Peaminister Ratas osaleb Euroopa Ülemkogul

FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

Peaminister Jüri Ratas osaleb homme ja ülehomme Brüsselis toimuval Euroopa Liidu riigi- ja valitsusjuhtide kohtumisel, kus on arutluse all ränne, suhted Ameerika Ühendriikidega, julgeoleku ja kaitse ning majandus- ja rahandusküsimused.

Euroopa Ülemkogu esimesel päeval arutavad Euroopa Liidu riigi- ja valitsusjuhid rände teemasid ning EL-USA suhteid, sealhulgas kaubandussuhteid. Koos NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga kõneldakse EL-NATO koostööst ning eelseisvast juulikuisest tippkohtumisest. Arutelu alla tulevad ka digivaldkonna, innovatsiooni ning maksudega seonduv. Samuti räägitakse 2021. aastal kehtima hakkava ELi mitmeaastase eelarve läbirääkimiste ajakavast. Kavas on pikendada Venemaale suunatud majandussanktsioone järgmiseks kuueks kuuks.

Teisel päeval keskendutakse Brexiti läbirääkimiste hetkeseisule ning euroala tippkohtumisel on jutuks majandus- ja rahaliidu reform.

„Homme algaval ülemkogul on põhiteemaks ränne. Euroopa Liit peab jätkuvalt keskenduma välispiiridele, koostööle kolmandate riikidega ja tagasisaatmise tõhustamisele. Oluline on toetada liikmesriike, kes on kõige suurema rändesurve all. Rände teemadel on vaja leida tasakaal ning olla ühtsed. Ka kõneleme kolleegidega suhetest Ameerika Ühendriikidega, sealhulgas kaubandusküsimustest, mis on järjest enam tähelepanu keskmes. Samuti on juulis toimuva tippkohtumise eel oluline kõnelda NATO ja Euroopa Liidu kaitsekoostööst,“ lausus peaminister Jüri Ratas.

Ülemkogu eel allkirjastavad peaminister Ratas koos Läti, Leedu ja Poola kolleegi ning Euroopa Komisjoni presidendiga Jean-Claude Junckeriga poliitilise kokkuleppe Balti riikide elektrisüsteemide ühildamiseks Mandri-Euroopaga läbi Poola.

Samuti kohtuvad tavapäraselt ülemkogu äärel Eesti, Läti ja Leedu ning ELi kuuluva kolme Põhjamaa (Soome, Rootsi, Taani) ehk NB6 riigi- ja valitsusjuhid.

Peaminister Ratas jõuab tagasi Eestisse reede õhtul.

Kesknädal

1 Kommentaar
  1. On 6 aastat ago
    Reply

    karta uut tuhandet.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.