EKRE teeb meid vähem külalislahketeks

Pagulased. Foto: Meelis Meilbaum/Scanpix

Aarne Ruben, kirjanik

Kohaliku võimu eesmärk on inimest kaitsta. Omavalitsused maandavad suure poliitika pingeid. Omavalitsus peab gaasitrassiga majad soojustama ja alevikes teid parandama. Ta peab muret tundma metsaistutusmaterjali vähesuse ja lageraide tähtsuse kasvu pärast. Ta peab teismelised suvel ohutult tööle panema. Ta peab laiendama roobasteid, et suured piimatsisternautod mahuksid tagurdama metsatalude juurde, kus võib olla üksikuid toorpiimamüüjaid.

Kõik see muutub aga mõttetuks, kui omavalitsus pakub selle asemel Waffen-SS-i võitleja monumenti, kelle tige nägu on idapoole suunatud. Taas või asemel kahurid?!

Sel suvel tähistati 14 aasta möödumist võitleja ausamba maha võtmisest Lihulas. Jälle oli kohal rahulolematuid aktiviste, keda nüüd ühendab uus kontekst: EKRE. Ausammas ise on ka kusagil olemas, kuid see on käkk. Ta sümboliseerib üheplaanilist hoiakut selle suunas, keda rünnata. Reljeefil oleval sõduril puudub isikupärane pilk. See kuju on anonüümne ja selle tegelase kontuurid ei meenuta inimese omi. Nii ei sarnane see Eestis hoolega teostatud monumentidele, näiteks Lembitule Viljandis, 1. detsembri kangelastele Tondil või Uue turu veretöö ohvritele Tallinnas. Sel suvel välja ilmunud Lihula-mälestussamba koopial on käte vahel asi, mis meenutab sakslaste Schmeisseri asemel pigem viinapudelit, mida vahva võitleja käes hoiab.

Eri pooltel langenud sõdureid tuleb kindlasti mäletada ja seda tehaksegi. Aga omaaegne Lihula vallavanem Tiit Madisson pakkus rahvale kommunaalteenuste asemel ajalugu. Ma ei saa ajalugu süüa ja ajaloolistest faktidest kehakatet kududa pole võimalik. Ajalugu on luksus, mis ilmub inimese ellu siis, kui tema enda plaanid toimivad. Ja kui omavalitsus suudab tagada oma elanike turvatunde.

Tigeda näo ja viinapudeliga mälestuskivi tekitab ühiskonnas ekstsesse. Sõdur sellel on nagu karikatuur, mis väga vähe arvestab elementaarset stilistikat ja perspektiivitunnet. Sõdalase proportsioonid on väänatud. Sellele lendavad peale ainult Vene propagandakanalid, kelle eesmärgiks on toota kujutelma eestlasest kui fašistist.

Ma näen alatasa, et EKRE poliitika on vildakas. Teame, et Vao külas on põgenikekeskus. Seal elavad lõunamailt pärit inimesed, kes oma kodumaalt on poliitilistel või usulistel põhjustel lahkunud. Eesti riik peab langetama nende saatuse kohta otsuse. Nad on sõja eest taganenud ja elu hammasrataste vahele jäänud. Nad on õnnetud hinged. Kui inimesel on midagi viga, siis võivad ta destruktiivsed tungid pöörduda tema enda vastu. Nii pole sugugi võimatu, et just Vao põgenikud põletasid meeleheites maha oma maja nurga. Aga palju tõenäolisem on, et seda tegid palgalised provokaatorid.

Provokatsioon oli mõeldud selles üksikus külas elavate lõunamaalaste süüdi lavastamiseks. Justkui põletaksid nemad siinseid maju. Varsti peale seda sõitis Vao külast läbi mootorratturite “rong”. Mida pidid vaolased siis mõtlema pagulaskeskuse aknast välja vaadates? Et jälle tuleb white power neid kägistama? Võib-olla tuleb neil vaid loetud päevad siin viibida, kui riik neile elamisluba ei anna? Ja oma imestuseks pidid pagulased nägema, et Riigikogu liige Jaak Madisson isiklikult on tulnud põlenud majanurka vaatama ja nende kohta inimestelt negatiivseid arvamusi koguma.

