Mäggi Hanssonile: riigi käendus tooks noored üürimise nõiaringist välja

Riigihalduse minister, keskerakondlane Janek Mäggi rõhutas oma vastuses Eesti Panga juhi Ardo Hanssonile, et Keskerakonna lubadus pole mitte laenu, vaid oma kodu saamise lihtsamaks muutmine.

Mäggi rõhutas, et noortel on kinnisvarahindade kasvamisel järjest keerulisem oma kodu soetamine ning see toob endaga kaasa noorte väljarände ning perelisa edasilükkamise. „Ka keskmist palka teenival noorel on minimaalseks sissemaksuks raha säästa väga keeruline. Samas makstakse laenu asemel sama või suurem summa igal kuul üürileandjale, mitte ei investeerita enda ja laste tulevasse kodusse,“ rääkis Mäggi, et meede aitaks noortel üürimise nõiaringist välja rabeleda.

Riigihalduse minister tõdes, et eriti keeruline on maapiirkondade noortel ja nendel, keda vanemad ei suuda eluaseme ostmisel võib-olla piisaval määral rahaliselt toetada, näiteks paljulapseliste perede lastel. „Pangad ei võta tagatiseks ka korterit või maja väiksemas linnas või asulas, sest selle väärtus on tänaste hindade juurest liiga väike. Senine regionaalareng on väga paljude Eestimaa inimeste vara väärtuse pankade silmis sisuliselt nullinud,“ tõdes Mäggi.

Eesti Panga juhi Ardo Hanssoni kartust hapude laenude kohta kommenteerides kinnitas Mäggi, et riigi käendus ei muudaks laenu saamist lihtsamaks ega vähendaks pankade ning laenuvõtja vastutust olla kohusetundlik. „Peamine tagatis kohustuse täitmisel pole sissemaks, vaid laenuvõtja sissetulek ja finantskäitumine. Käendusega või käenduseta ei annaks pangad usutavasti raha inimesele, kelle puhul ei luba seda tema finantsolukord,“ selgitas ta.

Minister rõhutas, et ka riigipoolse käendusega ja nullsissemaksuga on laen kohustus, mida ei saa anda ega võtta kergekäeliselt. „Eluaseme ostmisel tuleb arvestada lepingutasudega, kindlustusega, korteri sisustamisega ja igakuise kohustusega, mille täitmata jätmine tekitab kogu eluks väga raske murekoorma. Ma ei usu, et noored tormavad end selle kõigega hoolimatult siduma,“ leidis Mäggi.

Keskerakonna üheks valimislubaduseks on võimalus noortel peredel soetada kodu eluasemelaenuga riigi käendusel ja ilma omafinantseeringu kohustuseta.

Kesknädal.ee

10 kommentaari
  1. Arvaja 6 aastat ago
    Reply

    Noored võtavad kole suurelt ette. KUI maal, 80 km. Tallinnast on saadaval kunagiste proj. Insttuutide ehitatud
    korterid ja ridamajade /väljamaal nimetatud terracehousid -terrassmajad/ boksid, odavamad palju kui Tallinnas, Tartus, taristud = teed, koolid, lasteaiad, tsentr.veed-kanalis. ,bussiliiklus, kultuurimajad, raamatukogud olemas, ARVUTISIDE HEAL TASEMEL + KIIRSIDE / – siis MIKS lähevad noored välismaale, kus New-Yorgi äärelinnast või Moskva äärelinnast /eluase odavam/ tööle sõita on samuti 80 km , täistuubitud metroos.
    Osta maja või korter, selle asemel et end pangaorjaks teha , odavalt või vahetusega, tasapisi täiustada ja ongi. Kaugtöö või sõitmine iga päev 1 t tööle ja 1 tagasi pole ju ületamatu.
    Egas Ameerikas pole ka nii, et saad iga päev KOJU. Hea kui kord kuus lennukiga oma PÄRISKOJU saad, mis sind ootab ja ON sul OLEMAS.
    Majaehitamine ja võla maksmine pole naljaasi. Sellega ei saagi tänapäeval paljud hakkama.
    1. Harjumust mõelda pole
    2. Liigne hellitatus ja nõudlikkus /eluase olgu remonditud, disainitud, möbleeritud jms. Kesklinn olgu.
    3. On MUUD eemaletõukavad põhjused Elukeskkonnas kodumaal /alateadlikult tunnetatavad, ebaturvalisus vanaduses, praegune pensionäride viletsus, loomade julm -tobe kohtlemine ja vaenulikkus nende ja üksteise vastu, kasvatamatus jms/
    4. Seiklushimu. Oma silmaga vaatamise soov, lend enne tiibade rebimist.

