Jüri Ratas: pagulaste vastuvõtmine peab jääma vabatahtlikuks

Peaminister Jüri Ratas rõhutas ülemkogu rändeteemalisel arutelul, et Euroopa Liidul (EL) peab olema tugevam kontroll oma välispiiri üle ning liit vajab tihedamat koostööd kolmandate riikidega, samas peab pagulaste vastuvõtmine jääma vabatahtlikuks.

„Meil on vaja paremat koostööd riikidega väljaspool Euroopa Liitu ning peame tõhusamalt toime tulema nende inimeste tagasisaatmisega, kellel ei ole õigust EL-is kaitset saada. Peame ka toetama liikmesriike, kes on kõige suurema rändesurve all,“ ütles Ratas.

EL-i juhid kõnelesid veel regionaalsete rändepunktide loomise ideest. „See idee väärib edasiarendamist. Selliste keskuste loomisel on mitmeid õiguslikke ning praktilisi küsimusi, millele tuleb vastused leida koostöös rahvusvaheliste organisatsioonidega. Ümberpaigutamine ja ümberasustamine selles raames jääb vabatahtlikuks,“ ütles Ratas.

Peaministri sõnul on oluline leida ka võimalusi riike väljaspool EL-i koostööle motiveerimiseks. „Vajame stabiilset, aga siiski paindlikku rahastamismudelit rändega tegelemiseks. Eesti on valmis täiendavalt panustama Aafrika Usaldusrahastusse 150 000 euroga,“ sõnas Ratas. Praeguseks on Eesti toetanud Aafrika Usaldusrahastut 1,45 miljoni euroga.

Ratase sõnul on EL-i riikide ühiste pingutuste abil viimastel aastatel sisserände surve oluliselt vähenenud. Varjupaigataotlejate arv vähenes 2017. aastal 44 protsenti võrdluses eelmise aastaga ning ebaseaduslike piiriületuste arv 60 protsenti. „Hoolimata kõikidest veel lahendust vajavatest küsimustest oleme suutnud rände kontrolli alla saada,“ lausus Ratas.

BNS/Kesknädal

5 kommentaari
  1. Tohohh 6 aastat ago
    Reply

    Kas me enam akadeemikuid, kirurge ja tuumateadlasi sisse ei meelitagi? Miks Jurka nende teadlaste vastu nii vaenulikuks on pööratud? Kas valimine juba ukse ees?

  2. Alustaks vajalikust 6 aastat ago
    Reply

    Meil ei jatku viisakaid, jumalakartlikke ja eetilisi sanitare.
    Alustaks sellest…

  3. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Tahaks siiski teada, mis lõpparuandesse sisse pandi ja palju meile suruti sisse neid. Teada on ju kuidas ELiit suhtub Baltimaadest lahkujatele. Leedus on vähenenud elanikkond poole võrra, ka Lätist on läinud palju noori, meil ligi 200 tuhat. Sellepärast meile tahetaksegi migrante sisse suruda. Kas saame ka kuulda ausat juttu, palju meile surati.

  4. irw 6 aastat ago
    Reply

    No selle otsusega tõmmati nüüd meite EKRE-l küll vaip jalge alt. Millega nad siis valimistele vastu lähevad. Kooseluseadus on ka unustusehõlma vajunud. Kesknädalas käivad ka ekretrollid oma “vaimukusi” pritsimas. Mis teil mureks on?

  5. inimkonnale 6 aastat ago
    Reply

    Peasi,et Eestis,ei saaks islamiriigiks,pagulase tõttu! Asjalikke inimesi läheb alati vaja!!!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.