Keskerakond tegi ettepaneku Nursipalu harjutusväljaku laiendamise küsimust võimalikult kiiresti arutada

Anneli Ott

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esindajad Tarmo Tamm ja Anneli Ott tegid riigikaitsekomisjoni tänasel istungil nädala töökava kinnitamisel ettepaneku leida esimesel võimalusel aeg rahvaalgatuse “Ei Nursipalu harjutusväljaku laiendamisele!” esitajate kutsumiseks komisjoni, et ära kuulata nende seisukohad.

“Komisjonis toimunud arutelu käigus antud küsimuses lõplikku seisukohta ei kujundatud. Komisjoni esimehe ettepanekul anti Riigikogu fraktsioonidele teisipäevani aruteludeks aega, et homsel istungil teema juurde tagasi tulla,” ütles riigikaitsekomisjoni liige Anneli Ott. “On arusaadav, et tegemist on teemaga, millel on väga suur mõju piirkonnale laiemalt ning mida tuleb laiapõhjaliselt ja erinevaid osapooli kaasates arutada. Praegusele Riigikogu koosseisule antud aeg ei ole selleks kahtlemata piisav, kuid see ei tähenda, et suhtlust osapoolte vahel peaks vältima. Riigikogu saadiku üks peamisi ülesandeid on inimesi kuulata ja selle põhjal otsuseid langetada.”

Tarmo Tamme ja Anneli Oti sõnul möönsid komisjoni liikmed, et erinevalt neljapäevasest teatest, kus märgiti, et pöördumine võetakse päevakorda uue, pärast valimisi moodustatava riigikaitsekomisjoni poolt, ollakse valmis esimesel võimalusel rahvaalgatuse eestvedajatega kohtuma, kui algatajad selleks soovi avaldavad.

7 kommentaari
  1. Nursipalu nurisünnitus ja aatomienergia 2 aastat ago
    Reply

    Mis väärtus on 21 Eestmaa talul, kui sõjaprintsess Xsena juhtimisel on vaja need maha lammutada ja elanikud küüditada. Paraku selline pilt on täna meie poliitikas ja vaid väljaotsitud põhjendus Nursipalu harjutusväljaku suurendamiseks kümnete kilomeetrite lõikes.
    Kõlbas see vana plats vene aegu sõjamängudeks ja mõni tarkpea isegi arvanud, et seal olevat aatomirelv olnud. No ei, olid vaid mulaažid noorsoldatitele harjutamiseks.
    Aga „teadjad mehed” niimoodi seda tiblastani aega meile ümber kirjutavadki.
    Nursipalu laiendamine olevat vajalik tuhande välissõduri majutamiseks. No, aga ehitage kasarmud, selleks maad pole juurde vaja. Rumal on aga majauksest tanki ronida, kui õigem oleks ikka „marš-brasok” teha (kiirmarss). Ja sõita saaks Kohtla-Järve karjääridesse, kus ideaalmaastik juba ees ootamas. Ja siis pauguta, palju tahad!
    Tänased Himarsid, mis Eesti ostab suudavad igast Maarjamaa nurgast vene piirile põmaka saata, seega pole dislotseerumise koht enam kaasaegses sõjas tähtis.
    21 kodutalu saatus pole aga sellele valitsusele tähtis, rääkimata pagendatute edasisest moraalist meie riigi kaitsetahte osas. Aga ümberkaudsed talud-elamud… Neid on seal saja ringis! Kas nemad läheksid kaitsma riiki, kes neid kodust välja ajas? Kes neid paugutamistega häirivad. Või nende lapsed? Vaevalt.
    Täna on vägagi lühinägelik mõelda tankidele ja muule rauale. Tuleviku sõda hakkab toimuma laserrelvade ja troonidega. Ja mida arvab rohemaailm kui iga kahuripauk on CO-2 külv meie keskkonda! Ometi saab õppida kõrgekvaliteedilist sõjapidamist tänapäeva simulaatoreil.
    Teine küüditamiste laine ootab juba praegu maad sonkivate külade elanikke Letipeal.
    Oleme unustanud, et Sillamäel kaevandati aastakümneid uraani. See rikastati ja saadeti edasi Venemaa aatomijaamadele. Miks me nüüd ei saa seda kõike taastada? Ja sinna ka aatomijaam ehitada. Kohalikud vaevalt, et sellele vastu oleksid.
    Neile oleks see vaid rõõm ja uued töökohad.
    Mõelda on vaja, mitte hüpikleda teadmatuses ja rumaluses.

    • Balti riigid on järgmised 2 aastat ago

      Sotsiaalmeedia kanalites levib info, et Eesti väed on juba Ukrainas. Kas see on põhjuseks, miks Venemaa otsustas välja saata Eesti suursaadiku?

      NB! Tegemist on ametlikult kinnitamata infoga, mis võib olla osa Vene infosõjast!

      Täna teatas Ukraina, et Eesti saatis ära kõik oma haubitsad. Ukrainas on lähinädalatel oodata otsustavaid lahinguid. Kardetakse, et kui Ukraina langeb, siis langeb ka Eesti.