  2. Riigis tuleb tagada Maslowi pyramiid.
    Sellest on juttu http://www.nommeraadio.ee

    Maslowi pyramiid on ka selline mis tekstis : Miks tapeti Muammar Gaddafi?
    * Nicolas Sarkozy laenas valimiskampaaniaks üle $50 miljoni, mida ei suutnud tagasi maksta
    * Riigis oli hea elujärg ja majanduslik õitseng
    * * Igaühel oli õigus elamispinnale:
    * * * Kinnisvaraäri ja vahendus oli keelatud
    * * * Intressivaba laen korteri ostmiseks
    * * * Noorpaar sai pere rajamiseks $64000 elamispinna soetamiseks
    * * * Korterti üürimine tasuta
    * * * Tasuta elekter
    * Üliodav bensiin, 1 liiter maksis $0.14
    * Tasuta haridus ja meditsiin
    * Sünnitoetus vanematele $5000
    * Lastetoetus $1000 aastas
    * Minimaalne töötukindlustus $730
    * Sulges riigis NATO baasid
    * Medõe palk alates $1000
    * Ühekordne äri alustmise toetus $20000
    * Madalad maksud ja lõivud
    * SKP elaniku kohta $14000
    * Õppimine välismaal riigi toega
    * Osa ravimeid tasuta
    * Ravimite võltsimine karistatav surmanuhtlusega
    * Kuiv seadus
    * Riigi toetus auto soetamisele 50%, sõjaväelastel 65%
    * Võimule saades lõi riigist välja rahvusvahelised suurkorporatsioonid
    * Keskmine eluiga riigis kasvas tema võimu ajal 51.5 aastalt 74.5 aastale
    * Muutis Liibüa sõltumatuks rahvusvahelistest pankadest ja tema eeskujul tahtsid seda teha veel 12 nö araabiamaad.

  3. Tõnis 6 aastat ago
    Reply

    Noored ei ole rumalad. Meil puudub elamiseks kindlustunne. Kui kaotad töö. oled paljas ja võlgades. Üürinud korteri, tunned ennast vabana. Töötasud ei rahulda. Võid iga minut istuda laevele ja sõnada. “Nälgige ise edasi ja söötke rikkaid ja paksusi”. Tööline tahab ka elada.
    Kui ostad võlgu korteri, ei saa sa enam Eestist jalga lasta.
    Nüüd oleme jõudnud nii kaugele, et müüakse maju ja ostjaid enam ei ole. Ei taha keegi ennast lõplikult riigiga siduda.

  4. Kangesti 6 aastat ago
    Reply

    jääb mulje, et keskbande tahab toetada just Tallinna suunduvaid noori. Et seal ehitajatel töö ei lõpeks ja põldudele ehitatud osmikud Raes ja Kiilis leiaks omale lollid ostjad.
    Arvestus on praegu lihtne: mida rohkem elab Tallinna ümbruses, seda orjastatum see elanikkond seal on. Kui aga 10 aasta pärast on elanikke 5% vähem, kui palju siis pettunuid on? Sest mitte kõik ei tungi Tallinna ja niigi on maakohad tühjaks lüpstud. Maale on jäänud põllumehed, kel juba eluase ja töö olemas.
    Praegu ehitatakse üle, ostjaid pole. Sellepärast keskbande püüabki noori meelitada neisse tobedatesse elamisväärtusetutesse osmikutesse. Samuti on vale põhimõte, et ise ei peagi midagi välja käima. Mis asi on jalgade alla saamine, keskbande ei selgita.

