Riigikogu esimees Jüri Ratas: me ei loovuta Eesti olulisimat tähtpäeva kurjusele

Foto: Erik Peinar / Riigikogu Kantselei

Riigikogu esimees Jüri Ratas ütles Eesti Vabariigi aastapäeva hommikul toimunud pidulikul riigilipu heiskamise tseremoonial, et kuigi 24. veebruari tähendus on meiegi jaoks muutunud, ei loovuta me Eesti kõige olulisemat tähtpäeva kurjusele, vaid see jääb tähistama vabadust.

Ratas ütles Kuberneri aias toimunud tseremoonial, et kui me aasta tagasi heiskasime Pika Hermanni torni Eesti Vabariigi sünnipäeva auks oma sinimustvalge lipu, oli Venemaa mõni tund varem tunginud kallale oma naaberriigile Ukrainale. „Putin alustas täiemõõdulist vallutussõda, mille sarnast 21. sajand ei tunne. Tol päeval purunes lootus, et suured sõjad Euroopas on jäänud igaveseks minevikku,“ ütles ta.

Tema sõnul on see tõehetk meile kõigile: kui peaks langema Ukraina, siis võib sama saatus taas kord oodata mitmeid Euroopa riike ja rahvaid. „Ukraina võitleb mitte ainult oma riigi, rahvuse ja kultuuri püsimise, vaid meie kõigi eksistentsi eest. Täna kinnitame üheselt – Eesti ja meie liitlaste toetus Ukrainale kestab seni, kuni Ukraina on selle sõja võitnud,“ lausus Ratas.

Riigikogu esimees märkis, et on isiklikult korduvalt Ukrainas viibides näinud ukrainlaste kaitsetahet, vastupidavust, sihikindlust ja tänulikkust selle eest, mida Eesti riik ja Eesti inimesed on Ukrainale andnud. „Ka meie teame sõprade ja liitlaste olulisust. 24. veebruaril 105 aastat tagasi rajasime oma riigi ning kindlustasime selle iseseisvuse Vabadussõjas tänu Eesti inimeste ja meie sõprade pingutustele, ohverdustele ja toele,“ ütles ta.

Ratas nentis, et 24. veebruari tähendus on meiegi jaoks jäädavalt muutunud. „Kuid ma keeldun loovutamast Eesti Vabariigi kõige olulisemat tähtpäeva kurjusele. 24. veebruar ei saa olema terrori ja hirmu päev. See saab olema headuse päev, kus vaatamata hävitustööle ja soovile alistada võitis inimeste südamlikkus ja abivalmidus. See saab olema julguse päev, sest 24. veebruaril astuti vastu ülekaalukale vaenlasele kartmatult ja ennastsalgavalt. See saab olema ühtsuse päev, sest liitis kõik need, kes hindavad vabadust, inimlikkust ning õigust elule ja rahule. See saab olema õigluse päev, sest need, kes kurjuse valla päästsid, saavad karistatud,“ ütles ta.

Ratas lisas, et selline on ja selliseks jääb meie sünnipäev meie ja tulevaste põlvede jaoks üle kogu maailma. „Ja selle nimel seisame kindlameelselt nii kaua, kui on vaja. 24. veebruar on tähistanud ja jääb tähistama vabadust,“ ütles Riigikogu esimees lipuheiskamisel.

Kuberneri aias toimunud pidulikul lipuheiskamise tseremoonial ütles õnnistussõnad Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma ning Eesti Vabariigi iseseisvusmanifesti luges ette EMTA lavakunstikooli XXXI lennu III kursuse üliõpilane Hele Palumaa. Eesti Meestelaulu Seltsi kooride ja Tallinna politseiorkestri esituses kõlasid Enn Võrgu „Eesti lipp“ Martin Lipu sõnadele, Juhan Aaviku „Hoia, Jumal, Eestit“ Aleksander Leopold Raudkepi sõnadele, Viktor Konstantin Oxfordi „Jää vabaks, Eesti meri“ ning Raimund Kulli „Kodumaa“ Mihkel Veske sõnadele.

Riigikogu esimehe kõne

9 kommentaari
  1. Nii 1 aasta ago
    Reply

    Olime õnnelikud et saime vabaks. Õnnest säravate silmadega vaatasime oma sini-must-valget lirpp, kuulasime oma hümni mis tõid õnnepisarad siöma, saime oma raha mis meil kahjuks ära võeti.Kõik unistused ei täitunud sest Laari, Ansipi, Rõivase vvalitsused viisid meid vaesusesse ja ega praegune valitsus pole parem. Läksime ühest liidust teise ja kus see vabadus siis on.

    • kes kukkus kokku? 1 aasta ago

      Kas partei või selle saamatu juht?

  2. Vabadus on 1 aasta ago
    Reply

    Vabadus liituda EKRE-ga!

  3. Tõnis Viilol. Kuidas on tegelikult? 1 aasta ago
    Reply

    Tänu <Keskerakonna reetmiseele oleme vaesed.