See on nõiaprotsess meie külaliste vastu. Pagulased aitavad selles külas metsaeksinud inimesi koju ja käivad küla peal anumas, et noored agressiivid neid rahule jätaksid. Näiteks Vene metsakülades kantakse eksija eest alati hoolt, osaku nad ükskõik kui vähe keelt. Nii elab staarets ja selgeltnägija Agafja Lõkova Uurali mäestiku jäisel küljel. Külaline, olgu või pahade mõtetega, lahkub tema majast soojade kapukatega, kõht täis head-paremat. Lihtne venelane, rikkumata looduslaps saab kaugest külalisest aru ja annab läbikülmunud rändajale parima koha oma ahju taga. Loodusrahvad ei sõida kaugelt maalt siia eksinust raske mootorrattaga mööda, nii et tolle jalad värisevad.

Kirjastuse „Eesti Raamat“ marksismi ja leninismi osakonna juhataja amet oli ideoloogiatöö nõukogulikus mõistes; niisiis on meil Mart Helme näol tegemist endise ideoloogiatöötajaga. Osavad kalad ujuvad mis tahes vooluses; EKRE-gi on täna selline ja homme teistsugune. Ei saa öelda midagi inimese kohta, kes oma aadetele truuks jääb ega hakka kommunismiideoloogia asemel (mis rahvaste sõprusest kõneles) rahvaid omavahel tülli ajama. Kindlasti on ausa kommunistiga kõnelda palju huvitavam kui isikuga, kelle vaated ilmuvad lagedale vastavalt kontekstile. Mina annaksin näiteks Lembit Annusele oma kodus varjupaika, kui teda näiteks ideede eest jälitatakse; ikka sellepärast, et ta ei ole iial vahetanud mitte ühtegi aadet.

Kuid ma ei taha, et Eesti muutuks ühe erakonna pärast vähem külalislahkeks.

15 kommentaari
  1. Puna-Aarnelt 6 aastat ago
    Reply

    ka siin üks sopakas. Sellepärast ta ei alustanudki lausega:
    Kohaliku võimu eesmärk on OMA inimest kaitsta.

    Vahest oskab Aarne ka tuua andmed arvudes, palju on neist kannatanutest siin tööle hakanud ja mitme miljardi väärtuses majandust tõsta aidanud? Andmed läänepoolsetest liiduvabariikidest on küll masendavad. Üha enam peavad kohalikud omavalistused eraldama OMA töötava rahva raha, et neid provokatsioonide all “kannatavaid” laisku ja kohalikke vihkavaid ülal pidada, kohati isegi rammusamalt kui omad tööinimesed suudavad. Sest omad peavad tasuma ka elamise, katuse, riiete, liikumise eest, “kannatanud” aga saavad kõik puhtalt kätte. Oleks ülimalt kena, kui kari selliseid panna parasiteerima Aarne naabrusesse ja temalt röövima kena osa sissetulekust, mida ta siis ütleb?
    Kui Mart oli ideoloog, siis miks tast ikkagi kommunisti ei saanud? Miks Aarne sellest ei räägi? Kui Mart oli Kapikommunist, siis oleks kena tuua ka tõendid.

    Nõus olen Aarnega vaid selles, et tõesti on ohutum elada koos nendega, kes on avalikult Eesti ja eestluse vaenlane – Jaana Toom, Lembit Annus, Mihhail Kõlvart, Jevgeni Ossinovski ja kari teisi tuntud nägusid. Siis vähemalt ei pööra nende poole selga.

    • Unustasin 6 aastat ago

      sellesse nimekirja lisada ka Aarne enda.

