Lauri Laats: sotsid kärbivad pealinna eelarvet ühe uue lasteaia võrra aastas

Liivakast lastele. Foto KRISTJAN TEEDEMA/SCANPIX

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon ei toetanud teisel lugemisel eelnõu, mis muudab olulisel määral kohalikele omavalitsustele tulumaksu eraldamise põhimõtteid. Parlamendisaadik Lauri Laats ütleb, et Reformierakonna juhitava valitsuse kavandatavad sammud vähendavad pikemas plaanis kõikide omavalitsuste toimetulekut ja praegused ümberkorraldused on vaid asendustegevus. Eriti kummastavaks peab Riigikogu majanduskomisjoni aseesimees asjaolu, et Tallinna koalitsioonis osalevad sotsiaaldemokraadid ei seisa riigi tasandil pealinna huvide eest.

Lauri Laats on seisukohal, et vale on võtta 8,3 miljonit eurot neljateistkümnelt kohalikult omavalitsuselt, sest see halvendab teenuste pakkumist ja kättesaadavust piirkondades, kus inimeste arv pidevalt kasvab. “Tallinna linn on Eesti majanduse mootor, pealinn annab enam kui poole Eesti sisemajanduse koguproduktist ning sellest saadav tulu kandub edasi üle terve riigi,” lausub endine Mustamäe linnaosa vanem. “Covid-19 pandeemia ajal ja nüüd Ukraina põgenikekriisi olukorras on Tallinna linn tulnud riigile appi ning oma eelarvest märkimisväärsete summadega ettevõtteid ja sõjakoleduse tõttu oma kodu maha jätnud peresid toetanud. Nüüd tahab riik pealinna “premeerida” sellega, et kärbib tulubaasi 4,66 miljoni euro võrra.”

Kõige kummastavam on Lauri Laatsi hinnangul aga sotside, kellele kuulub Tallinna linnavolikogu esimehe positsioon, tegevus. “Tallinna volikogu esimees Jevgeni Ossinovski hääletab südamerahuga selle eest, et pealinnalt võetakse ära ühe lasteaia ehitamise jagu raha aastas. Sotsid sõidavad teerulliga üle Tallinna elanike huvidest ja see on järjekordne tõestus, et riigivalitsuses neist ei sõltu midagi,” kritiseerib Lauri Laats.

“Rahandusminister Mart Võrklaev tunnistas Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjonis, et tegemist on ajutise lahendusega ja 2025. aastaks töötatakse välja uus rahastusmudel. Aga mis sõnumi annab see kohalikele omavalitsustele?” küsib Lauri Laats. “Valitsusel ei ole linnade ja valdade tulubaasi ümberjagamisega kuhugi kiiret. Mõistlik oleks aeg maha võtta, teha mõjuanalüüsid ning võtta arvesse omavalitsusjuhtide tähelepanekuid. Praegust kiirustatud ja pealiskaudset tegevus on vaja vaid selleks, et Exceli tabelis numbrid klappima saada. See jätab valitsusest ebaprofessionaalse mulje ja suurendab usaldamatust.”

Lauri Laatsi sõnul on juba praegu viidud väiksemate omavalitsuste investeerimisvõimekus miinimumini ja järjest enam on raskusi leida katteallikaid igapäevaste tegevuskulude tasumiseks ning kavandatavad sammud seda olukorda ei paranda. “Kui võtta arvesse planeeritavat käibe- ja tulumaksutõusu, siis pikemas perspektiivis kaotavad kõik omavalitsused,” nendib Keskerakonna juhatuse liige. “Reformierakond on juba tühistanud Tallinna Haigla ja Rohuküla raudtee ehituse ning kärpinud investeeringud tee-ehitusse miinimumini. See on selge märk sellest, et valitsust ei huvita regionaalpoliitika.”

3 kommentaari
  1. Nii 1 aasta ago
    Reply

    Lauri Laats on näide sellest milline peab olema tubli aus, hooliv ja õiglane poliitik. Kõpk mis ta räägib ja teeb on alati õige. Aga mul on kahju et sotsidel pole enam väärikat esimeest kes suunaks sotside tööd nii et see oleks kasulik meie rahvale aga kui nad tahaksid ki peavad nad alluma Reformierakonnale kui tahavad võimul olla. Nad on ikka olnud kohatäiteks. Eriti halb on olukord peale R.Kaljulaidi seoses R.Kaljulaidi tulekuga sinna. Kahju.

