Jaanus Riibe: uus pealinna võimuliit loobus oma põhilubadusest juba esimestel minutitel

Jaanus Riibe

Jaanus Riibe, Tallinna linnavolikogu liige

Eesti Keskerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna saadikute poolt algatati umbusaldusavaldus Tallinna linnapeale Jevgeni Ossinovskile. On märgiline, et umbusaldusavaldus anti sisse juba esimesel korralisel volikogu istungil ja sellega läheb uus linnapea kindlasti omamoodi ajalukku. Uus liit lubas ausat ja läbipaistvat valitsemist, kuid juba esimestel minutitel seda lubadust eirati.

Uus nelikliit on suurelt läbi kukkunud juba mitmel korral. Kõigepealt kujunesid uue linnapea valimised pealinna nelikliidul kolme katsega jantlikuks palaganiks, mis jättis väga halva mulje. Selle asemel, et tulla tugeva koalitsiooniga, pakkuda välja väga hea poliitiline programm ja asuda värskelt linna juhtima, mindi teist teed pidi.

Rikuti valimiste üht keskset põhimõtet

14. aprillil toimunud Tallinna linnapea valimistel rikuti valimiste üht keskset põhimõtet – salajasuse põhimõtet. Linnapea valimiste hääletuse kolmas voor ei olnud salajane, sest neli fraktsiooni kasutasid hääletusel koodi, et tuvastada, kas nende liikmed hääletasid nii, nagu oli kokku lepitud. Tallinna linnapea valimise hääletussedeleid vaadates saab selge ülevaate, millise fraktsiooni esindaja on risti teinud. Kui oleks toimunud ka neljas voor, oleks juba saanud tuvastada linnapeakandidaadi Jevgeni Ossinovski poolt mittehääletanud isikuid.

Õiguskantsler Ülle Madise ja justiitsminister Urmas Reinsalu taunisid 2016. aastal valimiste salajasuse rikkumisi (Postimees, 30.08.2016). Täna on Isamaaliidu esimees vaikinud, kuid õiguskantsler Ülle Madise on jäänud sama meelt. Õiguskantsler taunib hääletussedelite täitmist kokkulepitud mustriga (ERR, 19.04.2024). Õiguskantsler ütleb üheselt, et see rikub salajasuse hääletamise põhimõtet.

Ka õigusekspert Paloma Krõõt Tupay on öelnud, et hääletamise salajasus seisneb selles, et inimene ei tunneks survet kellegi poolt või vastu hääletada (Delfi, 17.04.2024). Vabariigi Valimiskomisjoni liige ja õiguskantsleri kantselei direktor Olari Koppel on juhtunut kommenteerides väitnud, et salajasel hääletusel ei tohi kedagi sundida tõestama seda, kuidas ta hääletas (ERR, 18.04.2024). Meedias on avaldatud ka infot, et saadikud pildistasid linnapea hääletusel oma hääletussedeleid. Kasutades selliseid meetmeid, ei näe me kusagil lubatud euroopalikku ja läbipaistvat uut poliitilist kultuuri, vaid pigem vastupidist.

„Otsin Tallinnas töökäsi!“

Olen oodanud uuelt võimuliidult värsket sisulist programmi, kuid seni seda esitatud ei ole. On räägitud mõnest mõttest, mis oli varem olemas Keskerakonna programmis ja ülejäänu on tegelikult enamuses pealinna elanikele juba ammu teada. Uusi ideid või algatusi ei ole. Selle asemel on nelikliit end näidanud lubadusega vallandada Keskerakonna liikmed linnasüsteemist, teinud sellest müstilise nõiajahi, eelistades poliitilist etendust tegelikule reformile.

Tõsiseks meediatsirkuseks kujunes hoopis ühe Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalameti juhataja asetäitja koondamine. Sellised otsused on seni siiski olnud ameti juhataja tasemel, kuid mitte üleriigilise meediatsirkuse objekt ja uue linnavalitsuse liikmete otse käskude ampluaa. Meediatsirkus suudeti teha suure kisa saatel, kuid nädal aega hiljem lund teedelt ja tänavatelt koristada mitte.

Samuti on küsitav abilinnapea isiklik reklaam sotsiaalmeedias uute töötajate otsimisel – otsin Tallinnas töökäsi! -, mis tekitab küsimusi, kuhu on jäänud varasemad linna põhimõtted läbipaistvast personalikomisjonist või avalikust konkursist. Kas uue linnavalitsuse kabinetiliikmed valivad tõesti isiklikult iga uue töötaja linnasüsteemi välja?

