Marina Riisalu: Keskerakond peab olema reaalne keskklassi erakond

Keskerakonna Tartu piirkonna juhatuse liige ja Tartu linnavolikogu liige Marina Riisalu ütles, et teda motiveerivad poliitikas osalema kogemused naisena ja emana. Ta kiidab praeguse valitsuskoalitsiooni kordaminekuid, kuid arvab, et ühiskonna- ja riigiasju saab korraldada veelgi paremini. Tema sõnumiks on seegi, et naiste hääl peaks poliitikas võimalikult tugevamini kostma.

Intervjuud kokku leppides ütlesite, et sõidate pidevalt Tartu ja Keila vahet. Mis on sellise marsruudi põhjused? Kuidas autoaknast vaadates Eestimaa paistab?

Minu sellise liikumise põhjused on sügavalt isiklikud. Täpsemalt öeldes, need on seotud minu peresuhetega. Tartu on minu kodulinn, kus elavad mu lähedased inimesed ja parimad sõbrad ning kaaslased. Olen Tartu linnavolikogu liige ja kuulun Keskerakonna piirkonnajuhatusse. Seetõttu sõidan suurima heameelega.

Mis puudutab autoaknast paistvat Eestimaad, siis loodus on meil igal aastaajal ilus. Ilus aga ei ole see, mis toimub Tartu–Tallinna maanteel. Mul on väga kurb, et siiamaani ei ole suudetud aru saada, et Tartu–Tallinna maantee algab Tartust, mitte Tallinnast. Siiski loodan oma silmadega näha hetke, kui Tartust Tallinnasse saab sõita poolteise tunniga ja oma elu ohtu seadmata.

Kuidas on teie arvates praeguse valitsuskoalitsiooni ajal olukord Eestis muutunud? Mis teeb rõõmu, mis paneb muretsema?

Näen, et nii nagu Keskerakonnale loomulik, on  praegune valitsuskoalitsioon näoga inimeste poole. Me tegelikult ka ju proovime inimesi aidata. Tähtis on, et majandus kasvaks, ja hetkel on selles osas hästi. Muretsema paneb see, et valitsus peaks olema natukene paindlikum. Kui on selgelt näha, et üks või teine otsus ei lähtu naaberriikide samasugusest käitumisest, siis tegelikult tunnistab tugev valitseja oma vigu ja teeb oma otsuse ümber. Vihjan siinkohal loomulikult aktsiisipoliitikale; nii alkoholi kui ka kütuse puhul. Olen seda meelt, et olukord ei ole normaalne, kui maksuraha liigub Eestist Lätti, ja meie isegi ei ürita sellele piiri panna.

Igal inimesel on elus mitu rolli. Millisest vaatevinklist ennekõike näete ühiskonnaelu?

Ühiskondlikus mõttes on hinges kripeldus, ning ma tunnen, et naise ja emana mul on oma kogemustest midagi head ühiskonnale tagasi anda. Just see motiveerib mind poliitikas kaasa rääkima. Olen seisukohal, et liiga noored inimesed hästi ei sobi ühiskonda mõjutavaid otsuseid tegema. Neil võib küll olla hea kooliharidus, hea analüüsivõime, kuid puuduvad elukogemused. Kahjuks pahatihti teooria ja praktika ei taha omavahel kuidagi haakuda. Just siin on küpsematel inimestel rohkem võimalusi õigeid otsuseid langetada. Minuga ei juhtuks kindlasti midagi, kui ma poliitikas ei osaleks, kuid tänapäeval tunnen endas kasvavat soovi ja vajadust anda oma panus ühiskonna paremaks muutmisse.

Mida arvate viimasel ajal toimunud diskussioonidest keskklassi ümber?

Mingi uuringu põhjal väideti, et Eestis kuulub keskklassi inimene, kes teenib 1400–2800 eurot kuus. Selle tasemega võiks isegi nõustuda, kui neid inimesi, kes end nende parameetrite sisse kuuluvaks saavad nimetada, oleks rohkem.

Kas Keskerakonnaga ühinedes uskusite, et erakonnal läheb nii nagu on läinud?

Keskerakonda oli ja on Eestile väga vaja, sest nii väikeses ühiskonnas nagu Eesti on, pole kohta kontrastidele, kus n-ö käputäis rikkaid valitseb riiki ja ülejäänud inimesed vaadaku ise, kuidas hakkama saavad.

Keskerakonda astumise üheks põhjuseks oli siiras soov, et see erakond oleks ka reaalselt keskklassi erakond. Poliitilisel skaalal on meie erakond minu arvates pisut liiga vasakule kaldunud.

Keskerakond peaks hoolitsema selle eest, et keskklassi alumisse otsa võiks hakata mahtuma ka eluaeg tublilt töötanud pensionär. Samuti peaksid keskklassi hulka kindlasti kuuluma õpetajad, sõjaväelased, politseinikud, päästjad, väikeettevõtjad. Selles osas ma tõesti usun, et Keskerakond on õigel teel.