    • to Puna-Aarnelt 6 aastat ago

      kui juba kommenteerima hakkasid siis oleks võinud ise ennast kurssi viia sellega kui palju meil on neid pagulasi siia alles jäänud ja kui palju nad meie riigieelarvest siis endale haaravad. Sa peaksid ju ise ka aru saama, et see on naeruväärselt väike summa, mis neile kulub. Ootad neilt miljardist majanduse elavdamist. Juba ainuüksi sellise fraasi õhku paiskamine näitab millise egomaniakiga on tegemist. Kui kaua veel ekeriidid käivad siin räuskamas. Teie koht on Uued Uudised ja Objektiiv ja jõudu teile seal oma “vaimsuse” demontsteerimisel.
      No mis mõtet on risustada pidevalt Kesknädala kommentaariumi kui oma hingelt olete puhtalt EKRE valijad. Minge sinna kus on teie koht ja nautige oma olemist kuniks seda suudate nautida Eks märts 2019 saate teada mis teist arvatakse. Mulle on vastuvõetamatu selline enesekeskne suhtumine kus mitte kellestki ei hoolita. Sa peaksid kolm koda üle õla sülita ja mõtlema sellele, mis võib sulle endale kaarega tagasi tulla.

    • Aitäh 6 aastat ago

      viidete eest. Uued uudised on huvitavad, seal kirjutatakse sellest, mis muidu maha salatakse. Isegi Kesknädal ei söanda neist kirjutada.
      Objektiiv on selgelt kallutatum usu suunas, pole paljuski vastuvõetav.
      Veel leidsin seal Telegrammi (neil millegipärast Telegram), no see küll pole loetav, igasugu ajuvaba jama täis.

  2. elektritsaab tasuta.blogs pot.c om 6 aastat ago
    Reply

    “Eestis kulub igal aastal autokütusele umbes 10 miljardit eurot, mis teeb 7500 eurot iga inimese kohta (rinnalapsest raugani). „See raha läheb naftašeikide taskusse. Milleks me neile seda kümnist maksame, kui nutika planeerimise abil saaksime kõik oma sõidud tehtud kodumaal toodetud energiaga?” püstitab Jarmo Tuisk küsimuse. ”
    Auto paaki,bensiini ja diisli asemel,vala vett !!
    HHO aparaadi abil teie autost saab veemootoriga auto.

    Vesiniku mootorid on sõidukite omanikele põnev teema. Meie ettevõte on välja töötanud elektrolüsaatorid, mis suudavad asendada peamise kütuse (bensiin, diislikütus) 70-90%. Mõnel juhul on see 100%. Autosid testiti edukalt 2 aastat.
    Mootori tulemused olid suurepärased,mootori võimsus suurenes kuni 35%.

    Meie ettevõte on keskendunud vajaliku võimsuse saavutamisele sekundis piisava koguse vesiniku gaasi veest eraldamiseks. Plahvatusohtlikku gaasi ei kogune ja seda ei ladustata silindritesse. Õnnetusjuhtumi või muu kahju ja süüte korral on plahvatus välistatud, sest süsteem on täidetud veega ja gaas kohe tarvitatakse sisepõlemismootoris. Mitte midagi ei ole plahvatada.

  3. tigeda inimese tige ja lammutav tekst.... 6 aastat ago
    Reply

    ….omavalitsuse asi ja ülesanne……erandi teeme ainult Tallinna Linnavalitsusele ja Volikogule. Nemad võivad teha kõikide linna maksumaksjate rahade eest endale reklaami nii “Linnalehes” “Stolitsas”, Tallinna TV. sellesamas “Kesknädalas”, linnaosa lehtedes ja PBK;s.. Autorihärra poolt ilkuvas toonis kirjeldatud ausammas, kus kujutatud “tigedat” fašisti, eelistab tema muidugi malbet, mahavaatavat “Aljošat”—–esimene kujutab “Veremaadel” sundmobilisatsiooni tõttu just sellist mundrit kandvat eestlast, kes lootis, et suudab oma kodumaa vabaduse säilitada, teine venelaste kultusobjekt, aga ebasiirast “leina”—kes just saabus püss käes Tallinna pommitamiselt, nägi noori naisi, lapsi poolpõlenutena rusude all, kõik,, mis liigutas, sellele armutult tuld, kõik mis ripakil, selle oma taskusse toppis ja siis seadis ennast alaliselt sisse—mida siis nimetataksegi “vabastamiseks”. Ah jaa see Vao lugu——need Vao elanikud on tulnud siia ise ja on loomulik, et nende tausta kontrollitakse, teine lugu on sõja eest põgenenutega, kellede eest riik peab hoolitsema (EL, i kokkulepped), aga süüdistada meid “külalislahkuse” puudumises saab ainult kesikust küünik, eriti kui vaadata õudusega neid numbreid, mille taga on “õnne ja õitsengu” maalt Venemaalt saabunuid. Need seavad ennast sisse (Toom veab isiklikult, läbi oma korteri sissekirjutuse (lahkete linnaametnike allkirjade alusel) siia ebasõbralikule maale venelasi Ukraina separatistlikest piirkondadest). Pole märganud erilist väljarännet Venemaale (hirmsate diskrimineerivate eestlaste eest) ega Venemaalt siiatrügijate arvu vähenemist, pigem vastupidi. Kui selline sisseränne jätkub, jääb eestlane vähemusse pealinnas (kui ta seda juba ek ongi) ja tasapisi kogu riigis ja siis veetakse pasunahelide saatel “Pronkssõdur” tagasi endisele platsile ja siis võib ta ka oma pilgu maast üles suunata—–tema ponnistused on siiski, tänu kesikutele ja sotsidele vilja kandnud.