  5. Tõnis. 6 aastat ago
    Reply

    On tobe olukord. Need, kes loovad väärtuseid, ei tule toime oma elamisega. Nüüd ka julm olikord. Saime saja aastaseks ja laulame lauluväljakul vabaduse laule ja kiidame meie valitsejaid. Selle eest aga peame maksma ja jälle täidame kellegi taskuid. Koorimisel ei ole otsa ega äärt.
    Riigi aparaat aga mühinal kasvab. Ehitatud meie raha eest luksusest särisevaid kontoreid. Tööline toodab ja söödab kelegi lehma-lellepoegi ja tütreid kes ilutsevad esikaantel ja tihti ajavad eluvõõrast juttu ning õpetavad rahvast. Raha jaotatakse ja kui midagi üle jääb, saab ka osa lihtne inimene. Ootasime muudatust kuid seda ei ole siiani. Ikka räägitakse, et lastel koolikott on raske jne. Seda räägitakse meie uuesti sünni algusest. Raha aga kaob mujale ja selle üle kontroll puudub. Kontrollivad just saamamehed ise ja kõik korras.
    Sotsid viskasid koosolekul välja ema koos lapsega. Kelle pagana päralt siis meil sotsid on? Kas selleks, et niisugune partei peab olema ja rahvale antakse näpuga kui anda on? Muidusööjad pistavad kõik nahka. Vähe sellest. Pidevalt tõusevad ilusatel ja söönutel töötasud.
    Meie pidevalt raiskame raha selle asemel, et lihtne inimene saaks paremat elu. Siin üks minister soovitab laenudega rahvast siduda vaesuse külge. Võtke laenu jne. Laen aga kinnitab töölise omaq kodu külge ja töökohad ei pruugi püsida. Oled ju jäädavalt ori. Inimesed otsivad üürikortereid ja kui enam välja ei tule, lahkuvad riigist nagu ärksamad siiani on teinud. Laen aga ei lase seda teha ja elamiisi on järjest raskem müüa. Suuremalt jaolt pank võtab endale ja müüb edasi. Hädas olija aga maksab võlgu edasi.
    Meid aga hirmutatakse venelastega. Tulevad kallale ja tapavad. Tegelikult täitsime USA tellimist ja lasime nende baasid siia tuua. Raketid kontrollimatult lendasvad. Ühtegi valetab ja lubab venelased maha tappa jne. Mind aga huvitab, miks rahvas peaks sõja korral võitlema paksude ja ilusate eest. Võimalik, et suurt osa rahvast enam ei huvita nälgimise vabadust. Mingil hetkel lahkuvad nagu siiani on üle saja tuhande inimese teinud. Kala otsib sügavat vett ja inimene kõhutäidet. Oletame, et algab sõda. Kui paljud inimesed võõrastest riikidest siia võitlema tulevad? Kas selleks, et ellu jäädes siin edasi nälgida?
    Nüüd meie valitsus alahindab rahvast. On asutud kohtadelt mine ajamist ärksaid inimesi, kes räägivad valitsejatele vastu ja ei kooguta. Näide ju Narvast olemas. See on esimene tagasilöök ja Keskerakond seal võimult maas. Rääkigu süüdlased mida tahavad. Rahval on valetamistest, vassimistest, laimamistest jne kõrini. Nüüd kõik jõud lasted valla EKRE kohta. Kõik lubatud nagu on varem öelnud oravad. Savisaar oli ohtliik ja tema võimul olekuga oleksud tulnud välja kuriteod. Terendasid trellid ja aus mees tahetakse siiani trellide taha pista. EKRE räägib ju praegu sama ja tahab teha osaliselt seda mida Savisaar tahtis. Nende juhid on kangelased, et astuvad välja õigluse eest, teades, et neid võib sama saatus tabada nagu Savisaart.
    Meile määritakse pähe raudtee ehitust je avalikult ei juleta tunnistada, miks seda vaja on? Raukas aga kogematta ütles välja, et seda mööda hakatakse vedama välja maaki. Me laseme siis välja vedada oma maa vagunitega, et väike rig saaks tohutult jõukaks ja meie koduma pind kaob. Ehituse raha eest saaks aga inimesed paremat elu maitsta nagu nad seda väärivad. Valitsus ei saa raha teistelt planeetidelt vaid see raha on tulnud just tööliste tööga. Pidevalt kuuleme. et meie oleme head. Pensionärid võivad õnnelikud olla, et anname nende enda antud väärtuste eest sente lisaks. Nälgima jäävad nad ikkagi.
    Rahvas, mõelge. Kellele te aga oma hääle annate, see teie südametunnistuse asi. Teie hääli ostetaks just teie endi poolt teenitud raha eest. Tegelikult, kui lööte miinused ja plussid kokku, avaneb kurb pilt.

  6. to Tõnis 6 aastat ago
    Reply

    Kirjutad, et töötasud ei rahulda.
    Seda tead ikka, et vaesemad pensionärid saavad vaid 300+ ja maksavad sealt kõiksugu jõledaid koormisi.
    MIDA olete te, NOORED TEINUD või ÖELNUD, et KÕIGILE ELUSOLENDITELE /loomad ja vanad kaasa arvatud/
    NORMAALNE ELU TEKITADA.
    Teie oskate vaid JALGA LASTA . Peale HARIDUSE SAAMIST POLE TEIE ASI MITTE MISKI.
    PAKKUGE LAHENDEID, NÕUDKE, TEKITAGE INIMLIKUD (vale sõna) HOOLIVAD, UHKED, HUMAANSED, LOOVAD (positiivsete arengute loojad) PARTEID jms.
    Teie TAHATE ENESELE. ANULT ENESELE. Mõni andekas saab ise järje peale, teine läeb koduväiks (geenides Wabariigi aast) Aga Maailmas on kõik omavahel seotud.
    KUS ON TEIE LOOJAUHKS ??? Seda asendab Kõrkus (surmapatt). Mistarvis teile HARIDUS ? KUS ON NOORUSE
    ENTUSIASM, MEHEUHKUS HEA LOOJANA ?
    Vanad jätate s…ta sisse, küll riik koristab. Aga KUIDAS ta KORISTAB…

