Jaanus Karilaid: Seatembu valitsus alustas!

Jaanus Karilaid

Jaanus Karilaid, Riigikogu liige

Enne 5. märtsi lõhestas ühiskonda Reformierakonna ning EKRE avalik ja teadlikult orkestreeritud kaklus. Lootus, valija karistab mõlemat riiukukke, ei täitunud. Kaja Kallase tiim sai hoopis valijalt avanssi. Aga kõige hullem on tõsiasi, et see lavastatud tüliga saadud rebend läbib Eesti lihtinimese psüühikat ja halvab tema tegevust oma maa peremehena.

Valimiste võitja on nüüd avalikult tunnistanud, et valetas parema valimistulemuse nimel. Kaja Kallas püüdis alguses möödalaskmist siluda väitega, et põhiseadus ei luba maksuküsimusi rahvahääletusele panna, kuid talle tehti kiiresti selgeks, et Riigikogu valimised ≠ rahvahääletusega. Seejärel ei jäänud peaministril muud üle, kui tunnistada, et valetamine oli möödapääsmatu, sest muidu oleksid teised võitnud. Ka jutt, nagu oleks Jüri Ratase valitsus viinud riigieelarve sügavasse miinusesse, lükati Reformierakonna enda poolt ümber. Ametist lahkunud rahandusminister Annely Akkermann möönis ERR-i portaalile antud intervjuus, et eelmine valitsus tekitas täiesti teadlikult 1,2-miljardilise defitsiidi. Kulutati teadlikult ja mõnuga, jättes eelarveaukude paikamise uue valitsuse hooleks. Kui see ei ole vastutustundetu käitumine, siis…

Maaelu suretamine

Reform küttis rahvas sõjahirmu, EKRE manas pagulastest rändrohutirtsuparvi. See, et Eesti inimesed on pikemat aega kaotanud majandusliku pinna jalge alt, ei pakkunud huvi. Nüüd soovib hoopis Kallase kolmas valitsus seda sotsiaalmajanduslikku auku sügavamaks kaevata. Erakorraline pensionitõus on unustatud ja koos sellega võib maha kriipsutada valimislubaduse tõsta keskmine vanaduspension 1000 euroni. See näitab veelkord, et eakate toimetulek läheb korda vaid Keskerakonnale.

Eesti majanduse konkurentsivõime pole teema ja kõrgemad palgad saagu hoogu inflatsioonist, mitte lisandväärtuse loomisest. Koalitsioonileppesse kirjutati kindlas kõneviisis, et alampalk tõuseb 2027. aastaks 60% mediaanpalgast. Siiamaani on alampalgas kokku leppinud tööandjate ja ametiühingute esindajad, ei tahaks uskuda, et see roll kandub üle poliitikutele. Järjekordne valelubadus?

Maksukobar tuleb, majutusasutused saavad endale tegelikkuseks kõige hullema õudusunenäo. Kaja Kallas põhjendas ka 13-protsendilist käibemaksu tõstmist majutusasutustele kaitseministeeriumi kulude kasvuga, adumata, et selles sektoris on väiksed kasumid, väiksed palgad ja töökohtade hoidmine suur pingutus.

Sama kindlalt kui maksutõusude eest tegutseb uus valitsus maaelu väljasuretamise nimel. Suures üksmeeles tõmmati maha neljarajaliste maanteede ehitamine, Rohuküla raudtee rajamine ja üürimajade programm ning maakoolidele vajalikku tuge ette nähtud ei ole. Sõnum on selge – väljaspool kuldset ringi olevad inimesed vaadaku ise, kuidas hakkama saavad.

Toimetulek esmatähtis

Keskerakond oli valimiskampaanias keskendunud just inimeste toimetulekule ja seepärast on just meil suur mandaat hoida silma peal nii tervishoiu lähitulevikul kui inimeste majandusliku heaolu kasvul. Keskerakonna volikogu lõpetas kodutüli ja see annab suure võimaluse täita parimal moel opositsioonis oma rolli.

