Enn Eesmaa pälvib Balti Assamblee medali

Riigikogu I aseesimees Enn Eesmaale antakse 25. oktoobril toimuval Balti Assamblee auhinnatseremoonial üle Balti Assamblee medal.

37. Balti Assamblee instungjärgu käigus toimuval Balti Assamblee auhinnatseremoonial autasustatakse medaliga silmapaistvaid isikuid Balti riikide ühtsuse ja koostöö tugevdamise eest. Lisaks medalitele Balti antakse tseremoonial üle ka kirjanduse-, kunsti- ja teaduspreemiad ning innovatsiooniauhind.

Enn Eesmaa koostöö baltlastega algas juba teleaastatel, kui usutles Läti ja Leedu riigipäid. Kuid panus lõunanaabritega koostöö arendamisesse on jätkunud ka poliitikasse suundudes, olles nii Riigikogu väliskomisjoni esimehena kui ka hilisemalt Riigikogu aseesimehena aktiivselt kaasa löönud Baltikumi koostöösse.

Balti Assamblee on Eesti, Läti ja Leedu parlamentide koostööd edendav rahvusvaheline organisatsioon, mis asutati 8. novembril 1991. aastal Tallinnas. Balti Assamblee medalit on välja antud alates 2002.

Pärast Baltimaade taasiseseisvumist tekkis vajadus luua Balti riikide koostöö arendamise organisatsioon. 23. oktoobril 1991 toimunud Balti Riikide Nõukogu istungil tõstatati küsimus parlamentaarse koostöö organisatsiooni loomise võimalikkusest ja vajalikkusest. Vastav istung toimus 7. ja 8. novembril Tallinnas, mil arutati selle organisatsiooni struktuuri. Eesti delegatsiooni juhtis Marju Lauristin, Läti delegatsiooni Maris Budovskis ja Leedu delegatsiooni Bronius Kuzmickas. Istungil osalesid ka Põhjamaade Nõukogu liikmed.

Balti riikide ühtsuse ja koostöö soodustamine oli vajalik Eesti, Läti ja Leedu iseseisvuse tugevdamiseks, rahvusvahelise diplomaatilise tunnustatuse saavutamiseks ja integreerumiseks rahvusvahelistesse organisatsioonidesse. Balti Assamblee juhtis lääneriikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide tähelepanu Baltimaade probleemidele ja pakkus välja võimalikud lahendused.

Enn Eesmaa kommenteeris medalisaamist Facebookis: „Mul on au võtta vastu kutse Balti Assamblee auhinnatseremooniale, kus mind tunnustatakse medaliga Balti riikide ühtsuse ja koostöö tugevdamise eest. Eriti teeb mulle rõõmu, et mu abikaasa on autasustatud sama medaliga.  Minu koostöö Balti riikidega algas juba Nõukogude ajal televisioonis töötades, kui juhtisin 70date lõpus Eesti poolt saadet „Merevaigu võti“. Ka poliitikasse suundudes, endise Riigikogu väliskomisjoni esimehena ning praeguse Riigikogu aseesimehena on Baltikumi ühtsus ja koostöö ning nende arendamine mulle südamelähedasteks teemadeks olnud. Luban, et panustan ka tulevikus aktiivselt meie lõunanaabritega koostöö edendamisesse, sest Balti Assamblee medal on sümbol meenutamaks meile, et me ei unustaks kunagi, mis on koostöö ja sõprussuhete jõud.“

Kesknädal

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.