  2. imelik ju on 1 aasta ago
    Reply

    ainuüksi Rae vallas ehitatakse neid kombinaate mõttetult Jürisse. Lasteaedu koos lastehoiuga on ilmselt juba vähemasti 6. Lasteaedu on Rae vallas 12(7 Peetris +koolid) ja 4 neist on Jüris. Jüris aga pole töökohtade arv suurenenud ja elanike arv samuti eriliselt. Tõrukese lasteaed läheb koguni 1 ha suurusel alal laiendamisele , isegi alaline looduslik kõnnitee suletakse, mida kasutatakse intensiivselt 3 küla vahel.
    Lisaks on ehitamisel Riigi Gümnaasium , Jüri Gümnaasiumi kõrvale ja Põhikooli kõrvale.
    Rajatud Spordikeskus – pole enam Rae valla elanikel Jürist, sinna asja- sest põhiliselt on reserveeritud. Normaalne oleks Lagedi-Loo asula suunal arendada ja Vaida, et hajutada masse (see on kuritegusid soodustav, masside hulk- Peetris juba jagub) ning tõsta väärtust nendes piirkondades ja vähendada survet Tallinna liiklusele.
    Jüri Jaanituli on nüüdsest Lagedil:) ja kõigile oli tasuta , kutse Piletilevis – koos rongi aegadega(see oli ilmselt ajurabandus Reformikatel….).
    Ka keegi kujutab ette, milline liiklus saab olema neil kõrvaltänavail s/a , täna on juba hommikul kogu Laste tn umbes või tihedus nagu Pärnu mnt. , Kesklinnas.
    KOV sitakeeramisele tuleks panna üks korralik litter. Aga ei, Riigikontroll ka ei suuda – õigemini on seadus selline EV ja KaPo ei suuda kontrollida kellegi huvi ja huve ehitusdiilis.
    Küsimus – miks on vaja halvendada nt. teatud piirkondade elu ? Siin on näide Jürist(Raasiku+Aruküla liiklus).
    Tallinnas sama lugu – milleks on Tallinn veetud nii laiali kui e…..s ja kõikjal on elurajoonides kitsad tänavad ,kuhu kindlasti ÜT kunagi ei jõua ja seega on sissekirjutatud Tallinnas liiklusuputus lõplikult.
    Ka poliitikud on 2 peaga või 1 pea ja auguga, midagi on aga ajudes lahti ja logiseb kõvasti.
    Roheliste juttu pole ju ka mõtet kuulata , sest need sitsivad niisama nagu rikkis grammofonid – ometi lähevad KOV läbi , kõikjal, arengukavad, planeeringud sõnastused sees: ei ole põhjendatud keskkonnaalane mõjude hindamine …

    Aga mida te soiute siis ?
    Mida eelpool osaline kirjeldus viitab – tatikad ei oska raha kasutada ja tegelikkuses on arendused allakäimas või kellegi huvisid võimu teostamiseks arvestamas. Kõik Tallinna Kuldse ringi ja Tallinna Kesklinnast väljaspool olevad arendused tuleb külmutada, millised on seotud elamuehitusega. See piirkond ei saa olla EV seaduste alusel KOOLITAJA ja LASTEAEDNIKUD kogu vabariigile kui mujal elu on hääbumas.
    Nt.kui Tallinnal pole raha kuskile panna – siis seaduse alusel pole keelatud osavaldade tegemine ja pole määratud asukohta- võtke Tallinnale Lääne-Nigulast Haapsaluni osavallad ja vähemasti saaks piirkond raudtee tagasi , rahvas ei koliks Tallinna s/a , vaid liiguks rongiga ja osa koliks hoopis nendesse osavaldadesse. Ka valimistel oleks lihtsam.
    Tallinn saaks oma Haapsalu kanti hooldekodusid avada, kus meditsiin on olemas. 🙂

  3. robotite kombinaat 1 aasta ago
    Reply

    Tore on ! Laps peab kasvama kodus ,mitte kombinaadis.
    Lasteaed,kool, töö, vanadekodu-surila.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.