Keskerakonna missioon on lõhkine riik jälle terveks teha ja tervikuks kujundada. Riiki tuleb juhtida ilma paanikat külvamata ─ rahulikult ja konstruktiivselt. Seda pole võimalik taga enne kui Keskerakond on tagasi valitsuses. Uuele valitsusele pole adraseadmise aega vaja, sest nad sätivad kohe alguses seda valesti ning edasiviivate plaanide asemel saame hoopis pidureid majandusele ja hoope inimeste ostujõule.

7 kommentaari
  1. Jaanus 1 aasta ago
    Reply

    võiks parem selgitada, miks keskbande ei taha teha koostööd eestluse eest seisjatega? Miks Isamaa, Ke ja KR on kõik omaette ega suuda väiklusest kokku leppida, et vastu hakata Kaja valetamisvalitsuse jõhkrale terrorile. Ka riigikogus ei suudeta kokku leppida, iga ront ajab oma rida.
    Ja mis nüüd? 75:74 võitis küll Jurka aga juba kuulutas, et teda see bande enam ei huvita ning ta poeb hoopis Brüsselisse hea palga peale pakku. Sest seal ei paista ta silma ning võib ajada oma arusaamatut ila.
    Jaanus võiks aru saada, et keskbande peaks poolduma. Saaks eestimeelse ja kremlimeelse keskbande. Kuid kui Jaanus ja ta jõmmid ise on samuti kremlimeelsed, siis …

    • Uunold Heinoülovello 1 aasta ago

      Misasi see eestlus on?
      Kes on selle teie “eestluse” defineerinud? Kes on see autoriteet? Kelle väljamõeldis, kujutelm, sotsiaalne konstruktsioon, fiktiivne müütide kogum, ühiskondlik uskumus, kollektiivne narratiiv see on? Võimisiganes veel?Kujutelm ühtekuuluvusest? Defineerige oma “eestlus”?
      Mul on suguvõsa, mul on mõned sõbrad, head tuttavad eestlased keda ma tean aga enamikku oma rahvuskaaslastest ma ei tea, ei kohtu nendega, isegi ei kuule neist ja mu peas peaks elama kujutelm nendega ühtekuuluvusest? Ma ei ole võibolla isegi oma pereliikmetega kõiges ühte meelt-rääkimata sõpradest või tuttavatest? `
      Mu parim sõber ja hingesugulane võib olla ju hoopis setu-mitte eestlane?
      Mulle ei maitse võibolla eesti rahvustoidud : hapukapsas, soolasilk ja sült(kondikeeduvesi)?Mulle meeldib Hiina aga ka Skandinaavia ja Vene köök(pelmeenid hapukoorega ja vene-mitte ukraina borš) Ma ei vaimustu eesti rahvalaulust ja tantsust(uiat-tuiat)? Mulle meeldib hard-rock. (see ei ole eestlaste leiutet)Mulle tundub, et Kalevipoja õige nimi oli vägiValdur … Mulle tundub, et itaalia keelne ooper ja inglise keelne pop-rock -soul on ägedam kui eestikeelne ja , et venekeelne ropendamine aga ka anekdoodid on vaimukamad kui eestikeelsed? Mulle meeldib meie omariiklus ja leian et see on suurepärane aga mulle ei meeldi eesti n.ö. väärtuspõhine välispoliitika. Mulle meeldiks kui see oleks realistlikum ja pragmaatilisem. Mulle i meeldi ka meie vähemusurahvaste vaenulik et mitte öelda-ksenofoobne sisepoliitika. Leian et eesti enne IIMS aegne kultuurautonoomia poliitika oli nutikam ja moodsam. Mis maś nüüd tegema pean oma peas oleva etnopoliitilise konfliktiga? Tõdema, et ma ikka päris “õige eestlane ” ei ole kuigi ma leian, et on täitsa normaalne kui kellelegi meeldivad väga sült, hapukapsas, Kalevipoeg ning vaimustuvad rahvatantsust-laulust ja ei kujuta elu ette ilma venekeelse ropendamiseta ?

