Riigihaldusminister väisab Eesti väikseimat valda

Foto LIIS TREIMANN/SCANPIX

TALLINN, 22. juuni, BNS – Riigihaldusminister Janek Mäggi külastab reedel Liivi lahes asuvat Ruhnu saart, et kohtuda kohaliku Eesti väikseima omavalitsuse ja kogukonna esindajatega ning teha saarel ringkäik.

Ruhnu on väikseima elanike arvuga omavalitsus Eestis. Püsielanikke elab saarel 1. juuni seisuga 163, neist aastaringselt 60. „Olla kõige väiksem tähendab tihti vajadust olla sitkem ja vastupidavam kui teised,“ ütles Mäggi. „Õigustatult nimetatakse Ruhnut Riia lahe pärliks, sest väikesaar on eriline nii oma inimeste, looduse kui ka saarel säilinud ruhnurootsi aegse arhitektuuriga.“

Ruhnu on vald, mis kuulub Saare maakonda. Haldusreformi käigus taotles Ruhnu vald merelise saarvalla erandit ning valitsus otsustas valda teiste omavalitsustega mitte ühendada.

„Ruhnu vallale kuulub vaid seitse protsenti territooriumist, 66 protsenti Rootsi kodanikele,” nentis minister. „Naljaga pooleks võime öelda, et Rootsi aeg kestab siin edasi. Kui saame transpordiühenduse ja spetsialistide eluasememure ka kännu tagant lahti, võime oma tööga rahule jääda,” lisas Mäggi.

Viimaste aastate suurimad riigi rahastatud investeeringud on olnud 560 000 eurot Ruhnu kooli renoveerimiseks ja 500 000 AS-i Enefit Green päikesepargi arenduseks. Päikesepark valmib selle aasta novembris ning parandab oluliselt Ruhnu energiakindlust. Korda on tehtud sadam, raamatukogu ja rahvamaja.

Saarel on kaks kirikut, muuseum, tuletorn ja kool, kus õpib üheksa last. Suviti tegutseb paar turismitalu ja kohvikut.

BNS/Kesknädal

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.