Tanel Kiik: majutusasutuste käibemaksu tõus lööb valusalt kogu turismisektorit ja viib raha naaberriikidesse

Tanel Kiik

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon ei toeta Reformierakonna valitsuse kavandatavat käibemaksuerisuse kaotamist majutusasutustele, sest maksutõus mõjub mitmest kriisist räsitud sektorile laastavalt ja sellest saavad kasu eelkõige naaberriigid, ütleb fraktsiooni esimees Tanel Kiik pärast kohtumist Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu ning teiste turismiliitude esindajatega.

“Teha niivõrd kaalukaid otsuseid kiirustades ja valdkonna esindajatega läbi rääkimata, on pehmelt öeldes vastutustundetu nii majutusasutuste kui ka ettevõtluse vaates tervikuna,” lausub Tanel Kiik. “Samas ei ole Reformierakonna käik kahjuks üllatav. Juba 2015. aastal võttis Reformierakonna juhitav valitsuskoalitsioon vastu otsuse tõsta majutusasutuste käibemaksu 2017. aastal üheksalt protsendilt neljateistkümnele, mille 2016. aasta lõpus ametisse astunud Jüri Ratase valitsus tühistas. Nüüd minnakse uuele ringile veelgi äkilisema maksutõusuga.”

Tanel Kiige sõnul konkureerivad riigid alati turistide pärast ja majutusasutustele kehtiva käibemaksu tõstmine enam kui 140% võrra halvendab olulisel määral Eesti mainet turismisihtkohana. “Ei ole juhus, et Leedus on majutusasutuste käibemaks 9, Soomes 10 ja Lätis 12 protsenti. Lõunanaabrid on oma valusa õppetunni saanud. Lätis tõsteti 2009. aastal majutusteenuse käibemaks 21 protsendini ja see andis suure tagasilöögi – rohkem kui kümme tuhat inimest kaotas töö, mitmed suurüritused kolisid naaberriikidesse ja suurenes varimajanduse osakaal. Sellest veast saadi kiiresti aru ja tehti ka vigade parandus,” märgib Keskerakonna aseesimees. “Eesti võiks õppida nii enda kui teiste riikide kogemustest, mitte oma inimeste ja ettevõtetega vastutustundetuid eksperimente teha.”

Tanel Kiik toob välja, et käibemaksuerisuse kaotamisel tõuseksid hotellitubade hinnad märgatavalt ning olukord, kus valitsus loodab teenida selle pealt 20 miljonit lisatulu, võib kujuneda vastupidiseks ehk tuua kaasa turistide ja töötajate arvu vähenemise ning seega ka maksulaekumise languse. “Suur osa Eesti majutusasutusi oli veel eelmisel aastal kahjumis ning juba on tulnud signaale varasemalt kavandatud suurürituste ärajätmise ja uute hotellide ehituse pausile paneku kohta. Ebakindlus tuleviku osas avaldab negatiivset mõju Eesti majandusele laiemalt, taksojuhtidest pesumajadeni,” räägib Tanel Kiik.

2 kommentaari
  1. robert 1 aasta ago
    Reply

    Oravad oma rattas on sundseisus ja sunnitud välja hauduma õha uusi koormisi Üks nendest majutusasutustele noa selga lõõmine Tulemus saab olema täpselt vastupidine soovitule Läti naerab rumalate eestlaste üle toreda kingituse eest

  2. Uunold Heinoülovello 1 aasta ago
    Reply

    Tõsi ta on, Kiik, et vastutustundetuid eksperimente teha ei ole riigimehelik.
    Kuid riigimehelik ega ka otstarbekohane mitte ei ole ka ebaõiglane automaks. Ma olen nõus, et luksust peab maksustama aga kui universaalne auto(sageli maastur) on hajaasustuses elavale inimesele hädavajalik tarbeasi(mulle nt maastur ka traktori eest mis aitab küttepuud metsast välja vedada ja lund lükata jne)leitakse vajalik olema maksustada ja samas nt koerte ja kasside pidamine mitte-siis on asi pahasti. Koera kassi mõõtu lemmiklooma ökoloogiline jalajälg on võrdne ühe keskmise auto omaga.
    Eestis on 500 000 sedalaadi karvast nurruvat või haukuvat “autot” veel lisaks plekist autodele.
    Koer-kass on ökoloogilise jalajälje suuruse poolest võrreldav autoga ja mina tunnen end diskrimineerituna kui mina tööinimene-pean hakkama tulevikus maksma automaksu aga mu penskarist kolme kassipidajast naabrivanamutt võib oma maksustamata kolm korda suurema ökojalajäljega laiutada? Mitas nyt?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.