    • Eestlus 1 aasta ago

      on seisukoht, et eestlane oleks oma maal peremees.

    • Uunold Heinoülovello 1 aasta ago

      Unista edasi oma eestlusest, narr. Sa räägi sellest “eestlusest” õige Nursipalu elanikele ja küsi mis nemad sellest arvavad?
      Meil justkui oleks eesti”meelne” valitsus ja Eesti Vabariik?
      Tegelikult on olnud ajaloos enamasti nii, et ka siis kui me oleme kirjade järgi olnud n.ö. peremehed omal maal: 1918-1940 kui ka 1990-praeguseni on üks väike osa eestlastest -end eliidiks pidav klike- pidanud end peremeesteks . Pärisperemehed on olnud ikka venelased, rootslased, sakslased või anglosaksid. Tnapeval jänkid. End peremeheks pidav eestlane, eesti nn. eliit- on olnud parimal juhul selle väljamaise kompradoori majaneeger ja seda majaneegriks olemist on peetud peremeheks olemiseks ülejäänute-täisneegritest eesti pärisorjade poolt.

  2. Uunold Heinoülovello 1 aasta ago
    Reply

    Hästi kirjeldatud . Oravad ongi hästi maskeerunud sead koos oma 200 kirbuga.
    Lisaksin omalt poolt, et küünikutest oravabande(pigem seakari) teab väga hästi, et nende(eliidi-ettevõtjate klassi) võim vajab ebavõrdsust. Ja seda ebavõrdsust nad tootma ongi delegeeritud. Neoliberastidest oravpõrsaste taotlus on olnud alati vähendada lihtsa töötaja ligipääsu kultuurile, haridusele, tervishoiule kindlustades ettevõtjate klassi võimu. See võim vajab ebavõrdsust nagu õhku, seega ka igasugused n.ö töötajasõbralikud lubadused, kokkulepped saavad olla ainult ajutised ning heidetakse kõrvale niipea kui olukord lubab. Aga olukord lubab , on kontrolli all… tänu põhiseadusevastastest, loogikavabadest, kontrollimatutest ja seega manipuleeritavatest e-valimistest- mis valib miskipärast järjekindlalt üksnes ettevõtjate huvidest lähtuvalt.
    Meenutades vana tõdemust K.Marxilt, et küsimus ei ole mitte selles kuidas maailmas toimuvat seletada vaid…kuidas teda muuta siis pakun, et muutmiseplaani vundament peaks olema e-valimiste kaotamine. Kõik jõupingutused ja tähelepanu peaksid olema suunatud sellele.