    • Ahhaa? 2 aastat ago

      Ukrainast tulevad teated kohalike ungarlaste sundmobilisatsiooni kohta

      Ukrainast tulevad teated kohalike ungarlaste sundmobiliseerimise kohta. Ungari ajakirjanikud peavad seda aga genotsiidiks, et rahvusvähemusi niimoodi sõtta aetakse.
      Ukraina võimude tegevust peetakse kättemaksuks selle eest, et Ungari blokeerib Euroopa Liidu toetuste saatmist Ukrainasse ja ei osale Ukrainale antavas relva-abis.
      Märgitakse, et kui nii jätkub, siis ei jää Taga-Karpaatiasse enam ühtegi ungarlast.
      Siin on video ungarlase sõtta värbamisest Ukrainas relva ähvardusel:

  2. Ei 2 aastat ago
    Reply

    saa aru milles küsimus. Sirgalas palju suurem inimtühi ala ootab uut sõjaväelinnakut. Aga mitte keegi ei liiguta.
    Praegu on seal pisike harjutusväli ja mitte keegi ei taha oma laiskusest sinna teenima minna. Seega on meie sõjaväejuhtidele ja ohvitseridele tähtsam mugavam elu Võromaal kui kuskil pärapõrgus Kirde-Siberis.

  3. Ainuke hea külg kogu sel pöörlemisel on hea ...... 2 aastat ago
    Reply

    Et tänases onlines on ilmunud lugu – Valga-Võru raudtee peaks toimima uuesti – lisan sellele ammu kirjutatule mitmel pool, et ükskord jõudis kellelgi ajusse. Lisaks peab olema ühendus Viljandi-Tartu-Mõisaküla-Pärnu nagu on oluline ka ühendus Rohukülla Haapsalu suunal. Ja Tallinna ringraudtee peaks olema samuti vana relsivahega.
    Oodata RailBaltika raudteed….
    Meil on tähtis kiirühendus ja teise rööpavahega raudtee peab meil jääma nagunii- see on vajalik igal juhul. Reformikate vastuseis – EV ei ole nii jõukas et rajada kõik uus.
    RailBaltika teenindav personal oskab ka teises möödus raudteed hallata- seega ei maksa paanitseda.

    …Nursipalu suurus, vajadus – olenebki raudtee olemasolust ja teiste teede korrasolekust- sest ÕPPEVÄLJAK – suurus on ainult osaliselt määrav antud ala suurusele. Põhiline on tehnika haldus ja kohalhoid. Kas aga on suures mahus 1 punktis hoida hulgi tehnikat, varjatud pataljonid on midagi muud.
    Seega on piiriäärsele alale vajalik kiire mobiilsus ja tugiteenused mujal. Õppeväljak ilmselt ei ole nii suurte vajadustega.
    Kloogal – on ju asjad lahendatud kui on õppused
    Aegviidus – on samuti lahendatud
    Nursipalu kandis on Venega maismaa piiri ju tegelikult tühine osa kui vaadelda võimalust Narva all tulla üle vee….
    Narva all on ju kaevandusi, kus varjuda ja kus vaenlast uputada:) , on maa-ala tühermaana . Vägede hajutamine Eestis on tähtis.
    Elanikkonna tiheasustuse loomine on olnud mingite poisikeste temp ja nüüd hädaldatakse – mis saab – vesi, kemmerg, pliit, söök , elekter jne. , varjumine …
    Aga see kõik oli hajaasustuses olemas. Tuletage meelde – II maailmasõjas hävitati küüditamise käigus eestlasi rohkem(need saadi linnavarjumistele järgnenud perioodil kätte, maal jõudsid inimesed osaliselt laialijoosta) kui sõjas surma sai.
    Nii suures mahus Nursipalu pole mõtekas, ootan siiani SDE kunagise ministri Padari ja praeguse põllumehe arvamust – miks tema käest ei küsi keegi midagi ? – Ta asub ju antud kohast , ületee……

    • Raudteede 2 aastat ago

      asjus tuleb lähtuda maksumusest. Kui liialt kallis, tuleb loobuda. Elanike arv väheneb, kaupa meil vedada pole, side Venemaaga kaob. Ükski loll ei hakka kaupa vedama Hiinast Eesti kaudu. Reisijad ei suuda raudteid ülal pidada.
      Täiesti mõttetud on raudteelõigud:
      Valga-Koidula
      Koidula-Põlva, hiljem ka Tartuni
      Turba-Rohuküla
      Samuti tuleb üles võtta lõik Tapa-Kärkna ning asemele ehitada lõigud Tallinn-Põltsamaa-Kärkna ning Jõhvi-Mustvee-Kärkna.
      Väga lihtne.

    • to Raudteede 2 aastat ago

      oled täiesti rumal – juba ongi liiast ülesvõetud raudteid. Kuhu juurde teha- see vajab lahendust, sest ka Eestis on tootmismahukaid ettevõtteid ja kohti, kusjuures tööstus tuleb heameelega raudtee lähedusse- alati pole kiirus veokitega ukerdamisel tähtis, vaid konteinerite saatmine mööda maismaad ja võimalikult vähene meretransport teeb kokku kulud väiksemaks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.