  7. to Tõnis 6 aastat ago
    Reply

    Selline ongi kapitalismi nägu.
    Kas soovitad EKRET siin? EKREl pole penskaritest sooja ea külma. EKRE on SELGELT PAREMPOOLNE.
    TEMA KAITSEALUSED ON MAALIIDRID ja nende liidrite SULASTELE on pähe aetud, sest nad ei viitsi mõelda, harjumustki pole, et kui teie PEREMEHED, kelle käes kogu te elu – töö, eluase, mõju laste koolile, teie vanadekodu jne) SAAVAD KÕIK MIS SOOVIVAD, ON SULASTEL KA HEA. Hea , nagu sõltlastel. Aga kui SEE rahuldab …
    Välismaalt leiad sa samasuguseid, aint maksavad muidugi rohkem, ja inimesed on sõbralikumad (mitte kohe)
    ega tekita üksteisele pingeid, lahkemad loomade vastu, inimlikumad pensionäride vastu, pensid suuremad palju.

  8. noored 6 aastat ago
    Reply

    Eestis NII PALJU ODAVAMAID ELUASEMEID MAAL – aga nOORED EI VIITSI 80 km TÖÖLE SÕITA EESTIS.
    NAD TEEVAD SEDA MUJAL. MUJAL OMA KODU NAD KA EI SAA MUIDU KUI LAENUGA. SIIN SAAKSID MAAL,
    AGA EELARVAMUSED, MÕTTELAISKUS SEGAB.

  9. Eestile annab tiivad :

    1)Tasuta elekter : elektritsa abtasuta.blogs pot.co m
    2) Tasuta arstiabi :
    Janika Veski pakutava imeravimi MMS-i olemuseks tegelikult on ravi aluselise vee ja aluseliste toitainete abil,kohalike metsaandide abil.
    3) Majade ehitamine ilma pangalaenuta talgute abil :
    ww w.juured.ee
    ww w.savimaja.ee
    4) Transport poolmuidu :
    ht tp://m.stins.biz/auto/
    5) Tasuta toasoojus : htt p://m.stins.biz/auto/

    6) Eesti oma raha ,vaata otsingust Eesti Veksel ja Seto Kroon.
    7) Maa harimine ilma raskete traktoriteta sest need tapavad toidu kvaliteedi ja inimeste tervise. Nende asemel kasutada elektrilisi vintse,Lembit Merila elektritraktorit,roboteid a la http://www.farmbot.io
    8) Erapangad tuleb sulgeda ja moodustada riigipank. Riigipanka tuleb valida inimesi valimiste abil.
    Rahaloome peab kuuluma rahvale aga mitte anonyymsetele isikutele.
    Praegu on rahaloome kuritegelik sest pankadel pole rahale tagatist.
    Kuna Eesti Pank esindab Euroopa Keskpanga huve siis ta tuleb likvideerida.
    Tuleb annulleerida isikud kes erastasid vabaduse ja rahalaenamise.
    Rahvas peab saama otsustada raha laenamist ja loomist.

  10. Mäki 6 aastat ago
    Reply

    muidugi peab toetama oma bande valesid ja lollusi. Tegelik elu koosneb ikkagi iseenda võimes midagi saavutada. Korteri saamiseks peab noor võtma võlga pangalt, siis on ta ise huvitatud ka teenimiskohast. Pank ei tohi aga nõuda kasvikut rohkem kui 10% võla suhtest Eesti eelarvesse. Et eelarve aastati muutub (tavaliselt kasvab), siis võla suhe eelarvesse on püsiv. Sellele lisatakse kümnis ja niipalju peab tagasi maksma. Kes aga suudab, maksab kohe ilma võlausaldaja ja kümniseta.
    Pangalt endalt tuleb aga seadusega nõuda, et püsivale suhtarvule eelarvesse peab ta hoiustajale kasumit tootma vähemalt 1%. Lihtne näide:
    Eelarve on 10000000000, hoius 10000, suhe 1/1000000.
    5 aasta pärast on eelarve 15000000000, tagasi peab pank maksma 15000+1% = 15150 ühikut.
    Praegu saab alla 1% ja jooksvalt koguselt, eelarve jookseb eest ära ja hoiustaja saab petta.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.