Pensionäride järjeleaitamine, mis on nende valimiste kontekstis võetud fookusse, on tänuväärt ja õige samm.

Mis Keskerakonna populaarsust veel suurendaks? Kuidas soovite sellele ise kaasa aidata?

Keskerakonna populaarsuse suurendamisele aitaks selgesti kaasa see, kui meid saadaks vähem skandaale. Kui me ei oleks aeg-ajalt mingite kummaliste korruptsioonikahtlustuste küüsis. Keskerakond peaks tegelikult kõnetama võimalikult laia ühiskonda, näiteks erinevaid rahvusi (millega saame päris hästi hakkama) ja väikeettevõtjaid (millega päris hästi hakkama ei saa). Keskerakond peaks näitama, et talle on tähtis Eesti põhiseaduse ja riikluse kestmine.

Tõele näkku vaadates: praegu me ravime oma erakonda terveks. Kahjuks lähiaastad meie minevikust ikkagi viisid selgelt meie renomee sügavasse kriisi, kuid nüüdsed juhid on oma rolli suurepäraselt täitnud ja sellega ka tõestanud, et need muutused, mis erakonnas toimusid, olid vajalikud.

Püüan sellesse aktiivselt panustada ka ise. Olen Tartu piirkonna juhatuses ja KENA juhatuses. Kindlasti soovin kandideerida Riigikogu valimistel, sest parlamenditöös on võimalik väga paljusid protsesse suunata ja mõjutada. Parlamendi potentsiaali saaks minu arvates rohkem ära kasutada. Riigikogult ei tule piisavalt palju initsiatiivi ega nähtavaid progressiivseid algatusi, mis ühiskonnaelu paremaks muudaksid. Pigem on tänane seadusloome juba selgelt ahistava olemusega, millele juhtis tähelepanu ka õiguskantsler.

Milline on teie sõnum Keskerakonna juhatusse kandideerides?

Naised poliitikasse! Usun just naiste empaatiasse ja sihikindlusesse edasiviiva jõuna mis tahes tegevuses. Kahjuks on nii, et erakondade juhatustes kipuvad aastaid ja aastaid istuma ühed ja samad inimesed, mis pole ka iseenesest halb, kuid usun siiski, et juhatuseliikmed peaksid aeg-ajalt roteeruma. Nii ei muutu organisatsioon liiga ühenäoliseks ehk kivinenuks! Juhatuse roll on erakonda ajas muuta, ja seda saavad teha inimesed, kes näevad pisut kaugemalt laiemat pilti, sest nende kogu elu pole olnud parteilane olla. Kuna olen Tartust, kuid mu elu on mind toonud Harjumaale, siis kindlasti oleks minu suureks kasuteguriks Keskerakonna juhatuses just see, et suudan vaateid ja vajadusi näha ning esitleda ka laiemalt.

Valik tehakse kongressil. Aga mida arvate, kas mehi ja naisi võiks juhatuses võrdselt olla?

Ma ei ole kvootide pooldaja, aga seda otsustab oma valikuid tehes Keskerakonna kongressi delegaat. Valitakse need inimesed, keda erakonnaliikmed toetavad.

Vahel on öeldud, et Eestis on Tallinn pealinn ja Tartu peaga linn. Mida sellisest lähenemisest arvate?

Tartu peaga linnaks olemises olen täna üsna pessimistlik, sest mulle tundub, et Tartust on saamas uinuv, hall provintsilinn. Reformierakonna liiga kaua kestnud valitsemine Tartus pole olnud sellele linnale hea.

Teid teatakse ka kui suurt loomasõpra. Kas tegelete jätkuvalt hobustega?

Meil on, jah, loomi palju: 10 hobust, 2 saksa lambakoera, 2 punast kassi. Olen ühinenud MTÜ Loomapäästegrupp selle osaga, kes tegeleb õnnetusse olukorda sattunud hobustega.

Mida oleks poliitikutel loomadelt õppida?

Eelarvamustevaba suhtumist, siirust, truudust, lojaalsust, pühendumust, töökust, andestamist, oskust mitte reeta.

Küsis Jaan Lukas

11 kommentaari
  1. Nii 6 aastat ago
    Reply

    kena vaadata pildil 2 keskklassi kuuluvat, kelle jaoks ongi keskbande loodud.

  2. Maali Maalt 6 aastat ago
    Reply

    Paraku Keskerakond esindab viiendat kolonni ja dementseid pensonääre mitte keskklassi.

    • ah soo 6 aastat ago

      ja kelle hulka sina (liba maali maalt) ennast loed? Las ma arvan, dressipükstes keskeas meesinimene kel käsi rusikas taskus. Ja tööd vist kah pole, kibestumist aga kuhjaga.

