Mustvees valmistutakse rahvarohketeks linnapäevadeks

Jaan Lukas

Tänavu 1. mail möödus 80 aastat linnaõiguste andmisest Peipsi pealinnale Mustveele. See sündmus lisab pidulikku ajaloohõngu 13.-14. juulil toimuvatele Mustvee linnapäevadele. Nii esitletakse paikkonna ajaloouurijate Vello ja Anu Otsa koosatud raamatut-pildialbumit, milles vanaaegsed fotod ja samad objektid pildistatud tänapäeval.

Tänavused Mustvee linnapäevad tõotavad võrreldes varasematega tulla rahvarohkemad. Senisest Mustvee linnast on saanud viiest endisest omavalitsusest koosneva Mustvee valla keskus. Ettevõtja ja Mustvee vallavalitsuse liige Riina Pajula ütles, et Mustvee linnapäevad on läbi aegade rahvarohked olnud ja järjest populaarsemaks muutunud. „Usutavasti koguneb tänavu meie linna veelgi enam inimesi. Oleme ju suure valla keskus.“

Restorani Ankur ja samas hoones paikneva hotelli eestvedaja ja segakaupade poe pidaja proua  Pajula sõnul tähendab linnapäevad temale 120 protsendiliselt tööpäeva. „Restoran ja pood on avatud ja hotellis tuleb teenindada külalisi, kes sinna toa broneerinud. Vabu kohti praegustel andmetel pole.“

Aga oletagem, et Mustvee linnapäevadel publiku ette astuv lauljanna Anne Veski sooviks hotellis majutust sviidis? „Sviiti meil pole. Mõned luksuslikumad toad aga küll. Oleme majutust pakkunud mitmetele väliskülalistele, endisele Eesti presidendi abikaasale, samuti presidendi kandidaadile. Nad kõik on väga head tagasisideme andnud, lausus Pajula.

Olgu märgitud, et Anne Veski sisustab Mustvee linnapäevade õhtust programmi, siis astuvad publiku ette ka lauljatar Getter Jaani ja ansambel Terminaator.  Linnapäevadele panevad punkti öödisko ja ilutulestik. „Paikkonna ettevõtjatele on linnapäevad oluliseks sissetulekuallikaks ning  võimaluseks kohtuda juba tuntud ja uute klientidega. Traditsiooniliselt peetakse linnapäevadel laata, kus rikkalikus kaubavalikus alati saada Peipsimaale iseloomulikud kala, kurk ning Avinurmes valmistaud puidutooted,“ lisas Pajula.

Teed korda

Ka väikeettevõtjal ja Mustvee vallavolikogu sotsiaalkomisjoni esimehel Ljudmilla Smirnoval on linnapäevad töised. „Hommikutundidel ootab ta kliente oma juuksuritöökojas. Pärast aitab Mustvee kultuurikeskuse juhataja kohusetäitja Laidi Zalekešinal pileteid müüa. „Mitu piletit ma müün, seda ei oska ma küll arvata.“

Mustvee linnapäeva laada raames saab teoks kultuurisündmus Peipsi Folk, kus peaesinejaks on ansambel Untsakad. Etteasted on ka kultuuritegijatelt Mustvee valla erinevatest paikadest.

Mustvee abivallavanem Enn Kure on suursündmuste korraldamise rõõme ja muresid tunda saanud ka haldusreformieelse Jõgeva vallavanemana. „Olukord on selles mõttes sarnane, et mõlemas on olemas tegus meeskond sündmuse läbi viimiseks. Kõik teavad, mis ülesanded neil on. Minu arvates see ongi kõige olulisem ja tagab kordamineku.”

Linnapäevade eelses vallakeskuses Mustvees kestavad teede korrastustööd . Tülikas on liigelda nii autojuhil kui jalakäial, kuid positiivse eluhoiakuga ja entusiastlikke linnapäevalisi need toimingud ei häiri „Remonditakse linna peatänavat Tartu tänavat. Tööde tellijaks on Maanteeamet ja lõpptulemusena muutub linn nägusamaks ja turvalisemaks. Teedeehitajatega on kokkuleppe, et linnapäevadeks saavad tänavad enam vähem siledaks, sest suuri auke kuhugi lahti ei jäeta,“ rääkis Enn Kurg. Tema sõnul on Mustvees teoksil teisigi ehitustöid. Valmimas on esmatasandi tervisekeskus, kus hakkavad tööle perearstid.

Kure tähelepanekul on Mustvee sadam paik, kus võib näha väga erinevate maade numbrimärkidega autosid. „Lodi Jõmmu oli siin Peipsi Järve festivalil ja on tulemas ka linnapäevadeks. Soovijad saavad minna Peipsile huvireisile.

Vallakeskuseks olemine toob Mustveele uusi kohustusi ja annab ka väljakutseid. Kokkuvõtteks Mustvee linn kindlasti võidab,“ arvas abivallavanem.

Visiitkaardiks kirikud

„Küllap on ka ettevõtjatel oluline roll selles, et Mustveed nii paikkonna elanike kui ka kaugemalt tulijate jaoks atraktiivsemaks muuta. Vajalik on ka info jagamine. Mida rohkem positiivset teavet Mustvee ja selle ümbruse kohta levib, seda rohkem inimesi siinseid paiku uudistama tuleb,“ arvas Riina Pajula. „Mustvee visiitkardiks on kahlemata viie erineva koguduse kirikud. Küll oleks hea, kui koostöös koguduste eestvedajate ja vaimulikega leitakse võimalus, et turistid pühakodasid pidevalt külastada saavad,“ märkis ta.

„Mustvee mainele tuleb kasuks ka kinnistuomanike hoolivus ja ilumeel, see et lagunevad hooned likvideeritakse, räämas platsid korrastatakse,“ lisas Enn Kurg.

„Mustveed kutsutakse Peipsi pealinnaks. Peipsimaal on aga palju kauneid ja põnevaid paiku. Vastastikune koostöö muudaks selle piirkonna veelgi atraktiivsemaks, meeldivaks elupaigaks kohalikele ja turismimagnetiks lähemalt ja kaugemalt saabujatele.

Ludmilla Smirnova arvates on Mustvee linnapäevade õnnestumiseks väga oluline ka ilm, mis peaks olema päikesepaisteline ja soe. Loodetavasti meie kohalik harrastusmeteoroloog Laidi Zalekešina ka sellise ilma välja võlub.

Linnapäevadeks tasub Mustveesse kohale tulla aga juba reedel, 13. juulil, sest siis esineb Mustvee rannas promenaadikontserdil Jazzi Zahharov, keda klaveril saadab Margus Kappel.

 

2 kommentaari
  1. Kas 6 aastat ago
    Reply

    Kauri Maks avab ka Mustvee-Sonda kitsarööpmelise raudtee või laevaliini Mustvee-Narva?

  2. Ja 6 aastat ago
    Reply

    kuhu jäi Mustvee-Sonda raudtee avamine ja Maks Kaur? Miks pakuti ainult lühikest lõbusõitu järvel aga ei mingit liini Narva ega Pihkvasse? Kas Maks ainult lubaja ongi?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.