  4. Mis 6 aastat ago
    Reply

    seos on külalislahkusel parasiitide ülalpidamisega? Külaline peab austama oma ülalpidajat ning lõimuma sellesse ühiskonda, mitte nõudma tema elulaadile kohast nunnutamist.
    Mäletan kui Tallinna asutati juudi restoran. Küsiti Eino Baskiniltki, kas ta seal käib. Eino vastas, et ei, sest sellised talmudlikud kombed on talle võõrad, tema sööb nagu eestlane.
    Kuid vahe muslimitega on juutidel see, et nad ei nõua omale eriõigusi kohaliku elutava üle. Muslimid on nag rändtirtsud, hävitavad enda ees kõik ja pärast on taas hädas, sest pole enam kuskile minna, kõik on laastatud.
    Sellepärast tulebki hoida uute muuusuliste hulk teatud piires, vastasel juhul tekivad kambad ja piisab mõnest urgitsejast, kui ongi mäsu lahti ja veri voolab. Ning loomulikult hakatakse igal pool nõudma nende korda, edasi sõltub juba meie jahpeadest, kus ainult vastu tullakse nende nõudmistele, sealt läheb ka epideemia lahti. Seda on näidanud Lääne-Euroopa manduv ühiskond, meie ei taha aga sellst õppida. Kirikukell ahistab muslimeid, nende kisa öösel aga kohalike ahistamise alla ei lähe.
    Huvitav, kes need eestluse vihkajad on, kes siia nii kangesti kümneid ja sadu tuhandeid muslimeid soovivad. Kuidas nad ise siis neid keelatud linnakesi vältima hakkavad. Minge käige Prantsusmaa ja Saksamaa linnades, teile tehakse kohe selgeks, sinna ja sinna pole soovitatav minna, teid vägistatakse või jääte igavesti kadunuks. Ning ükski politseinik sinna oma nina ei pista.

    • to Mis 6 aastat ago

      “Huvitav, kes need eestluse vihkajad on, kes siia nii kangesti kümneid ja sadu tuhandeid muslimeid soovivad” Vaat see on hea küsimuse püstitus. Palun nimeta ise kasvõi üksainus eestlane, kes neid kümneid tuhandeid siia tahaks ja on seda ka välja öelnud? Mina tean vastust……selliseid ei olegi olemas. Need on olemas vaid teie PEADES ja sellepärast te viha ja vaenu külvate ja inimesi hirmutate. Meil on siiani aetud vägagi mõistlikku immigratsiooni poliitikat ja te teate seda ise ka.
      Ratas on korduvalt öelnud ka Valitsuse seisukohad selles küsimuses välja, aga miskipärast teie seda ei kuule ega näe. Räägite aina Prantsusmaast ja Rootsist …miks? Te elate ju Eestis. Kas kodus kasvatate oma lapsi ka aina hirmutades?
      Mõelge natuke laiemalt kui teid ennast või teie lapsi mujal maailmas hakataks sellisel moel põlastama nagu te ise seda siin teete. Oma haige vihkamisega jätate pleki kogu meie rahvale.