  3. tegelikkus 1 aasta ago
    Reply

    maksupoliitika muutmine praegusel moel on küll vastupidises mõttes astmeline tulumaks – see tähendab, et kõik tulumaksust vabastatute ja edaspidine muutus maksuvabastuses on tekitamas kahte pinki – esimesel , kes saavad korraks juurde ja siis maksavad rohkem ära ehk isegi inflatsiooni osa on neile nagu 2 korrutatud ja teisel pingil- kel oli, neil jääbki ja nemad mõtlesid välja ka selle “ideaalse” süsteemi ja probleemi neil pole.
    Valitsus pole kordagi arutanud, et Universaalteenuse hind peaks olema Laest langev kui Börsi hind langeb ja olema vähemasti siis selle keskmine hind , praegune esitamine – minge paketti valikule Börsilt , on väär. Tegelikkuses räägitakse hinnast – Elektri osas aga mitte Võrgu osast ja edaspidi juurdetulevaist kulu artikklitest. Tegelikkuses on kõikide komponentidega kokku hind mõne sendi võrra odavam aga kauaks? Tarbimisarve kuulub ju tasumisele terves mahus , mitte ainult elektri osa:).
    Börsi pressimine on praeguse valitsuse kaudne kasumlik tegevus – kui hind on kunstlikult all, siis pole vaja toetada kujunenud hinda- kauaks? Börsi leppeid on erinevaid – ajutine, lubab minna Universaalile tagasi ja teised – ei saa minna. Milles tekib vahe – momendil jälgides “mängu” , Konkurentsiamet kinnitab hindasid just Võrgutasu ja muude komponentide osas, tõusuga või on tekkinud lisandid – krt. maks, püsiteenus, jne. ja seda osa riik ei kompenseeri.
    Elektrihind võib olla madal Börsi paketiga aga muu osa(Võrk, muud komponendid) võib ületada kokkuliitmisel rohkem kui Universaalteenuse lubatud hind.
    Muude sissetulekute maksustamine Sots.maksuga – näide, tegin sissemakse juba kord TM tasunud ja korjatud rahaga ning saan investeerimise eest nö.pensionilisa (aga sellest võetakse TM 100% maha ja siis ikkagi MTA liidab aastase saadud tulu kokku deklaratsiooni), nüüd siis tahetakse lisada veel Sots.maks aga riik ju ei garanteeri minu investeeringule riigipoolset garantiid – aga tahab saada täiega makse.
    Momendil ei ole siis EV tahe, et vähese sissetulekuga loonuil oleks garantiid – soovitakse 0 -da praktiliselt. Pensionäridel ja kuni samas töötavail peaks olema pensioni vabastusele + palk kuni mediaankeskmiseni , maksuvaba TM osas ja selle alla liigituks ka intressid investeeringust. Sots.maksu kinnipidamine – selle vastu mul pole, osa mis puudutab pensioni – sest siinkohal arvestab see töötamise aega ja indekseeritakse pensioni hiljem ning samas ka saab ravimi ja muid hüvitisi.
    Praegu toimuv – ajutud maksude tõstmise mõtted – NEED PROPAGEERIVAD RIIGIAMETITES SUGUVÕSADELE TOHUTUT ARVESTUSSEKTORI PALGALISI KOHTASID.
    Kes hakkab igale autole arvestama CO2 ? , milleks – tasun aktsiisi ja kuidas kütuse ostja saab vastutada kütuse põlemisnormatiivile vastavust? (ahju kütmisel nt. küttepuudega on samuti kasutegur ja puude kuivus aluseks nii CO2 kui sooja andmisele). Ma pole ajuvabamat mõtet kuulnud kui see mis nüüd väljakäidud…
    Saan aru, et mõistusele tuleks kutsuda NAELREHVIDE kasutajad – Maanteedeamet ei suuda öelda – juba kuu tagasi oleks võinud lõpetada – keelata kasutamise. Rohelised – kus nüüd on ? Siiani on naelad tärisedes. See on ju tolm ja keskkonna reostus lisaks müraga. Trasside valgustus – on ammu valge. Aga raiskame.
    Jne.

  4. Huvitab, kas ametist vabastatud on EV miinimum- elatisrahal või täispalgal ? 1 aasta ago
    Reply

    Alavere on üks politsei- ja piirivalveameti (PPA) tippjuhtidest, kes on seotud Heldna väidetava fiktiivlepinguga, on öelnud Belitšev. Lisaks Alaverele on seotud PPA juht Elmar Vaher, sisekontrollibüroo juht Priit Pärkna ja keskkriminaalpolitsei operatiivbüroo juht Toomas Lõhmus. Ka nemad on ametist uurimise ajaks kõrvaldatud.
    …………………………. Millist palka neile mittetöötamisel makstakse ?

    Palun meedial selgitust!

    https://eile.ee/firma/11424737 – kas uus kriminaalpolitsei – abidirektor Oskar Gross on uuena määratud selle firma liige või on see kokkulangevus? Kui on liige – on see vastuolus tema töötamisega nii enne kui nüüd määratuna kriminaalpolitsei ülemaks , vastuolus!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.