    • Maali Maalt 6 aastat ago

      mina kuulun dementsete pensonääride hulka.

  3. naised 6 aastat ago
    Reply

    peaksidki rohkem poliitikasse tulema, sest nad on empaatiavõimelisemad, kahe jalaga maapeal ja ajavad palju loogilisemat poliitikat kui mehed. Ilmselt on nad ka ausamad, mis on poliitiku juures ülioluline.
    Eilset “Otse kümnesse” saadet oli hea vaadata, kus kolm naist rääkisid asjast ja üks mees üritas taaskord aiaaugust rääkides vastanduda. Eriti tobe oli paavsti kritiseerimine. Lõputu negatiivsus ei ole edasiviiv jõud ja sellele ei saa üles ehitada jätkusuutlikkust. Igas asjas on midagi head ja see tuleb üles leida ja esile tuua ja kui seda teha ei taheta ega polegi eesmärgiks, siis minu arvates on tegu tagurliku inimese või organisatsiooniga ja selliste tegevus ei ole Eesti riigi huvides.

    • Vaatasin 6 aastat ago

      seda saadet tagantjärele ja küll ei leia, et kanakari midagi asjalikku üle üksteise karjus.
      Asja aga viibki edasi just puudustele rõhutamine, sest siis neid saab kergesti kõrvaldada, kui tegutsetakse varasemale vastupidiselt. Selline enesekiitus nagu kanakari harrastas, edasi ei vii.

    • to Vaatasin 6 aastat ago

      kui saates korraga räägitakse on see saatejuhi süü, kes ei suuda saadet ohjata. Ainult puuduste otsimine ja rõhutamine sünnitab negativismi, ega anna ruumi kõigele positiivsele, mida on küll ja küll me ümber. “Puuduste rõhutamine” (irw) on ikka ülimalt leebelt öeldud. Minu arvates nad muud ju ei teegi. Olgu selle propaganda strateegiaga kuidas on, aga poliitikud(tead küll kellest jutt käib) peaks ikka vastutama ka, mida suust välja aetakse ja mis tagajärjed sellel kõigel on. Mina näen 5 päeva nädalas ühte sellist äraloputatud ajudega tegelast ja uskuge see pilt ei ole hea. Ma olen talle öelnud, et võta rahulikumalt, sa rikud oma tervist ja kusjuures tal ongi juba sellega probleeme.
      Kuulake vahel ka raadiot kuhu lastakse inimestel aeg-ajalt helistada, EKRE pooldajate puhul hakkab silma ja kõrva nende inimeste närvilisus ja see ei ole normaalne, vaid millegi tagajärg. Ei ole vaja sellist viha inimestesse külvata.

  4. Rein Mark 6 aastat ago
    Reply

    Keskklassi oleks enam, kui ei oleks selliselt maksustatud nagu praegu, kus 2800-st eurost alates võiks tulumaksu enam tõsta .Korruptsiooni skandaalidesse tahtlikult tõmmatud Keskerakond on oponentide kiuste tõusu teel ja selleks on aidanud kaasa ka asjaolu, et saatuse irooniana on süüdistajad ise osutunud korruptsiooniskandaalide sepistajateks ja suurte rahasummade omandajateks .Valija mõistab üha rohkem Keskerakonda selles, et eelmise võimupartei 17 aastat kestnud liberaalitsemisi ja selle tagajärgi ei saa üle öö muuta . Samuti ka seda, et praegune valitsuskoalitsioon sündis tänu kompromissidele, mis tõttu Keskerakond pole saanud kõiki oma lubadusi täita. Selle täideviimiseks peab saama eelolevatel valimistel muljet avaldava mandaadi.

  5. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    2 eelmist Maali Maalt on libad. Libaja on sügisvihmade tulekuga kõvasti aktiviseerunud.

  6. keskklass 6 aastat ago
    Reply

    Mis sel eelmisel keskklassil viga oli, et see oli tarvis ära hävitada ?
    Paljud on vaesunud küündimatute seaduste ja valitsuste tõttu.

  7. keskklass - keskklass = kehvikud 6 aastat ago
    Reply

    siis on selge, et mul kui pensionäril = kehvikklassi esindajal pole teiega ka asja. Kehvikuteks jäämegi ,egas 100 euri miskit muuda, ainult omavalitsustel kergem – see raha mis nad toimetulekuteks maksid jääb NEILE alles, MEILE mitte.
    Ja kui kavatsete veel see 100 euri KESKMISELE pensionile lisada, jääb vaesematele pensionäridele lisa veelgi vähem.
    kehvikute read muudkui kasvavad.
    Pensioni suurust arvutatakse ju KESKMISEST PALGAST? Mäletan. See ju väidetavalt tõstetud palju.
    Tskae, kus pisikesed Marksiksed.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.