Lauri Laats: Reformierakond valetas rahvale ka inflatsiooni kohta

Lauri Laats

Reformierakonna ministrid rõhutasid eelmisel aastal, et käibemaksu tõus ei kergita hindu rohkem kui 1,6 protsenti, kuid tegemist oli järjekordse valega, sest tegelikuks inflatsiooniks kujunes jaanuaris 5 protsenti, ütles peaminister Kaja Kallasele arupärimise esitanud Riigikogu majanduskomisjoni aseesimees Lauri Laats.

“Keskerakond rõhutas korduvalt ja järjepidevalt, et reformierakondlaste elukauge jutt minimaalsest hinnatõusust on inimesi eksitav. Värske statistika näitab selgelt, et reaalne inflatsioon oli jaanuaris kordades kõrgem valitsuse prognoositust,” lausus Lauri Laats. “Konjunktuuriinstituudi analüüsis toodi välja viis põhjust, miks on inflatsioon niivõrd kõrge ja üheks suuremaks probleemiks oli tänase valitsuse maksutõusudele suunatud tegevus. 2022. aastal kasvas absoluutses vaesuses elavate inimeste arv kaks ja pool korda ning praeguseid majandusnäitajaid arvesse võttes suureneb ühiskondlik ebavõrdsus veelgi.”

Lauri Laatsi hinnangul ei ole inflatsiooni kahanemist lähiajal ka näha, sest alates 1. maist tõuseb kütuseaktsiis 7%, maagaasiaktsiis 20% ja elektriaktsiis 45%, mis suurendab veelgi tarbijahinnaindeksit. “Eesti liigub sotsiaalmajandusliku katastroofi kursil. Majandus on langenud kaks aastat järjest, tööstustoodang kukkus mullu rohkem kui 10 protsenti ning tööpuudus on alates eelmise aasta septembrist järjepidevalt suurenenud ja tänasel päeval on meil töötuna arvel ligi 56 000 inimest,” tõdes Keskerakonna saadik.

Lauri Laats tõi välja, et valitsusel puudub plaan nii majanduslanguse kui ka hinnatõusu peatamiseks. “Majandusminister Tiit Riisalo lubab Eesti majanduse 2035. aastaks kahekordistada, kuid Eesti pered ja ettevõtted vajavad kiireid ning  efektiivseid lahendusi kohe. Pankade kasumimaks, toiduainete käibemaksu langetamine ja toetusmeetmed energiamahukatele tööstusettevõtetele on tänase koalitsiooni otsustada,” toonitas Lauri Laats.

3 kommentaari
  1. Nojah 5 kuud ago
    Reply

    Eks valitsuses olevad erakondlased vaatavad kuidas neil endal kasulikum on. Tarkust selleks eriti vaja pole aga kavalad on nad küll osates valetada ja vassida et hääli saada töötulemusteta. Aga omestama oanevad need inimesed kes usuvad neid ja näe imett hääled tulevad. Peavoolumeedia on ka reformierakondlaste hääletoru. Kake eralonda on Reformierakonna käsutäitjad ja nupuvajutamine et poolt hääletada toob ka raha sisse muidugi nende enda jaoks miks siis vaesemate inimeste peale mõelda peaasi et endal on hea. Sotsid saavad hääli geide ja lesbide käest Eesti 200 ei tea mille eest sest pole nad meie heaks midagi teinud.Ratas ajas laiali parima valitsuse koos EKRE-ga kus Isamaa oli lohatäiteks ja nüüd põgenes Isamaa erakonda reetes oma erakonna. Ju ta loodab sealt kasu saada enda jaoks. Isamaa erakondlased pole mitte midagi head teinud meie rahvale ada minevikus palju halba küll. Keskerakonda reetnud poliitikud on vastikud ja alatud keda huvitab vaud enda heaolu. Jube mis toimub.

  2. MTA hakkas tööle 5 kuud ago
    Reply

    ja täna on nad rõõmsad – möödunud aasta on laekumisi viimases lõpus olnud tohutult rohkem , seega perioodil kus makse pole tõstetud . Seega pole vajadust KM tõsta ,
    see automaks olgu – peaks olema aga cm3 järgi aastamaksuna.
    Riigis tulekski korjata raha kokku, mida lastakse lihtsalt “voolata” kassast mööda , mustalt ja isegi puhtalt.
    Riigil võlgade kustutamine – see on hoopis jama.
    Riiulifirmade olemasolu – see tuleks likvideerida koheselt.

    ——-eelarvest riigil – väga rumal oli Võrklaeva suust ETV kuulda : et makse peab ju tõstma , et kuludel oleks kate ja kuskilt peab ju tulu …..
    Geodeet võinuks olla targem: eelarve saab teha nii suure kui on prognoositav tulu ja strateegiliste vajaduste jaoks võtta Eurolaenu ajutiselt.
    Tartu OV käitumine – sõnniku eest pimeduses , lastakse 1 miljon lendu…. ja selle programmi juht võrdleb kui idioot , Norraga :). Eesti ja Norra?
    Vene keeles oli vanasti ütlus : ne sravnivai X ….a s paltsem!

  3. Sergei. 5 kuud ago
    Reply

    TÕSTKE TÕSTKE -Nagu onu Volodja ütles, et meie maavara hind on nii pikuke- ülejäänud on teie riigi aktsiisid .Hea sõna ütles MARŽA. TÕSTKE TÕSTKE- küll teie sõbrad ( investorid ) üks kord oma uksed sulgevad. Panevad siinse tööstuse uksed kinni ja kolivad oma maale. Pole siia vaja toormet kolistada ja siit tagasi -st – logistika pealt hoitakse juba kokku. Ja pealegi neil oma rahvas näeb näguripäevi- neile on vaja ka tööd leida . Mingeid viilhalle ( uusi hooneid ) omal kodumaal paika panna pole ju mingi probleem- need justkui seened peale vihma ja ongi .kopsti oma kogukonna probleem lahendatud !!!
    Andke raha sinna – ikka sinna ,kust te kunagi sentigi tagasi ei saa, küll demokraatia arendamiseks , küll natside julgustamiseks. Aga nagu eesti vanasõna- igal penil tuleb oma mihklipäev

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.