Süütute ja süüdlaste nimed ühisel memoriaalil

Kommunismiohvrite memoriaal Maarjamäel. FOTO:SANDER ILVEST/SCANPIX

Hiljuti avati Tallinnas Maarjamäel kommunismiohvrite memoriaal, kuhu on kantud üle 22 tuhande süütu ja süüdlase nimi.

1940 a. nn. sotsialistlik revolutsioon tegi Ždanovi juhtimisel ja Vene tääkide toel lõpu Eesti Vabariigile. Uus moodustis kandis nime Eesti Nõukogude Sotsialistlik Vabariik (ENSV). Käputäie reeturite abil lavastati Moskvas ENSV „vabatahtlik astumine Nõukogude Liidu rahvaste vennalikku perre“.

Minu isa Priidu Hollmann oli teeninud 6 aastat tsaariarmees ja määrati kohe Käina valla täitevkomitee sekretäriks.

Uue võimu tõeline pale hakkas peatselt ilmnema: eraomandi natsionaliseerimine, endiste riigitegelaste arreteerimine, mitte milleski süüdi olevate isikute kadumine. Lõpliku paugu pani 1941. a. 14. juuni, kui Siberi „avarustele“ küüditati tuhanded süütud inimesed. See toimus vahetult enne sakslaste kallaletungi NSV Liidule. Hiiumaa okupeerimine Saksa vägede poolt viidi lõpule 22. oktoobril 1941. Seejärel algas nõiajaht Vene okupatsiooni aegsete ametnike likvideerimiseks. Nimetades end „Omakaitseks“, seoti valge side käsivarrele, võeti püss kätte (neid jäi venelastest piisavalt maha) ja kõik endised ametnikud oli vaja trellide taha saata.

Kassaris näitasid initsiatiivi üles Kuuse Villem, Kärner Jaan ja Mäns Albert, kes viisid minu isa kodust ära. 1941. a. 26. novembril lasti ta Kärdla rannapargis maha koos paljude endiste ametnikega. Nende hulgas olid ka minu koolivend ja pinginaaber Edgar Kärner, valla komsomolikomitee sekretär, ja miilitsavolinik Heino Eeljõe.

Möödus kolm aastat, ja algas uus arveteklaarimine. Saksa arhiivid langesid NKVD saagiks. Ka minu isa tapalavale toimetajad anti kohtu alla. Mäns Albert istus Venemaal kinni 10 aastat ja saabus koju, kuid Kuuse Villem ja Kärner Jaan lõpetasid oma elupäevad Venemaa avarustes.

Kas on ikka eetiline, et kohtu poolt karistatud Saksa-aegse Omakaitse tegelaste nimed (Kuuse, Kärner, Mäns) figureerivad Maarjamäel koos küüditamise ohvriks langenute omadega? Ei usu, et need kolm nime on seal erandid. Ilmselt on seal ka üksjagu neid, kelle südametunnistusel on ilmsüütute inimeste veri.

Kärdlas, 15. septembril 2018

Elmar Hollmann (95), Kotkaristi kavaler Hiiumaalt

9 kommentaari
  1. tõnn 6 aastat ago
    Reply

    ja, nii see oli, see omakaitse tegi palju julmi otsuseid, ise olid kohtunikud, ise olid otsuste täideviijad, ja seda ka enne sakslaste sissetulekut, ja põhiliselt just siis. siin virumaal tundsin meest, kelle päästsid sakslased vahetult enne endale haua kaevamist, üks mees oli juba maha lastud, see kes keeldus labidat kätte võtmast. et mitte olla kuulujutu tasemel, ütlen selle mehe nime, kes oli pääsenute hulgas, oli luige villem, maha jõuti lasta krikk, eesnimi pole meeles. mahalaskjad, need kes üles anti, said 10 aastat, elasid selle üle ja nüüd on kangelaste kirjas.

  2. Ka 6 aastat ago
    Reply

    minu nimi pidavat seal olema, kuigi ma pole ühtki okupanti teise ilma saatnud. Nagu meil on vabadusvÕITLEJATEKS kuulutatud need, kes pole samuti vabaduse eest relvaga käes võidelnud. Piisas kui sattusid KGB nimekirja, ja olidki kangelane, vabadusvõitleja ja kannatanu.

  3. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Küsiksin Tõnni käest- aga mida peab siis Eesti riigi reeturitega tegema?

  4. tõnn 6 aastat ago
    Reply

    aivar!väljasele avati uue moe järgi pink hiiumaal, tubli poiss, keska kullaga lõpetanud! kus on savisaare pink? või on ta eesti rahva reetur, valgelindi mehed ihuvad 25 a tema peale hammast, olla hirmus kommunist olnud.ometi pole ta olnud ei ELKNÜ boss, ega mingil tasandil kom.partei funktsionäär, suure venemaa suursaadiku omast rääkimata.kumma kommunisti sa püssitoru ette paneksid, väljase või savisaare, näen, et su hing ihkab verd ja kättemaksu.

  5. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Minul ei ole Väljase vastu mitte kõige vähematki! Tubli mees! Ja ausalt mul poleks ka Savisaare vastu midagi, kui ta ainult ei valetaks, hämaks ja varastaks. Lihtne?

  6. uskmatu 6 aastat ago
    Reply

    Ise küsin ise vastan.Miks ei ole siiani põhjalikku uurimust lähiajaloo kohta aastatest 1930-1941 ? Kui selle uurimuse enam vähem tõelähedaselt teeks siis see ajaloolane saaks kohe riigireeturi,Putinlase jne. tiitli külge.Tänapäeval võtavad tõelised isamaalased paatosega sõna kui hea ja inimsõbralik oli Pätsu vabariik.Tegelikkuses kirjeldatakse unistusi nagu seda riiki oleks tahetud näha.Rahvas üldiselt polnud sugugi nii rahul ja õnnelik,muidugi ei saa ka samas alahinnata venemaa propaganda mõju.

  7. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Kui kuulata KUKU raadio Vox Populi saadet, siis sinna helistajate ( muide ühed ja samad vanamehed ja vanamutid, kes alles lühikest baega tagasi kiitsid Savisaare enneolematut vabadusvõitlust) arvates tuleb kuldne elu Eestisse alles Helmede perekonna valitsemisega.

  8. kv 6 aastat ago
    Reply

    Tõepoolest on silmakirjalik ja ebeetiline, et punase võimu ohvrid on kangelased aga valge võimu ohvrid ei vääri isegi märkimist. Nn vabadusvõitlejad ehk paljuski natside käsilased tegid ka palju kurja.

    • uskmatu 6 aastat ago

      Ühte kes ei olnud kompartei aparaadi töötaja nimetatakse paandunud venemeelseks punaseks ja tema üle peetakse kohut teised väga usaldusväärsed kompartei sõdurid võtavad korda mööda vastutavaid töökohti Europarlamendis.
      Kui see ei ole paroodia mis see siis on ?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.