  4. Ohoo 1 aasta ago
    Reply

    Pole kahtlusti et Ratas on teinud oma valitsemise ajal meie riigile ja rahvale palju head muidugi koos oma erakonnaga. Aga ma ei mõista tema välispoliitilist tegevust. Kuidas ei saada aru et ILMA VÄLJASPOOLT TULNUD ÄSSITUSETA JA SURMARELVADE ANMISETA POLEK SÕDA JA KÕIK OLEKS JÄÄNUD NAGU OLI JA ILMA INIMOHVRITETA. Peale verist ja ebaseaduslikku võimuvahetust läks Ukrainas kõik allamäge ja 8 a. ahistati ja tapeti venelasu Donbassis ja mujal. Venemaa andis neile abi. USA on käinud pommitamas mitmeid riike ja Bidenile jäi vaud Süüria pommitamine. Venemaast pole nii kerge jagu saada ja BIDEN KASUTAB UKRAINA SÕDA SELLEKS ET VENEMAAD NÕRGESTADA JA TAL ON OMA HUVID UKRAINA SUHTES MÄNGUS. Ta polakl on seal isegi aktsiaselts.Venemaad ässitati juba sellega et NATO ümbritses Venemaad. Ilm relvade andmiseta Zelenskile poleks sõda ja kõik oleks jäänud samaks,

    • to Ohoo 1 aasta ago

      kas vene trollid on siin ka kohal või on tõepoolest kuskil keegi, kes sellist möga ise ka usub mida kirja paneb. Moderaator võiks selle komentaari ära kustuda, seda on häbi lugeda. Nii rumalat inimest ei tohiks meie riigis aastal 2023 enam olla. Venemaa on agressor ja tungis iseseisvale Ukraina riigile kallale, kas sellest on nii raske aru saada.

    • ei keegi 1 aasta ago

      Berliinlased rebisid maha Ukraina lipu Vene saatkonna juurde ülesseatud sõjatandril põlenud tankist T-72, asetades sinna 2 000 punast roosi. Lilletoojate seas oli ka kunagise Saksa kantsleri, Saksamaa ühendaja Otto von Bismarcki järglane Alexander von Bismarck. NEWS FEBRUARY 25, 2023 RRN News: Otto von Bismarck’s great-grandson Alexander von Bismarck laid red roses at the burnt Russian tank that Ukraine set up next to the Russian embassy in Berlin ByDesk Blitz https://www.weeklyblitz.net/news/rrn-news-otto-von-bismarcks-great-grandson-alexander-von-bismarck-laid-red-roses-at-the-burnt-russian-tank-t

    • ei keegi 1 aasta ago

      Ukraina oligarhiline kapitalism ei võitle meie vabaduse ega meie demokraatia eest. Selles konflikti sisuks on USA ja NATO püüe laiendada oma mõjusfääri, väitis Berliinis toimunud rahvarohkel, korraldajate hinnangul ligi 50 000 osavõtjaga sõjavastasel miitingul Saksa tuntud (Vasakpartei) poliitik Sahra Wagenknecht.

  5. Sergei. 1 aasta ago
    Reply

    Kui üks liit läks laiali- hakati selle riismeid okupeerima uude liitu.
    Selle liidu praegune juht (Biden) on avalikult kaamerasse öelnud : minu nõudmisel nii linnu,sildu jne, jne ( uurige vaadake ise)- nõudis Jugoslaaviat pommitada. . Toona rumaluke arvasin ,et jänkit olid õige asja eest väljas, Aga vahepeal on nad hävitanud veel hulk riike. Iraagi omariiklus hävitati eelnevalt pesupulbri kotikese liputamisega ÜRO-s (Colin Powelli poolt).- Põgenikke terve Euroopa täis, Siis ka Afganistaan, Liibüa, Süürias aitas Venemaa riigil enam vähem püsima jääda, aga ühes nurgas on jänkid tänini sees ja varastavad naftat.
    Ukraina okupeerimine algas samuti juba mitukümmend a.tagasi. Meie riigiametnikud ei kutsunud Ukraina äärmuslasi (natse) korrale-nad ise ka natsistlik -fašistlikud elemendid. Kas Venemaa pidi pealt vaatama, kuidas hävitatakse natsi ideoloogiaga mitte nõus olevaid inimesi- lisaks kui see oli see veel Ukrainale altkäe maksuks kingitud alad- kuhu juba 1990 -datel käisid nn. NATO spetsalistid (okupandid) omi plaane pidamas.
    Pooldasin IME -t (isemajandava Eesti loomist). Kahjuks see riigike on minu ees end täis teinud.
    Erilised natsid on Reformi ja Isamaa rottide parteis. Nendes parteides on ametnikke, kes irvitavad Põhiseaduse üle-
    Nende kaabakate põhiseaduse vastast tegevust mahitab ka EIK , ÜRO Inimõiguste komisjon. Valusad asjakesed lükatakse kõrvale -tühisemad saavad õigusliku lahendi !!! AGA KOHTUOTSUS ISSANDA NIMEL nende vastu TOIMIB.
    Kummardage, saatke pakikesi ja igasugu toetust haakristi, Bandera, Edelveisi, Azovi, lipuga lehvitajatele. Juba 9 a tsiviil elanike mõrtsukatele
    Ütle kes on su sõbrad -seda oled ise.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.