Andre Hanimägi: valimiste võitja jonn takistab lastetoetuse ja puuetega inimeste toetuse kasvu

Andre Hanimägi

Riigikogu lükkas esimesel lugemisel tagasi Keskerakonna fraktsiooni seaduseelnõu tõsta lastega perede toimetuleku parandamiseks esimese ja teise lapse toetus 80 eurolt 100 eurole kuus. Sotsiaalkomisjoni liikme Andre Hanimägi sõnul on kõik valitsuserakonnad leidnud, et iga laps peab olema võrdselt toetatud, kuid tegudeni jõuda ei taheta, sest maksureformi kõrval pole selleks ressurssi ega tahtmist.

Hanimägi tõi välja, et perehüvitiste kärpimist põhjendati nii raha kokkuhoiuga kui ka toetuste muutmisega õiglasemaks, kuid viimast ei ole seadusemuudatus juurde loonud. “Õiglane ja õige on, kui lapsetoetus oleks võrdne ehk iga lapse puhul vähemalt 100 eurot. See on algusest peale olnud ühiskonna ootus seadusandjale ning aruteludesse kaasatud sidusrühmad, aga ka poliitikud ise on selle muudatuse mõistlikkust korduvalt välja toonud,” rõhutas Keskerakonna juhatuse liige.

Ta lisas, et nii sotsiaaldemokraadid kui ka Eesti 200 olid oma valimiseelsetes lubadustes märksa uljamad ja lubasid lausa 150 eurot toetust igale lapsele. “Andsime võimaluse toetada lapsetoetuse tõstmist nii 100 eurole kui ka 150 ning toetuste indekseerimist, kuid keerulise eelarveseisu taha pugedes hääletati mõlemad menetlusest välja,” lausus Hanimägi.

Saadik tõi välja, et eelarve on aga poliitiliste valikute koht ning lastetoetuse maksumus 60 miljonit eurot aastas on enam kui kaheksa korda väiksema mõjuga eelarvele kui ca 500-miljoniline maksureform. “On arusaamatu, miks just see üks ning kõige kallim Reformierakonna lubadus on palju olulisem kui peredele õiglustunde tagasi andmine või ka puuetega inimeste toetuse kahekordne tõus, mis on samuti ca 60 miljonit eurot. On tohutult palju kitsaskohti ja probleeme, millega päriselt tegeleda, kuid võitja ajab oma jonni ja seisab tulihingeliselt tugevalt kriitikat saanud maksureformi eest,” tõdes Hanimägi.

Hanimägi sõnul on hüppeline inflatsioon ja eesseisvad maksutõusud mõjutamas paljude perede majanduslikku toimetulekut. “Eriti valusalt saavad muutused tabama väiksema sissetulekuga peresid. Usun, et sajandi madalaima sündimuse ning halveneva toimetuleku taustal tuleks riigil teha selgelt positiivne, õiglane ja märgiline samm perede suunal,” leidis Hanimägi.

3 kommentaari
  1. Nii 11 kuud ago
    Reply

    Meie valitsus ei hooli vaesemate inimeste toimetulekust. Reformierakond on boss ja ja teised kaks vaid toetavad. Valitsuserakondades saavad mitmed poliitikud raha toetades nupule poolt ja olgu valitsuse otsus nii tobe kui tahes raha voolab taskusse aga paljude meie inimeste taskud on rahast tühjad. Sellest ei hooli valitsus ega ka need inimesed kes neid valisid.

  2. ! 11 kuud ago
    Reply

    TE EI TEA TEGELIKKUSEST ROHKEM KUI KALLAS, SEST POLE TAHTNUD TEADA.
    Ei suhtle te ” matsikesega ” st. iz naroda, rohkem kui reformerid.

  3. Tasuja. 11 kuud ago
    Reply

    No kui seda hääletamist nimetate valimsteks siis te jäätegi nendele jonnijatele tühjaks hääleks kõrbes.Anna aga mõistust kui kerge on olla…

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.