Ratas: Keskerakonna liidripositsioon paneb erakonnale suure vastutuse

Keskerakonna tõusmine reitingutabelis esikohale paneb partei esimehe Jüri Ratase kinnitusel erakonnale suure vastutuse.

„Soovin tänada kõiki Eestimaa inimesi, kes usaldavad Keskerakonda ja meie juhitud valitsust. Taas arvamusuuringutes liidrikoha võtmine on suur au, aga ka tõsine vastutus. Luban, et jätkame tööd iga inimese heaolu nimel sõltumata sellest, milline on tema vanus, sugu, rahvus, elukoht või erakondlik eelistus,” märkis Ratas.

“Oleme suvekuudel välja toonud palju olulisi teemasid seoses lähenevate riigikogu valimistega – erakorraline pensionitõus, eakatele hooldekodu koha või koduhoolduse tagamine, põhimaanteede neljarealiseks väljaehitamine, lapsetoetuste tõus ning noorte perede toetamine oma kodu soetamisel. Jätkame tööd oma valimisplatvormi täiendamisel loomulikult ka järgmistel kuudel,” lisas Ratas.

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, annaks oma hääle Keskerakonnale 27 protsenti valijatest, selgus ERR-i tellitud Turu-uuringute AS-i küsitlusest. Sama suur oli peaministripartei toetus ka juunikuus. Juulis Turu-uuringud erakondade populaarsusküsitlust läbi ei viinud.

Populaarsusedetabeli teisel kohal on Reformierakond 25 protsendi suuruse toetusga. Samas on Reformierakonna toetus olnud viimastel kuudel langustrendis.

Kui Kaja Kallas valiti aprillis erakonna esimeheks, kerkis Reformierakonna toetus viimaste aastate rekordkõrgele 33 protsendile. Mais oli Reformierakonna toetus 30 ja juunis 28 protsenti. Augustikuu 25 protsenti on vaid veidi enam kui oli Reformierakonnal Hanno Pevkuri juhtimisel 2017. aasta keskmisena, kui toetusprotsent oli 24.

Toetajaid sai juurde EKRE, keda toetas augustis 19 protsenti vastanutest. Nii kõrgele ei ole Mart Helme juhitava erakonna toetus Turu-uuringute küsitlustes kunagi varem küündinud. EKRE toetuse kasvu on näidanud ka Emori küsitlus.

Ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond kasvatas oma toetajaskonda. Kui juunis oli neil toetajaid üheksa protsenti, siis augustis 11. Sotsid on ületanud aprillikuise mõõna, kui nende toetus langes valimiskünnise lähedal olevale kuuele protsendile.

Jätkuvalt valimiskünnise piiril on nime vahetanud Isamaa. Neid toetas viis protsenti valijatest, mis on erakonna tase olnud üsna mitmed viimased kuud.

Valimiskünnise alla jääksid Rohelised, ehkki nende toetus kasvas juunikuu kahelt protsendilt augustis neljale protsendile.

Sisetülidega silma paistva Vabaerakonna toetus langes aga juunikuu neljalt protsendilt augustis vaid kahele protsendile.

Valitsuskoalitsiooni erakondade summaarne toetus oli augustis 43 ning opositsiooniparteidel 35 protsenti – juunis oli koalitsiooni kogutoetus 41 ja opositsioonil 50 protsenti.

Turu-uuringute AS küsitles 8. kuni 26. augustini ERR-i uudistetoimetuse tellimusel näost-näkku meetodil 1000 inimest nende kodudes. Uuringutulemustes on esitatud nende vastajate osakaal, kes omasid poliitilist eelistust. See muudab uuringutulemused võrreldavaks riigikogu valimiste olukorraga.

Nende kodanike osakaal, kes kas ei oska oma eelistust öelda, ei toeta mitte kedagi või keeldub oma eelistust avaldamast, oli juunis 33 protsenti, juunis oli see näitaja 39. 1000 inimese küsitlemisel ei ületa maksimaalne viga ±3,10 protsenti.

Eelseisvad riigikogu valimised toimuvad 3. märtsil 2019.

BNS/Kesknädal.ee

3 kommentaari
  1. Ilus 6 aastat ago
    Reply

    jutt – tühi jutt! Kas Jurka ise ka usub udu mingist vastutusest? Kas vastutus tähendab poliitikast eemaldumist, kui antud lubadusi ei täideta? Ja kui teised on jälle süüdi, siis miks üldse lubadusi antakse teiste eest?
    Ütlen ette: MITTE KEEGI MITTE MILLEGI eest ei vastuta, lubatagu mida tahes. Ei rahaga, ei ametikohaga, üldse politikaanlusega.

    • to Ilus 6 aastat ago

      aga mis sa ikka kirud iga Kesknädala artikli all. Sa mine õige ise poliitikasse mägesid liigutama ja vastutama.
      Kas sina oma kommentaaride sisu eest ikka suvatsed vastutada kui peaks tarvidus olema sind vastutusele võtta?

    • Selles 6 aastat ago

      iva ongi, et “kui peaks tarvidus olema …”.
      Eks proovi mind eelmis ekommi pärast kohtusse anda, saad sellise skandaali et pärast kahetsed elu lõpuni. Sest siis toon ma kõik keskbandiitide täitmata lubadused avalikkuse ette ning nõuan uurijatel kätte tuua kõik salapaberid sahkermahkrite kohta.
      Nii et lase käia, sa punane kremli rott!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.