    • Vaata 6 aastat ago

      kes on riigikogus nende siiameelitamise poolt hääletanud. Lisa veel need, kes on sama eest korduvalt seisnud ja oma möla ka lehtedes avaldanud. Taavi Rõivas, Kari Käsper, … ma ei hakka veebi täis loetlema, edasi jätka ise. Kes on meile lubaunud kõrgeltharitud akadeemikuid, ajukirurge, teadlasi jmt.

    • Samuti 6 aastat ago

      tuleb tõdeda, et praegune olukord meil on tingitud meie paljukiidetud vaesusest. oleks ka meie ansiplikult 5 jõukama hulgas, oleks meil neid juba 100000 sees ja meil ei jääks üle muud kui nende eest siit pageda.
      Alati tuleb ohte ette näha ning neid vältida. Kui juba maja põleb, on hilja hakata tuletõrjujaid välja õpetama.

    • ah soo 6 aastat ago

      et kui argumendid otsa saavad ja neid esitada nagu polegi, siis hakkame rääkima ettenägemisest ja jätkame samas vaimus ja ikka põhimõttel, et oleks nii ja oleks naa……. No krt ei ole ju.
      Miks on reaalajas teil nii raske elada, vaat sellest ei saa ma aru. Reaalsus ju näitab, et me ei korda rootslaste ja prantslaste vigu ja me ei lase migrante siia tuhandete kaupa sisse ja me ei poputa neid nii nagu neid seal on poputatud. Eelarvamused hoidke endale ja ärge tegelege oma luulude levitamisega.
      Tollelt teiselt kommentaatorilt Vaata küsin kohe vastu, millal on kasvõi Rõivaski rääkinud tuhandetest pagulastest. Kogu aeg on räägitud minimaalsetest arvudest. Kas sa ei leia, et siin on siiski oluline vahe teie räägitud 100 tuhandest ja tegelikest numbritest. Kas sa üldse tead palju neid siia jäänud on? See arv vist on alla 200 või veel väiksem. Ja see on nii suur probleem, et üks erakond muud ei tee kui räägib sellest ja ässitab oma valijaid üles. Hallo, millega te tegelete ja mida taotlete?

    • Need 6 aastat ago

      100000 pole üldse mingi teostamatu unelm. See moodustab meie 1,3+0,1 miljonist 7% elanikkonnast. Palju on neid aga täna lääne liiduvabariikides? Ja milline on sealsete kohalike elanike elu? Veel 10 aastat tagasi elati rahulikult oma esivanemate majas ja nauditi pinsipõlve. Nüüd paljudes kohtades võimutsevad muslimite ja neegrite röövlijõugud ning need rahulikult elanud surmaeelikud müüvad odavalt oma majad maha ning ise pagevad saksalikesse kohtadesse.
      Paljud kolivad mujale juba laste pärast, sest kui sul on klassis üle poole muslimipätte, siis sinu kristlusest ei jää midagi järele. Mina kahjuks oskan saksa ja prantsuse keelt ning olen sealsete juhtumistega kursis. Samuti sõidan ma igal aastal 1-2 korda läänepoole ning näen ja kuulen ise kuidas varasematest rahulikest paikadest on saanud lärmakad sopamülkad.
      Ei saa ju loota rataste, toomede, assinovskite, seedrite otsusekindlusele, et enam kedagi juurde ei meelita. Tuleb käsk või trahviähvardus ja ongi kari karja järel kohal. Ning paigutataks eka sinu naabrusesse mitukümnene kamp .
      Meil on levinud selline valehinnang, et need õnnetukesed on väga kenad inimesed ja meile tänulikudki. Tegelikult elavad nad oma tavade järgi, muslimid ei lõimu uutes oludes kunagi kohalike tavadega. Piisab neil saada kindel osakaal, kui hakatakse võimutsema ka arvulises vähemuses. Seda on tõestandu elu Rootsis, Saksamaal, Prantsusmaal, Suurbritannias, Beneluxis. Kuna Ungari ja Poola juhid on nende oludega paremini kursis, siis püüavadki oma rahvast nende vastu kaitsta.
      Samuti kipume unustama, et need nunnukesed 3…5-aastased lapsukesed kasvavad täiskasvanuks ning paljukesi koos asuvad moodustama ka oma kampe, mis suurel jaol on kuritegelikud. Sest neil pole kombeks midagi luua, vaid väljapressimise teel teiste arvel oleskleda. Ja proovi sa ennast nende vastu kaitsta, kui Eestis valitseb juba selline allaheitlik meelsus.
      Väga vale on midagi põhjendada tänase päevaga. See HOMNE (mida veel pole) saab alguse juba varasemast ning saabuv TÄNA on juba hilja. Ajas järgnevad ikkagi minevik – olevik – tulevik. Kui kevadel ei külva, pole sügisel ka midagi lõigata.