See kõik paistab nõrk ja halb välja, isegi väga piinlik. Kui nelikliitu moodustades lubati linnarahvale politiseerimise vähendamist, nn toiduahela kadumist ja efektiivsemat juhtimist, siis paari nädala jooksul on tehtud taas täpselt vastupidist. Esimese otsusena loodi juurde uus abilinnapea ametikoht, sellele lisandub muidugi tema nõunik ja kogu administratiivne kulu. Esimesel tööpäeval kutsuti aga depolitiseerimise sildi all linnaettevõtete nõukogudest tagasi keskerakondlased, kuid paika jäeti kõik poliitikutest sotsiaaldemokraadid. Pisut iroonilisena mõjus siiski üks erand. Nimelt on jätkuvalt kindlalt oma ametikohal paigas Tallinna Lauluväljaku juht, kelle „tööga“ on linnapea ilmselt väga rahul.

Savijalgadel koalitsioon

Peamine eesmärk on Keskerakonna ründamine, et saada Keskerakonna toetus endale, mis aga selliste meetoditega kindlasti ei õnnestu. Sotsiaaldemokraadid on kiiresti ka unustanud, et rohkem kui kaks aastat olid just nemad linnavõimu koalitsioonis võrdne partner Keskerakonnaga, kandes võrdset vastutust ja otsustusõigust iga üleskerkinud küsimuse ja probleemi osas. Kui peaksidki leidma kinnitust mõned probleemid linnasüsteemis, siis ei saa ka nemad panna pead liiva alla ja kannavad samaväärset vastutust.

On täiesti usutav, et sel sügisel vahetatakse vabariigi valitsuses peaministri kohalt Kaja Kallas välja, saadetakse Euroopasse kõrgele kohale ja avaneb kauaoodatud võimalus luua riigis uus koalitsioon. Juhul kui sinna uude riigi koalitsiooni enam sotsiaaldemokraate ei kaasata, siis tekib küsimus, kui kaua suudab linnapea Jevgeni Ossinovski hoida võimu pealinnas?

Siin tuleb arvestada sotsidel veel kahe asjaoluga: esiteks, Tallinna elanikud ei toeta sotside eestvedamisel pealinnas toimunud võimupööret, sest see oli eelkõige poliitilise reetmise tulemus ja toimunud tänu Keskerakonna ridadest üle meelitatud linnavolikogu saadikute abiga, mitte valimistel saavutatud tugev mandaat ja valijate usaldus.

Teiseks, selliste meetoditega tegutsedes kaotavad sotsid ja tema partnerid oma reitingut veelgi, sest juba praeguseks on nad kaotanud mitmeid protsente. Aprillis langes riigikogu valimiste küsitluses toetus Sotsiaaldemokraatlikule erakonnale ja Isamaale, mida Kantar Emori uuringuekspert Aivar Voog selgitas Tallinna võimuvahetuse ümber toimunuga (ERR, 19.04.2024). Viimastel andmetel on Isamaa toetus langenud 5 protsenti. Ka Ühiskonnauuringute instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti iganädalase viimase küsitluse põhjal saab öelda, et nädalastes toetusnumbrites on sotsiaaldemokraatide toetus läinud alla.

Kuna uus koalitsioon on savijalgadel ja ülekaal linnavolikogus õhkõrn, siis on uus nelikliit ja linnapea väga närvilised. Esimesel Tallinna linnavolikogu istungil ei suutnud koalitsioon isegi koosoleku päevakorda kinnitada, sest neil ei olnud vajalikke hääli koos.

Uuringud kinnitavad ka, et Keskerakond on Tallinnas 29% toetusega selgelt ja kindlalt kõige populaarsem erakond. Järgmised kohalikud valimised võidab niikuinii Keskerakond!

2 kommentaari
  1. Jaak 3 kuud ago
    Reply

    See on järjekordne reformierakondlasre alatu tegu koos oma valitsuse kaaslastega, Keskerakondlased tegid Tallinnas tublit tääd aga nüüd pole enam midagi head loota.

  2. Jaak 2 kuud ago
    Reply

    Vabandan vea pärast peab olema tööd..

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.