Tiit Vähi: Edgar Savisaar oli suur mees

Savisaar 20. august 1991

Neljapäeval 72-aastasena lahkunud Edgar Savisaare valitsuse transpordiminister ja hilisem peaminister Tiit Vähi kinnitas, et Edgar oii suur mees, kirjutab Postimees. 

«Edgar Savisaare lahkumisest on väga kahju. Ta oli suurmees ja peaminister sellel raskel ajal, kui Eesti sai tagasi oma iseseisvuse. Ta oli selle iseseisvuse tagasivõitmisel kõige suurem tegija,» toonitas Vähi.

«Mäletan teda, kui väga kindlameelset valitsusjuhti väga rasketel aegadel. Ta oli tohutult energiat täis,» meenutas Vähi ja lisas, et kui Savisaar õhtul hilja töölt koju läks, tegelesid teised valitsuse liikmed juba ammu oma isiklike asjadega. «Järgmisel hommikul kell kaheksa oli ta juba taas kohal ja kutsus rääkima. See oli raske aeg ning ta oli tollel ajal parim, keda üldse oleks võinud soovida,» rõhutas Vähi.

«Ma käisin tema juures Hundisilmal kaks nädalat tagasi. Ta tervis oli siis väga vilets. Helistasin talle ka enne jõule ja rääkisin, et sõidan talle külla, et olen minemas turule ja võtan midagi jõuludeks kaasa. Ta ütles, et pole Hundisilmal, vaid on Tallinnas. Ütlesin siis, et lepime kokku ja peale aastavahetust helistan. Kuid mul oli juba selline tunne, et seda helistamist ei tule,» ohkas Vähi.

«Väga-väga kahju! Ta oli mees, kes tegi raskel ajal kõige rohkem. Temale on Eesti rahvas võlgu selles eest, et Eesti sai veretult iseseisvaks. Tema rolli aastatel 1988-1995 on maha vaikitud ja isegi võltsitud ning talle on palju ülekohut tehtud,» märkis Vähi.

«Ta oli tegelikult väga positiivne mees. Ta oli Eesti suurkuju ja kõige suur tegija. Mul on väga hea meel, olin rasketel aegadel tema valitsuses. Tema lahkumisega oleks nagu lõppenud suurte poliitikute ajastu.»

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.