  5. Kui 6 aastat ago
    Reply

    see EKRE keskbandele nii vastik on, lömastage ta oma buldoosriga ära. Lööge punti rehvidega ja asi tehtud. Saate siia tuhandeid parasiite meelitada ja pedestamine saaks ka seaduslikuks. Samuti saate maha võtta kõik EKRE eestvedamisel püstitatud mälestussambad ning üldse keelata vabadussõjalaste mainimise ja meenutamise.
    Kuna on ette näha, et kokku saate ebaseaduslikult üle 51 koha, siis tuleks juba praegu alustada läbirääkimistega, et valimise eel ei lõhverdataks üht aga pärast tõmmatakse kõikidele heategudele kriips peale, sest too teine raisk ei võimaldanud. Kui enne kokku lepite, saate juba kohe välja laulda, milliseid “heategusid” te valijatele annetama hakkate.
    Valid Jurka, saad Kaja ja vastupidi. Siis ei pea pettuma ka poolthääletanud.
    Las see vastik EKRE siis piiksub nagu hiireke nurgas.

  6. Ott 6 aastat ago
    Reply

    Kõige vildakam on Reformierakonna poliitika. Nende tagatoas toimuv on kriminaalne tegevus. Seal koostaakse valestsenaariume tublide inimeste kohta, et kõrvaldada nad teelt eest. EKRE seda ei tee. Eelmised valitsuste ajal vaesus aina kasvas. Ma ei usu, et EKRE poliitikud seda teeks ja kindlasti ei kaotaks nad ära arstiabi saamise võimalused kohapeal nagu tegi reformistlik valitsus. Reformistid pühivad teelt need kes segavad nende võimule saamist. Nad saavad hääli mõjutades inimesi valede, laimu ja vihavaenu õhutamise teel ilma töötulemusteta. Jah kahjuks on ekrelased ka hakanud vihavaenu õhutama, et hääli saada. Nad ju näevad, et see mõjub inimesele. Valju häält tehes kogunevad ka hääled. Aga ekrelased ei teeks kunagi sellist asja nagu tehti E.Savisaarega. See mõrtsukalik tegevus meenutab stalinismi kuritegusid ja lihtsalt selleks, et Tallinn oma valdusse saada. Aga Savisaar oli nii tublit tööd teinud, et rahvas ei tahtnud oravate valitsust Tallinnas. Ma ei kahtlegi et palju halba tegi meie kõige suurem kurikael E.N.Kross, kes puges peitu Reformi tagatuppa ja seal võis vaikselt jätkata Liiga palju kuritegusid on ta sooritanud, aga kahjuks meie õigusmõistmine on samaks jäänud ja Reformi tagatoas ollakse väljaspool ohtu saada karistada. EKRE-s näiteks pole ühtegi nii alatut inimest. Kuid on selge, et Keskerakond on ainuke erakond kes saab hääli tubli töö eest. Kahju on et peavoolumeedia ajalehed pole nende hallata, et õigusmõistjad on samaks jäänud ja ei juleta kaitsta oma erakonnakaaslasi kartes ise mõne väljamõeldud süüdistuse.

  7. Tom 6 aastat ago
    Reply

    See artikkel on ilmselt mingi provokatsioon? Kommenteerida pole siin midagi,siia sobib ühe tuntud eesti mehe ütlus”Rumaluse ees on ka jumalad võimetud”!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.