetus toob kaasa automaatselt negat. suhtumise.inimese kusi ei ole parema lõhnaga ja kord jääd sa vanaks või ei jäägi, hoopis haigeks ja kuidas lõhnad siis sina?/ käima kui see kuulub teenuste nimekirja ja saab makstud selle eest.VAJA ON ET TEENINDAJA SAAB OMA PALGA KONKREETSETE TEENUSTE OSUTAMISE EEST, MITTE KUUPALGANA PALGLEHEL OLEMISE EEST. Välismaal igal pool on koerajalutajad
    spets. olemas ja sellega teenivad tudengid, pensionärid, loomaarmastajad jne. Ka varjup. käivad vabatahtlikud jalutajad. Paljud eakad ei saa endale looma võtta vanuse j rahakoti tõttu, või tahavad proovida loomaga koosolemist.
    EESTIS ON PROBLEEMIKS, ET INIMESI jt. ELUSOLENDEID, NENDE TEGELIKKE VAJADUSI JA SOOVE KÄSITLETAKSE KUI ESEMEID RAAMATUPIDAMISES. NSD ON ARVEL , MITTE ELUSAD JA ÕIGUSTEGA, VABAD KODANIKUD VABAL ,ÜPSIT. ARENEVAL MAAL. demokraatia?
    SEADUSTATUD SÜDAMETUS, VASTAVUSES SOTSIAALSETE MORAALINORMIDEGA .

  9. Maamaks 2 aastat ago
    Reply

    See paneb 2024.a. kõik asjad korda:) , inimesed kes omavad suvekodu ja ei saa olla kõikjale sissekirjutatud – jäävad elamualusest = maksest 0 ilma nagunii nagu varem aga maks tõuseb nüüd kordades. Samas ELIIT , asustab kõik veekogu piiride ja pääsu enam pole kõikjal ja need JÕMMID elavad elamu aluse maamaksu vabastusega – sest nad on ju “vähese” sissetulekuga

  10. TÕNIS 2 aastat ago
    Reply

    Ta elagu, Keskerakond. Ta elagu kuni vajuvad ooma pasa sisse mida on nad ise kokku keeranud.

  11. to tõnis 2 aastat ago
    Reply

    missigune ei ole keeranud?

  12. analüüs 2 aastat ago
    Reply

    Siret on tubli ja ilus naine,kes selle tõttu tekitab paljudes kadedust.On ka eestlane tore ja tubli rahvus nagu kõik planeet maal elavad rahvad kuid probleem on selles millise südametunnistusega inimesed omavad võimu kombitsaid mingi rahva grupi üle.See määrab kõik.Ega muidu öelda,et kala hakkab mädanema peast.Kui kerkibki rahva seast esile mõni tark ja aus juht siis on kombeks ta ära hävitada sest TÕDE ja ÕIGLUST ei ole inimühiskonnas kombeks sallida …

  13. robert 2 aastat ago
    Reply

    Vanurite videvikuaja probleemid pole nii lihtsad kui kaugelt paistab Piret on vähemalt hingega püüdnud seda probleemi lahendada Universaalset lahendit pole Eks igaüks sooviks surra oma kodus voodis Veel parem une pealt Kahjuks loodus seda ei võimalda On hea et ka poliitikute seas on südamega inimesi

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.